Η ανάγκη για ενοποίηση και εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Advertisements

Η ΑΞΙΟΛΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού Π.Θ Γέμτος Θεοφάνης Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Ημερίδα: Η πορεία της αξιολόγησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στόχοι και προοπτικές - 1 η Νοεμβρίου 2012 Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης Προβλήματα – Δράσεις/Προτάσεις.
Αγορές και ανταγωνισμός: Ευκαιρίες για όλους Όταν οι αγορές είναι ανταγωνιστικές, επιτρέπουν σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, να δοκιμάσουν τις ικανότητές.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013 Ημέρα Γνωριμίας. Στόχος Προπτυχιακού Προγράμματος Τμήματος Αγγλικών Σπουδών  Καλλιέργεια ενσυνείδητης κριτικής σκέψης που.
LOGO Ο ρόλος του Ε.Ο.Π.Π. στην Πιστοποίηση των προσόντων της μη τυπικής εκπαίδευσης και στην Αντιστοίχιση αυτών στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Κωνσταντίνος.
Η ΔΕΣΜΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης- Πιστοποίησης ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΟΧΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 02 Μαΐου 2011 ΣΑΒΒΑΣ.
ΙΔΒΕ του ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.
Δικαιοσύνη και Χρηματιστηριακή Νομοθεσία ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ο. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΜΜΩΝΑΣ.
Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα - Αξιοποίηση της Έρευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Προς ένα σύγχρονο και δίκαιο σύστημα εισαγωγής στα προπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου χωρίς κοινωνικές ανισότητες ή αποκλεισμούς.
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
Ο ρόλος του Ε.Ο.Π.Π. στην Πιστοποίηση των προσόντων της μη τυπικής εκπαίδευσης και στην Αντιστοίχιση αυτών στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Κωνσταντίνος Καλτσάς.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.1 Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές για την επικύρωση των εμπειριών τοποθέτησης.
Αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την CRE Χρονικό πλαίσιο αξιολόγησης Αυτοαξιολόγηση: Αξιολόγηση από CRE: Δημοσίευση εκθέσεων:
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
Η ΔΕΣΜΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
H Αξιολόγηση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Επιστήμη της Πληροφορίας Διοίκηση Βιβλιοθηκών με έμφαση στις Νέες.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
13 / 02 / 04ΓΓΕΤ1 Γενική Γραμματεία Ερευνάς & Τεχνολογίας Διευθυνση Τεχνολογικής Ανάπτυξης Παρουσίαση : Β. Τσούλκας.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δυνατότητες Ανάπτυξης Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Ηπείρου Βίλλης Μάριος Διευθυντής Ε.ΤΕ.Π.Η. Α.Ε.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ Το Όραμα της Φαρμακοβιομηχανίας για την Ανάπτυξη για την Ανάπτυξη
« Πανεπιστημιακό Δίκτυο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνολογίας στην Υδρολογία και Περιβαλλοντική Διαχείριση Υδατικών Πόρων » Υ ΔΡΟΜΕΔΩΝ.
Καλησπέρα σας! Ως συνέχεια της ενότητας που αφορά στα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας σε ΑΕΙ, θα σας παρουσιάσω την εμπειρία της ΒΚΠ του ΠαΜακ να κατανοήσει.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Αντώνιος Καραγεώργος Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
1 Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση μίας Ευρωπαϊκής Χάρτας για τους Ερευνητές & ενός Κώδικα Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών στο.
Η ΔΕΣΜΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ Δ.Υ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2011.
GREEK ICT FORUM: ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Τομέας Εσωτερικού Ελέγχου Αποστολή / Στόχοι / Εργασίες Ελέγχου.
ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ Συνολικού προϋπολογισμού €
Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη», Ηράκλειο, 5-6 Μαϊου, kedke.ntua.gr 1.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Ιωάννης Βλάχος Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Μέλος Α.ΔΙ.Π. Bologna Expert Α. Σ. Κ. T. ΑΘΗΝΑ Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Παρουσίαση Έκθεσης της Επιτροπής για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση Ε. Κεραυνού-Παπαηλιού Α. Γαγάτσης Γ. Φιλίππου.
Ποιότητα και αποτελεσματικότητα στην Εκπαίδευση: Παράγοντες που την επηρεάζουν Συνέδριο του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου Σάββατο 24 Οκτωβρίου, 2015.
Έρευνα και καινοτόμος επιχειρηματικότητα: Η νέα προσέγγιση και το ΕΣΠΑ
ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΚΡΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  Γεωγραφικός χώρος  Ξηρά  Θάλασσα  Αέρας  Πληθυσμός  Κυριαρχία  Εσωτερική  Εξωτερική  Διεθνής.
SOCIAL KEYS FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ H Κοινωνική Οικονομία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός τομέας στην Ευρώπη. Με βάση.
Αγρίνιο, 28 Μαρτίου 2012 Ελένη – Αναστασία Κερκεντζέ Υπεύθυνη λειτουργίας ΔΑΣΤΑ.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
ΕΥΗ ΖΑΜΠΕΤΑ.  Α. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  Β. Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  Γ. Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ.
Οι θέσεις του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνης Α.Ε για το Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας Κρήτης Αποτελέσματα ανοικτής διαβούλευσης.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI “ Μεταφορά Καινοτομίας - ΤΟΙ ” Ελίνα Δαγρέ, ΤΟΙ Project Manager Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Βόλος, 14 Δεκεμβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Βασιλεία Ι. Σινάνογλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας & Τεχνολογίας Ε.Σ.Ε.Τ.
Οι χώρες της Ε.Ε..
Ημέρα Καριέρας Λάρισα, 25 Απριλίου 2012
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Ειδικό Διοικητικό Δίκαιο Δημόσιες επιχειρήσεις
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,
Συνοπτική Παρουσίαση ΑΠΘ Πρύτανης Περικλής Α. Μήτκας
Βαςικα Οροςημα για την Εφαρμογη του Νομου ΓΙΑ ΤΑ Α.Ε.Ι.
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
«ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Αθήνα, 12 Ιουλίου 2011
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ανάγκη για ενοποίηση και εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Ημερίδα για το Νόμο-Πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Κύπρο Πανεπιστήμιο Κύπρου 16 Απριλίου 2010

