Γεωργιοσ Στριλιγκασ, Σχολικοσ Συμβουλοσ Θεολογων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Η αξιοποίηση της ιδέας του σεναρίου στη διδασκαλία της ΑΕΓΓ στο Λύκειο
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΣΧΕΔΙΟ-ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
Διδακτική Μεθοδολογία του Λογισμικού Ιστορίας
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
8ο Δ.Σ. Κορίνθου Νέα Προγράμματα Σπουδών
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
Μια φορα κι eναν καιρο στο Διαδικτυο…
Ερευνητικές Εργασίες Παιδαγωγικό πλαίσιο. Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία; Προσεγγίζουν διερευνητικά την γνώση και τη μάθηση Προϋποθέτουν.
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
ΦΥΣΙΚΗ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ.
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Σημαντικοί άξονες του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος (ΠΕ02)
19. Οι Σύνοδοι της Εκκλησίας μεριμνούν για τη διάσωση της χριστιανικής αλήθειας  Οι Σύνοδοι αποτελούν βασικό θεσμό της δημοκρατικής οργάνωσης της Εκκλησίας.
Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3, - Οριζόντια Πράξη», Επιμόρφωση εκπαιδευτών στο νέο ΠΣ για.
Διδακτική Πληροφορικής
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
7o Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
Χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ στα φιλολογικά μαθήματα: ένα σχέδιο διδασκαλίας στη Νεοελληνική Γλώσσα της Γ‘ Γυμνασίου Άννα Αγγελοπούλου.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι Μάθημα 1 ο Διδάσκει : Βασίλης Τσελφές.
Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχ. Σύμβουλος Θεολόγων ΥΠΠΕΘ,
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
Σχεδιασμός μαθήματος σε Δημοτικό – Γυμνάσιο
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Διδακτική της Πληροφορικής
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Ε΄ΤΑΞΗΣ
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζάχος Δημήτριος, Ταφραλή Ελένη Ε΄ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «Η εκκλησία του Χριστού μπαίνει στην ιστορία». Βασικό θέμα: «Η γενέθλια.
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
Γεωργιοσ Στριλιγκασ, Σχολικοσ Συμβουλοσ Θεολογων
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Εισαγωγή στο πρόγραμμα Mascil
Παρασκευή Βάγια ΠΕ13 Νομικός 20ο Γυμνάσιο Αθηνών
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Δειγµατική διδακτική προσέγγιση του λογισµικού "Όψεις της Θρησκείας"
Θεματική Ενότητα: Αξίες Τάξη: A’ Λυκείου
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Η Συνθετική Δημιουργική Εργασία ως εναλλακτική μορφή αξιολόγησης της Αγγλικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο: Ένα παράδειγμα Χριστίνα Κάλφογλου Πειραματικό Γυμνάσιο.
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Project.
Νόμος 4547/2018 (Αρ. Φύλλου 102) – άρθρο 47
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γεωργιοσ Στριλιγκασ, Σχολικοσ Συμβουλοσ Θεολογων Χρήση του ΠΣ στα Θρησκευτικά Δημοτικού – Γυμνασίου Το ΠΣ ως εργαλείο προγραμματισμού και σχεδιασμού σε Δημοτικό - Γυμνάσιο Γεωργιοσ Στριλιγκασ, Σχολικοσ Συμβουλοσ Θεολογων

Στόχοι Γνωριμία με τα διαθέσιμα υλικά Περιδιάβαση στο ΠΣ Αναζήτηση καλών πρακτικών χρήσης και αξιοποίησης Μέθοδος Ομαδοσυνεργασία Συζήτηση

Τα δυνατά μου σημεία είναι… Ας μιλήσουμε για το ΠΣ… Μ΄ αρέσει… Τα δυνατά μου σημεία είναι… Πιστεύω… Περιμένω… Οργανώνονται για ομαδοσυνεργασία. Εκτελούν την άσκηση με καταιγισμό ιδεών (για συντομία) ή με ομαδοσυνεργασία-TWPS (για αναλυτικότερη προσέγγιση). Ανιχνεύονται προγενέστερες εμπειρίες, ανάγκες και προσδοκίες ως προς το ΠΣ και το σεμινάριο. Το «πιστεύω..» μπορεί να παραλειφθεί εάν υπάρχει λόγος συντόμευσης. Εκτιμώμενος χρόνος δραστηριότητας: 10΄.

