Tηλεματική- Μαθαίνοντας και Διδάσκοντας Παπακωνταντίνου Σωτήρης ΑΜ:968.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Advertisements

Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΥΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Μ. Μ. Ε
ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος/ Ήχος
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο
Communication in Mother tongue Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο.
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
Προβλήματα που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή των αρχών του συμπεριφορισμού Χριστίνα Σολομωνίδου Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Π.Θ.
Γεώργιος Κ. Ζαρίφης Επίκ. Καθηγητής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Α.Π.Θ 3 η Θεματική Ενότητα ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ- ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Εφαρμογές των νέων Τεχνολογιών στη διδασκαλία και μάθηση
ΓΡΑΦΕΙΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΥΠΕΠΘ
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Ο επικοινωνιακός ρόλος του εκπαιδευτικού σε συμβατικά, υπολογιστικά και δικτυακά περιβάλλοντα μάθησης Μαρία Κορδάκη, Ph.D, M.ED.
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
This project has been funded with support from the European Commission. Communication in Mother tongue πληροφορίες Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα.
 Εισαγωγή  Χωροταξική κατανομή  Προσωπικό  Μαθησιακές μέθοδοι  Επίλογος.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Telematics Επιμέλεια:Παγώνης Γεώργιος Writer: Patrick Dillon.
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ1 ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟ.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Φυλλο του Καθηγητη. Teacher’s Age Ποιο ειναι το αντικειμενο διδασκαλιας σας?
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ.
2ο ΕΠΑΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1.1 Θεωρίες Μάθησης
Διδακτική Πληροφορικής
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 2: Η εξέλιξη των εργαλείων της Εκπαίδευσης. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής,
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
Α Τα Χαρακτηριστικά των ΤΠΕ που Ευνοούν τη Μάθηση.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΑΝΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ (ΣΤΟΛΗ) ΜΑΘΗΤΩΝ.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Διδακτική της Πληροφορικής
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πολυμέσα και Υπερμέσα στη Διδασκαλία και τη Μάθηση
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Τζένη Παγγέ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εισήγηση Δρ. Δ. Δαποντας.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ α’
Νικόλαος Τρουπιώτης - Γεωργία Βελέντζα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1.1 Θεωρίες Μάθησης
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Tηλεματική- Μαθαίνοντας και Διδάσκοντας Παπακωνταντίνου Σωτήρης ΑΜ:968

Γενικά πέντε θέματα παρουσιάζονται Πλαίσιο της Διδασκαλίας-Μάθησης Μέτρηση της Μάθησης Ανάπτυξη ενός πυρήνα μαθημάτων Σχεδιασμός της πορεία του μαθήματος Αναπτυσόμενα εκπαιδευτικά πλαίσια

Ορισμός της τηλεματικής: Οι διάφοροι συνδιασμοί απο τηλεπικοινωνιακά μέσα,τηλεόραση και πληροφοριακών μέσων στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών εφαρμογών και όχι μόνο. Προϊόντα τηλεματικής καθώς και υπηρεσίες είναι αυτά που μπορούν να πάρουν,αποθηκεύσουν,επεξεργαστούν και να επικοινωνήσουν μέσα από φώνη,ήχο,κείμενο,γραφικά,εικόνα και βίντεο.Πλέον εξέχουσα θέση έχουν και τα πολυμέσα ως μέσο διάδοσης.

Το πλαίσιο της Διδασκαλίας- Μάθησης Η τηλεματική μπορεί να χρησιμοποιήθει για ευέλικτη,συμβατική και από απόσταση εκπαίδευση ώστε να υποστηρίξουν την διδασκαλία. Η τηλεματική είναι: 1)Σύγχρονη και διαλογική 2)Ασύγχρονη Ιστορικά έχουν αναπτυχθεί δύο θεωρίες Α) Σκεπτικιστές Β) Θετικιστές

Σκεπτικιστές Αντικειμενική αντίληψη της γνώσης Σειριακή δόμηση των πραγμάτων και του ελέγχου προγράμματος Επανάληψη και τεστ πάνω σε προεπιλεγμένα κριτήρια

Θετικιστές Προσωρινότητα της γνώσης Προσοχή στο κοινωνικό περιεχόμενο της μάθησης Διαλογικότητα με κατάλληλο εξοπλισμό

Οι νέες θεωρίες σήμερα έχουν στοιχεία και από τα δύο και παίρνουν περιεχόμενο το οποίο περιλαμβάνει Χαρακτηριστικά από τους μαθητευόμενους Χαρακτηριστικά από γενικές εκφράσεις,πχ μεταφορές,αναλογίες,παρουσιάσεις. Τη γλώσσα επικοινωνίας δύο ατόμων ως τη γλώσσα διδασκαλίας

Άλλες θεωρίες... Κolb: Θεωρία της πειραματικής μάθησης Schon:Παθητική μάθηση Pask:Θεωρία διαλόγου Laurillard:Δέχτηκε τις ιδέες του Pask και τις εφάρμοσε στα πολυμέσα