Παρουσίαση Απώτερος στόχος για την ανώτατη εκπαίδευση στην Κύπρο Ανάγκη για ενοποίηση των νομοθεσιών Ανάγκη για εκσυγχρονισμό Πρόταση για το Νόμο Πλαίσιο –σε συνάρτηση με την προωθούμενη νομοθεσία για την εξωτερική διασφάλιση και πιστοποίηση ποιότητας –κριτική

Απώτερος Στόχος για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Κύπρο Απόκτηση Αυτοδυναμίας με ορθολογισμό και σε εύλογο χρονικό διάστημα Κινητικότητα Ποιοτικοί Ξένοι Φοιτητές Ποιοτικό Προσωπικό Συμβολή Δημόσιων Πανεπιστημίων

Ανάγκη για ενοποίηση των νομοθεσιών Νόμος ΠΚ (1989) Νόμος ΑΠΚυ (2003) Νόμος ΤΕΠΑΚ (2003) Προκύπτουν όμως θέματα που δεν “κληρονομούνται” ή δεν καλύπτονται: Ανέλιξη μελών ΔΕΠ (σε μη αυτονομημένο καθεστώς) Κανονισμοί Σπουδών και Φοίτησης Ερευνητικές Μονάδες Πλεονασμός!Κατακερματισμός!