Κύρια έγγραφα & υλικά Πρόγραμμα Σπουδών Οδηγός Εκπαιδευτικού Κύρια έγγραφα & υλικά Πρόγραμμα Σπουδών Οδηγός Εκπαιδευτικού Οδηγίες Εφαρμογής Διδακτικές Οδηγίες Διδακτικό Υλικό Ιστότοπος http://iep.edu.gr

Όροι και έννοιες του ΠΣ Βήμα 1: Καταγράφουμε βασικούς όρους και έννοιες που παραπέμπουν στα κύρια μέρη/περιεχόμενα του ΠΣ Βήμα 2: Στην ομάδα μας επιλέγουμε ένα από τα παρακάτω θέματα και δημιουργούμε εννοιολογικό χάρτη: Οι άξονες της μάθησης στους δύο κύκλους του Δημοτικού Οι άξονες της μάθησης στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου Η δομή μιας Θεματικής Ενότητας στο Δημοτικό ή το Γυμνάσιο Επιλέγεται η παρούσα ή εναλλακτικά η επόμενη δραστηριότητα. Δίνεται το Φύλλο Υλικού 1 (Γενικοί σκοποί, στόχοι, περιεχόμενα ΠΣ Δημοτικού και Γυμνασίου) και το Φύλλο Υλικού 2 (Θεματική Ενότητα στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο) Βήμα 1: Καταιγισμός ιδεών. Βήμα 2: Εννοιολογικός χάρτης. Εκτιμώμενος χρόνος δραστηριότητας 20΄.

Αναζητήστε τη διαδρομή… Γ΄ Δημοτικού, ΘΕ 2: Θρησκευτικές γιορτές: μέρες γεμάτες χαρά και σημασίες δ) εξηγούν τις σημασίες θρησκευτικών συμβόλων Α΄ Γυμνασίου, ΘΕ 1: Μεγαλώνουμε και αλλάζουμε β) αναγνωρίζουν το εύρος και τη σημασία της εξάπλωσης του Χριστιανισμού κατά τους τρεις πρώτους αιώνες Πώς συνδέεται το προσδοκώμενο μαθησιακό αποτέλεσμα με τα παρακάτω: Γενικοί σκοποί του ΜτΘ Βασικός σκοπός κύκλου (Δημοτικό) ή Βασικός άξονας των θεματικών ενοτήτων της τάξης (Γυμνάσιο) Γενικοί στόχοι της τάξης Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα Θ.Ε. Προσδοκώμενες επάρκειες στο τέλος του κύκλου ή της τάξης Επιλέγεται η προηγούμενη ή εναλλακτικά η παρούσα δραστηριότητα. Δίνεται το Φύλλο Υλικού 1 (Γενικοί σκοποί, στόχοι, περιεχόμενα κλπ). Ομαδοσυνεργασία. Εκτιμώμενος χρόνος δραστηριότητας 20΄.

Πώς ξεκινούμε; Μελέτη περίπτωσης: Ένας εκπαιδευτικός, που δεν έχει επαρκή γνώση και εμπειρία του ΠΣ, ζητά στοιχειώδη καθοδήγηση για μια εισαγωγική προσέγγιση του ΠΣ και του Οδηγού Εκπαιδευτικού. Να προτείνετε, επιγραμματικά και ιεραρχημένα, μερικά στοιχειώδη βήματα τα οποία θεωρείτε απαραίτητα, ώστε να αποκτήσει μια εικόνα των περιεχομένων και της φιλοσοφίας του ΠΣ. Χρόνος δραστηριότητας: 10΄.

Συνοψίζοντας… Διδασκαλία Αναστοχασμός. Διάρκεια 10΄.