Μέτρηση της μάθησης Οικονομικές διαστάσεις Εκπαιδευτικές διαστάσεις

McAlpine and Weston Σχεδιασμός με οδηγίες Γλώσσα Παρουσίαση Αντικειμενοστρέφεια

Δύο οπτικές: Μαθητές και Διδάσκων Οι μαθητές έχουν αντίληψη για την διδασκαλία. Επίσης πρέπει να εξετάζονται τα κίνητρα που δίνονται κάθως και κανείς δεν μπορεί να πει ότι έμαθε κάτι αν δεν ξέρει τον τρόπο με τον οποίο δώθηκε στο μαθητή. Από όλα αυτά ο Willis κατέληξε στην ουσία της διδασκαλίας που είναι: 1) Αύξηση της γνώσης 2) Αποστήθηση και αναπαραγωγή 3) Μάθηση->Κατανόηση 4) Μάθηση->Εφαρμογή 5) Μάθηση->Διερμηνευτική 6) Μάθηση->Ηθοπλαστική

Core curricula Στη τηλεματική η μέτρηση της μάθησης γινέται μέσα από ένα πυρήνα μαθημάτων.Όμως στη λίστα του πυρήνα δεν μπορεί να υπάρχει διακριτότητα μεταξύ ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Ο μαθητής αναπτύσει σε αυτό το πλαίσιο: 1)Κατανόηση των τρόπων που συμβάλουν οι πληροφοριακές τεχνολογίες στη μάθηση και στη διδασκαλία 2)Κατανόηση για την φύση ανάπτυξης των ικανοτήτων των Π.Τ. Ο καθηγητής: 1)Χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για να υποστηρίξει την καθημερινή διδασκαλία 2)Παρατηρεί πως αλλάζουν ριζικά τα Π.Τ. την διδασκαλία

Στο χώρο του πανεπιστημίου και εκεί ο διδάσκων μπορεί να: 1)Συμπεριλάβει αλλαγές 2)Διατηρήσει τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις πάνω στα Π.Τ. 3)Συνεχίσει να αναπτύσει και να αξιολογεί μέσα απο ενέργειες Βέβαια έγινε εισαγωγή του όρου network literacy Ο πυρήνας στοχεύει: 1)Πιο αποτελεσματική διδασκαλία 2)Μέθοδοι ώστε ο εκπαιδευτικός να κατανοήσει το ρόλο της τεχνολογίας στη διδασκαλία

Ο σχεδιασμός της πορείας του μαθήματος Παράδοξο: παρά την ανάπτυξη της τηλεματικής υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ θεωριών της μάθησης και του σχεδιασμού οδηγιών. Willis:Η λογοτεχνεία στους θετικιστές επικεντρώνεται στην θεωρία οδηγιών παρά στο σχεδιασμό τους Boucher at al:Ο σχεδιασμός των οδηγίών ακόμη παίρνει μέρος πίσω από τα μέσα οδηγιών.

Περιληπτικά πέντε λόγοι για καλή διαλογικότητα ανάμεσα σε καθηγητή και μαθητή Οι καθηγητές παρέχουν μια γέφυρα για τις γνώσεις που έχει ήδη ο μαθητές και αυτές που απαιτούνται από τη νέα εργασία Με το να δίνει οδηγίες ο καθηγητής παρέχει τη δομή ώστε να υποστηρίξει τη λύση του προβλήματος απο το μαθητή Συμμετέχει ενεργά και ο μαθητής με την σκέψη του και δεν ακολουθεί απλά οδηγίες Καλή καθοδήγηση μεταφέρει την ευθύνη απο τον καθηγητή στο μαθητή Το οτι υπάρχει καθοδήγηση δε σημαίνει οτι υπάρχει άμεσα και προσπάθεια διδασκαλίας-μάθησης

Αξίζει να αναφερθεί και να σχολιαστεί επιπλέον η διάκριση στο U.K. ανάμεσα σε courseware και software.

Αναπτυσόμενα εκπαιδευτικά πλαίσια

Η εκπαιδευτική ανάπτυξη πάνω στην τηλεματική είναι στενά συνδεδεμένη με ευέλικτη και εξ’αποστάσεως εκπαίδευση. Η απο απόσταση εκπαίδευση μεταπήδησε απο το μοντέλο ερωτήσεων- απαντήσεων στο πολυμεσικό μοντέλο και στη τηλεμάθηση. Η τηλεματική παρέχει τα μέσα για δικτύωση ώστε να είναι ταυτόχρονα το κλειδί στη μοντέρνα εκπαίδευση απο απόσταση και να δίνει άλλη διάσταση στις «συμβατικές» διδικασίες. ‘Αλλη άποψη είναι ότι αυτό το σύστημα μάθησης πάρεχει τη βάση ανάμεσα στους συμμετέχοντες για μια on-line επικοινωνία. Henri: Η τηλεδιάλεξη είναι όμοια με το μάθημα Πάντα θα υπάρχει και η υποψία ότι μέσα στις τόσες πολλές πληροφορίες θα μεταδωθεί και η κάκη πληροφορία.

Συμπερασματικά Scott:Η εκπαιδευτική αλλαγή στην ανώτερη εκπαίδευση είναι διαδικασία όχι γεγονός.Είναι διαδικασία πολύπλοκη,συνεχής,αβέβαιη και κυκλική. Η τηλεματική πιστεύω ότι εαν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα θα αλλάξει το τύπο του σχολείου που ξέρουμε.