Mάρτιος– Ιούνιος 2013 Διδάσκονται βασικές δομές των επιστημών αλλά παράλληλα εισάγονται ενδιαφέροντα μαθητών. Διδάσκονται τα επιτεύγματα του πολιτισμού.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
Advertisements

Φιλοσοφία Ενσωμάτωσης των ΤΠΕ
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γνωστικά εργαλεία είναι: οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τ. Π. Ε
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
Ίδρυμα Ευγενίδη, Καφενείο της επιστήμης, Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών Παιδαγωγική αξιοποίηση Τ. Α. Μικρόπουλος.
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. Π.Μ.Σ Επιστήμες της Αγωγής-Κατεύθυνση Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Νέες Τεχνολογίες Διερεύνηση εφαρμογής.
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Θεωρία Μάθησης Εποικοδομητισμού
Σχόλια για τον επιστημονικό εγγραμματισμό
Μεταφορά ενός Ερευνητικού Εργαστηρίου στη Σχολική Αίθουσα για τη Διδασκαλία των Φ.Ε. Η περίπτωση του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Εργαστηρίου ΕΥΔΟΞΟΣ Ανδρικόπουλος.
Ανδρέου Μπέττυ Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006.
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
Ερευνητικές Εργασίες Παιδαγωγικό πλαίσιο. Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία; Προσεγγίζουν διερευνητικά την γνώση και τη μάθηση Προϋποθέτουν.
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
Διακρίσεις και ο ρόλος του σχολείου Το πρόγραμμα PROGRESS και εμείς.
Ημερίδα : «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση » Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
Νέα μάθηση Βασικές αρχές για την επιστήμη της εκπαίδευσης
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ :ΗΜΕΡΙΔΑ
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Μοντέλο Ωριαίας Διδασκαλίας
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
«Μόνο ότι δέχεσαι με την ψυχή σου, αυτό μόνο μαθαίνεις και αυτό ενσωματώνεις στη ζωή σου και το χαρακτήρα σου» Dewey.
Εισαγωγή στο πρόγραμμα Mascil
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Οργάνωση της Εκπαίδευσης σε Προγράμματα δραστηριοτήτων
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωής
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ Διερεύνηση με συζήτηση
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
Χαρακτηριστικά, θεμελιώδεις έννοιες και αρχές της διαθεματικής προσέγγισης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Mάρτιος– Ιούνιος 2013

Διδάσκονται βασικές δομές των επιστημών αλλά παράλληλα εισάγονται ενδιαφέροντα μαθητών. Διδάσκονται τα επιτεύγματα του πολιτισμού που έχουν κωδικοποιηθεί σε επιστήμες. Εξοικειώνει τον μαθητή με την επιστημονική μεθοδολογία ώστε να κατακτήσει γνώσεις για την καθημερινή ζωή. Ως υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της δραστηριότητας πιστεύουμε ότι το σχολείο του μέλλοντος θα πρέπει να αποτελεί ένα ευρύτερο πλαίσιο όπου θα: Πρέπει όμως να γνωρίζουμε και να έχουμε πάντα κατά νου ότι:

«Ο αναλφάβητος του μέλλοντος δεν θα είναι αυτός που δεν ξέρει να διαβάζει αλλά ….. αυτός που δεν θα ξέρει πως να μαθαίνει.»

Διάλεξη 5% Διάβασμα 10% Οπτικοακουστικά μέσα 20% Επίδειξη 30% Ομάδες συζήτησης 50% Εξάσκηση μέσω δράσης 70% - 75% Διδάσκοντας άλλους 90% ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Γνωρίζοντας ότι η μάθηση αποτυπώνεται ως μια πυραμίδα η οποία απαντά στο ερώτημα… Μαθαίνουμε το …(ποσοστό) των όσων …. Επικεντρωθήκαμε σε εκείνες τις μαθησιακές καταστάσεις που είχαν τα περισσότερα ποσοστά και φροντίσαμε ώστε να τις εντάξουμε στο σχεδιασμό μας. Ομάδες συζήτησης Εξάσκηση μέσω δράσης Διδάσκοντας άλλους Έτσι …. το πλαίσιο σχεδιασμού, οργάνωσης και εφαρμογής του προγράμματος κινήθηκε μέσα στα όρια, και ακολούθησε πιστά όλες τις αρχές της εποικοδομητικής προσέγγισης διδασκαλίας και της συνεργατικής μάθησης

