10 Δεκ. 2007 Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 1 Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας στα τρόφιμα: Από την επιστημονική έρευνα στο πιάτο του καταναλωτή – Ο ρόλος της.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ισχυρισμοί διατροφής
Advertisements

Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας Παρόν και μέλλον Βασίλης Μαθιουδάκης
Έρευνα για την οικοδομική δραστηριότητα 2010 Επαμεινώνδας Ε. Πανάς Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής Απόψεις.
Ψυχοκοινωνικά ζητήματα στην αγωγή στα μέσα επικοινωνίας Νικόλας Χρηστάκης Τμ. Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο.
Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο περιβάλλον της Βασιλείας ΙΙ
Ερευνητικό Δυναμικό Περιφέρειες της Γνώσης Ειδικό Πρόγραμμα “Ικανότητες” Γεωργία Τζένου – Μαρία Κουτροκόη Χανιά, 21 Σεπτεμβρίου 2007 Εθνικό Σημείο Επαφής.
1 Μεταλλαγμένα και Ποιότητα Τροφίμων Ποιοτική Γεωργία Δευτέρα Θεσσαλονίκη Οργάνωση : Υ.Α.Α.Τ και ο Α΄ Σοροπτιμιστικός Όμιλος Θεσ/νικης. Η χρήση.
Παρουσίαση ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 31 Ιανουαρίου 2012.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. / "SEMI-REGULATED" ΑΓΟΡΑ
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Αλέξανδρος Σαχινίδης, ΜΒΑ, Ph.D. ΙΟΥΝΙΟΣ 2009
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.
ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (ΕΣΗΔΗΣ)
Solvency II To μέλλον στην ασφαλιστική πραγματικότητα
ΘΕΜΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
ΑΓΟΡΕΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Β.ΠΑΤΣΟΥΡΑΤΗΣ. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ● Αύξηση των Επενδύσεων ● Τόνωση της Απασχόλησης ● Συγκράτηση Τιμών ● Βελτίωση.
Εξελικτική πορεία της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ)
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. Η συγκυρία των Βουλευτικών Εκλογών 2007.
Ορθές Πρακτικές Διανομής Φαρμάκων
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα: <<Μεσογειακή Διατροφή>>
8 ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Μακεδονίας – Θράκης Βέροια Μαϊου 2008 ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. Εργαλείο ανάδειξης του Φαρμακευτικού Επαγγέλματος ΓΙΩΡΓΟΣ Θ.ΔΟΚΙΟΣ Γενικός.
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΕΔΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ.
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
Ημερίδα για το 7ο Π.Π. Ε&ΤΑ της ΕΕ ( ), 22 /09/2006 – Θεσ/νίκη Συμμετοχή & Αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Έρευνας στους τομείς των Κοινωνικών, Οικονομικών.
Retail vs e-tail Σπύρος Λούρος Marketing Director Multirama.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.1 Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές για την επικύρωση των εμπειριών τοποθέτησης.
Περιφερειακή Πολιτική EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Έγγραφα εργασίας Εκ των προτέρων Αξιολόγηση - Δείκτες Α. Σίμου Μονάδα Αξιολόγησης Γενική Διεύθυνση.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΟΔΗΓΙΑ 2001/42/ΕΚ
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
“Προετοιμασία του Δασκάλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Αρχική Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας” Πρόταση.
Ημερίδα ΣΕΔΥ Η ανάγκη προσαρμογής της Εθνικής νομοθεσίας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο Ρόδιος Γαμβρός Πρόεδρος Επιστημονικής επιτροπής ΣΕΒΤ.
Αξιολόγηση ΜοντελοποίησηΈργα ΜαθήματαΑξιολόγηση Αναστοχασμός.
Α. Πορεία δράσης μαρμάρου Β. Επόμενες Προγραμματισμένες ενέργειες δράσης. Γ. Συνοπτική Ενημέρωση για την Πρόσκληση Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα.
1 Καινοτομικό Πρόγραμμα RI-SE ΕΚΕΠΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.
« Πανεπιστημιακό Δίκτυο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνολογίας στην Υδρολογία και Περιβαλλοντική Διαχείριση Υδατικών Πόρων » Υ ΔΡΟΜΕΔΩΝ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  ΕΠΙΛΟΓΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;"
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ Προκλήσεις και προοπτικές ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Τι είναι η κομποστοποίηση Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία.
Μετάφραση: Μαρία Ευαγγέλου «Ισότητα, Ποιότητα και Ασφάλεια στη φροντίδα Υγείας» Νοέμβριος 2007 Λευκωσία, Κύπρος Paul de Raeve Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νοσηλευτών.
Επιστημονικά υπεύθυνος: Καθηγητής Μ. Μεϊμάρης, Διευθυντής Εργαστηρίου Ομάδα διαχείρισης έργου: Δρ. Α. Γιαννακουλόπουλος, Σ. Κοδέλλας, Ν. Παπασταύρου Έκθεση.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
1 Περιφερειακή Διάσταση του σχεδιασμού για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη & καινοτομία - ΕΤΑΚ συνάντηση εργασίας 4 Σεπτεμβρίου 2012 Κύρια σημεία,
Λίγα λόγια για την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Αλφιτόπωλις» Τίτλος έργου: «Παραγωγή και Εμπορία Τοπικών προϊόντων και προώθησής τους μέσω του Θεματικού Εναλλακτικού.
ΒΟΛΟΣ 21/03/ Νέα νομοθεσία χημικών Reach – πρώτη φάση εφαρμογής Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ.
ΑΘΗΝΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Προφορική (Απευθείας ) Επικοινωνία
Οργανόγραμμα ομίλου ΕΛΒΑΛ
Πώς φθάσαμε εδώ…; ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ ΑΡΙΣΤΕΑ
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 02/02/2015 1
Βίκυ Σμπαρούνη Accounting & Taxation Manager ΕΒΕΑ - 14/04/2010
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Επιχειρηματικές Προτάσεις, Προϊόντα & Τεχνολογίες Αιχμής Γεώργιος Πίττας Δ.Σ. Σ.Ε.Β.Τ.
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
Υποδείγματα Συμπεριφοράς n Η ερμηνεία της χωροθέτησης πρέπει να στηρίζεται στην συμπεριφορά: –των ατόμων (decision makers) –των επιχειρήσεων (decision.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΝ LL.M
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Το ερωτηματολόγιο Μεθοδολογία έρευνας.
Λειτουργία Συστημάτων Ενέργειας
Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
Ενιαία Ψηφιακή Πύλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 1 Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας στα τρόφιμα: Από την επιστημονική έρευνα στο πιάτο του καταναλωτή – Ο ρόλος της Βιομηχανίας Τροφίμων. Ρόδιος Γαμβρός Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 2 Ο ρόλος του ΣΕΒΤ Από το 1978: –Επίσημο όργανο εκπροσώπησης των κοινών θέσεων και απόψεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων. –Καλύπτει το 25% του κύκλου εργασιών. –Κατέχει το 25% των συνολικών κεφαλαίων. –Παράγει το 24% της συνολικής προστιθέμενης αξίας. –Απασχολεί πάνω από το 22% των απασχολουμένων στο σύνολο του μεταποιητικού τομέα. – Με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη. Ο κύριος συνομιλητής της Πολιτείας σε θέματα τροφίμων και διατροφής.

