Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας / 6 Χειμερινό εξάμηνο 2010-2011.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Advertisements

« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Ένα έργο ΤΠΕ, έργο θεμέλιο, στην πορεία της Αυτοδιοίκησης προς τον Ψηφιακό Δήμο.
Αθήνα, Ιούνιος 2014 Nέο Πρόγραμμα 2 Το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» σήμερα  Από τον Οκτώβριο του 2010 δημοσιεύονται στο όλες οι πράξεις.
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ GREEK ICT FORUM
Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα: Η νέα πρόκληση για τη Δημόσ ι α Διοίκηση Δέσποινα Τωμαδάκη Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Δεκεμβρίου 2010, Αθήνα 2η Σύνοδος Διευθυντών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011.
Δήμος Καλαμαριάς Γεωργιάδης Γεώργιος Προϊστάμενος Τμήματος Πληροφορικής
Στρατηγική & Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ---- Εναρμόνιση με την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας Υπουργείο Διοικητικής.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΕΛΙΔΑ»
Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανάπτυξης και Προώθησης Δικτύων Οπτικών Ινών
Η Οπτική του Φύλου στις Τοπικές Πολιτικές
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Semantic Web Governance Σημασιολογικός.
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:ΜΟΧΙΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ.
Μέρος Δεύτερο: Το πλαίσιο υλοποίησης Κεφάλαιο 4: Η Ηλεκτρονική κυβέρνηση. Κεφάλαιο 5: Η εκπαίδευση στην ΚτΠ. Κεφάλαιο 6: Το νέο Μοντέλο της απασχόλησης.
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
Η πρόκληση της ευρυζωνικότητας και οι δημόσιες υποδομές της Καθ. Σωκράτης Κ. Κάτσικας ΓΓ Επικοινωνιών Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
1 Η Ψηφιακή Ελλάδα του Σήμερα.. Νησίδες Πληροφοριακών Συστημάτων Αυτόνομα πληροφοριακά συστήματα Εστιασμένα στις εσωτερικές ή και κάθετες ανάγκες των φορέων.
Νίκος Σαριδάκης,Φ Κακλαμάνης, Α. Στασής1 ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Προτεραιότητες για την ταχύτερη ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
© 2007 Gov2U Η Ηλεκτρονική Δημοκρατία και η Συμμετοχή των πολιτών στην Ψηφιακή Κοινωνία. Βασίλης Κουλολιάς, Πρόεδρος, GOV2U.
13o GREEK ICT FORUM ( ) Ενότητα 2: «Ψηφιακή Στρατηγική και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση // Έργα και Υπηρεσίες» Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
Ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Σ. ΤΣΙΓΑΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΔ ΕΠ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ GIS ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ «ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ.
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Μάθημα «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων» Παρασκευή 12 Μαρτίου Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων.
1 Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών: Αναζητώντας λύσεις Κοινωνία της Πληροφορίας: «Έχει αγώνα αύριο!» Γιάννης Καλογήρου Επ. Καθηγητής ΕΜΠ τ. Ειδικός.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΠΕ στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων
Καθ. Γκρίτζαλης Στέφανος Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
1 Δημόσιες σχέσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των δημοσίων σχέσεων στο (δημοκρατικό) Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόδρομος.
Πως αξιοποιούμε παραγωγικά στην καθημερινή λειτουργία του κράτους τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών; Θ.ΚΑΡΟΥΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.
«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη», Ηράκλειο, 5-6 Μαϊου, kedke.ntua.gr 1.
Κοινωνία και Οικονομία της Πληροφορίας ΤΠΕ: Θεσμική και Νομική Διάσταση Λίλιαν Μήτρου Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
22/02/2006 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Καθ. Γεώργιος Ι. Δουκίδης Αναπλ. Πρόεδρος Τμ. Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Οικονομικό.
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Ανάπτυξη.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Πανσυλλεκτικό-Πολυσυλλεκτικό Κόμμα Χρονική περίοδος: Καθολική ψηφοφορία Βαθμός κοινωνικής ανάπτυξης: η οικονομική ανάπτυξη μειώνει ανισότητες και.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΠΗΡΤΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ.
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιχειρήσεων / οργανισμών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
Προτάσεις για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. - Περιφερειακή Στρατηγική για την Αναπηρία Εισηγητής: Λογαράς Δημήτρης,
Η ουσία πίσω από τις λέξεις
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
Συνοπτική Παρουσίαση Ε.Π. «ΚτΠ» Παναγιώτης Γεωργιάδης Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2004.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΠΟΛΗΣ
Ενοτητα 1. διεθνη επιχειρηματικη δραστηριοτητα
NΟΜΟΣ– ΠΛΑΙΣΙΟ 3979/ ΓΙΑ ΤΗΝ
Σεμινάριο Δημοσίου Δικαίου
Ειδικό Διοικητικό Δίκαιο Δημόσιες επιχειρήσεις
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας /6 Χειμερινό εξάμηνο
Πως ενσωματώνουμε στην καθημερινή λειτουργία του κράτους τις νέες τεχνολογίες; Θ.ΚΑΡΟΥΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.
Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας /2 Χειμερινό εξάμηνο
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Π.κ.Ε ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΛΥΣΕΙΣ
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Ψηφιακά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας / 6 Χειμερινό εξάμηνο