Περιεχόμενα ΠΣ 2. Οι συντεταγμένες του Προγράμματος Σπουδών του ΜτΘ  1. Οι νέες απαιτήσεις για τη θρησκευτική εκπαίδευση στο ευρωπαϊκό περιβάλλον του μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ) 2. Οι συντεταγμένες του Προγράμματος Σπουδών του ΜτΘ 3. Γενικοί σκοποί και προσανατολισμοί του ΜτΘ στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο 4. Δομή και διάρθρωση των περιεχομένων του ΠΣ 5. Διδακτικές προσεγγίσεις και μαθησιακές διαδικασίες στο ΜτΘ 6. Η δομή και η λειτουργικότητα των ενοτήτων του ΠΣ α. Βασικός σκοπός κάθε κύκλου (Δημοτικό) β. Βασικοί άξονες τάξης (Γυμνάσιο) γ. Γενικοί στόχοι τάξης δ. Οι Θεματικές Ενότητες (ΘΕ) ε. Οι 3 οριζόντιες στήλες κάθε Θεματικής Ενότητας Α. Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα (ΠΜΑ) Β. Βασικά Θέματα (ΒΘ) της Θεματικής Ενότητας Γ. Ενδεικτικές Δραστηριότητες Δ. Εκπαιδευτικό υλικό (ΕΥ) Ε. Οι επάρκειες (Ε) ΣΤ. Αξιολόγηση Πρόγραμμα Σπουδών Δημοτικού: Ο κόσμος της θρησκείας Α΄ κύκλος (Γ΄, Δ΄ τάξη): Ανακαλύπτουμε εικόνες, πρόσωπα και ιστορίες Β΄ κύκλος (Ε΄, ΣΤ΄ τάξη): Ανακαλύπτουμε κείμενα, μνημεία, τόπους και γεγονότα Πρόγραμμα Σπουδών Γυμνασίου: Η θρησκεία στη ζωή, στην ιστορία και στον πολιτισμό Α΄ τάξη: Πορεία και ανάπτυξη Β΄ τάξη: Πορεία μέσα από αντιθέσεις Γ΄ τάξη: Από το τοπικό στο οικουμενικό

