ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Στόχοι: Ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σχεδιασμού για το υπό διαπραγμάτευση προτεινόμενο νέο πλαίσιο της Προγραμματικής.
Advertisements

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
‘’Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Κατάρτιση και Εκπαίδευση Ενηλίκων’’ ( Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2011/ C372 / 01 ) Αθήνα,8 και 9 Ιουλίου 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Κ Α Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η Σ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Η Σ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – • Λειτουργεί.
Παρουσίαση ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 31 Ιανουαρίου 2012.
Στρατηγική & Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ---- Εναρμόνιση με την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας Υπουργείο Διοικητικής.
ΤΠΕ στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεώρηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
Απασχόληση και Διεύρυνση εμπειρίες από διασυνοριακές περιοχές
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Χαλκιδική 8/9 Ιουλίου 2006 Κ. Κοκκινοπλίτης Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας Σχεδιασμού & Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΡΟΤΥΠΑ.
ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (Σύμφωνα με το νόμο 4186/ ) ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηρακλείου Δρ. Αντωνίου Θεόδωρος.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών σε θέματα.
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Εισηγητής:
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.1 Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές για την επικύρωση των εμπειριών τοποθέτησης.
Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών
B a c kn e x t h o m e ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞ’ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας Κ.Π. «Equal”ΤεχνομάθειαΕυρωπαϊκή.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
Χρησιμότητα & Τρόποι Αξιοποίησης από τους Διαπραγματευτές των μερών
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
1 Καινοτομικό Πρόγραμμα RI-SE ΕΚΕΠΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ στο Ν. ΑΧΑΪΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Παρουσίαση της Πράξης Ενημέρωση των δυνητικών ωφελούμενων και της τοπικής κοινωνίας.
1 ΕΥΡΩΠΑïΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Δια Βίου Μάθηση: Πραγματικότητες, Προκλήσεις και Προοπτικές στην Κύπρο και την Ευρώπη Απριλίου 2004 ¨ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
Πρόγραμμα LEONARDO DA VINCI Έργο PREMEQ «Εφαρμογή του PREMEQ στις τράπεζες» Η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Μαρία Τερλιξίδου.
Σ. ΤΣΙΓΑΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΔ ΕΠ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Ενημέρωση Γενικών Γραμματέων Περιφερειών για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ-
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών Αποτελεσματική Διαχείριση στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
ΑΘΗΝΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ η ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Ενότητα 1.1,1.2,1.3 Ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης, Ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010 και επιμόρφωση.
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
1ο γενικο λυκειο μαρκοπουλου
Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Εκπαίδευση Ενηλίκων : Το Σχέδιο Δράσης της Κύπρου 29 Μαρτίου 2013 Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΘΩΜΑΣ ΣΦΗΚΟΠΟΥΛΟΣ.
1. Ποιοτική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στην Κύπρο
Φάση 2: Αvάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων Ορφανός Ευθύμιος.
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
Επιχειρησιακό ΠρόγραμμαΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Α΄ ΦΑΣΗ: Στρατηγικός Σχεδιασμός.
1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010.
Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση 1 Δεκεμβρίου 2014 Βλάσης.
1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Τα Βασικά Στοιχεία του ΕΠ.
Κωστοπούλου Όλγα ΑΕΜ 3157 Εξάμηνο Στ’. Πρωτοβουλίες και δράσεις κατά την περίοδο Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990,η έννοια της ποιότητας.
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΟ INSTALL INSTALL Innovative strategy for raising awareness of lifelong learning in Greece.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Συνοπτική Παρουσίαση Ε.Π. «ΚτΠ» Παναγιώτης Γεωργιάδης Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2004.
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI “ Μεταφορά Καινοτομίας - ΤΟΙ ” Ελίνα Δαγρέ, ΤΟΙ Project Manager Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Βόλος, 14 Δεκεμβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
ΣΗΜΕΙΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Προγραμματική Περίοδος
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης
Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για την εκπαίδευση
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Γιάννης Σαββίδης Λειτουργός Γραφείου Γενικής Διευθύντριας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Σάββατο, 17 Μαρτίου 2007 Πολιτιστικό Ίδρυμα Ιεράς Μονής Κύκκου

