Επιστημολογική Επάρκεια

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διδακτικά Εργαλεία.
Advertisements

ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
Φιλοσοφία Ενσωμάτωσης των ΤΠΕ
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος
Ειδικά θέματα διδακτικής των Οικονομικών Συνέχεια… Μεθοδολογικές προσεγγίσεις 4 η διάλεξη.
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
Στοιχεία διδακτικής Φυσικών Επιστημών
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Διδακτικές αρχές για τη διδασκαλία των Φ.Ε σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες, περισσότερο Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες,
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. Π.Μ.Σ Επιστήμες της Αγωγής-Κατεύθυνση Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Νέες Τεχνολογίες Διερεύνηση εφαρμογής.
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Σενάριο.
Ανάδειξη της σχέσης Κοινωνίας, Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών.
«Διδασκαλία Χημείας στη Β/βαθμια Εκπαίδευση με την υποστήριξη εύχρηστων εκπαιδευτικών λογισμικών» Α. Γ ΕΩΡΓΙΑΔΟΥ Δρ. Α. Γ ΕΩΡΓΙΑΔΟΥ Ενδοσχολική Επιμόρφωση.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.
Κατασκευή σεναρίου διδασκαλίας με τη χρήση εργαλείων web 2.0
Καλώς ορίσατε στη 2 η εκδήλωση στη 2 η εκδήλωση για τις για τις Φυσικές Επιστήμες.
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
Ημερίδα : «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση » Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
Σύγχρονες τάσεις στη διδακτική της βιολογίας Ο τεράστιος όγκος γνώσεων στον τομέα των βιολογικών μαθημάτων, η συνεχής αλλαγή δεδομένων και ο αναγκαστικά.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης
Τι είναι το Εκπαιδευτικό Σενάριο
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ν. Καστάνη.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού Άννα Σπύρτου Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
1 Σχέδια Εργασίας & Φυσική Αγωγή. 2 Σκοπός της συνάντησης η παρουσίαση, ανάπτυξη & εφαρμογή της μεθόδου διδασκαλίας με σχέδια εργασίας στη Φυσική Αγωγή.
Παιδαγωγική Ψυχολογία Φ. Αντωνίου
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι Μάθημα 1 ο Διδάσκει : Βασίλης Τσελφές.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Εργαστήριο με θέμα: Η χαρτογράφηση εννοιών ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο πλαίσιο της Π.Ε/ Ε.Α.Α.
Ε. Αλεξοπούλου, Ε.Π.ΠΑΙ.Κ., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Εκπαιδευτική Τεχνολογία, Πολυμέσα.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Μαρία Η. Χαϊτίδου – Άννα Σπύρτου
«Η ανάπτυξη της τριαρχικής νοημοσύνης»
Μέθοδοι και εργαλεία της Διδασκαλίας
Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικής έρευνας δράσης
Η θεωρία της επεξεργασίας των πληροφοριών
Κάποιες βασικές έννοιες στη μεθοδολογία της ψυχολογίας
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
Νατάσσα Κυριακοπούλου & Στέλλα Βοσνιάδου
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επιστημολογική Επάρκεια Κατανόηση για τη φύση της επιστήμης (= του τρόπου με τον οποίο δομείται, εξελίσσεται, και εγκυροποιείται η επιστημονική γνώση) Η επιστημονική γνώση είναι δυναμική και αβέβαιη. Η επιστήμη στηρίζεται τόσο σε εμπειρικά δεδομένα όσο και στη δημιουργικότητα: Η ερμηνεία παρατηρήσεων στηρίζεται στη δημιουργικότητα και την επινόηση των επιστημόνων.

