Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Η λειτουργία της Διεύθυνσης Εισηγητής: Γιανναράκης Γρηγόρης

2 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Μέλη ενός οργανισμού Τα μέλη ενός οργανισμού κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: εργάτες ή υπαλλήλους διοικητικά στελέχη ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

3 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Εργάτες ή υπαλλήλους Είναι τα άτομα εκείνα που τους έχει ανατεθεί η εκτέλεση κάποιου συγκεκριμένου έργου ή κάποιας συγκεκριμένης εργασίας, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη επίβλεψης επί της εργασίας των άλλων εργαζομένων. Π.χ Αυτός που θα παραλάβει την αίτηση σου για την έκδοση πιστοποιητικού σπουδών, Ο ταμίας σε μια τράπεζα, Ο σερβιτόρος ενός εστιατορίου, Αυτός που εργάζεται σε μια σειρά παραγωγής-κατασκευής πλυντηρίων ρούχων. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

4 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Τα διοικητικά Στελέχη Για να ασκεί κανείς διοικητικά καθήκοντα πρέπει να έχει υφισταμένους. Η φύση του έργου του που δεν είναι εκτελεστική εργασία αλλά άσκηση διοίκησης. Θέτουν στόχους για τη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Συγκεκριμενοποιούν σχέδια για την επιτυχία των στόχων. Συζητούν την αμοιβή για κάθε θέση και έργο. Παρέχουν κίνητρα για μεγαλύτερη απόδοση. Στελεχώνουν τις θέσεις με τους κατάλληλους ανθρώπους. Προβλέπουν τις μεταβολές του περιβάλλοντος. Παίρνουν διορθωτικά μέτρα αν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

5 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Τα διοικητικά Στελέχη Ωστόσο, οι μάνατζερ/στελέχη ασχολούνται και με θέματα πέραν της λειτουργίας της επιχείρησης. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό: Ελλείψεις οργάνωσης π.χ. πολλές κενές θέσεις ή υπεραπασχόληση των υφισταμένων Δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός – παρατηρούνται καθυστερήσεις και αναγκάζονται να καλύψουν οι ίδιοι το κενό Περιγραφές εργασιών που δε διακρίνουν τις διευθυντικές από τις διεκπεραιωτικές εργασίες Επιθυμία των ίδιων να ασχολούνται με εργασίες εκτός του αντικειμένου τους, επειδή δε θέλουν να χάσουν παλιές δεξιότητες, ή επειδή πιστεύουν ότι γίνονται φιλικοί με τους συνεργάτες τους ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

6 Κατηγορίες Διοικητικών Στελεχών
Τα διοικητικά στελέχη ομαδοποιούνται σε 2 κατηγορίες Κάθετα ανάλογα με το ιεραρχικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται μέσα στον οργανισμό (κατώτερα, μεσαία, ανώτερα) Οριζόντια ανάλογα με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους για τα οποία είναι υπεύθυνοι στον οργανισμό (γενικά και λειτουργικά στελέχη) ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

7 Κάθετη Ομαδοποίηση Η τμηματοποίηση και ομαδοποίηση των έργων, δημιουργούν ιεραρχικά επίπεδα διοικητικών στελεχών σχηματίζοντας Πυραμίδα της οργάνωσης. Ανώτερο Επίπεδο Διοικητικών Στελεχών Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Δ.Σ., Γεν. Διευθυντής, Διευθυντές Υπηρεσιών Μεσαίο Επίπεδο Διοικητικών Στελεχών Προϊστάμενοι Υπηρεσιών, Υπεύθυνοι Τμημάτων, Επιθεωρητές Εργασίας Κατώτερο Επίπεδο Διοικητικών Στελεχών Εργοδηγοί, Επόπτες, Προϊστάμενοι Γραφείων ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

8 Κατώτερο Επίπεδο Διοικητικών Στελεχών
Είναι οι άμεσα υπεύθυνοι για την εκτέλεση του έργου από υπαλλήλους ή εργάτες δηλ αυτούς που εκτελούν την εκτελεστική εργασία. Είναι αυτοί οι οποίοι ισορροπούν τις αντιθέσεις και τις πιέσεις που δέχονται από τους εργάτες και υπαλλήλους αφ’ ενός, και τα ανώτερα κλιμάκια της διοίκησης αφ΄ ετέρου. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

9 Μεσαίο Επίπεδο Διοικητικών Στελεχών
Κατευθύνουν τις δραστηριότητες άλλων διοικητικών στελεχών, συνήθως των κατωτέρων. Η ανάπτυξη της πληροφορικής συμβάλει καθοριστικά στην αλλαγή των εργαζομένων απέναντι στην εξουσία, στις επίπεδες οργανώσεις, στον προσανατολισμό της διοίκησης στην ποιότητα, στην ικανοποίηση των καταναλωτών – αναλαμβάνοντας χρέη και δραστηριότητες ανωτέρων στελεχών. Συρρίκνωση των επιπέδων των μεσαίων στελεχών, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των καθηκόντων τους-ώστε να αναλαμβάνουν δραστηριότητες ανωτέρων στελεχών. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