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ Το Μάρτιο του 2000, κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λισσαβόνα, οι Ευρωπαίοι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων δεσμεύτηκαν να καταστήσουν μέχρι το 2010 την οικονομία της Ε.Ε. την πλέον δυναμική και ανταγωνιστική στον κόσμο, βασισμένη στη γνώση, ικανή να παράγει αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή και σεβασμό στο περιβάλλον. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το Μάρτιο του 2000, κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λισσαβόνα, οι Ευρωπαίοι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων δεσμεύτηκαν να καταστήσουν μέχρι το 2010 την οικονομία της Ε.Ε. την πλέον δυναμική και ανταγωνιστική στον κόσμο, βασισμένη στη γνώση, ικανή να παράγει αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή και σεβασμό στο περιβάλλον.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (ΔΒΜ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ (2) ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (ΔΒΜ) Προκειμένου να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση η πρωτοπόρος οικονομία ανά την υφήλιο, με γνώμονα τη γνώση, πρέπει επειγόντως να γίνουν περισσότερες, αποτελεσματικότερες και ουσιαστικότερες επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο Αυτό συνεπάγεται επενδύσεις στη δια βίου μάθηση, δηλαδή τη μάθηση από την κούνια και σε όλη τη διάρκεια της ζωής Προκειμένου να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση η πρωτοπόρος ανά την υφήλιο οικονομία, βασισμένη τη γνώση, πρέπει επειγόντως να γίνουν περισσότερες, αποτελεσματικότερες και ουσιαστικότερες επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο Αυτό συνεπάγεται επενδύσεις στη δια βίου μάθηση, δηλαδή τη μάθηση από την κούνια και σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ (3) Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης της Ευρώπης σημαντικά συστατικά της Στρατηγικής της Λισσαβόνας Στα πλαίσια της ετοιμασίας του Εθνικού Προγράμματος για τη Στρατηγική της Λισσαβόνας, η Κύπρος έχει δεσμευτεί για την προώθηση της Δια Βίου Μάθησης με τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου στρατηγικής Εθνική Στρατηγική Δια Βίου Μάθησης Αποτελεί την ανταπόκριση της Κύπρου σε αναδυόμενες προκλήσεις μέσα στο νέο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι που δημιουργεί η κοινωνία της γνώσης και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΒΜ ΣΤΑΔΙΟ 1: Διαμόρφωση προσχεδίου στρατηγικής ΣΤΑΔΙΟ 2: Διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους εταίρους ΣΤΑΔΙΟ 3: Έγκριση στρατηγικής από Υπουργικό Συμβούλιο ΣΤΑΔΙΟ 4: Σύσταση Εθνικής Επιτροπής για τη ΔΒΜ

ΟΡΑΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΒΜ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΒΜ ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ- ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΒΜ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΒΜ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΒΜ Όλο το φάσμα δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης επίσημη, ανεπίσημη και άτυπη μάθηση στο χώρο εργασίας δεξιότητες, γνώσεις, στάσεις και συμπεριφορές που οι άνθρωποι αποκτούν μέσα από τις καθημερινές τους εμπειρίες και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους

ΟΡΑΜΑ Η διαμόρφωση ενός συστήματος που να διασφαλίζει ότι όλα τα άτομα θα έχουν την παρώθηση, τη στήριξη, τα μέσα, τους πόρους και το χρόνο για συμμετοχή σε μαθησιακές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία όλοι οι πολίτες θα συμμετέχουν ενεργά και ισότιμα και θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και του δυναμισμού της χώρας.

Το διαμορφούμενο στην Ε.Ε. περιβάλλον Ανανεωμένη Στρατηγική Λισσαβόνας Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Δια Βίου Μάθηση Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2010» Διαδικασία Μπολόνια στην Ανώτατη Εκπαίδευση Διακήρυξη της Κοπεγχάγης σε σχέση με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Απόφαση για τη Δια Βίου Επαγγελματική Καθοδήγηση Ευρωπαϊκή Στρατηγική Απασχόλησης Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Κεφαλαίου Διαρθρωτικά Ταμεία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το διαμορφούμενο στην Κύπρο περιβάλλον Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης της Κύπρου για τη Στρατηγική της Λισσαβόνας Εθνική Έκθεση για το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2010» Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2007 – 2013 Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για τα Διαρθρωτικά Ταμεία 2007 – 2013 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Υφιστάμενη κατάσταση (1) Οι εξελίξεις στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο παρακολουθούνται στενά Λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές και οι συστάσεις της ΕΕ Στην Κύπρο υπάρχει ένα ευρύ σύστημα Δια Βίου Μάθησης από την προσχολική ηλικία μέχρι τα γηρατειά, που περιλαμβάνει τόσο την τυπική μάθηση, που προσφέρεται στο σχολείο και σε άλλα ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, όσο και τη μη τυπική και άτυπη μάθηση που αποκτιέται έξω από αυτά

