Έννοια του ημερολογίου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Advertisements

Αθανάσιος Παναγόπουλος
Εισαγωγή στη Λογιστική
Εισαγωγή στη Λογιστική.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 10η
Λογιστικό Γεγονός Έκδοση Δικαιολογητικού Εγγράφου Ημερολόγιο
Έννοια λογιστικού γεγονότος (1 από 3)
Παράδειγμα Για την ίδρυση ξενοδοχειακής ατομικής επιχείρησης ο Α.Β. (1/1/2011) διαθέτει τα εξής περιουσιακά στοιχεία : Ακίνητο αξίας 500 και μετρητά.
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
Δ.Λ.Π. 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων
Λογιστική παρακολούθηση και αποτίμηση άυλων παγίων στοιχείων
Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ.
Με όραμα για το μέλλον. Μπορώ να διατηρήσω το Ε.Γ.Λ.Σ. ? Οι διατάξεις του ν. 4308/2014 για τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» περιλαμβάνουν στο παράρτημα.
ΚΛΑΔΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Τραπεζική Λογιστική ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β ΦΙΛΙΟΣ.
1 Αποσβέσεις πάγιων στοιχείων Ως απόσβεση θεωρείται η χρονική κατανομή της αποσβεστέας αξίας του πάγιου στοιχείου που υπολογίζεται με βάση την ωφέλιμη.
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Introduction to Long- Lived Assets ΠΑΓΙΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
1 Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική Λογιστική Απαιτήσεων.
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
1 Γενική Λογιστική  Λογιστική Αξιογράφων. 2 ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ο. Ε. ( ) Ημερομηνία Α.1 Περιγραφή / Αιτιολογία Ποσό 1/3/1995*
Αναγνώριση εσόδων και εξόδων Σκοπός: λογιστικός χειρισμός εσόδων και εξόδων Βασικές παρατηρήσεις: έμφαση (α) στον προσδιορισμό του χρόνου πραγματοποίησης.
Τι θα μάθουμε σήμερα; Α’ ΤΑΞΗ - 1 ος ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΕ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Καθ: Τσικολάτας Αλέξανδρος ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΤΡΑΣ 2010.
Λογιστικά Βιβλία – Δικαιολογητικά Έγγραφα.  Κάθε επιτηδευματίας ανεξαρτήτως εάν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής.
1 Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Ομάδα 5η Με τους λογαριασμούς της πέμπτης ομάδας παρακολουθούνται: –οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της οικονομικής μονάδας,
1 Εγγραφές Προσδιορισμού Λογιστικού Αποτελέσματος Όταν όλες οι ημερολογιακές εγγραφές προσαρμογής των υπολοίπων των λογαριασμών προς τα δεδομένα της απογραφής.
1 Λογιστικά Σφάλματα Ως Λογιστικά Σφάλματα θεωρούνται: –τα αριθμητικά λάθη –οι παραλήψεις και –οι λανθασμένες καταχωρήσεις των λογιστικών γεγονότων στα.
1 ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ - I. 2 ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ Για την παρακολούθηση των μεταβολών της περιουσίας, τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία κατατάσσονται, με βάση ορισμένα κριτήρια,
Απογραφή Η εύρεση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης μιας οικονομικής μονάδας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή επιτυγχάνεται με την απογραφή.
