Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δρ. Ανδρέας Δημητρίου Πρόεδρος
Advertisements

Νομικές και κοινωνικές προεκτάσεις του διαδικτύου σήμερα Συνέδριο 7 – 8 Ιουνίου 2013, Θεσσαλονίκη ΑΠΘ, ΠΑ.ΜΑΚ. Ε.Ε.Ν.e-Θέμις Η προστασία της ιδιωτικότητας.
Πλατφόρμα Διαχείρισης Δεδομένων για Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε Κλινικό, Ερευνητικό και Οργανωτικό Επίπεδο Κ. Γερουλάνου, Γ. Σκαλκώτος, Λ. Πέππου, Φ. Δοκιανάκη,
Αθήνα, Ιούνιος 2014 Nέο Πρόγραμμα 2 Το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» σήμερα  Από τον Οκτώβριο του 2010 δημοσιεύονται στο όλες οι πράξεις.
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Δεκεμβρίου 2010, Αθήνα 2η Σύνοδος Διευθυντών.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Τηλεϊατρική Η χρήση τηλεπικοινωνιών, ακουστικών, οπτικών και άλλων, και οι τεχνολογίες επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληροφοριών για την παροχή υπηρεσιών υγείας.
Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας – Electronic Health Record
ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ.
Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανάπτυξης και Προώθησης Δικτύων Οπτικών Ινών
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:ΜΟΧΙΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Επιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εξυπηρέτησης του Πολίτη – Διαφάνειας & Επικοινωνίας Κ.Ε.Δ.Ε.
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών - Δίκτυα Ύδρευσης
1 Η Ψηφιακή Ελλάδα του Σήμερα.. Νησίδες Πληροφοριακών Συστημάτων Αυτόνομα πληροφοριακά συστήματα Εστιασμένα στις εσωτερικές ή και κάθετες ανάγκες των φορέων.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ)
Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ Το Όραμα της Φαρμακοβιομηχανίας για την Ανάπτυξη για την Ανάπτυξη
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας: Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών.
Ε.Ψ.Ε.Π.Α. (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ; ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ.
1 Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαμόρφωση μίας Ευρωπαϊκής Χάρτας για τους Ερευνητές & ενός Κώδικα Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών στο.
Πτυχιακή εργασία με θέμα: «Ταξινόμηση αρχείου του νοσοκομείου του Κιλκίς II» Επιμέλεια: Γιάζμπου Ελένη Ιωάννου Αναστασία Καμπέρη Ελένη.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 6.3 Τρόπος σχεδιασμού της επί τόπου υποστήριξης για πρακτικά θέματα και θέματα επιμελητείας.
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
Τμήμα Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο
CALIS (China Academic Library and Information System) Κοινοπραξία ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της Κίνας Σύστημα παροχής πληροφοριών 1998.
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Εργασία 6ου εξαμήνου ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟΣ.
EGovernment Γιώργος Παπαπαύλου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Copyright in the new world of Electronic Publishing Εργασία στο μάθημα της Hλεκτρονικής δημοσίευσης 7ο Εξάμηνο Συγγραφέας : Κωνσταντίνος Πατηνιώτης Καθηγητής.
GREEK ICT FORUM: ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Καθ. Γκρίτζαλης Στέφανος Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ- ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ2004.
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού διεθνούς δικαίου Διδάσκουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Χρ. Τσούκα 1 Η αρχή του κράτους προελεύσεως και η σημασία της.
«Το νομικό πλαίσιο και οι ευκαιρίες για τους ασθενείς στην κρίση» Δημήτρης Κρεμαλής, LL.M., Ph.D. LMU Munich Εταίρος, ΚΡΕΜΑΛΗΣ Δικηγορική Εταιρεία Πρόεδρος.
T Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος ΕΜΕ. Περιεχόμενα Το βιβλίο των Νέων της Ευρώπης περιέχει σύντομα κείμενα με πολλές πληροφορίες που ενθαρρύνουν τους νέους.
Προτάσεις για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. - Περιφερειακή Στρατηγική για την Αναπηρία Εισηγητής: Λογαράς Δημήτρης,
Πληροφορική Κεφάλαιο 3 ο : Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή Κλεπετσάνης Παύλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής.
Αρχιτεκτονικές Προσανατολισμένες σε Υπηρεσίες (SOA) Κωνσταντίνος Κωτσοκάλης Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας.
Επισκόπηση της πρόσφατης νομολογίας της Αρχής σε θέματα επεξεργασίας ευαίσθητων δεδομένων υγείας Χαρίκλεια Ζ. Λάτσιου Δ.Ν. Δικηγόρος Ειδική Επιστήμων ΑΠΔΠΧ.
Η Χρήση των Φορητών Συσκευών όπως το Έξυπνο Κινητό Τηλέφωνο (Smartphone), η Φορητή Ταμπλέτα (Tablet) & ο Φορητός Η/Υ (Notebook) στην Καθημερινή Κλινική.
Σύστημα ικανοποίησης χρηστών και εκτίμησης αναγκών: Στόχος να αξιολογήσουμε τον βαθμό ικανοποίησης του ασθενή και να εντοπίσουμε τις πιθανές μελλοντικές.
ΣΤΟΧΟΙ της ΠΥΛΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ηλεκτρονική Διαχείριση & Αρχειοθέτηση Εγγράφων
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
NΟΜΟΣ– ΠΛΑΙΣΙΟ 3979/ ΓΙΑ ΤΗΝ
Η πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας
Σχεδιασμός, Οργάνωση, Λειτουργία και Αξιολόγηση Υπηρεσιών Τηλεϊατρικής
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Λίγα λόγια για τα προσωπικά δεδομένα
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ»
Προβλήματα που πρέπει να λυθούν
Νοσηλευτική Δεοντολογία
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
Συμβάλλουμε στην υγεία του πολίτη
Παντείου Πανεπιστημίου
Απαραίτητες ενέργειες των επιχειρήσεων για τη συμμόρφωση με τον GDPR
10. Πολιτικές της ΕΕ για την προώθηση της ΚτΠ
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Ψηφιακά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Στέφανη Κωνσταντίνου