10 Ανώτερο Επίπεδο Διοικητικών Στελεχών
Επίτευξη του βασικού σκοπού της επιχείρησης και την αποτελεσματική διοίκηση των οργανισμών στο σύνολό τους. Στρατηγικό προγραμματισμό και μακροπρόθεσμη δράση Τα ανώτερα διοικητικά στελέχη αναφέρονται στο Δ.Σ! ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

11 Οριζόντια Ομαδοποίηση
Λειτουργικά στελέχη Μάνατζερ παραγωγής, πωλήσεων, προσωπικού, χρηματοοικονομικών, οι οποίο είναι υπεύθυνοι για τις αντίστοιχες λειτουργικές μονάδες της επιχείρησης. Στελέχη γενικών καθηκόντων Είναι υπεύθυνοι για όλη την επιχείρηση αν αυτή είναι μικρή ή μεσαίου μεγέθους, ή για αυτοτελείς μονάδες της ίδιας της επιχείρησης διευθυντής του Α εργοστασίου/υποκαταστήματος. Στελέχη ειδικού έργου Υπεύθυνοι για τον συντονισμό των εργασιών ενός συγκεκριμένου έργου, στο οποίο απασχολούνται άτομα από διάφορες λειτουργικές μονάδες της επιχείρησης π.χ επέκταση της επιχείρησης στο εξωτερικό. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

12 Έργο Διοικητικών Στελεχών
Κύρια καθήκοντά τους – Kraut et al (1989) Τη διοίκηση της ατομικής απόδοσης Τη καθοδήγηση των υφισταμένων Τη διοίκηση της ομαδικής απόδοσης Το συντονισμό των αλληλοεξαρτώμενων ομάδων Τον προγραμματισμό και την κατανομή των πόρων Την παρακολούθηση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος Την αντιπροσώπευση των υφισταμένων ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

13 Αντιπροσωπευτικές Θέσεις Διοικητικών Στελεχών
C.E.O – Διευθύνων Σύμβουλος Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων Οικονομικός Διευθυντής Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

14 Δεξιότητες των Διοικητικών Στελεχών
Τεχνικές δεξιότητες Συγκεκριμένες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που χρησιμοποιεί ένας μάνατζερ για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θέσης που κατέχει π.χ να γνωρίζει τις μεθόδους, τα μέσα, τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι υφιστάμενοι του για να εκτελέσουν τις εργασίες τους. Πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για εξειδικευμένες γνώσεις, τόσο στο επίπεδο της γνώσης τους όσο και στο επίπεδο του μάνατζμεντ Εργοδηγός: να γνωρίζει μεθόδους παραγωγής και πώς να διοικεί τους εργάτες ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

15 Δεξιότητες των Διοικητικών Στελεχών
Κριτικές δεξιότητες Αναφέρεται στις ικανότητες που έχουν τα διοικητικά στελέχη να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που ανακύπτουν, την προέλευση τους, τις επιπτώσεις τους κλπ Ανθρώπινες δεξιότητες Οφείλουν τα έχουν κυρίως σε υψηλό βαθμό διοικητικά στελέχη όλων των επιπέδων. Π.χ κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, εποικοδομητική συμπεριφορά, κατάλληλο στυλ ηγεσίας ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

16 Δεξιότητες των Διοικητικών Στελεχών
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

17 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Tα 10 χειρότερα, πιο μισητά πράγματα που μπορεί να πει ένας διευθυντής. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

18 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
ΤΟP 10 1. Αν δεν σου αρέσει η δουλειά, θα βρω κάποιον που να του αρέσει. 2. Δεν σε πληρώνω για να σκέφτεσαι. Δεν σε πληρώνω για να σκέφτεσαι» μεταφράζεται ως «Κάνε ακριβώς αυτό που σου λέω και τίποτα περισσότερο 3. Εν ώρα εργασίας απαγορεύεται το σερφάρισμα στο Facebook. 4. Θα λάβω το αίτημά σου σοβαρά υπόψη μου. «Άσε με ήσυχο και μην με ξαναενοχλήσεις γι’ αυτό το θέμα», ή «Δεν έχω κανένα σκοπό να κάνω αυτό που μου ζήτησες και θέλω να ξέρεις πόσο αδιαφορώ για τη γνώμη σου». 5. Ποιος σου είπε να το κάνεις αυτό; ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

19 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
ΤΟP 10 6. Παράτα τα όλα και ΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΑ ΤΩΡΑ! 7. Δεν θέλω προβλήματα, θέλω λύσεις.  «Σταμάτα να παραπονιέσαι και βγαλ’ τα πέρα μόνος σου». “Σταμάτα να μου λες πράγματα που δεν θέλω να ακούσω” 8. Το πρόβλημά σου είναι προσωπικό. 9. Θέλω να σου κάνω μερικές παρατηρήσεις και δεν είμαι ο μόνος που έχει πρόβλημα. 10. Τη σήμερον ημέρα και μόνο που έχεις δουλειά είσαι τυχερός. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

