Ε-twinning: Διαδικτυακές επαφές στα πλαίσια της εκμάθησης της Γαλλικής Γλώσσας Πολίτης Αιμίλιος Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
«Πρόγραμμα Αναμόρφωσης Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Γ.Π.Α.» Σεμινάριο Επιμόρφωσης Διδακτικού Προσωπικού Οι τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.
Advertisements

ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Παρουσίαση προτεινόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Πολιτισμού Η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης λειτουργεί από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ E-CONS
υπηρεσία τηλεκπαίδευσης επανάσταση στη διδασκαλία
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ: euro|guidance Ημερίδα “Ευρωπαϊκή κινητικότητα για λόγους εκπαίδευσης & απασχόλησης: Euroguidance-Eures” 15 Οκτωβρίου 2004 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΥΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Μ. Μ. Ε
Διακρατική συνάντηση EQUAL Σάμος, 25 – 26 Σεπτεμβρίου 2003
ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Μέσα στα πλαίσια του σχεδιασμού ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Ιδέες Συνεργασιών Η παρουσίαση αυτή απευθύνεται κυρίως στους χρήστες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα eTwinning αλλά δεν έχουν συνάψει ακόμα συνεργασία.
Το έργο «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕ+Τ) - Γ' ΦΑΣΗ "Αποθετήρια και Επιστημονικά Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης"»
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Επιστημονική.
Υπηρεσία Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων • Πρόγραμμα Δια βίου μάθησης • ERASMUS MUNDUS • TEMPUS Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Τομεακό Πρόγραμμα Comenius Αθήνα, 25 Ιoυνίου ΜΑΡΙΑ ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΥ.
Socrates Comenius 1 Συνάντηση στο Βέλγιο – Antwerp 23 – 27 November Τίτλος προγράμματος: ¨Χρήση και εφαρμογές πληροφορικής τεχνολογίας στη διαδικασία μάθησης¨
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Συνεργαζόμενα μαθήματα: Γαλλικά – Τ.Π.Ε.
European Citizenship Learning to get-Learning to give.
ETwinning Η δράση της Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών σε θέματα.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δημήτριος Σουλιώτης Διευθυντής ΙΕΚ Γλυφάδας
Ομάδα Φ Καλαϊτziδησ Κλεοβουλοσ Καραναστασησ Δημητρησ Κεσογλου Μαρινα
“Antiqua aqua” “Υδάτινα δίκτυα” ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ “e-Twinning” 2006 ΓΕΩΡΓΑΝΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΕΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Πολιτισμού Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμός και Παραδόσεις της Πατρίδας μου.
Teachers4Europe Χρύσα Παπαλαζάρου 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Εφαρμογές των νέων Τεχνολογιών στη διδασκαλία και μάθηση
ΓΡΑΦΕΙΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΥΠΕΠΘ
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Ο επικοινωνιακός ρόλος του εκπαιδευτικού σε συμβατικά, υπολογιστικά και δικτυακά περιβάλλοντα μάθησης Μαρία Κορδάκη, Ph.D, M.ED.
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
 Π.Ε.ΚΑ.Π. Νικ. Καλογερόπουλος Αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση. Η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
Μεταφορά ενός Ερευνητικού Εργαστηρίου στη Σχολική Αίθουσα για τη Διδασκαλία των Φ.Ε. Η περίπτωση του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Εργαστηρίου ΕΥΔΟΞΟΣ Ανδρικόπουλος.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Ασφάλεια Διαδικτύου Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για επικοινωνία, για αγορές, για ψυχαγωγία.
Ελληνικό γραφείο υποστήριξης: Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΘΩΜΑΣ ΣΦΗΚΟΠΟΥΛΟΣ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ.
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
Αρχικός τίτλος: «Το κλίμα αλλάζει. Κάνε κάτι και εσύ» H ομάδα ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ξεκινά ένα πρόγραμμα που εποπτεύεται από τη ΓΓΝΓ, και υλοποιείται από το Ινστιτούτο.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Επιμόρφωση των πε 03 στην χρήση και αξιοποίηση των τ.π.ε. στην εκπαιδευτική διαδικασία Επιμόρφωση των πε 03 στην χρήση και αξιοποίηση των τ.π.ε. στην εκπαιδευτική.
«Το σχολείο μας: εργαστήρι ανάπτυξης κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και συνεργασίας των δύο φύλων»
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/ΠΡΟΪΟΝ/0311/22) Έρευνα για αξιολόγηση λογισμικού Engino KidCAD για τη χρήση του.
«eTwinning: Εργαλείο επικοινωνίας, συνεργασίας, γνώσης, διάδοσης καλών πρακτικών – στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης του Σχολικού και Διαδικτυακού.
Η ΧΡΗΣΗ VIDEOCONFERENCE ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ 2o Δημοτικό Σχολείου Βόλου Παρουσίαση.
Και η εκπαιδευτική τους χρήση.  Web 2.0 τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες  Δημιουργία μαθημάτων με τη χρήση εργαλείων Web 2.0, διαδικτύου – σύγκριση.
Ι.Κ.Υ. (ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ) COMENIUS (ΚΟΜΕΝΙΟΥΣ ) ΕΥΡΩΠΑΪΚO ΠΡΟΓΡΑΜΜA.
ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΑΝΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ (ΣΤΟΛΗ) ΜΑΘΗΤΩΝ.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ– ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΓΠΠ
Τμ. Μηχ/κών Ηλ/κών Υπολογ. & Πληροφορικής
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ για το μάθημα της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα, 1-2 Απριλίου 2005
O πρώτος χρόνος της δράσης eTwinning
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης
«Διδακτικές Διαδρομές στο Σημερινό Σχολείο»
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια του χωριού μου…
Η δραστηριότητα του ευρωπαϊκού προγράμματος Inspiring Science Education ( προτείνεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ε-twinning: Διαδικτυακές επαφές στα πλαίσια της εκμάθησης της Γαλλικής Γλώσσας Πολίτης Αιμίλιος Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 Οι υπολογιστές γίνονται όλο και περισσότερο μηχανές επικοινωνίας και, κατά συνέπεια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανές συνεργασίας, είτε κλειστών είτε ανοικτών ομάδων ανθρώπων (Αβούρης, 2000).