Παραδείγματα στόχων που αφορούν στην επιστημολογική επάρκεια Οι μαθητές να αναπτύξουν κατανόηση για: Τη διαφορά ανάμεσα στην ανακάλυψη και την επινόηση Το ρόλο των πειραμάτων στην επιστήμη Το ρόλο των παρατηρήσεων στην επιστήμη Τη διαφορά ανάμεσα στην «παρατήρηση» και την «ερμηνεία παρατήρησης» Τον αβέβαιο και δυναμικό χαρακτήρα των θεωριών Το ρόλο των θεωριών στην επιστήμη Το ρόλο των μοντέλων στην επιστήμη Τη σχέση ανάμεσα στα μοντέλα και τις θεωρίες Τη σχέση ανάμεσα στους νόμους και τις θεωρίες

Η επιστημολογική επάρκεια ως βασική συνιστώσα της μάθησης στις ΦΕ Οι μαθητές αναφέρονται πολύ συχνά στην ιδέα των ηλεκτρονίων ώστε να εξηγήσουν τη συμπεριφορά ηλεκτρικών συστημάτων  τείνουν να αποδίδουν στα ηλεκτρόνια υλική υπόσταση. Δεν θα ήταν δίκαιο να θεωρηθεί ότι κατανοούν τη συγκεκριμένη έννοια εκτός και εάν μπορούν να απευθύνονται στο θεμελιώδες ερώτημα «τι είναι το ηλεκτρόνιο;» Η ερμηνεία παρατηρήσεων αποτελεί μια δημιουργική διεργασία  Στην επιστήμη επινοούνται ιδέες εφόσον συμβάλλουν στην ερμηνεία φαινόμενων Το ηλεκτρόνιο αποτελεί ένα θεωρητικό μοντέλο που δεν έχει παρατηρηθεί άμεσα αλλά έχει επινοηθεί λόγω της δυνατότητας που παρέχει για συνεπή ερμηνεία πειραματικών δεδομένων.

Η συνεισφορά της επιστημολογικής επάρκειας στην προώθηση επιμέρους επιδιώξεων της διδασκαλίας των ΦΕ Προωθεί την: ανάπτυξη εννοιολογικής κατανόησης, και Καλλιέργεια θετικών στάσεων προς την επιστήμη Παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να παρακολουθούν την τεχνολογική εξέλιξη, να εξοικειώνονται με σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα και να αλληλεπιδρούν με ζητήματα κοινωνικο-επιστημονικού χαρακτήρα (π.χ. γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, κίνδυνοι από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία). η έμφαση σε πτυχές της φύσης της επιστήμης, όπως η εξέλιξη των επιστημονικών ιδεών και ο κοινωνικός χαρακτήρας των επιστημονικών διεργασιών, μπορεί να συμβάλει στην κατάργηση της αντίληψης ότι η μάθηση προκύπτει από την απομνημόνευση νόμων και μαθηματικών σχέσεων.

Διδασκαλία για τη Φύση της Επιστήμης: Υφιστάμενη τεχνογνωσία Διδασκαλία για τη Φύση της Επιστήμης: Υφιστάμενη τεχνογνωσία Η επιστημολογική επάρκεια αναπτύσσεται αυθόρμητα. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ειδική διδασκαλία. Η αλληλεπίδραση των μαθητών με το διερευνητικό-εργαστηριακό περιβάλλον των φυσικών επιστημών οδηγεί αυτόματα και στη βελτίωση της κατανόησής τους για τη φύση της επιστήμης.

Διδασκαλία για τη Φύση της Επιστήμης: Υφιστάμενη τεχνογνωσία Διδασκαλία για τη Φύση της Επιστήμης: Υφιστάμενη τεχνογνωσία Η επιστημολογική επάρκεια χρειάζεται να προωθείται άμεσα στο πλαίσιο ακολουθιών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται ώστε να εξυπηρετούν ειδικά αυτή τη μαθησιακή επιδίωξη. Είναι εφικτό, μέσα από κατάλληλα δομημένες διδακτικές παρεμβάσεις, να βελτιωθεί η κατανόηση των μαθητών σε σχέση με τη φύση της επιστήμης ξεκινώντας από το δημοτικό σχολείο.

Διδακτικές προσεγγίσεις Ακολουθίες δραστηριοτήτων για προώθηση επιστημολογικής επάρκειας χωρίς να υπάρχουν άμεσες συνδέσεις με το περιεχόμενο των Φ.Ε. (το περιεχόμενο της επιστήμης διδάσκεται ανεξάρτητα από τη φύση της επιστήμης) Το «τυπικό» διδακτικό υλικό εμπλουτίζεται με δραστηριότητες που αποσκοπούν στην προώθηση επιστημολογικής επάρκειας. Οι δραστηριότητες για επιστημολογική επάρκεια διαπλέκονται με τις δραστηριότητες για προώθηση εννοιολογικής κατανόησης. Μελέτη περιπτώσεων από την ιστορία της εξέλιξης των θεωριών στις φυσικές επιστήμες και επικέντρωση σε πτυχές που αφορούν στη φύση της επιστήμης.