22 Το Κράτος στην ΚτΠ Τα χαρακτηριστικά του Κράτους Το Κράτος στην Κοινωνία της Πληροφορίας Μεταβολές στη δομή και την οργάνωση του Κράτους

3 Τι είναι το Κράτος Οργάνωση, ρύθμιση κι αναπαραγωγή κοινωνικών σχέσεων ενός συγκεκριμένου κοινωνικού σχηματισμού Κοινωνικό συμβόλαιο Βασικές λειτουργίες του κλασικού Κράτους –Προστασία συνόρων – προστασία τάξης –Οργάνωση/ έλεγχος αγοράς/οικονομίας –Διατήρηση / αναπαραγωγή κυρίαρχης εθνικής ιδεολογίας

4 Πολιτικές αρμοδιότητες του Κράτους Προστασία εθνικών εδαφών και συνόρων Οργάνωση πολιτικής αντιπροσώπευσης (όργανα άσκησης δημόσιας εξουσίας/συγκρότηση) Μονοπώλιο του καταναγκασμού Προστασία δικαιωμάτων των πολιτών Οργάνωση των δημόσιων πόρων Ανάπτυξη, συντήρηση και διατήρηση υποδομών

5 Οικονομικές αρμοδιότητες του Κράτους Εθνικό νόμισμα (εγγύηση σταθερότητας και αξίας) Ρύθμιση της αγοράς/Διατήρηση ανταγωνισμόύ Δημιουργία κανονιστικού περιβάλλοντος λειτουργίας αγοράς και ρύθμισης οικονομικών/συναλλακτικών σχέσεων Έλεγχος εξωτερικού εμπορίου/»προστατευτισμός» Διορθωτική παρέμβαση στις οικονομικές κρίσεις

66 Το Κράτος στην ΚτΠ Μεταβολές στις πολιτικές λειτουργίες του Κράτους Μεταβολές στη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών Μεταβολές στις σχέσεις του Κράτους με τους πολίτες Μετατόπιση λειτουργιών σε μη κρατικούς φορείς.

77 Αλλαγές στα χαρακτηριστικά του Κράτους Παγκοσμιοποίηση/Επέκταση των αγορών: το Κράτος δεν μπορεί πλέον να καθορίσει και να ελέγξει αποτελεσματικά τη διακίνηση κεφαλαίων, αγαθών και προσώπων Διεθνής διάσταση της Διακυβέρνησης: υπερεθνικά δια- κυβερνητικά μοντέλα και σχήματα/ νέος ρόλος για διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ/ Επίδραση του Διαδικτύου στη Διακυβέρνηση (παγκοσμιοποιημένη επικοινωνία και αλληλόδραση) Το κοινωνικό κράτος – προστασία των πολιτών/αδυνάτων – το πληροφοριακό κοινωνικό κράτος (Lessig)

8 Πολιτικές αρμοδιότητες και ΚτΠ Προστασία συνόρων – Οικονομική, πολιτική, ιδεολογική και πολιτιστική ολοκλήρωση που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα Προστασία δικαιωμάτων πολιτών: Ελλείμματα Εξασφάλιση πόρων /Έλεγχος /ρύθμιση οικονομίας: η παγκοσμιοποίηση και το Διαδίκτυο μεταβάλλουν τις συναλλαγές και τις οικονομικές – φορολογικές δραστηριότητες του Κράτους Ανάπτυξη και διαχείριση υποδομών – Πολυπλοκότητα - Κοινωνία διακινδύνευσης (risk society) Ιδιωτικοποίηση των ιδεολογικών μηχανισμών του Κράτους (ΜΜΕ- Επικοινωνία- Εκπαίδευση)

9 Μεταβολές στη δομή και την οργάνωση του Κράτους Αλλαγές στο σύστημα αντιπροσώπευσης Επαναπροσδιορισμός της σχέσης και της ισορροπίας της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας ΚτΠ και άμεση δημοκρατία ΚτΠ και συμμετοχή στον πολιτικό διάλογο Η επίδραση στο κανονιστικό σύστημα, το ζήτημα της εδαφικότητας και η αμφισβήτηση της ισχύος του νόμου

10 Η αναδιοργάνωση της διοίκησης Μηχανοργάνωση ή ηλεκτρονική διακυβέρνηση ; Ψηφιοποίηση ή συνολικός μετασχηματισμός της διοικητικής διαδικασίας ; –Πληροφοριακά συστήματα, λογισμικό και υπηρεσίες –Αγορά λογισμικού – υποδομής ή αγορά υπηρεσιών; –Cloud computing και εθνική κυριαρχία