1 Ορισμός του Λογαριασμού Λογαριασμός είναι η κατηγορία: –η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα στοιχεία μιας οικονομικής μονάδας τα οποία έχουν κάποιο.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
CASH BOOK ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΜΕΙΟΥ. Καθολικό Βιβλίο ► Όλοι οι λογαριασμοί τηρούνται σε ένα βιβλίο ο οποίος λέγεται Γενικό Καθολικό-General Ledger (εμπορεύματα,
1 Το Σύστημα της Διαρκούς Απογραφής Η Διαρκής Απογραφή είναι: –ένα λογιστικό σύστημα το οποίo επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της κίνησης των αποθεμάτων.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης Μελέτη Περίπτωσης Οι πωλήσεις του μηνός Δεκεμβρίου για την εταιρία «ΘΗΤΑ Α.Ε. ήταν € ενώ οι πωλήσεις.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ :Ισοζύγιο Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Εισαγωγή στη λογιστική, Ενότητα : Ημερολογιακές εγγραφές, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
CASH BOOK ΒΙΒΛΙΟ ΤΑΜΕΙΟΥ. Καθολικό Βιβλίο ► Όλοι οι λογαριασμοί τηρούνται σε ένα βιβλίο ο οποίος λέγεται Γενικό Καθολικό-General Ledger (εμπορεύματα,
ΕΝΝΟΙΑ-ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Ορισμός 1: Λογιστική καλείται εκείνος ο κλάδος της Οικονομικής επιστήμης ο οποίος παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την αποτελεσματική.
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ Ορισμός: Ο λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσεως παρουσιάζει τα έσοδα, έξοδα και το καθαρό κέρδος ή καθαρή ζημία μιας επ/σης.
1 Το Σύστημα της Περιοδικής Απογραφής Η Περιοδική Απογραφή αποτελεί το δεύτερο από τα διεθνώς αποδεκτά συστήματα για την λογιστική παρακολούθηση της κίνησης.
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Κάθε πράξη που πραγματοποιείται στην επιχείρηση κ μεταβάλλει 2 ή περισσότερα στοιχεία του ισολογισμού Απλοί = 2 στοιχεία αγορά εμπορευμάτων.
Χρηματοοικονομική Λογιστική
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Συστήματα χρηματοοικονομικής διοίκησης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ
Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (λογ. 18)
Εισαγωγή στη Λογιστική
Αποτίμηση απαιτήσεων Κατά τη διαδικασία της απογραφής στο τέλος της χρήσης οι απαιτήσεις πρέπει να: Αναγνωριστούν Μετρηθούν Αποτιμηθούν.
Απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
Σύνθετα Λογιστικά Γεγονότα: Παράδειγμα
Άσκηση Σε επιχείρηση που τηρεί βιβλία Γ κατηγορίας λαμβάνουν χώρα τα εξής γεγονότα το Φεβρουάριο του 2016: Η επιχείρηση αγόρασε (2/2) επί πιστώσει εμπορεύματα.
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας.
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα
FUN FUN IS FUN! ΧΡ = ΠΙ Accounting Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ.
Τσιμεράκη Βαρβάρα ACCT, MSc
Φορολογικη λογιστικη Αγρότες.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Έννοια του ημερολογίου Στα πλαίσια της λογιστικής διαδικασίας η καταχώρηση των λογιστικών γεγονότων στα βιβλία της επιχείρησης γίνεται: κατά χρονολογική σειρά με εγγραφές που λέγονται ημερολογιακές εγγραφές Μία ημερολογιακή εγγραφή εμφανίζει: ένα συγκεκριμένο λογιστικό γεγονός