Υφιστάμενη κατάσταση (2) Η εκπαίδευση και κατάρτιση των ενηλίκων στην Κύπρο παρέχεται από διάφορα ιδρύματα και σε διαφορετικά περιβάλλοντα Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι ο κύριος προωθητής της γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων Η γενική εκπαίδευση ενηλίκων περιλαμβάνει προγράμματα σπουδών που προσφέρονται κυρίως από τα Επιμορφωτικά Κέντρα, τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, τα εσπερινά γυμνάσια/τεχνικές σχολές, τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και τα πανεπιστήμια

Υφιστάμενη κατάσταση (3) Οι κύριοι φορείς διαμόρφωσης και εφαρμογής πολιτικής για την Επαγγελματική Κατάρτιση είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) και το Υπουργείο Οικονομικών Ειδικά τα Επιμορφωτικά Κέντρα, καλύπτουν τις μαθησιακές ανάγκες όλων των ατόμων σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ελληνικής γλώσσας, ξένων γλωσσών, αλλά και σε θέματα απόκτησης δεξιοτήτων, ενώ μερικώς καλύπτουν την επαγγελματική κατάρτιση ατόμων σε άλλα θέματα

Υφιστάμενη κατάσταση (4) Τα θέματα συνεχούς, προαιρετικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, τα οποία προσφέρονται από το Π.Ι.Κ., καλύπτουν τις ανάγκες εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων σε θέματα δεξιοτήτων δια βίου μάθησης, Τ.Π.Ε., δεξιότητες έρευνας, διαπολιτισμική εκπαίδευση κ.ά. Αποτελούν ευέλικτη μορφή δια βίου μάθησης των εκπαιδευτικών άμεσα και καλλιέργειας δεξιοτήτων δια βίου μάθησης σε όλο το μαθητικό πληθυσμό έμμεσα

Ανάλυση SWOT Πλεονεκτήματα Ψηλό μορφωτικό επίπεδο Ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων κατάρτισης και αυξητική τάση συμμετοχής σε αυτές Συνθήκες εργασιακής ειρήνης και αποδεκτοί μηχανισμοί κοινωνικού διαλόγου Ευαισθητοποίηση για τη σημασία της Δια Βίου Μάθησης Η επέκταση της παροχής δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης από την προδημοτική Η μεγάλη αξία που αποδίδει η κοινωνία στην παιδεία. Ψηλό ποσοστό συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αδυναμίες Αδυναμία του συστήματος εκπαίδευσης να ανταποκριθεί με ευέλικτο τρόπο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της κοινωνίας της γνώσης Ποσοτικές και ποιοτικές ανισοσκέλειες στην αγορά εργασίας και ελλείψεις σε τεχνικά επαγγέλματα και επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης Οι οργανωτικές, διοικητικές και λειτουργικές αδυναμίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κενά στο σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού και καθοδήγησης Απουσία συστήματος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου

Ευκαιρίες/Προκλήσεις Υλοποίηση προτεραιοτήτων της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης Προαγωγή ανθρωπιστικών αξιών της κοινωνίας Βελτίωση της διευκόλυνσης της ένταξης, προσαρμογής και παραμονής ευάλωτων ομάδων και αδρανούς δυναμικού στην αγορά εργασίας Προσέλκυση, συγκράτηση και αξιοποίηση του υπάρχοντος επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού στην Κύπρο Σημαντικά περιθώρια αύξησης της συμμετοχής του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας σε προγράμματα δια βίου μάθησης Ενίσχυση της συνέργειας και συμπληρωματικότητας μεταξύ της εκπαίδευσης και κατάρτισης και άλλων τομέων πολιτικής Βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του συστήματος Δια Βίου Μάθησης