Η μάθηση δεν είναι μια γνήσια μεταδοτική ή δεκτική διαδικασία, αλλά ενεργητική από τα ίδια τα άτομα δομούν δικά τους νοήματα από πληροφορίες που τους παρέχονται. Η διαδικασία δόμησης (οικοδόμησης) περιλαμβάνει γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες ανάλογα με τις προηγούμενες εμπειρίες του ατόμου τις οποίες και αναδομεί για να επηρεάσουν με την σειρά τους αυτό που θα μάθει αύριο. Ακολουθήσαμε το μοντέλο του εποικοδομητισμού γιατί πιστεύουμε πως….. Αλλά και ο ρόλος μας ως εκπαιδευτικού θα είναι απλά εκείνου που: Θα οργανώσει κατάλληλες μαθησιακές δραστηριότητες που θα διευκολύνουν τη μάθηση. Τέτοιες δραστηριότητες είναι: Συνεργατικότητα Αυτενεργό μάθηση Συλλογική διερεύνηση Παροχή πληροφοριών Ολιστική προσέγγιση Επεξεργασία δεδομένων Μορφοποίηση συμπερασμάτων Κριτική ανάλυση γνώσης Εννοιολογική αλλαγή Μεταγνώση Παροχή εμπειριών Παρουσίαση νέας γνώσης. Μεταφορά και διάχυση της γνώσης.

Παροχή εμπειριών Επίσκεψη Νεροτριβή - Κουκουράβα Σύνδεση των επιστημών με προβλήματα και λύσεις της πραγματικής ζωής και των ανθρώπινων απαιτήσεων.

Παροχή εμπειριών Επίσκεψη Ελαιοτριβείο – Κατηχώρι Νερόμυλο - Ιωλκό Βιωματικές μέθοδοι μάθησης.

Παροχή εμπειριών Επίσκεψη Υδροηλεκτρικό ΔΕΥΑΜΒ Κοινωνικοπολιτισμική διάσταση και δικτύωση σχολείου και κοινωνίας.

Παροχή εμπειριών Εκδρομή Ανάβρα – Περιβαλλοντικό πάρκο. Ανάπτυξη ικανοτήτων για την γνώση, τη μάθηση και την κοινωνική συμμετοχή.

Εκδρομή Λίμνη Πλαστήρα Παροχή εμπειριών Πλαίσιο μάθησης έξω από το αναλυτικό πρόγραμμα και το σχολείο.

Συνεργατικότητα Κινητοποίηση διερευνητικής μάθησης των μαθητών.

Ολιστική προσέγγιση Συσχέτιση της δραστηριότητας, με τα ενδιαφέροντα, τα βιώματα, και τις προηγούμενες γνώσεις των μαθητών.

Παροχή πληροφοριών Αυτενεργό μάθηση Καλλιέργεια του επιστημονικού εγγραμματισμού.

Συλλογικές μορφές δράσης Συλλογική διερεύνηση Ανάπτυξη μεταγνωστικών ικανοτήτων.

Επεξεργασία δεδομένων Κριτική ανάλυση γνώσης Αναζήτηση πληροφοριών μέσα από ποικίλες πηγές.

Μορφοποίηση συμπερασμάτων Εξαγωγή συμπερασμάτων Σύνδεση του βασικού θέματος με άλλα επιστημονικά και ευρύτερα γνωστικά πεδία (Διαθεματικότητα).

Εννοιολογική αλλαγή Εννοιολογικοί χάρτες Αποτελέσματα γνωστικής σύγκρουσης.

Παρουσίαση νέας γνώσης … Σύνδεση των στόχων της δραστηριότητας με τη σχολική ζωή και τον κοινωνικό περίγυρο.

Παρουσίαση νέας γνώσης … Ενδοσχολική επικοινωνία και συνεργασία.

Μεταφορά και διάχυση της γνώσης ……. Ο χώρος του σχολείου όπου θα πραγματοποιήσουμε την μελλοντική υδροηλεκτρική κατασκευή την επόμενη χρονιά. Επεκτασιμότητα και βιωσιμότητα της δραστηριότητας και την επόμενη χρονιά