20 Ποια είδη εξουσίας υπάρχουν στους οργανισμούς ;
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

21 Είδη εξουσίας Σχέση όπου ο προϊστάμενος ασκεί άμεση επίβλεψη στον υφιστάμενό του 1. Γραμμική εξουσία 2. Επιτελική Συμβουλευτική σχέση. Η λειτουργία των επιτελικών στελεχών είναι να εξετάζουν, να ερευνούν και να δίνουν συμβουλές στα γραμμικά στελέχη (διαχειριστές/managers) ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

22 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Είδη εξουσίας 3. Λειτουργική εξουσία Δικαίωμα που εξουσιοδοτείται σε ένα άτομο ή τμήμα να ελέγχει ορισμένες διαδικασίες, πρακτικές, πολιτικές ή άλλα θέματα που σχετίζονται με δραστηριότητες προσώπων σε άλλα τμήματα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

23 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Γραμμική Εξουσία Συνδέεται με την αυστηρή διάρθρωση της ιεραρχικής πυραμίδας, με βαθμίδες που αντιστοιχούν στα επίπεδα των managers. Για παράδειγμα, ο Γενικός Διευθυντής μεταβιβάζει στον καθένα από τους διευθυντές ολόκληρη την εξουσία και την ευθύνη αλλά μόνο για τα τμήματα των οποίων προΐστανται. Σύμφωνα με αυτήν, από τον ανώτερο μεταβιβάζεται εξουσία και ευθύνες στον αμέσως κατώτερο για ένα συγκεκριμένο μέρος της επιχείρησης. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

24 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Γραμμική Εξουσία Πλεονεκτήματα της γραμμικής εξουσίας είναι: Είναι απλή και απόλυτα κατανοητή, Διευκρινίζει με σαφήνεια τα επίπεδα της ιεραρχίας με αποτέλεσμα κάθε εργαζόμενος να γνωρίζει ποιου ακριβώς είναι υφιστάμενος, από τον οποίο θα παίρνει εντολές και στον οποίο θα δίνει αναφορά. η ταχύτητα λήψης αποφάσεων, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

25 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Γραμμική Εξουσία Μειονεκτήματα της είναι: Περιορίζει τη συνεργασία μεταξύ των μελών ή των τμημάτων της επιχείρησης καθώς και τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων. ύπαρξη πολλών ικανοτήτων στους φορείς των ανώτερων διοικητικών θέσεων. Δύσκολη εξεύρεση στελεχών. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

26 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Επιτελική εξουσία Η επιτελική εξουσία στηρίζεται στην έγκυρη γνώση κα την απόλυτη εξειδίκευση. Επειδή στις επιχειρήσεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται είναι πολλά και αυτοί που ανήκουν στη γραμμική εξουσία δεν είναι σε θέση να τα αντιμετωπίζουν όλα, χρησιμοποιούνται ορισμένοι ειδικοί. Τα επιτελικά στελέχη με την εξειδίκευση και τις έγκυρες γνώσεις τους, βοηθούν τους κατέχοντες διοικητικές θέσεις στις λύσεις των προβλημάτων. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

27 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Επιτελική εξουσία Οι πρώτοι δίνουν τα φώτα τους στην ανώτατη διεύθυνση ενώ οι δεύτεροι στις ανώτερες και μεσαίες διοικητικές θέσεις. Οι επιτελείς χωρίζονται σε αυτούς που εκτελούν γενικά καθήκοντα (οργανωτικοί, οικονομικοί, νομικοί κ.α.) και σε αυτούς που ασκούν ειδικά καθήκοντα (π.χ. σύμβουλος marketing, σύμβουλος παραγωγής κ.α.). ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

28 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Επιτελική εξουσία Κύριο πλεονέκτημα …….. είναι ότι υποβοηθά τις διοικητικές θέσεις στην αντιμετώπιση ορισμένων ειδικής φύσεως προβλημάτων. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

29 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Επιτελική εξουσία Μειονεκτήματα Κίνδυνος υπονόμευσης της γραμμικής εξουσίας (Όταν οι επιτελικοί ξεχνούν πως ο ρόλος τους είναι να συμβουλεύουν και όχι να διατάζουν) Έλλειψη ευθύνης των επιτελικών (Οι επιτελικοί μόνο προτείνουν . Οι γραμμικοί παίρνουν τις αποφάσεις) Έλλειψη πρακτικότητας επιτελικών (Κίνδυνος μη πρακτικών προτάσεων) Διοικητικά προβλήματα (Πολλοί επιτελικοί μπορεί να περιπλέξουν την εργασία των γραμμικών κυρίως στην ηγεσία και έλεγχο) Πολλές φορές οι εισηγήσεις και οι συμβουλές δεν είναι ορθές, KAI η διοίκηση παίρνει λανθασμένες αποφάσεις ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

30 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Επιτελική εξουσία Γραμμική εξουσία ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)


Κατέβασμα ppt "Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google