Κίνδυνοι/Απειλές Γήρανση του πληθυσμού και μείωση του αριθμού των μαθητών Αυξητική τάση του ποσοστού ανεργίας και ιδιαίτερα στους νέους Αυξητική τάση πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου Αλλαγές στη δομή της οικογένειας (αύξηση μονογονεϊκών οικογενειών) και αυξητική τάση στην εμφάνιση κοινωνικών προβλημάτων (ναρκωτικά, βία στην οικογένεια, νεανική παραβατικότητα) Ο συγκεντρωτισμός, ο συντηρηρητισμός και ο συντεχνιασμός στο εκπαιδευτικό σύστημα

Στρατηγική Επιδίωξη Η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε όλα τα επίπεδα και η αξιοποίησή τους ως παραγόντων καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργού πολιτειότητας, της κοινωνικής συνοχής, της καινοτομίας, της απασχολησιμότητας, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και του δυναμισμού της χώρας

Προαγωγή των ανθρωπιστικών αξιών της κοινωνίας μας Γενικότεροι σκοποί Προαγωγή των ανθρωπιστικών αξιών της κοινωνίας μας Ανάπτυξη του ατόμου, το οποίο μπορεί έτσι να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του και να έχει καλή ζωή Ανάπτυξη της κοινωνίας, ιδίως με την ενίσχυση της δημοκρατίας, τη μείωση των διαφορών και των ανισοτήτων μεταξύ ατόμων και ομάδων και την προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας Ανάπτυξη της οικονομίας, εξασφαλίζοντας ότι οι διαθέσιμες δεξιότητες στην αγορά εργασίας ανταποκρίνονται στις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις Σημαντική παράμετρος της πιο πάνω στρατηγικής επιδίωξης είναι η προαγωγή των ανθρωπιστικών αξιών της κοινωνίας μας, όπως επίσης και η επιτυχία των γενικότερων σκοπών τους οποίους η κοινωνία αναθέτει στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, όπως :

Στρατηγικοί Στόχοι- Άξονες προτεραιότητας Προώθηση Πρόσβασης και Συμμετοχής Όλων στη Δια Βίου Μάθηση Ενίσχυση των Υποδομών και Συστημάτων Δια Βίου Μάθησης Έρευνα και Ανάπτυξη για Στήριξη της Δια Βίου Μάθησης Αποτελεσματική Διακυβέρνηση της Δια Βίου Μάθησης

Ειδικοί Στόχοι Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων Η μείωση του αριθμού των λειτουργικά αναλφάβητων ατόμων Η προαγωγή της απόκτησης βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων από όλους Η μείωση του αριθμού των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο Η προαγωγή της σχολικής και κοινωνικής ένταξης των αλλόγλωσσων μαθητών Η αύξηση του αριθμού των ατόμων που συμπληρώνουν προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Η αύξηση του αριθμού των ατόμων που συμμετέχουν σε προγράμματα σπουδών στις θετικές επιστήμες Η δημιουργία ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου και ευπροσάρμοστου εργατικού δυναμικού, που να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της οικονομίας

Προώθηση Πρόσβασης και Συμμετοχής Όλων στη Δια Βίου Μάθηση Προώθηση της Πρόσβασης και Παραμονής στην Εκπαίδευση για Όλους Προώθηση της Ένταξης / Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας Προώθηση της Δια Βίου Μάθησης των Απασχολουμένων και Στήριξη Επιχειρήσεων Προώθηση της Δια Βίου Μάθησης στο Δημόσιο Τομέα

Ενίσχυση των Υποδομών και Συστημάτων Δια Βίου Μάθησης Ενίσχυση των Υποδομών και Συστημάτων Δια Βίου Μάθησης Βελτίωση και ενίσχυση των Υποδομών και του Περιεχομένου Εκπαίδευσης Βελτίωση και ενίσχυση των Υποδομών και του Περιεχομένου Κατάρτισης Προώθηση Εθνικού Συστήματος Προσόντων