Νόμος Πλαίσιο Γενικοί Κανονισμοί Κανόνες ΠΚ Κανόνες ΤΕΠΑΚ Κανόνες ΑΠΚυ Επιδίωξη: Να απαλειφθεί η ανάγκη για ειδικούς Κανονισμούς

Τα πλεονεκτήματα της ενοποίησης είναι προφανή Για αυτό εξάλλου είθισται να υπάρχουν νόμοι-πλαίσια Η ενοποίηση –Απαλείφει τον πλεονασμό και κατακερματισμό –Διευκολύνει τις αλλαγές και τον εκσυγχρονισμό –Μετά από 20 περίπου χρόνια ύπαρξης δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, γνωρίζουμε Τα διαχρονικά σημεία των νομοθεσιών Τα αδύνατα σημεία και τα κενά

Για να είναι ένας οποιοσδήποτε Νόμος Πλαίσιο αποδεκτός, θα πρέπει να: Ενισχύει την εμπιστοσύνη προς τους ακαδημαϊκούς θεσμούς –Εντός των πανεπιστημίων –Με τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας –Με την ευρύτερη κοινωνία Προάγει τη διαφάνεια και αξιοκρατία Προάγει την ποιότητα και αριστεία Παρέχει την αναγκαία ευελιξία

Ανάγκη για εκσυγχρονισμό (1) ΕCTS DS Διασφάλιση Ποιότητας - ESG Διεθνοποίηση Κινητικότητα Διασυνοριακή Εκπαίδευση EQF - NQF Λογοδοσία Δημιουργικότητα Εταίροι στον ΕΕΧΑΕ

Ανάγκη για εκσυγχρονισμό (2) Εταίροι στον ΕRA καινοτομία επιχειρηματικότητα περιφέρειες γνώσης ανάπτυξη τοπικών περιφερειών τεχνολογική ανάπτυξη χάρτα ερευνητή κινητικότητα δικαιώματα

Αυτονομία Οργανωτική Οικονομική Ακαδημαϊκή Στελέχωσης Η άλλη όψη της λογοδοσίας

Ειδικά θέματα εκσυγχρονισμού για τα δημόσια πανεπιστήμια (1) Οργανωτική αυτονομία –Πέραν των υφιστάμενων οργανωτικών δομών να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέων (διαπανεπιστημιακών) δομών, π.χ. για την προώθηση της καινοτομίας και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας Διαπανεπιστημιακές Ερευνητικές Μονάδες Κοινωφελή ιδρύματα Κοινοπραξίες με κοινωνικούς και τοπικούς εταίρους –Απόλυτη διαφάνεια

Ειδικά θέματα εκσυγχρονισμού για τα δημόσια πανεπιστήμια (2) Οικονομική αυτονομία –Block grant Να υπάρχει η δυνατότητα δέσμευσης της Πολιτείας για αριθμό ετών ως προς τους αριθμούς φοιτητών και τους αριθμούς θέσεων (ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού) βάσει δεικτών ανάπτυξης και δεικτών απόδοσης –Δυνατότητα δημιουργίας και αξιοποίησης δικών τους εσόδων Τυχόν πλεόνασμα μπορεί να συσσωρευτεί και διοχετεύεται προς στήριξη αναπτυξιακών στόχων του πανεπιστημίου

Ειδικά θέματα εκσυγχρονισμού για τα δημόσια πανεπιστήμια (3) Ακαδημαϊκή αυτονομία –Κατάταξη υποψηφίων σε προπτυχιακά προγράμματα –Γλώσσες διδασκαλίας –Συμβούλιο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Συμμετέχουν οι Πρυτάνεις των πανεπιστημίων Ορθολογιστική ανάπτυξη χωρίς διπλασιασμό –Κοινόχρηστοι πόροι –Νέα προγράμματα σπουδών, νέα Τμήματα, νέες Σχολές

Ειδικά θέματα εκσυγχρονισμού για τα δημόσια πανεπιστήμια (4) Αυτονομία στελέχωσης –Γενικά κρίνεται ικανοποιητική αλλά για σκοπούς μεγαλύτερης διαφάνειας και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του κράτους προς τα πανεπιστήμια, απαιτείται η αποσαφήνιση της συμμετοχής, των συνεπαγόμενων οικονομικών απολαβών, και της σύγκρουσης συμφέροντος, μελών του προσωπικού σε Εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες Μηχανισμούς εκμετάλλευσης της γνώσης “Αυτοχρηματοδοτούμενα” προγράμματα του πανεπιστημίου