Δημόσια Πληροφορία Δημόσια πληροφορία – διαχείριση δημόσιας πληροφορίας Δημόσια πληροφορία: πληροφορία του κράτους ή πληροφορία για όλους – Με ποιους όρους Ανοιχτά δεδομένα – δημόσια δεδομένα; Όσμωση και διασταύρωση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα –Ιδιωτικοποίηση δημόσιου τομέα ;

12 Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των τηλεπικοινωνιών στη Δημόσια διοίκηση σε συνδυασμό με Οργανωτικές αλλαγές και τις νέες δεξιότητες του προσωπικού Σκοπός η βελτίωση της εξυπηρέτησης του κοινού, η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και η υποστήριξη των δημόσιων πολιτικών.

13 Διαστάσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης E-democracy: Η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ε-Government: Η αξιοποίηση της τηλεματικής τεχνολογίας από πλευράς κυβερνήσεων για την διεκπεραίωση κυβερνητικού έργου. E-Inclusion: αναφέρεται στην προώθηση της συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. E-services: Η ηλεκτρονική παροχή κυβερνητικών πληροφοριών και υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου.  G2G, G2C, G2B  E-management: το σύνολο των πληροφοριακών συστημάτων τα οποία υποστηρίζουν τις ηλεκτρονικές Κυβερνητικές υπηρεσίες.  E-commerce: Η επιχειρηματική πλευρά των Κυβερνητικών υπηρεσιών.

Κάρτα Πολίτη; Πολιτική ΕΕ ως προς την ενιαία ηλεκτρονική ταυτότητα – διαλειτουργικότητα – ενιαία «ιθαγένεια» με ενιαία ηλεκτρονική ταυτότητα Χρήσεις κάρτας πολίτη –φυσική απόδειξη της ταυτότητας του κατόχου της κάρτας –α πόδειξη της ταυτότητας του κατόχου κατά την χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο σύνολο του Δημόσιου τομέα ; –ηλεκτρονική υπογραφή συναλλαγών με το σύνολο του ιδιωτικού τομέα ; –καταχώρηση και παροχή πληροφοριών του κατόχου που αφορούν την ασφαλιστική κατάσταση, την φορολογική εικόνα και την κατάσταση υγείας ;

15 Ηλεκτρονική δημοκρατία Αξιοποίηση του διαδικτύου και ΤΠΕ από τους πολίτες για την μεταξύ τους επικοινωνία, ως εργαλείο οργάνωσης και επίτευξης των στόχων κοινού ενδιαφέροντος. Αλληλεπίδραση: σύνδεση πολιτών με διαφορετικές πεποιθήσεις Ενοποίηση: Η δημιουργία χώρων όπου οι πολίτες μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες, να συγκροτούν συμμαχίες και να οργανώνουν δίκτυα Συμμετοχή: συνδιαμόρφωση / καλλιέργεια της κοινωνίας των πολιτών Καταπολέμηση αποκλεισμού – ενταξη: Η παροχή δυνατοτήτων σε αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, (καταπολέμηση των αποκλεισμών). Διαφάνεια: Η αύξηση της διαφάνειας στη διακυβέρνηση, ανοικτές διαδικασίες.

Ηλεκτρονική συμμετοχή Χρήση ΤΠΕ για την διεύρυνση και εμβάθυνση της πολιτικής συμμετοχής με την διευκόλυνση των πολιτών να συνδεθούν τόσο ο ένας με τον άλλο όσο και με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του e-Activism: Μη οργανωμένη πολιτική δραστηριότητα ή διαμαρτυρία. e-Campaigning: Πολιτική εκστρατεία στο διαδίκτυο (εκτός της προεκλογικής περιόδου) e-Deliberation: Συμμετοχική εκτίμηση ενός πολιτικού θέματος μέσω διαδικτυακής συζήτησης e-Voting: Συμμετοχή μέσω ψηφοφορίας από το Internet ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο e-Consultation: Διαβουλεύσεις για χάραξη πολιτικής –αξιολόγηση κλπ 16

Ηλεκτρονική διαβούλευση Μια αμφίδρομη σχέση, στην οποία από τη μια πλευρά οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε πλατφόρμες ηλεκτρονικής Διαβούλευσης και από την άλλη παρέχουν ανατροφοδότηση στον φορέα ο οποίος χρησιμοποιεί την Διαβούλευση. Πλαίσιο διαβούλευσης –Καθορισμός του προβλήματος/ερωτήματος –Εξερεύνηση του προβλήματος –Ανάπτυξη πιθανών λύσεων και επιλογή της καλύτερης –Διαχείριση