Εισαγωγή Ηλεκτρονική Υγεία Έχει ως στόχο τη συγκέντρωση, ανάλυση και αποθήκευση κλινικών δεδομένων σε όλες τις μορφές καθώς και την ανταλλαγή αυτών των δεδομένων ανάμεσα στις μονάδες παροχής υγείας, τους ασφαλιστικούς φορείς και τις υγειονομικές αρχές. Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος Υγείας αποτελεί ένα ψηφιακά αποθηκευμένο αρχείο με στοιχεία για τη ζωή του ατόμου, με επικέντρωση την υγεία του. Σκοπός του είναι η καταγραφή των σχετικών δεδομένων για την υποστήριξη λήψης απόφασης, παρεμβάσεων, αξιολόγηση και έρευνα, την συνέχεια και ολοκλήρωση της φροντίδας.

Προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα ΕΗR σύστημα Ελεγχόμενη πρόσβαση στις πληροφορίες Η εξασφάλιση μεγάλου βαθμού προστασίας και ασφάλειας κατά τη μεταφορά των δεδομένων Πρόσβαση σε αξιόπιστες και ενημερωμένες πληροφορίες Εικοσιτετράωρη διαθεσιμότητα και γρήγορη απόκριση Προστασία δικαιωμάτων του ασθενή Προστασία των προσωπικών δεδομένων Για να πετύχει αυτό πρέπει να ικανοποιούνται: Οι νομοθεσίες Οι κανόνες προστασίας των δεδομένων Το ιατρικό απόρρητο

Νομοθεσίες Οι πιο πάνω νομοθεσίες ισχύουν και για την Κύπρο Νομοθεσία για την Προστασία και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης epSOS (περιλαμβάνεται και χώρες μη ΕΕ) Σε διεθνές επίπεδο ΗΠΑ -> σύστημα ΗΙΡΑΑ Τσεχία -> σύστημα ΙΖΙΡ Αυστραλία -> σύστημα ΝΕΗΤΑ - Νομοθεσία που αφορά θέματα βάσεων δεδομένων, ηλεκτρονικών υπογραφών και έξυπνων καρτών - Νομοθετικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την εισαγωγή της τεχνολογίας των πληροφοριών Οι πιο πάνω νομοθεσίες ισχύουν και για την Κύπρο

epSOS Βασικός στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα και η ασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης για τους πολίτες.