ΠΣ Δημοτικού

ΠΣ Γυμνασίου

Ενδεικτικεσ Δραστηριοτητεσ Παράδειγμα σύνδεσης ΠΜΑ με Βασικά Θέματα και Δραστηριότητες Α΄ Γυμνασίου ΘΕ 4: Πώς παίρνονται οι αποφάσεις; (3 δίωρα) Προσδοκωμενα Μαθησιακα Αποτελεσματα Βασικα Θεματα Ενδεικτικεσ Δραστηριοτητεσ Οι μαθητές: α) διερευνούν την αξία των κανόνων, των ορίων και των αποφάσεων για τη ζωή τους β) επιβεβαιώνουν ως κριτήριο για την ορθή απόφαση ό,τι προφυλάσσει και προάγει τη ζωή (ατομική και συλλογική, σωματική και ψυχική) γ) περιγράφουν και αξιολογούν τον τρόπο λήψης των αποφάσεων από την πρώτη Εκκλησία και διατυπώνουν τις απόψεις τους για τον συνοδικό θεσμό δ) εξηγούν τις συνέπειες της διατύπωσης των δογμάτων για τη ζωή της εκκλησιαστικής κοινότητας ε) παρουσιάζουν και αξιολογούν τη ζωή και τη δράση Πατέρων που υπερασπίστηκαν την εκκλησιαστική αλήθεια στ) εξηγούν τη σημασία του Συμβόλου της Πίστεως για τους Χριστιανούς Ι. Συζητώντας για τα όριά μας i. Όλα επιτρέπονται; ii. Ποιος ξέρει και ποιος αποφασίζει για το σωστό; ΙΙ. Η Χριστιανική Εκκλησία αποφασίζει και ορίζει την πίστη: i. Πότε και γιατί χρειάζονται οι αποφάσεις; Αντιδικίες, συγχύσεις, μονομέρειες και πλάνες στη σκέψη των πιστών (αιρέσεις) ii. Πώς παίρνονται οι αποφάσεις; Από την Αποστολική Σύνοδο (Πραξ 15) στον συνοδικό θεσμό Οικουμενικές Σύνοδοι – Το παράδειγμα της Α΄ Οικουμενικής (στιγμιότυπα από την Εκκλησιαστική Ιστορία του Ευσεβίου Καισαρείας) Εκκλησία των 7 πρώτων αιώνων: Εκκλησία των Συνόδων (στιγμιότυπα και ιστορίες από τις Οικουμενικές Συνόδους) iii. Οι Πατέρες της Εκκλησίας υπερασπίζονται την πίστη και ερμηνεύουν τον λόγο του Θεού. Μέγας Αθανάσιος Μέγας Βασίλειος Κύριλλος Αλεξανδρείας Μάξιμος ο Ομολογητής iv. Δόγματα / Όροι: Η ζωή και η πίστη της Εκκλησίας με λόγια v. Το Σύμβολο της Πίστεως: Συγκρότηση της «μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας» γύρω από την κοινή πίστη ΙΙΙ. Δέχονται όλοι οι Χριστιανοί το Σύμβολο της Πίστεως; Α. ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Παρουσίαση σκηνής: «Πόσο χρειαζόμαστε τα όρια;» (I) 2. Αντιγνωμίες: Χριστιανοί συζητούν στην αγορά με συμπολίτες τους που θεωρούν ότι ο Χριστός είναι μόνο άνθρωπος (στόχος: Τα δόγματα δεν είναι αφηρημένες ιδέες αλλά εκφράζουν εμπειρίες ζωής) (II.ii) 3. Παρουσίαση σκηνής: Πολίτες της Αλεξάνδρειας συζητούν στην αγορά μετά την απόφαση για την εξορία του Μ. Αθανασίου (II.iii) 4. Θετικό - αρνητικό: «Εφόσον η πίστη είναι ελεύθερη, κανένας δεν χρειάζεται τα δόγματα!» (στόχος: Έλεγχος στερεότυπων γύρω από τα δόγματα) (II.iv) Β. ΟΜΑΔΙΚΕΣ / ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. TPS με θέμα: «Ποιος αποφασίζει για μας;» (I) 2. TWPS με θέμα: Ποιοι κανόνες μπορούν να λειτουργούν αρνητικά; (I) 3. Artful Thinking («σκεφτείτε, αμφιβάλετε, εξερευνήστε» και «τι σε κάνει να το λες;»): Εικόνες της Πεντηκοστής, της Αποστολικής Συνόδου, της Α΄ και Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου (IΙ.ii) 4. Ανάλυση Διαστάσεων: Πώς λειτουργεί μια Σύνοδος (II.ii) 5. Μελέτη περίπτωσης: Μ. Αθανάσιος, Μάξιμος ο Ομολογητής (II.iii) Γ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 1. Σύνταξη κειμένου: Κανόνες για την τάξη μας όχι με ΜΗ αλλά με ΝΑ (Ι) 2. Μεταγραφή κειμένου: Το «Πιστεύω» με λόγια απλά (II.v) 3. Εννοιολογικός χάρτης: Αιρέσεις – Σύνοδοι – Δόγματα (II.i, ii και iv) Δ. ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Σε συνεργασία με τον/την εκπαιδευτικό τους βρίσκουν και παρουσιάζουν στην τάξη στοιχεία για το Κοινοβούλιο, τους Νόμους, το Σύνταγμα. Σε ολομέλεια συζητείται η αντιστοιχία τους με τη Σύνοδο, τα Δόγματα/Κανόνες και το Σύμβολο της Πίστεως Ε. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΔΡΑΣΕΙΣ 1. Πραγματοποίηση μιας συνέλευσης τάξης για τη λήψη μιας απόφασης. Καταγραφή Πρακτικών. Συζήτηση στην τάξη γύρω από τη σημασία των ρόλων, της διαδικασίας, των αποφάσεων

Περιεχόμενα Οδηγού Εκπαιδευτικού Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στη θρησκευτική εκπαίδευση: Από την κατήχηση στον θρησκευτικό γραμματισμό των μαθητών Τα Πρόγραμμα Σπουδών στο πλαίσιο των νέων θεωριών μάθησης στις αρχές του 21ου αιώνα Το Πρόγραμμα Σπουδών του ΜτΘ στο εκπαιδευτικό πλαίσιο του Νέου Σχολείου: Βασικοί προσανατολισμοί και καινοτομικά χαρακτηριστικά Διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη της θρησκευτικής μάθησης Υλοποιώντας το Πρόγραμμα Σπουδών Η αξιολόγηση ως παιδαγωγική διαδικασία  Ο εκπαιδευτικός του ΜτΘ

Ευχαριστώ για τη συνεργασία!