ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτική Αμπαλάκης Στέλιος
Advertisements

Δ ΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Α ΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Υ Λ ΟΓΙΣΜΙΚΟ Υ Αναστασία Γεωργιάδου.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 4ΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – α ) υποχρεωτική.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Εκπαίδευση, επιμόρφωση και αξιολόγηση
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
ΞΑΝΘΗ 2013, 2ο ΣΕΚ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΙΔΗΣ Μαθηματικός.
Οι ΤΠΕ στην εκπ/κή διδακτική διαδικασία Ο υπολογιστής ως γνωστικό εργαλείο Γνωστικά εργαλεία θεωρούνται οι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να.
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
Σωφρ. Χατζησαββίδης Η διδασκαλία της Πρώτης Γραφής και Ανάγνωσης
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Σενάριο.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Οι ΤΠΕ στην εκπ/κή διδακτική διαδικασία
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων. Αφετηρία: α)από τη μικρή ομάδα στη μεγάλη και από τη μεγάλη στην ολομέλεια) β) διαμόρφωση μόνο μιας ομάδας στην οποία.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
EPICT-ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ EPICT-esperides EUROPEAN PEDAGOGICAL INFORMATION AND COMPUTER TECHNOLOGIES ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών «Ο ρόλος των Επιμορφωτών B» Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Εκπαιδευτικό Σενάριο : “ Μαθαίνω για το κακόβουλο λογισμικό και προστατεύομαι ” Ζαμπέτογλου Γεώργιος ΕκπαιδευτικόςΠληροφορικής ΠΕ.
Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος 1.
Ανάπτυξη – Βελτίωση του Ανθρώπινου Δυναμικού
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Βιολογία Γυμνασίου.
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
Συμμετοχική παρατήρηση Συστηματική παρατήρηση
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Δημιουργία σεναρίου.
«Διδακτικές Διαδρομές στο Σημερινό Σχολείο»
Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικής έρευνας δράσης
Παιχνίδι και Παιδική Ηλικία
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Μοντέλα διδασκαλίας της γλώσσας Σχετίζονται με εκάστοτε θεώρηση και αντίληψη για γλώσσα και παιδαγωγικές και διδακτικές τάσεις που επικρατούν. Η διδακτική.
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου
Ατομικός Φάκελος Υλικού / Φάκελος Εργασιών Εκπαιδευτικού και Μαθητή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ (ΣΤΟ ΠΤΔΕ ΑΘΗΝΩΝ)

Η Μικροδιδασκαλία στα διάφορα προγράμματα Η ‘μικροδιδασκαλία’, όπως αυτή εφαρμόζεται κατά κανόνα σε διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών ή εκπαίδευσης ενηλίκων, δεν σχετίζεται με την πραγματική μικροδιδασκαλία, μια και σε αυτά πρόκειται για βιντεοσκόπηση, παρατήρηση και σχολιασμό μιας κανονικής ή περιορισμένης έκτασης διδασκαλίας ή αποσπασμάτων της.

Η Μικροδιδασκαλία ως προσομοιωτική τεχνική Η Μικροδιδασκαλία ως προσομοιωτική τεχνική Μικροδιδασκαλία: τεχνική άσκησης διδακτικών δεξιοτήτων και μορφών συμπεριφοράς-προβλέπει βιντεολήψη και βιντεοσκόπηση της διδασκαλίας. Δεν είναι μηχανιστική διαδικασία, καθώς καλλιεργούνται όχι μόνον κοινωνικές αλλά και δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης.

Πλεονεκτήματα της μικροδιδασκαλίας ασκεί τους εκπαιδευτικούς στην αυτοπαρατηρησία και στον αυτοέλεγχο, τονώνει την αυτοαντίληψη, ενισχύει το ενδιαφέρον και συμβάλλει στην μείωση του άγχους των υποψήφιων εκπαιδευτικών, φέρνει σε επαφή τους εκπαιδευτικούς με την κατασκευή και την χρήση εργαλείων αξιολόγησης και φύλλων παρατήρησης, εξοικειώνει τους συμμετέχοντες στην άσκηση του ελέγχου και της αξιολόγησης της διδακτικής συμπεριφοράς τους, μπορεί να αποκτήσει ευρύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον.

Επικρίσεις και Ενδοιασμοί Αντιμετωπίζει τη διδασκαλία ως μηχανικό συμβάν, Η συμπεριφορά μας είναι ευέλικτη και προσαρμόζεται προς τις εκάστοτε συνθήκες, Ο εκπαιδευτικός αναγκάζεται πολλές φορές να εκδηλώσει μορφές συμπεριφοράς, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις στάσεις και πεποιθήσεις του, Η προσωπικότητα του εκπαιδευτικού θα δώσει και το στίγμα των ικανοτήτων του, Καμιά κατάσταση δεν παρουσιάζεται η ίδια και με τον ίδιο τρόπο.

Δύο προβλήματα που σχεδόν αποκλείονται από τη συζήτηση Ο αριθμός των μελών της ομάδας μικροδιδασκαλίας. Είναι δυνατόν να ασκηθούν όλοι οι φοιτητές; Ο τρόπος αξιολόγησης των φοιτητών: με την παρατήρηση και τη συμμετοχή τους στον σχολιασμό των μικροδιδασκαλιών.