Σύμφωνα με τους Νικολουδάκη και Χουστουλάκη (2007) οδηγούν στην ανάπτυξη πολλών νέων ευκαιριών για να καθοδηγήσουμε και να βελτιώσουμε τη μάθηση.

 Όπως αναφέρουν οι Κορδάκη & Λάσκαρη, (2003) οι δικτυακές τεχνολογίες και ειδικότερα το Διαδίκτυο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τη διδασκαλία και τη μάθηση, σύμφωνα με τις σύγχρονες κοινωνικές και εποικοδομητικές θεωρίες για την κατάκτηση της γνώσης.

 Τα εργαλεία αυτά έχουν σχεδιαστεί, ώστε να είναι απλά στη λειτουργία, εύκολα και φιλικά στη χρήση, και κατά συνέπεια ελκυστικότερα για τους χρήστες της εκπαιδευτικής κοινότητας (Σάμψων & Τεκές, 2000).

 Το Internet, λοιπόν, προσφέρει πάρα πολλές ευκαιρίες για επικοινωνία, και σύμφωνα με τον Graus (1999), οι ξένες γλώσσες αλλάζουν τελείως ξαφνικά από απλά σχολικά μαθήματα σε συναρπαστικές προκλήσεις για επικοινωνία.

Διαδικτυακή κοινότητα Σύμφωνα με την Preece (2000), μια Διαδικτυακή κοινότητα διέπεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: ααποτελείται από άτομα που αλληλεπιδρούν κοινωνικά, επιδιώκοντας να ικανοποιήσουν τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες, ή να υποδυθούν ειδικούς ρόλους χχαρακτηρίζεται από έναν κοινό σκοπό (ενδιαφέρον, ανάγκη, ανταλλαγή πληροφοριών ή παροχή υπηρεσιών) δδιέπεται από κανόνες με τη μορφή προϋποθέσεων, πρωτοκόλλων, κανονισμών και νόμων που καθοδηγούν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ατόμων, υυποστηρίζεται από συστήματα υπολογιστών, τα οποία διαμεσολαβούν στην κοινωνική αλληλεπίδραση και διευκολύνουν μια αίσθηση συνύπαρξης.

Το e-twinning  To e-twinning αποτελεί δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την παιδεία και σχετίζεται με το e-learning – την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και το Comenius, το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής εκπαιδευτικών επισκέψεων μεταξύ σχολείων. Η ανταλλαγή εδώ είναι εικονική – ηλεκτρονική.

