Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»

2

3 Ιοντική σύσταση τροφών
Cl- PO4-3 SO4-2 Na+ Mg2+ K+ Ca2+ pH

4 Το pH της τροφής δε μπορεί να προβλεψει αν είναι αλκαλική η όξινη για τον οργανισμό

5

6 Βασικές αρχές Φυσιολογίας

7 Το έντερο ως όργανο παραγωγής όξινων και αλκαλικών φορτίων

8 Το ήπαρ στο μεταβολισμό των τροφών και το σχηματισμό οξέων και βάσεων

9 Ηπατική παραγωγή οξέων και αποβολή τους απο τους νεφρούς και πνευμονες

10 Καθαρή απέκκριση οξέος (Net acid Excretion)
H καθαρή απέκκριση οξέος (Net Acid Excretion, NAE) προκύπτει αν από το οξύ των ούρων (το σύνολο του NH4+ των ούρων και της τιτλοποιήσιμης οξύτητας) αφαιρεθούν τα HCO3- των ούρων. Μετρώντας την NAE και την επίδρασή της στο pH των ούρων είναι δυνατό να εκτιμηθεί το δυνητικό νεφρικό όξινο φορτίο (Potential Renal Acid Load, PRAL) κάθε τροφής.

11 Δυνητικό νεφρικό όξινο φορτίο (Potential Renal Acid Load, PRAL)
Το γιαούρτι και το γάλα αποδίδουν 1 mEq οξέος ανά 100 γραμ. Το κρέας, τα πουλερικά το τυρί και ορισμένα σιτηρούχα έως 7 mEq οξέος ανά 100 γραμ. NAEes = PRAL + OAes [OAes (mEq/d) = body surface area individual 41/1,73]

12

13

14

15

16 Οξεοβασικές διαταραχές στην παρεντερική σίτιση

17 Ενδείξεις ΟΠΔ Αν το έντερο δουλεύει χρησιμοποιήστε το….
Ασθενείς που δεν μπορούν να φάνε Ασθενείς που δεν πρέπει να φάνε Ασθενείς που δεν θέλουν να φάνε Αν το έντερο δουλεύει χρησιμοποιήστε το….

18 Σύσταση διαλυμάτων παρεντερικής σίτισης

19

20 Παθογενετικοί μηχανισμοί μεταβολικής οξέωσης στην ΟΠΔ
Προσθήκη οξέος Τιτλοποιήσιμη οξύτητα Γαλακτική οξέωση Αναπνευστική οξέωση

21 Τυποι μεταβολικής οξέωσης απο τη χρήση αμινοξέων στην ΟΠΔ
ΜΟ με αυξημένο χάσμα κατιόντων. Προκύπτει απο την περίσσεια Η+ όταν τα διαλύματα της ΤΡΝ περιέχουν περισσότερα κατιονικά οξέα έναντι των ανιονικών ΜΟ με αυξημένο χάσμα ανιόντων. Οφείλεται στην παραγωγή θειικού οξέος από την οξείδωση των περιεχόντων θείο αμινοξέων Υπερχλωραιμική ΜΟ. Το παραγωμενο θειικό οξύ δεν απορροφάται απο τα νεφρικά σωληνάρια και αποβάλλεται ως θειικό Να+. Η αυξημένη νατριούρηση προκαλέι με τη σειρά της συστολή του ενδοκυττάριου χώρου και αυξημένη επαναρρόφηση NaCl

22 Κύρια σημεία - Η δίαιτα συμμετέχει με τον ενδογενή μεταβολισμό στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας (ΟΒΙ) - Το pH μιας τροφής δεν αποτελεί δείκτη του κατά πόσο είναι όξινη ή αλκαλική για τον οργανισμό - Τα ιόντα των τροφών δεν απορροφώνται ισόποσα από τον εντερικό σωλήνα - Είναι δυνατή η εκτίμηση του δυνητικού νεφρικού φορτίου οξύτητας των τροφών και η χρήση αυτού στην προληπτική ιατρική - Η αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης δεν επηρεάζει την ΟΒΙ σε υγιείς ανθρώπους, την επηρεάζει όμως σε ασθενείς με μειωμένη ικανότητα καθαρής απέκκρισης οξέος (λ.χ. χρόνια νεφρική ανεπάρκεια) - Η ολική παρεντερική διατροφή (ΟΠΔ) μπορεί να προκαλέσει, μεταβολική οξέωση (ΜΟ) με χάσμα κατιόντων, ΜΟ με χάσμα ανιόντων, ΜΟ υπερχλωραιμική, γαλακτική οξέωση και σπάνια αναπνευστική οξέωση - Οι κύριοι παθογενετικοί μηχανισμοί πρόκλησης οξέωσης στην ΟΠΔ είναι η προσθήκη οξέος στο διάλυμα, η τιτλοποιήσιμη οξύτητα, η έλλειψη θειαμίνης και ο μεταβολισμός των αμινοξέων


Κατέβασμα ppt "Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google