Έννοια του ημερολογίου Ημερολόγιο είναι το βιβλίο: στο οποίο καταχωρούνται κατά χρονολογική σειρά και με την μορφή ημερολογιακών εγγραφών τα λογιστικά γεγονότα της επιχείρησης

Κάθε ημερολογιακή ημερολογιακή εγγραφή περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: Την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το λογιστικό γεγονός Τους τίτλους των λογαριασμών που χρεώνονται και πιστώνονται Τα ποσά με τα οποία χρεώνονται και πιστώνονται οι λογαριασμοί Την αιτιολογία δηλαδή σύντομη περιγραφή του λογιστικού γεγονότος

Ημερομηνία Καταχώρησης Στην πρώτη στήλη του ημερολογίου: αναγράφεται η ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το λογιστικό γεγονός

Κωδικός αριθμός του λογαριασμού Στην στήλη αυτή εμφανίζονται: οι κωδικοί αριθμοί των λογαριασμών που επηρεάζονται από το λογιστικό γεγονός σύμφωνα με το Γενικό Λογιστικό Σχέδιο

Τίτλοι Λογαριασμών και Αιτιολογία Στην στήλη αυτή εμφανίζονται οι τίτλοι: πρώτα του λογαριασμού που χρεώνεται και στην συνέχεια του λογαριασμού που πιστώνεται Στην ίδια στήλη γράφουμε: την αιτιολογία δηλαδή περιγράφουμε το λογιστικό γεγονός

Σελίδα Γενικού Καθολικού Στην στήλη εμφανίζεται: ο αριθμός της σελίδας του γενικού καθολικού στην οποία τηρείται ο κάθε πρωτοβάθμιος λογαριασμός

Αναλυτικά ποσά Στην στήλη αυτή εμφανίζονται τα ποσά των αναλυτικών λογαριασμών π.χ τα ποσά των συγκεκριμένων πελατών ή π.χ τα ποσά των διαφόρων ειδών εμπορευμάτων

Ποσά χρέωσης και πίστωσης Στις τελευταίες δύο στήλες του ημερολογίου εμφανίζονται: τα ποσά της χρέωσης και της πίστωσης

Παράδειγμα 1 Υποθέτουμε ότι για την εταιρία «ΚΟΝΤ» πραγματοποήθηκαν τα παρακάτω λογιστικά γεγονότα κατά το χρονικό διάστημα από 10/1/2001 έως 31/3/2001:

Παράδειγμα 1 10/1: Για την σύσταση της εταιρίας «ΚΟΝΤ» εισφέρονται μετρητά 5000 ευρώ και εμπορεύματα αξίας 10000 ευρώ. 13/1: Συνάπτεται δάνειο από την ΕΤΕ ύψους 2000 ευρώ για την αύξηση της ρευστότητας της επιχείρησης. 20/1: Αγοράζονται μηχανήματα τοις μετρητοίς αξίας 6000 ευρώ.

Παράδειγμα 1 25/1: Καταβάλλεται το ποσό των 100 ευρώ ως μισθοδοσία υπαλλήλου της εταιρίας 31/1: Πωλούνται τοις μετρητοίς εμπορεύματα αξίας κτήσης 1000 ευρώ προς 1500 5/2: Η εταιρία αγοράζει έπιπλα αξίας 1000 ευρώ με αποδοχή συναλλαγματικής ισόποσης ονομαστικής αξίας 10/2: Η εταιρία πώλησε στον πελάτη Χρήστου εμπορεύματα αξίας κτήσης 2000 ευρώ αντί 2600. Το 1/2 της μετρητοίς και το 1/2 με πίστωση

Παράδειγμα 1 18/2: Αγοράστηκαν δύο Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και δύο Εκτυπωτές αξίας 10000 ευρώ και 4000 ευρώ αντίστοιχα ως εξής: το 10% τοις μετρητοίς, το 50% με πίστωση και το 40% με έκδοση συναλλαγματικής 23/2: Πωλήθηκαν εμπορεύματα 4000 ευρώ αντί 5000 ευρώ ως εξής: το 1/2 τοις μετρητοίς και το υπόλοιπο με συναλλαγματική

Παράδειγμα 1 1/3: Ο πελάτης Νίκου έδωσε προκαταβολή 2000 ευρώ για αγορά εμπορευμάτων αξίας πώλησης 10000 ευρώ που θα παραδωθούν μετά από 20 ημέρες 8/3: Εξοφλούνται συναλλαγματικές ονομαστικής αξίας 1000 ευρώ 18/3: Αγοράζονται εμπορεύματα αξίας 15000 ευρώ. Το 1/3 τοις μετρητοίς και τα 2/3 με πίστωση

Παράδειγμα 1 25/3: Παραδίδονται τα εμπορεύματα στον πελάτη Νίκου αξίας κτήσης 7000 ευρώ. Με την παράδοση των εμπορευμάτων εισπράττεται το υπόλοιπο της αξίας πώλησης 31/3: Η εταιρία λαμβάνει από την Ε.Τ.Ε. βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 2000 ευρώ έναντι ενεχυρίασης συναλλαγματικών, αξίας 2500 ευρώ, που έχει στο χαρτοφυλάκιο της.

