Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ορθόδοξες Εκκλησίες, Ορθόδοξη διασπορά, Ορθόδοξα κέντρα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ορθόδοξες Εκκλησίες, Ορθόδοξη διασπορά, Ορθόδοξα κέντρα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ορθόδοξες Εκκλησίες, Ορθόδοξη διασπορά, Ορθόδοξα κέντρα
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Κωνσταντίνος Οικονομίδης Γ΄2 Θρησκευτικά ΘΕ1: Η Χριστιανοσύνη στον σύγχρονο κόσμο

2 Ορθόδοξες Εκκλησίες Ορθοδοξία, Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία ή Ορθόδοξη Καθολική και Αποστολική Εκκλησία αποκαλείται το σύνολο των αυτοκέφαλων και αυτόνομων Χριστιανικών Εκκλησιών που διοικούνται κατά συλλογικό τρόπο από Συνόδους, έχουν αποδεχτεί το περιεχόμενο των αποφάσεων των εννιά πρώτων Οικουμενικών Συνόδων και παραμένουν σε πλήρη κοινωνία μεταξύ τους. Επίσης αξιώνουν ως αφετηρία τους τον Ιησού Χριστό και τους Αποστόλους του μέσω της συνεχούς αποστολικής διαδοχής.

3 Ορθόδοξη διασπορά Όταν λέμε Ορθόδοξη Διασπορά, εννοούμε το φαινόμενο πού εμφανίστηκε μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας μας, από τον 19ο και συνεχίστηκε τον 20 αιώνα. Η Διασπορά, κάνει την εμφάνισή της, ύστερα από την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917 στην Ρωσία, και συνεχίστηκε αργότερα με τους διαφόρους πολέμους, και καταστροφές. Τότε χριστιανοί Ορθόδοξοι, προερχόμενοι από διάφορες περιοχές κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, εγκαταστάθηκαν σε νέες πατρίδες όπως στην Κεντρική, Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, στην Αμερική, αλλά και σε αυτήν την μακρινή Αυστραλία. Εκεί οι άνθρωποι αυτοί, δημιούργησαν τις νέες εστίες τους και τις νέες τους Εκκλησίες.

4 Ορθόδοξη διασπορά(2) Οι περιοχές όμως αυτές στις οποίες εγκαταστάθηκαν οι άνθρωποι αυτοί, ήταν και είναι εδάφη εκκλησιαστικά του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας. Αυτό δεν είναι μία αυθαίρετη άποψη, αλλά αυτό προέρχεται από τον 28ο Κανόνα της Δ' εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, ορίζονται τα όρια δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως τα οποία είναι "η της Ποντικής, Ασιανής, και Θρακικής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ως και τους εν τοις βαρβαρικοίς επισκόπους των προειρημένων διοικήσεων χειροτονείσθαι υπό του προειρημένου αγιωτάτου Θρόνου της κατά Κωνσταντινούπολιν αγιωτάτης Εκκλησίας". Μέ τον όρο "βαρβαρική", εννοούνται όλες οι περιοχές που βρίσκονται εκτός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίες. Έτσι η δικαιοδοσία του Πατριαρχείου, φτάνει μέχρι σήμερα στην Αμερική, στην Ασία και στην Αυστραλία, περιοχές πού ανήκουν έξω από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

5 Ορθόδοξα Κέντρα Η Ορθόδοξος Εκκλησία περιλαμβάνει σήμερα τα τέσσερα πρεσβυγενή Πατριαρχεία δηλαδή : το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, καθώς επίσης και τας λοιπάς Αυτοκεφάλους Εκκλησίας ήτοι : το Πατριαρχείο Ρωσίας [1589], το Πατριαρχείο της Σερβίας [1920], το Πατριαρχείο της Ρουμανίας [1925], το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας [1953] καθώς και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες : Κύπρου, Πολωνίας, Ελλάδος, Αλβανίας, Τσεχίας και Σλοβακίας, καθώς και τις Αυτόνομες Εκκλησίες Φινλανδίας και Εσθονίας. Ο αριθμός των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο ανέρχεται περίπου στα 250 εκατομμύρια πιστών.

6 Πηγές vassileia.blogspot.com


Κατέβασμα ppt "Ορθόδοξες Εκκλησίες, Ορθόδοξη διασπορά, Ορθόδοξα κέντρα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google