Διδακτικές Δεξιότητες Διδακτικές Δεξιότητες Μη λεκτική συμπεριφορά και επικοινωνία εκπαιδευτικού μαθητή, Θέση ερωτήσεων, Έναρξη και Λήξη του μαθήματος, Ενίσχυση του μαθητή.

Μάθημα επιλογής: στο ενδεικτικό πρόγραμμα προσφέρεται στο γ΄εξάμηνο, ώστε να προηγηθεί τυπικά της ευρύτερης Πρακτικής ΄Ασκησης, η οποία αρχίζει ουσιαστικά κατά το Ε΄εξάμηνο.

Στάδια Μικροδιδασκαλίας στο μάθημά μας 1. Στοχαστική προσέγγιση του ρόλου και της αποστολής του ‘καλού’ εκ/κού (γραπτή διατύπωση απόψεων). Εντοπισμός των πηγών αυτών των απόψεων (θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην ομάδα). 2. Η ομάδα καταλήγει σε συγκεκριμένες δεξιότητες και μορφές συμπεριφοράς. Καταγραφή.

3. Άσκηση στην Παρατήρηση και ανάλυση της συμπεριφοράς του εκ/κού αναφορικά με τις συγκεκριμένες δεξιότητες. 4. Θεωρητική ενημέρωση σχετικά με τη διδακτική δεξιότητα, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο άσκησης.

5. Μικροδιδασκαλία από τον συντονιστή (επίδειξη) 6. Πρώτη προσπάθεια: Μικροδιδασκαλία από (υποψήφιο) εκ/κό σε συμφοιτητές - «μαθητές»). Βιντεολήψη. 7.Βιντεοσκόπηση-Παρατήρηση- Σχολιασμός

9. Βιντεοσκόπηση-Παρατήρηση- Σχολιασμός 8. Δεύτερη προσπάθεια: Μικροδιδασκαλία από τον ίδιο (υποψήφιο) εκ/κό στην ίδια ομάδα «μαθητών»- Βιντεολήψη. 9. Βιντεοσκόπηση-Παρατήρηση- Σχολιασμός 10. Επανάληψη προσπαθειών προς τελειοποίηση της εκτέλεσης .

11. Μικροδιδασκαλία με την άσκηση μιας δέσμης διδακτικών δεξιοτήτων 11. Μικροδιδασκαλία με την άσκηση μιας δέσμης διδακτικών δεξιοτήτων. Προσεγγίζεται σταδιακά η κανονική διδασκαλία. 12. Οι ασκούμενοι επανέρχονται στις αντιλήψεις για τον ρόλο και την αποστολή τους (αναστοχασμός). Καταγράφουν ερωτήματα-αμφισβητήσεις-μετατόπιση ή αλλαγή των αρχικών αντιλήψεών τους.

Σημαντικό: Η σύζευξη των διδακτικών δεξιοτήτων είναι απαραίτητη, καθώς οι ασυντόνιστες δεξιότητες θα πρέπει να ενταχθούν σε γενικότερα πλαίσια και να υπακούσουν σε μιαν ενιαία θεωρία. Η επανατροφοδότηση και η αναστοχαστική εμπειρία θα πρέπει να διατυπώνονται γραπτώς.

Σχεδιασμός μικροενότητας Η πορεία της διδασκαλίας χαρακτηρίζεται από αυστηρή δόμηση, Ενδιαφέρει όχι τόσο η ευελιξία δράσης όσο η πληρότητα θεμελίωσης, Ο φοιτητής σε συνεργασία με τον επόπτη επιλέγει δύο θέματα, Διατύπωση στόχων και διδακτικών στόχων, Προσδιορίζεται η διδακτική προσέγγιση με βάση το Φύλλο Παρατήρησης.

Δίνονται στους φοιτητές: Φύλλο Σχεδιασμού, Φύλλο Παρατήρησης, (Υπό)δειγμα Σχεδιασμού, (Υπό)δειγμα Στόχων, Θέματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μικροδιδασκαλίας, Πρόγραμμα όλων των μικροδιδασκαλιών του εξαμήνου, Οδηγίες τεχνικής φύσεως.

Στα μικρομαθήματα δεν προβλέπεται επανάληψη της διδασκαλίας, εκτελείται δηλαδή άπαξ, η διδασκαλία διαρκεί από λίγα λεπτά μέχρι και 40 λεπτά . Πρόκειται για την εφαρμογή μιας μορφής εργασίας, μιας μεθοδολογικής προσέγγισης κλπ. συμμετέχει μια μικρή ομάδα ή και όλη η τάξη, δεν επιμερίζεται η διδασκαλία σε επιμέρους δεξιότητες, είναι δηλαδή μια ‘κανονική διδασκαλία’.

Μικροδιδασκαλία-Μικρομαθήματα- Κανονική Διδασκαλία Μικροδιδασκαλία: άσκηση διδακτικών δεξιοτήτων Μικροδιδασκαλία: άσκηση δέσμης διδακτικών δεξιοτήτων Μικροδιδασκαλία: άσκηση διδακτικών ικανοτήτων και παιδαγωγικής-διδακτικής συμπεριφοράς Μικρομαθήματα: άσκηση τεχνικών, στρατηγικών και μορφών διδασκαλίας και εργασίας Κανονική διδασκαλία