Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014

2 Εισαγωγή-Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στο προηγούμενο μάθημα αναφερθήκαμε στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις τις οποίες έχει ένας πολίτης καθώς και για την Ιστορική εξέλιξη των δικαιωμάτων του ατόμου. Στο σημερινό μάθημα θα μιλήσουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση,την ίδρυση και την εξέλιξη της. Στόχοι του μαθήματος 1.Τι είναι Ευρωπαϊκή Ιδέα και τι Ευρωπαϊκή Ένωση. 2.Πότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη απόπειρα ένωσης των Ευρωπαικών Κρατών. 3.Πότε ξεκίνησαν οι διαδικασίες προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 4.Συμπλήρωση ερωτηματολογίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση

3 Ορισμός της Ευρωπαϊκής Ιδέας Η Ευρωπαϊκή Ιδέα είναι η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, το όραμα της οποίας βασιζόταν τόσο στην γεωγραφική ενότητα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου όσο και στα στοιχεία που διαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Παρ΄όλες τις διαφορές τους τα Ευρωπαϊκά κράτη διαμορφώθηκαν στη βάση του ευρωπαϊκού διαφωτισμού ο οποίος επηρεάστηκε από την αρχαία Ελληνική σκέψη.

4 Το όραμα μιας κοινής Ευρώπης Μετά τις τραγικές συνέπειες των 2 παγκοσμίων πολέμων, όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν κοινά συμφέροντα στην πορεία της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης τους. Το 1950 ξεκινούν οι πρώτες διαβουλεύσεις, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Σουμάν να προωθεί την ιδέα της ίδρυσης μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής κοινότητας. Τo 1951 με την συνθήκη των Παρισίων ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Βελγίου,Ολλανδίας και Λουξεμβούργου.

5 Το 1957 με την συνθήκη της Ρώμης πραγματοποιείτε η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.), ανάμεσα στις ίδιες χώρες. Το 1992 με την συνθήκη του Μάαστριχτ ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στη θέση της Ε.Ο.Κ.

6 Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Η διαδικασία προσχώρησης της Ελλάδας στην Ε.Ε. ξεκίνησε με την υπογραφή της Συμφωνίας των Αθηνών το 1961 και προέβλεπε διαδικασίες εναρμόνισης της πολιτικής της χώρας με αυτήν της Ε.Ο.Κ. Η εφαρμογή της συμφωνίας ξεκίνησε το 1962 και διακόπηκε κατά την διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974), λόγο της αναστολής των δημοκρατικών αρχών και ελευθεριών από το στρατιωτικό καθεστώς το οποίο κυβερνούσε την χώρα. Η Ελλάδα υποβάλει νέα αίτηση το 1974 προκειμένου να μπει ξανά στην Ε.Ο.Κ. ΤΟ 1979 υπογράφεται η Συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. Η Ελλάδα εντάσσεται οριστικά στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1981.

7 Ανακεφαλαίωση Σε ένα διάστημα μισού αιώνα οικοδόμησης, η Ε.Ε. δεν αφορά μόνον την οικονομική ένωση των κρατών μελών. Περιλαμβάνει, την κοινή ευρωπαϊκή ιθαγένεια των πολιτών, την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάστασή τους στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο, το κοινό νόμισμα (ευρώ) και κοινές πολιτικές στην ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, την παιδεία, το περιβάλλον, την υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τέλος το κοινό ευρωπαϊκό σύνταγμα. Στην συγκεκριμένη ενότητα είδαμε τους λόγους για του οποίους δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, από ποια στάδια πέρασε μέχρι να πάρει την μορφή την οποία έχει μέχρι και σήμερα. Επίσης είδαμε πως η Ελλάδα κατάφερε να εισχωρήσει στην Ε.Ε. και τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να ενταχθεί σε αυτήν. Στο επόμενο μάθημα θα μιλήσουμε για τους βασικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google