ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκπαίδευση Leonardo da Vinci. Παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψη (1) • Η Παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι το αποτέλεσμα ομαδικών προσπαθειών αλλά και κοινωνικής.
Advertisements

Προώθηση Καινοτομίας Συμβολή στην Αντιμετώπιση της Κρίσης
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Αλέξανδρος Σαχινίδης, ΜΒΑ, Ph.D. ΙΟΥΝΙΟΣ 2009
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Οργανωση & Διοικηση επΙχΕΙΡΗσεων τροφιμων & Γεωργιασ
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
Ορθές Πρακτικές Διανομής Φαρμάκων
Page  1 Ο.Παλιάτσου Γαλλική Επανάσταση 1 ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας.
Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομιών για νέες μικρές επιχειρήσεις Γιάννης Μουρατίδης MSc, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Συνεργάτης Μονάδας Καινοτομίας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων
«ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ »
Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ
Η επιχείρηση διαφέρει από τις άλλες παραγωγικές μονάδες γιατί: β) παράγει προϊόντα που τα διαθέτει έναντι μιας αξίας ανταλλαγής α) παράγει προϊόντα που.
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 14/05/2004.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (BALANCED SCORECARD)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής Κατερίνα Αδάμ, Μ. Sc., PhD Λέκτορας Τομέας Μεταλλευτικής 12/6/07 Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών Eαρινό Εξάμηνο,
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΙ)
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Μάθημα «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων» Παρασκευή 12 Μαρτίου Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων.
ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΑΓΚΩΝ Abraham Maslow
Συμμετοχή των εργαζομένων στην διοίκηση των επιχειρήσεων
Λουκάς Τσιρώνης1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (1) Διοίκηση είναι η συστηματοποίηση της συλλογικής προσπάθειας μέσω της οποίας στοχεύουμε στην ικανοποίηση των στόχων που έχουν.
Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών
1. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ποσοτικές Μέθοδοι στα Οικονομικά & Διοίκηση Quantitative.
Πληροφοριακά Συστήματα και Επιχείρηση
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
Εισαγωγή Στη Διοίκηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Διοίκηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων.
Οργάνωςη και Διοίκηςη Βιομηχανικών Επιχειρήςεων
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Δρ. Παρασκευή Χατζηπαναγιώτου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Επιστημών της.
Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων Νάνσυ Μπουραντά Αγρίνιο, 2016 Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων.
ΕΝΟΤΗΤΑ 8η ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
Η ουσία πίσω από τις λέξεις
Πρόγραμμα Εταιρικής Ταυτότητας Διάλεξη 2. Στελέχη που ασχολούνται… Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ▫ Ομάδα από 4-6 άτομα διαφόρων τμημάτων και ένα ανώτατο στέλεχος.
► Karew Ure. The Psychology of Manufacturer (1835) ► Kίνημα βελτίωσης των συνθηκών ζωής στα εργοστάσια (στελέχη πρόνοιας) (welfare officers). Kύριος σκοπός.
Επίσημος ορισμός Ποιότητας (πρότυπο ISO 8402) Σύνολο χαρακτηριστικών μιας οντότητας για την ικανοποίηση εκφρασμένων και συνεπαγόμενων αναγκών. Αντικείμενο.
ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΟΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΩΝ Άλκηστις Παπαϊωάννου Ph.D., M.Sc. Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΧΡΗΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Λειτουργίες διοίκησης
Ορισμοσ management Ο όρος «Management» αποδίδετε με τον ελληνικό όρο «Δίοικηση Επιχειρήσεων». Management είναι η χρησιμοποίηση των υλικών, ανθρώπινων και.
Η επιστήμη της Διοίκησης
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Αρχές Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων , 1ο εξάμηνο
Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητισμού
Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
Ηγεσία και καθοδήγηση στις επιχειρήσεις και τα έργα
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Βαγής Σαμαθρακής 1.
ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ
Θεωρία Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Η έννοια της επιχείρησης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ: ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Λειτουργίες διοίκησης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων Βαγής Σαμαθρακής

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ – ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΔΙΑΛΕΞΗ 1η ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ – ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗΣ Περιεχόμενο και σπουδαιότητα του Μάνατζμεντ Ιστορική Εξέλιξη του Μάνατζμεντ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ; Η εφαρμογή των αρχών του μάνατζμεντ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πετυχημένης λειτουργίας του οποιουδήποτε οργανισμού Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να πετύχει το στόχο του (κέρδος, παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο κ.ά.) ένας οργανισμός θα πρέπει να ασκεί σωστό μάνατζμεντ.

ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ: ΟΡΙΣΜΟΣ Όρος που καθιερώθηκε από τη στιγμή που τα άτομα καταρτίζουν κοινωνικές ομάδες Η διαδικασία που συντονίζει τους πόρους και τις δυνατότητες ενός οργανισμού και, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον, οδηγεί στην επίτευξη της αποστολής και των σκοπών του με τη μέγιστη δυνατή παραγωγικότητα

ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ? Μπορεί να ασκηθεί σε οργανισμούς γενικά, σε οικονομικούς οργανισμούς, σε επιχειρήσεις αλλά και σε συνασπισμούς επιχειρήσεων

ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ Επιστήμη: γιατί διέπεται από ορισμένες αρχές και χρησιμοποιεί επιστημονικές προσεγγίσεις Τέχνη: γιατί επιτρέπει σε αυτούς που το ασκούν εκτεταμένες δυνατότητες ευελιξίας, καινοτομίας και πρωτοβουλίας

ΜΑΝΑΤΖΕΡ (ΣΤΕΛΕΧΗ) Εργάτες ή υπάλληλοι: Τα άτομα εκείνα που τους έχει ανατεθεί η εκτέλεση κάποιου συγκεκριμένου έργου χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη επίβλεψης επί της εργασίας των άλλων εργαζομένων Διοικητικά στελέχη (Μάνατζερ): Οι άνθρωποι που συντονίζουν τη σωστή χρήση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων μιας επιχείρησης, δηλαδή αυτοί που ασκούν τη διοίκηση

MANAGERS Σκοπός τους είναι να μεγιστοποιούν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα Η Διοίκηση ασκείται από τους Managers, οι οποίοι πρέπει να: Αναλαμβάνουν ορισμένους ρόλους Υιοθετούν κάποιο στυλ και να Διαθέτουν συγκεκριμένες ικανότητες

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Θέτουν στόχους Δημιουργούν προγράμματα για την επίτευξη αυτών των στόχων Καθορίζουν τις δραστηριότητες που πρέπει να εκτελεσθούν Οργανώνουν τις δραστηριότητες σε ομάδες Καθορίζουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες των θέσεων εργασίας Στελεχώνουν τις θέσεις με ανθρώπους Δρομολογούν τις εργασιακές δραστηριότητες Καθιερώνουν κίνητρα για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα του προσωπικού Ελέγχουν την επίτευξη ή όχι των τεθέντων στόχων Αναλαμβάνουν δράση, αν δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι, κ.λπ.

ΤΥΠΟΙ MANAGERS Ανώτατα διοικητικά στελέχη Μεσαία διοικητικά στελέχη Διοικητικά στελέχη πρώτης γραμμής

ΤΥΠΟΙ MANAGERS-1 Γενικοί managers (υπεύθυνοι για τη συνολική απόδοση της επιχείρησης ), Λειτουργικοί managers (υπεύθυνοι δηλαδή για λειτουργίες ή δραστηριότητες) Managers πρώτης γραμμής (διοικεί εργαζόμενους οι οποίοι οι ίδιοι δεν είναι managers).

ΡΟΛΟΙ ΤΩΝ MANAGERS Διαπροσωπικοί (Ηγέτης & μεσάζοντας στις διάφορες επαφές) Πληροφοριακοί (Συλλογή και διάχυση πληροφοριών και εκπρόσωπος της επιχείρησης στο εξωτερικό περιβάλλον) Αποφασιστικοί (Λαμβανόμενες αποφάσεις)

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Οι δεύτερες αναφέρονται στις “λειτουργικές” περιοχές ή τομείς δραστηριότητας μιας επιχείρησης και είναι ο εφοδιασμός της με πρώτες ύλες, η παραγωγή, το μάρκετινγκ των προϊόντων, η χρηματοοικονομική λειτουργία και άλλες, βοηθητικές των παραπάνω, δραστηριότητες

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Αγροτική εποχή Χαρακτηρίζεται από το ότι όλοι ήξεραν πώς, πότε πού και γιατί έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους (γνώση) Η γνώση τους οδηγούσε στη σωστή κατεύθυνση, τους έκανε να έχουν αυτοπεποίθηση και έτσι κάθε εργαζόμενος αισθανόταν αφεντικό

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ - 1 Βιομηχανική Επανάσταση Οι εργαζόμενοι δεν ήξεραν πλέον πώς, πότε, πού και γιατί έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους (χάσιμο της αίσθησης της γνώσης) Αυτός που είχε την ευθύνη της παραγωγής έπρεπε να βασιστεί σε άλλους για την επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ - 2 Μαζική Παραγωγή Έναρξη έρευνας των παραγόντων που συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης “Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού”

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ - 3 Πληροφορική Έδωσε την εντύπωση πως ο κάθε εργαζόμενος, έχοντας στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία που χρειάζεται, θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοσή του ασκώντας “Αυτο-μάνατζμεντ” Οι εργαζόμενοι όμως έπεσαν θύματα της πληροφορικής υπερφόρτισης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Μάνατζμεντ (διοίκηση) είναι η διαδικασία που συντονίζει τους πόρους και τις δυνατότητες ενός οργανισμού και, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον, συντελεί στην επίτευξη της αποστολής και των σκοπών του οργανισμού Οι κύριες λειτουργίες του μάνατζμεντ είναι ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η στελέχωση, η διεύθυνση και ο έλεγχος Οι τέσσερις εποχές του Μάνατζμεντ: Αγροτική εποχή, Εποχή Βιομηχανικής επανάστασης, Εποχή Μαζικής Παραγωγής, Εποχή Πληροφορικής