Συμβούλιο Πανεπιστημίου Η υιοθέτηση του μοντέλου της διττής διακυβέρνησης (dual governance) συνεχώς διευρύνεται –Συμβούλιο –Σύγκλητος Το Συμβούλιο ενισχύει την αυτονομία του πανεπιστημίου, πρωτίστως την αυτονομία οργάνωσης –Πολύ σημαντική συνιστώσα τα εξωτερικά μέλη –Αμφίδρομος σύνδεσμος με Πολιτεία και ευρύτερη κοινωνία –Έγκριση Κανόνων

Τμήμα Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την έρευνα Ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην έρευνα πρέπει να ενισχυθεί –Παράδειγμα Ελλάδας –Σε συνάρτηση με τη λειτουργία Συμβουλίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Υποβληθείσα Πρόταση για το Νόμο-Πλαίσιο Σε συνάρτηση με την προωθούμενη νομοθεσία για την ίδρυση και λειτουργία εξωτερικού Φορέα για τη Διασφάλιση και Πιστοποίηση της Ποιότητας και την Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών –Ενοποίηση, διεύρυνση και εκσυγχρονισμός των νομοθεσιών για ΣΕΚΑΠ ΕΑΙΠ ΚΥΣΑΤΣ ΣΕΤΕ

Κριτική Υποβληθείσας Πρότασης για το Νόμο-Πλαίσιο (1) Η πρόταση έχει αδυναμίες σε διάφορα επίπεδα –Λεκτικές αδυναμίες –Ουσιαστικές αδυναμίες Κενά, αντιφάσεις, “υπέρμετρες” εξουσίες, κτλ Περίπλοκο κείμενο – Περιεκτική αναφορά στα διάφορα ζητήματα Ποια ζητήματα πρέπει να ρυθμίζονται με Κανονισμούς και ποια με Κανόνες

Κριτική Υποβληθείσας Πρότασης για το Νόμο-Πλαίσιο (2) Η ρητή οριοθέτηση της έννοιας της αυτονομίας, μέσω της καταγραφής των στοιχείων που τη συνιστούν είναι σημαντικό στοιχείο Όμως η συνεχής παραπομπή στον ορισμό αυτό σε σχέση με Κανόνες, ενδεχομένως να δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις Η ουσία της υλοποίησης των διαφόρων διαστάσεων της αυτονομίας πρέπει να καταγράφεται στον ίδιο το Νόμο, κατοχυρώνοντας την έτσι με διαφάνεια και αξιοπιστία

Κριτική Υποβληθείσας Πρότασης για το Νόμο-Πλαίσιο (3) Σημεία υφιστάμενων νομοθεσιών για τα δημόσια πανεπιστήμια που θα πρέπει να διατηρηθούν και στον τελικό Νόμο-Πλαίσιο –Εκλογή αξιωματούχων Ο διορισμός όλων των αξιωματούχων από τον Πρύτανη προφανώς δεν αποτελεί αποδεκτή λύση, ακόμη και για ένα διοριστικό σύστημα –Διαδικασίες εκλογής και ανέλιξης ακαδημαϊκού προσωπικού, οι οποίες πρέπει να συνεχίσουν να κατοχυρώνονται μέσω νομοθεσίας

Συμπεράσματα Η θέσπιση ενός σύγχρονου Νόμου-Πλαισίου, ο οποίος κατοχυρώνει με αξιόπιστο, αξιοκρατικό, ευέλικτο και διαφανή τρόπο τις διάφορες λειτουργίες ενός πανεπιστημίου, και παράλληλα προάγει την ακαδημαϊκή ελευθερία, αυτονομία, ποιότητα και αριστεία, είναι αναγκαία. Η πρόταση που έχει κατατεθεί αποτελεί μια δέσμη ιδεών, χωρίς καμία δέσμευση Μέσω του διαλόγου και της αυστηρής κριτικής που θα πρέπει να ασκηθεί, σκοπός είναι να αναδειχθούν –τα σημεία που μπορούν να μείνουν –τα σημεία που πρέπει να διαγραφούν και –τα σημεία που πρέπει να επεκταθούν/τροποποιηθούν