Σύστημα HIPAA Θεσπίστηκε το 1996 στο Αμερικάνικο Κογκρέσο. Είναι ένα σύνολο κανόνων που απευθύνονται στην πρόσβαση, την επικύρωση, την αποθήκευση, τον έλεγχο, και τη μεταφορά των ηλεκτρονικών ιατρικών αναφορών. Αυτός ο νόμος είχε ως αποτέλεσμα την διασφάλιση της ιδιωτικότητας του ασθενή.

Σύστημα IZIP Ο κύριος ρόλος του συστήματος IZIP είναι να παρασχεθεί η τεχνική υποδομή υπηρεσιών για το αρχείο που ενσωματώνει τα ιατρικά δεδομένα από τους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης και από οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης (HPOs), και η εξασφάλιση πλήρους ελέγχου από τον ασφαλισμένο πολίτη.

Σύστημα ΝΕΗΤΑ O ρόλος του είναι να συντονίζει την πρόσληψη λύσεων ηλεκτρονικής υγείας στο αυστραλιανό δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. 

Θέμα εργασίας Το δικό μου θέμα επικεντρώνεται στην μυστικότητα (privacy), ιδιωτικότητα (ownership), billing στην διπλωματική όμως θα αναφερθώ και στο θέμα τις ασφάλειας (security) και της διαλειτουργικότητας (interoperability) γιατί όλα σχετίζονται μεταξύ τους.

Διπλωματική εργασία Έχω μελετήσει τα πιο πάνω θέματα όμως υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα που μπορώ να βρω σχετικά με το θέμα μου. Θα συνεχίσω την εργασία μου ερευνώντας ακόμη περισσότερο τα κεφάλαια που θα αναφέρω πιο κάτω.

Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 – Εισαγωγή Κίνητρο Σκοπός Διπλωματικής   Κεφάλαιο 2 – Υπόβαθρο 2.1 Ιατρική πληροφορία 2.2 Ιατρικός Φάκελος 2.3 Ιστορία του Ιατρικού Φακέλου Ασθενή 2.4 Ηλεκτρονιή Υγεία 2.5 Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή 2.6 Πλεονεκτήματα Ηλεκτρονικού Φακέλου

Περιεχόμενα (συνέχεια) Κεφάλαιο 3 – Νομοθετικό Υπόβαθρο 3.1 Ιστορική αναδρομή στην προστασία των προσωπικών δεδομένων 3.2 Προστασία και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων 3.2.1 Θέτοντας το νομικό πλαίσιο προστασίας των δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3.2.2 Θέτοντας το νομοθετικό πλαίσιο σε Διεθνές επίπεδο 3.2.3Προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Κύπρο

Περιεχόμενα (συνέχεια) 3.3 Νομοθεσία που αφορά θέματα βάσεων δεδομένων, ηλεκτρονικών υπογραφών και έξυπνων καρτών 3.3.1 Θέτοντας το νομικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3.3.2 Θέτοντας το νομικό πλαίσιο στην Κύπρο 3.4 Νομοθετικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την εισαγωγή της τεχνολογίας των πληροφοριών 3.4.1 Θέτοντας το νομικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3.4.2 Θέτοντας το νομικό πλαίσιο στην Κύπρο 3.5 Αναβάθμιση νομοθετικού πλαισίου

Περιεχόμενα (συνέχεια) Κεφάλαιο 4 – Διαλειτουργικότητα 4.1 Εισαγωγή 4.2 Ορισμός 4.3 Επίπεδα διαλειτουργικότητας 4.4 Διασύνδεση Κεφάλαιο 5 – Security και Privacy των προσωπικών δεδομένων 5.1 Εισαγωγή 5.2 Security 5.3 Privacy 5.4 Αρχές ασφάλειας των δεδομένων 5.5 Προστασία των ιατρικών δεδομένων (Κρυπτογραφία, εξακρίβωση ταυτότητας)  

Περιεχόμενα (συνέχεια) Κεφάλαιο 6 – Ownership   6.1 Εισαγωγή 6.2 Εξακρίβωση της ταυτότητας 6.2.1 ασθενής εξακρίβωση 6.2.2 ισχυρή εξακρίβωση 6.3 Ψηφιακές Υπογραφές Κεφάλαιο 7 – Συμπεράσματα   Βιβλιογραφία