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 3 Η συγκυρία του Κανονισμού Ο Κανονισμός 1924/2006 έρχεται σε μια εποχή όπου η συζήτηση για τη σχέση διατροφής και υγείας αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα. Δίνει διαφορετική διάσταση σε μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που απασχολεί σήμερα τον Ευρωπαίο πολίτη: τη συμβολή της διατροφής στην υγεία του.

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 4 Η διαδικασία ολοκλήρωσης Άργησε μεν αλλά ακούστηκαν όλες οι απόψεις και συζητήθηκαν. Άρα αναμένεται ισχυρή δέσμευση από όλες τις πλευρές. Πρόκληση για τον ΕΦΕΤ: –Ας εφαρμόσουμε το μοντέλο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους συστηματικά και ανοικτά. –Ας θεσπίσουμε την ουσιαστική διαβούλευση πριν οριστικο- ποιήσουμε οποιαδήποτε κανονιστική διάταξη. –Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα δεν είναι αρκετή.

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 5 Ο λόγος ύπαρξης του Κανονισμού Η επιστημονική έρευνα ανακαλύπτει ευεργετικές επιδράσεις. Η Βιομηχανία Τροφίμων είναι ο κύριος φορέας μεταφοράς της έρευνας στο πιάτο του κατα- ναλωτή μέσω της παραγωγής τροφίμων με ευεργετικά συστατικά. Ο Κανονισμός θέτει το πλαίσιο επικοινωνίας και ενημέρωσης του καταναλωτή για τα ευεργετήματα.

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 6 Τρόφιμο ή φάρμακο; Υπάρχει σύγχυση και αλληλοεπικάλυψη μεταξύ φαρμάκου και τροφίμου; ΟΧΙ Υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο φάρμακο, που θεραπεύει με συγκεκριμένη δόση και με συγκεκριμένο τρόπο και χρονικό ορίζοντα χρήσης, και στο τρόφιμο που υπόσχεται συγκεκριμένα αποτελέσματα σε προδιαθεσιακούς παράγοντες σαν μέρος καθημερινής και ισορροπημένης διατροφής.

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 7 Νέα δεδομένα Ο νέος Κανονισμός επιχειρεί : α. να εθίσει τον καταναλωτή σε νέα περίπλοκα μηνύματα, β. να μεταφέρει σε μία φράση τεράστια επιστημονική γνώση, γ. να αλλάξει την αντίληψη των καταναλωτών αλλά και των ελεγκτών ότι αυτά που λέμε είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και ελεγμένα, άρα και ωφέλιμα και νόμιμα διατυπωμένα.

