Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Λεβεντούλα Καματάκη Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2015

2 ΓΕΝΙΚΑ Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων έχει μεγάλη ιστορία. Αρχικά ήταν τα Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου και έναν αιώνα μετά την κατασκευή του (1935) μετατράπηκε σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων.

3 ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ Το κτήριο κατασκευάστηκε στο διάστημα , για να γίνει το παλάτι του Όθωνα. Κατασκευάστηκε με έξοδα του βασιλιά Λουδοβίκου Α' της Βαυαρίας, ως προσωπικό δάνειο προς τον Όθωνα.

4 ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ Έτσι δόθηκε εντολή στον Γκαίρτνερ να κάνει τα σχέδια του κτηρίου, κάτι που έγινε πολύ γρήγορα (από τον Δεκέμβριο του 1835 μέχρι τον Μάρτιο του 1836).

5 ΤΑ ΥΛΙΚΑ Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για το κτίσιμο του κτηρίου ήταν πέτρα, μάρμαρο και ξύλα που προέρχονταν από διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Ελλάδος και της Ιταλίας

6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΗΡΙΟΥ Το κτήριο ήταν λιτό, λειτουργικό και συμπαγές. Είχε πρόσβαση από όλες τις πλευρές του, με τέσσερις εξωτερικές τριώροφες πτέρυγες, μια μεσαία πτέρυγα με δύο πατώματα και δύο αυλές και κλιμακοστάσια που διευκόλυναν την επικοινωνία μεταξύ των ορόφων.

7 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΗΡΙΟΥ Στο υπόγειο στεγάζονταν οι αποθήκες. Στο ισόγειο συνυπήρχαν η Γραμματεία και το Ανακτορικό Ταμείο με τους βοηθητικούς τους χώρους, το καθολικό παρεκκλήσιο του βασιλιά, το θησαυροφυλάκιο και τα μαγειρεία.

8 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΗΡΙΟΥ Στον πρώτο όροφο βρίσκονταν η Αίθουσα του Θρόνου, η Αίθουσα Τροπαίων, η Αίθουσα των Υπασπιστών, η Αίθουσα Χορού, η Αίθουσα Παιγνίων και η Τραπεζαρία και τα βασιλικά διαμερίσματα, τα οποία επικοινωνούσαν μεταξύ τους και ήταν οι πολυτελέστεροι χώροι του κτηρίου.

9 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΗΡΙΟΥ Το δεύτερο όροφο καταλάμβαναν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα των διαδόχων, του αυλάρχη και του προσωπικού των Ανακτόρων. Δίπλα στο κτήριο των Ανακτόρων έγινε, με την φροντίδα της βασίλισσας Αμαλίας, ο Βασιλικός Κήπος, ο οποίος κάλυπτε την έκταση που έχει μέχρι και σήμερα.

10 ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ
Στην μπροστινή πλευρά της Βουλής κατασκευάστηκε περίπου το 1930 το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που σχεδίασε ο Μανώλης Λαζαρίδης, για να τιμήσουν όλους τους άγνωστους στρατιώτες που πολέμησαν και σκοτώθηκαν για την πατρίδα

11 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΙΣΗ Για την ζωγραφική διακόσμηση των εσωτερικών χώρων ήρθαν από το εξωτερικό περίφημοι ζωγράφοι ιστορικών παραστάσεων της εποχής, οι οποίοι ανέλαβαν τις μεγάλες τοιχογραφίες με παραστάσεις από την ελληνική μυθολογία, και την ελληνική επανάσταση του 1821, ειδικά στην αίθουσα των τροπαίων.

12 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Το 1929 αποφασίστηκε η μεταφορά της Βουλής μαζί με τη Γερουσία, στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων. Έγινα διάφορες εργασίες για τη μετατροπή του κτηρίου σε Μέγαρο Βουλής και Γερουσίας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή. Κατεδαφίστηκε η κεντρική πτέρυγα και κατασκευάστηκε νέα για να γίνουν οι Αίθουσες συνεδριάσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

13 ΠΗΓΕΣ Google εικόνες

14 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Λεβεντούλα Καματάκη Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης 2015


Κατέβασμα ppt "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google