Πώς θα ερμηνεύατε την παρατήρησή σας; Τι παρατηρείτε; Πώς θα ερμηνεύατε την παρατήρησή σας;

Τι παρατηρείτε; Πώς μπορεί να ερμηνευθεί αυτό το στιγμιότυπο;

Τι παρατηρείτε; Πώς μπορεί να ερμηνευθεί αυτό το στιγμιότυπο;

Πτυχές επιστημολογικής επάρκειας που προωθούνται: Διάκριση ανάμεσα στην παρατήρηση και στην ερμηνεία της παρατήρησης Μια παρατήρηση μπορεί να ερμηνευθεί με πολλαπλούς τρόπους Η εγκυρότητα της ερμηνείας που δίνεται για μια παρατήρηση δεν μπορεί να αποδειχθεί άμεσα

Διδακτικές προσεγγίσεις Ακολουθίες δραστηριοτήτων για προώθηση επιστημολογικής επάρκειας χωρίς να υπάρχουν άμεσες συνδέσεις με το περιεχόμενο των Φ.Ε. (το περιεχόμενο της επιστήμης διδάσκεται ανεξάρτητα από τη φύση της επιστήμης) Το «τυπικό» διδακτικό υλικό εμπλουτίζεται με δραστηριότητες που αποσκοπούν στην προώθηση επιστημολογικής επάρκειας. Οι δραστηριότητες για επιστημολογική επάρκεια διαπλέκονται με τις δραστηριότητες για προώθηση εννοιολογικής κατανόησης. Μελέτη περιπτώσεων από την ιστορία της εξέλιξης των θεωριών στις φυσικές επιστήμες και επικέντρωση σε πτυχές που αφορούν στη φύση της επιστήμης.

Ενέργεια… Διδακτικό υλικό που έχει σχεδιασθεί ώστε να προωθεί επιστημολογική επάρκεια σε συνδυασμό με εννοιολογική κατανόηση για την ενέργεια Ποια διδακτική προσέγγιση ακολουθείται; Ποιες μαθησιακές επιδιώξεις προωθεί;

Διδακτικές προσεγγίσεις Ακολουθίες δραστηριοτήτων για προώθηση επιστημολογικής επάρκειας χωρίς να υπάρχουν άμεσες συνδέσεις με το περιεχόμενο των Φ.Ε. (το περιεχόμενο της επιστήμης διδάσκεται ανεξάρτητα από τη φύση της επιστήμης) Το «τυπικό» διδακτικό υλικό εμπλουτίζεται με δραστηριότητες που αποσκοπούν στην προώθηση επιστημολογικής επάρκειας. Οι δραστηριότητες για επιστημολογική επάρκεια διαπλέκονται με τις δραστηριότητες για προώθηση εννοιολογικής κατανόησης. Μελέτη περιπτώσεων από την ιστορία της εξέλιξης των θεωριών στις φυσικές επιστήμες και επικέντρωση σε πτυχές που αφορούν στη φύση της επιστήμης.

Παραδείγματα στόχων που αφορούν στην Επιστημολογική Επάρκεια Οι μαθητές να αναπτύξουν κατανόηση για: Τη διαφορά ανάμεσα στην ανακάλυψη και την επινόηση Το ρόλο των πειραμάτων στην επιστήμη Το ρόλο των παρατηρήσεων στην επιστήμη Τη διαφορά ανάμεσα στην «παρατήρηση» και την «ερμηνεία παρατήρησης» Τον αβέβαιο και δυναμικό χαρακτήρα των θεωριών Το ρόλο των θεωριών στην επιστήμη Τη φύση των μοντέλων και το ρόλο τους στην επιστήμη Τη σχέση ανάμεσα στα μοντέλα και τις θεωρίες Τη σχέση ανάμεσα στους νόμους και τις θεωρίες