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 8 Μετάβαση από το προηγούμενο καθεστώς στο σημερινό Μέχρι σήμερα αρνούμασταν τους ισχυρισμούς, άρα: – δεν έχουμε προϊστορία εθνικών ισχυρισμών, αφού απαγορεύονταν, – δεν έχουν εθιστεί οι ελεγκτές στη νομιμότητα της παρουσίας ισχυρισμών. Ακόμη (μετά τον Ιανουάριο) δεχόμαστε παραπομπές για ισχυρισμούς, – δεν έχει εκπαιδευτεί ο καταναλωτής στο να κατανοεί και να αξιοποιεί σχετικά μηνύματα.

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 9 Αρχή αναφοράς και ελέγχου για τους ισχυρισμούς Κεντρική Αρχή και μόνη αρμόδια για θέσπιση κανόνων επισήμανσης είναι ο ΕΦΕΤ. Το ΑΧΣ ΔΕΝ έχει αρμοδιότητα να αξιολογεί και να αποφασίζει σε επισημάνσεις γενικότερα και στους ισχυρισμούς ειδικότερα.

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 10 Επιστημονική έρευνα και διαχείριση Η διαχρονική διαχείριση και επιστημονική στήριξη των ισχυρισμών θα απαιτήσει διακριτούς ρόλους: –Αξιολόγησης και επικοινωνίας της επιστημονικής τεκμηρίωσης των ισχυρισμών. –Διαχείρισης και ελέγχου των ισχυρισμών. Σε Εθνικό και Κοινοτικό επίπεδο.

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 11 Προκλήσεις για τον καταναλωτή Η βασική πρόκληση είναι: να κατανοεί τον κάθε ισχυρισμό μεμονωμένα, και να εμπλουτίζει κατά βούληση το καθημερινό του σιτηρέσιο με το ή τα τρόφιμα που επιλέγει, ώστε να αντικαταστήσει υπάρχοντα τρόφιμα χωρίς ισχυρισμούς.

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 12 Επιμέρους προκλήσεις για τον καταναλωτή Όλα τα τρόφιμα είναι καλά είτε με είτε χωρίς ισχυρισμούς και έχουν τον ρόλο τους σε μια πλήρη και ισορροπημένη καθημερινή διατροφή. Οι ισχυρισμοί επικαλούνται ευεργετήματα σε μακροχρόνια χρήση σαν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ας μην περιμένει άμεσα αποτελέσματα. Οι επιμέρους προκλήσεις για την ανάγνωση και κατανόηση των ισχυρισμών είναι:

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 13 Επιμέρους προκλήσεις για τον καταναλωτή Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες (εάν είναι καλές) καταναλώνοντας υπερβολικές ποσότητες από ένα είδος τροφίμου, ποσότητες που έχουν κάποιον ευεργετικό ισχυρισμό. Κρατάμε το επίπεδο χρήσης που είχαμε για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Παρόλα αυτά είναι χρήσιμο να διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα ώστε να καταλαβαίνουμε την ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη που μπορεί να ενεργοποιήσει τα ευεργετήματα.

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 14 Όλα τα τρόφιμα μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση ανάλογα με τις συνθήκες που τα χρησιμοποιούμε, πχ. ένα snack υψηλών θερμίδων είναι ευεργετικό όταν κάνουμε ορειβασία αλλά όχι όταν βλέπουμε τηλεόραση στον καναπέ. Διαβάζουμε και κατανοούμε τον ισχυρισμό αλλά ας μην κάνουμε δικά μας σενάρια (πχ. χαμηλό σε χοληστερίνη δεν σημαίνει χαμηλό σε λιπαρά, υπάρχουν λιπαρά χωρίς χοληστερίνη). Επιμέρους προκλήσεις για τον καταναλωτή

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 15 Η μη επαρκής κατανόηση δεν σημαίνει ότι θέτει τον καταναλωτή σε οποιοδήποτε κίνδυνο, απλά ο καταναλωτής δεν θα έχει άμεσα και γρήγορα τα ευεργετικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι η μαθησιακή πορεία όλων μας χρειάζεται συναίνεση και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Τα μηνύματα επικοινωνίας των ισχυρισμών είναι εξ ορισμού περίπλοκα αλλά είναι ειλικρινή, γιατί τα ελέγχουμε και γιατί σεβόμαστε τον καταναλωτή. Επιμέρους προκλήσεις για τον καταναλωτή

10 Δεκ Ισχυρισμοί, εκδήλωση ΕΦΕΤ 16 Θα χρειαστούμε επιμονή, δέσμευση και καθαρή επικοινωνία για να αναδείξουμε τα οφέλη από την σωστή χρήση των ισχυρισμών. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για τον σκοπό αυτό.