Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος Π. Γ. Ν. « ΑΤΤΙΚΟΝ ».

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος Π. Γ. Ν. « ΑΤΤΙΚΟΝ »."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος Π. Γ. Ν. « ΑΤΤΙΚΟΝ »

2

3 pH Cl - PO 4 -3 SO 4 -2 Na + Mg 2+ K + Ca 2+

4

5

6

7

8

9

10  H καθαρή απέκκριση οξέος (Net Acid Excretion, NAE) προκύπτει αν από το οξύ των ούρων ( το σύνολο του NH 4 + των ούρων και της τιτλοποιήσιμης οξύτητας ) αφαιρεθούν τα HCO 3 - των ούρων. Μετρώντας την NAE και την επίδρασή της στο pH των ούρων είναι δυνατό να εκτιμηθεί το δυνητικό νεφρικό όξινο φορτίο (Potential Renal Acid Load, PRAL) κάθε τροφής.

11  Το γιαούρτι και το γάλα αποδίδουν 1 mEq οξέος ανά 100 γραμ.  Το κρέας, τα πουλερικά το τυρί και ορισμένα σιτηρούχα έως 7 mEq οξέος ανά 100 γραμ. NAEes = PRAL + OAes [OAes (mEq/d) = body surface a rea individual 41/1,73]

12

13

14

15

16

17  Ασθενείς που δεν μπορούν να φάνε  Ασθενείς που δεν πρέπει να φάνε  Ασθενείς που δεν θέλουν να φάνε Αν το έντερο δουλεύει χρησιμοποιήστε το….

18

19

20  Προσθήκη οξέος  Τιτλοποιήσιμη οξύτητα  Γαλακτική οξέωση  Αναπνευστική οξέωση

21  ΜΟ με αυξημένο χάσμα κατιόντων. Προκύπτει απο την περίσσεια Η + όταν τα διαλύματα της ΤΡΝ περιέχουν περισσότερα κατιονικά οξέα έναντι των ανιονικών  ΜΟ με αυξημένο χάσμα ανιόντων. Οφείλεται στην παραγωγή θειικού οξέος από την οξείδωση των περιεχόντων θείο αμινοξέων  Υπερχλωραιμική ΜΟ. Το παραγωμενο θειικό οξύ δεν απορροφάται απο τα νεφρικά σωληνάρια και αποβάλλεται ως θειικό Να +. Η αυξημένη νατριούρηση προκαλέι με τη σειρά της συστολή του ενδοκυττάριου χώρου και αυξημένη επαναρρόφηση NaCl

22  - Η δίαιτα συμμετέχει με τον ενδογενή μεταβολισμό στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας ( ΟΒΙ )  - Το pH μιας τροφής δεν αποτελεί δείκτη του κατά πόσο είναι όξινη ή αλκαλική για τον οργανισμό  - Τα ιόντα των τροφών δεν απορροφώνται ισόποσα από τον εντερικό σωλήνα  - Είναι δυνατή η εκτίμηση του δυνητικού νεφρικού φορτίου οξύτητας των τροφών και η χρήση αυτού στην προληπτική ιατρική  - Η αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης δεν επηρεάζει την ΟΒΙ σε υγιείς ανθρώπους, την επηρεάζει όμως σε ασθενείς με μειωμένη ικανότητα καθαρής απέκκρισης οξέος ( λ. χ. χρόνια νεφρική ανεπάρκεια )  - Η ολική παρεντερική διατροφή ( ΟΠΔ ) μπορεί να προκαλέσει, μεταβολική οξέωση ( ΜΟ ) με χάσμα κατιόντων, ΜΟ με χάσμα ανιόντων, ΜΟ υπερχλωραιμική, γαλακτική οξέωση και σπάνια αναπνευστική οξέωση  - Οι κύριοι παθογενετικοί μηχανισμοί πρόκλησης οξέωσης στην ΟΠΔ είναι η προσθήκη οξέος στο διάλυμα, η τιτλοποιήσιμη οξύτητα, η έλλειψη θειαμίνης και ο μεταβολισμός των αμινοξέων


Κατέβασμα ppt "Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος Π. Γ. Ν. « ΑΤΤΙΚΟΝ »."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google