Επιμορφωτικά Κέντρα- Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ενηλίκων Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής σε θέματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Θα μελετηθεί η δυνατότητα δημιουργίας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων – Δια Βίου Μάθησης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Έρευνα και Ανάπτυξη για Στήριξη της Δια Βίου Μάθησης Έρευνα και Ανάπτυξη για Στήριξη της Δια Βίου Μάθησης Τάσεις και Προβλέψεις Αναγκών Δια Βίου Μάθησης Ανάπτυξη των Συστημάτων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αξιολόγηση των Επιδράσεων της Δια Βίου Μάθησης στην αύξηση της Παραγωγικότητας και Ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής Οικονομίας Καθοριστικής σημασίας ερευνητικές δραστηριότητες, οι οποίες θα αναλαμβάνονται σύμφωνα και με σχετικές κατευθύνσεις πολιτικής της Ε.Ε., αποτελούν αφενός οι απαιτήσεις της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και αφετέρου η διερεύνηση των τάσεων συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού στη Δια Βίου Μάθηση και οι προβλέψεις των αναγκών Δια Βίου Μάθησης στην Κύπρο. Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, τα πιο πάνω αναμένεται να επιδιωχθούν με τη δημιουργία Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, το οποίο θα έχει ως αποστολή να: Ενημερώνεται και συντηρεί μια οργανωμένη και περιεκτική βάση δεδομένων, στην οποία θα αποθηκεύονται όλα τα στοιχεία από τις έρευνες που διεξάγει, συμπεριλαμβανομένων και των στοιχείων που αφορούν την αξιολόγηση των καινοτομιών που έχουν εισαχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα. Καταρτίζει λεπτομερές σχέδιο δράσης ανά έτος, στο οποίο περιλαμβάνονται οι επιστημονικές έρευνες (σκοπός, στόχοι, παραδοτέα, χρονοδιάγραμμα) και αξιολογήσεις (θέμα προς αξιολόγηση, χρονοδιάγραμμα) που στοχεύει να υλοποιήσει. Αξιολογεί τα αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών/αξιολογήσεων, και ενδεχομένως συνθέτει τα αποτελέσματα ξεχωριστών, επιμέρους ερευνών, καθώς και μελετών που έχουν κατά καιρούς διενεργηθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και καταλήγει σε σχετικά πορίσματα και εισηγήσεις. Οι εισηγήσεις μπορεί να αφορούν αλλαγές σε επίπεδο εκπαιδευτικής πολιτικής ή αλλαγές σε επιμέρους εκπαιδευτικά ζητήματα. Τροφοδοτεί τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έγκυρα και αξιόπιστα δεδομένα για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.

Βελτίωση και Αποτελεσματική Διακυβέρνηση της Δια Βίου Μάθησης Βελτίωση και Αποτελεσματική Διακυβέρνηση του Εκπαιδευτικού Συστήματος Βελτίωση και Αποτελεσματική Διακυβέρνηση του Συστήματος Κατάρτισης Βελτίωση Υφιστάμενων και Σύσταση Νέων Μηχανισμών Διακυβέρνησης Δια Βίου Μάθησης

Θα προωθηθεί η σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δια Βίου Μάθησης Βελτίωση Υφιστάμενων και Σύσταση Νέων Μηχανισμών Διακυβέρνησης Δια Βίου Μάθησης Η στρατηγική δια βίου μάθησης θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο Θα προωθηθεί η σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δια Βίου Μάθησης Έχει συσταθεί Ίδρυμα προώθησης και διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης για την περίοδο 2007-2013 Η αποτελεσματική διακυβέρνηση της Δια Βίου Μάθησης απαιτεί όπως η παρακολούθηση της υλοποίησης της στρατηγικής δια βίου μάθησης να ανατεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η στρατηγική δια βίου μάθησης θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί η σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δια Βίου Μάθησης. Παράλληλα έχει συσταθεί Ίδρυμα προώθησης και διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης για την περίοδο 2007-2013.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου Μείωση του αναλφαβητισμού των νέων ηλικίας 15 ετών και άνω Αύξηση των αποφοίτων ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αύξηση της συμμετοχής ενηλίκων στη Δια Βίου Μάθηση Αύξηση των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης στα Μαθηματικά, τις Θετικές Επιστήμες και την Τεχνολογία

Βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Δια Βίου Μάθησης Έγκαιρη δημιουργία των κατάλληλων δομών για απορρόφηση κοινοτικών και εθνικών πόρων Κατάλληλη στελέχωση των διαφόρων υπηρεσιών με το αναγκαίο προσωπικό Επίδειξη της απαιτούμενης συνέργιας μεταξύ όλων των αρμοδίων υπηρεσιών Ενεργός σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων στη Δια Βίου Μάθηση εταίρων