Παράδειγμα 2 Ο Ισολογισμός της ατομικής επιχείρησης « ΖΚΡ» είχε την 31/12/2000 ως εξής: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Ταμείο 900000 Κτίρια 8 500000 Γραφική ύλη 50000 Γρ/τια εισπρακτέα 2000000 Έπιπλα και σκεύη 1800000

Παράδειγμα 2 ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ (συνέχεια) Δίδακτρα εισπρ. 320000 Δίδακτρα εισπρ. 320000 Ασφάλ. Προπληρ. 120000

Παράδειγμα 2 ΠΑΘΗΤΙΚΟ Προμηθευτές 1500000 Αμοιβές προς. πληρ. 600000 Προμηθευτές 1500000 Αμοιβές προς. πληρ. 600000 Γρ/τια πληρωτέα 4200000 Δίδακτρα προεισπρ. 390000 Κεφάλαιο 7000000

Παράδειγμα 2 Κατά τον μήνα Ιανουάριο του 2001 πραγματοποιούνται τα παρακάτω λογιστικά γεγονότα: 1) Καταθέτονται στην ΕΤΕ σε λογαριασμό όψεως 400000 2) Εισπράττονται 260000 από οφειλόμενα στην επιχείρηση δίδακτρα

Παράδειγμα 2 3) Αγοράζεται γραφική ύλη αντί 80000. Το μισό της μετρητοίς και το υπόλοιπο με πίστωση 4) Εισπράττονται από συναλλαγματικές αποδοχής πελατών 150000 5) Ο επιχειρηματίας αποσύρει για ατομικές του ανάγκες 145000 6) Καταβάλλονται 240000 για διαφημίσεις

Παράδειγμα 2 7) Χορηγούνται στο προσωπικό της επιχείρησης δάνεια 180000 8) Ο επιχειρηματίας εισφέρει μετρητά 200000 και ένα αυτοκίνητο αξίας 2700000 9) Συμψηφίζονται με υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί τα ποσά των διδάκτρων που είχαν προεισπραχθεί

Παράδειγμα 2 10) Καταστρέφεται από πυρκαγιά γραφική ύλη 50000 11) Εξοφλείται συναλλαγματική αποδοχής της επιχειρήσεως ποσού 120000 μέσω της εκδόσεως της επιταγής σε διαταγή του κομιστή της συναλλαγματικής 12) Καταβάλλονται 80000 για την εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ και ΟΤΕ

Παράδειγμα 2 Ζητείται: 1) Να γίνει η ημερολογιακή εγγραφή ανοίγματος των βιβλίων 2) Να γίνουν οι ημερολογιακές εγγραφές που προκύπτουν από τα παραπάνω λογιστικά γεγονότα 3) Να ανοιχθούν οι λογαριασμοί σε σχήμα Τ και να μεταφερθούν σε αυτούς οι εγγραφές από το ημερολόγιο

Παράδειγμα 2 Παρατηρήσεις: 1) Η πρώτη ημερολογιακή εγγραφή καλείται εγγραφή ανοίγματος των βιβλίων και γίνεται για να εμφανιστούν στο ημερολόγιο και μετά στο γενικό καθολικό τα στοιχεία του ισολογισμού. Η εγγραφή αυτή επιβάλλεται από το ότι στο τέλος κάθε λογιστικής χρήσης γίνεται τεχνητό κλείσιμο των λογαριασμών του ισολογισμού με κατάλληλη εγγραφή η οποία καλείται εγγραφή κλεισίματος των βιβλίων.

Παράδειγμα 2 2) Στην πέμπτη ημερολογιακή εγγραφή αντί να δημιουργήσουμε τον λογαριασμό «Ατομικές αναλήψεις» θα μπορούσαμε να χρεώσουμε τον λογαριασμό «Κεφάλαιο». Στην περίπτωση όμως αυτή δεν θα είχαμε έτοιμη την πληροφορία για το ύψος των αναλήψεων που πραγματοποιεί ο φορέας κατά την διάρκεια της χρήσεως. Στο τέλος όμως της χρήσης το ποσό που εμφανίζει ο λογαριασμός «Ατομικές αναλήψεις» θα μεταφερθεί στον λογαριασμό «Κεφάλαιο».