•Επικοινωνία •Καινοτομία •Διαλειτουργικότητα συστημάτων •Δικτυακή κοινότητα για τη ανταλλαγή απόψεων μέσω της Γαλλικής •Το e-Τwinning πληροί τις προϋποθέσεις της Preece (2000) Οι Τ.Π.Ε. για τη Μάθηση της Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού μέσω του e- twinning

2005: εισαγωγή στο e-twinning του projet Europe Éducation École, δημιουργία του Lycée Jean Pierre Vernant και του καθηγητή φιλοσοφίας Czeslaw Michalewski με συμμετοχή σχολείων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, προέκταση του ήδη προϋπάρχοντος “Coin/Club Philo” του ιδίου σχολείου. E-twinning

Α τύπος διαδικτυακών επαφών 15νθήμερα chat με χρήση κάμερας Α ομάδα:συνομιλία με κάμερα Β ομάδα: επικοινωνία με chat Γ ομάδα: παρακολούθηση των τεκταινομένων σε βιντεοπροβολή και σχολιασμός Τύποι Διαδικτυακών Επαφών

Β τύπος διαδικτυακών επαφών Τετραμηνιαίες συναντήσεις videoconference με θέματα: α)τον προβληματισμό γύρω από θέματα που αφορούν την Ε.Ε. όπως πολυγλωσσία πολυπολιτισμικότητα κ.λ.π. β) την παρουσίαση μεγάλων μορφών των ανθρωπιστικών επιστημών Τύποι Διαδικτυακών Επαφών

•Προετοιμασία: •Aποστολή κειμένων με s εκ μέρους του γενικού συντονιστή •Σχολιασμός των κειμένων και ομαδική σύνταξη από μέρους των μαθητών της εισήγησής τους •Δομή της τηλεδιάσκεψης: •Εισαγωγή από τον γενικό συντονιστή Σ. Μικαλεφσκί •Εκτεταμένη εισήγηση από τον κύριο ομιλιτή •Καθηγητές και μαθητές παίρνουν διαδοχικά το λόγο •Γινεται περιορισμένος αριθμός ερωτήσεων •Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν καθηγητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, διπλωμάτες κ.λπ. Τετραμηνιαία Ημερίδα-Τηλεδιάσκεψη

Εργαλεία σύγχρονης συνεργασίας (activités synchrones) - chat, videoconference Εργαλεία ασύγχρονης συνεργασίας (activités asynchrones) - mail, forum Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν:

Οφέλη για τους μαθητές  Εκτός από τα παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη σε σχέση με τη γαλλική γλώσσα οι μαθητές δρουν ενεργητικά και όχι παθητικά στα πλαίσια των ΤΠΕ  αναπτύσσουν προβληματισμούς ως Ευρωπαίοι πολίτες για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  ενδυναμώνουν την αίσθηση του ανήκειν στην ευρωπαϊκή οικογένεια  διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσω ανάπτυξης νέων ιδεών και γνωρίζοντας σχετικά θέματα αναφερόμενα σε προσωπικότητες όπως οι Pascal, Freud, Levinas κ.λπ.  η πρόκληση συνάντησης με υπαλλήλους της Ε.Ε. (Direction Générale de Traduction) η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να κάνουν γνωριμίες με εκπροσώπους του ευρωπαϊκού χώρου και της διοίκησης.

Ενδεικτικές Απόψεις μαθητών/τριών για την Διαδικτυακή Επικοινωνία «Η συμμετοχή μας στην Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη με την βοήθεια των ΤΠΕ υπήρξε αναμφίβολα το βίωμα που σηματοδότησε μία περίοδο ενδιαφέροντος από τη μεριά μας για τα κοινωνικά και πολιτιστικά κυρίως ζητήματα που απασχολούν τον Ευρωπαίο πολίτη. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω του Διαδικτύου, ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία για βελτίωση της γαλλικής γλώσσας, με την εμπειρία του ταυτόχρονου διαλόγου με μαθητές διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών» Μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Τζίνα Γαρμπή

«Μέσω της εκπαίδευσης ένας έφηβος μπορεί να δέχεται εμπειρίες και γνώσεις οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της διάπλασης του χαρακτήρα του…το σημαντικό είναι ότι σήμερα οι επιρροές μέσω Διαδικτύου συμβάλλουν σε αυτό….» Μαθήτρια της Γ΄Λυκείου Ευγενία Κακογιάννου

Βραβείο Παιδαγωγικής Καινοτομίας Τον Ιανουάριο του 2006 το σχολείο μας, το 7ο ΓΕΛ Περιστερίου, του οποίου το Power point της εργασίας του (“Promenades philosophiques” – στα ελληνικά), βρίσκεται στο site: βραβεύτηκε από κοινού με τα συνεργαζόμενα σχολεία στο Linz της Αυστρίας με το Βραβείο Παιδαγωγικής Καινοτομίας (Prix d’innovation pédagogique), πράγμα που είχε θετική επίδραση στους μαθητές προκειμένου να βελτιώσουν τη σχέση τους με το ρόλο του Διαδικτύου.

Σας ευχαριστώ