Του Δρ. Πέτρου Τομάρα Καθηγητή Μάρκετινγκ ΤΕΙ Αθήνας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Advertisements

Μάρτιος 2011 Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές. “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΤΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ 14 ο Ετήσιο Συνέδριο Greek ICT Forum, Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 Μουσείου Μπενάκη 1.
1 “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην Κύπρο, COMWATER” (Δεκέμβριος.
Αθήνα, Ιούνιος 2014 Nέο Πρόγραμμα 2 Το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» σήμερα  Από τον Οκτώβριο του 2010 δημοσιεύονται στο όλες οι πράξεις.
Ασκληπιός Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Δεκεμβρίου 2010, Αθήνα 2η Σύνοδος Διευθυντών.
1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 5 Η ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012.
Στρατηγική & Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ---- Εναρμόνιση με την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας Υπουργείο Διοικητικής.
Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών
Νοσοκομειακά Πληροφοριακά Συστήματα: Υποσυστήματα
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
Εισήγηση: Νάντια Χατζημητράγκα
ΙΔΒΕ του ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (ΕΣΗΔΗΣ)
Κοκκαλίδης Δημοσθένης
ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΘΗΤΕΙΑ = ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Οργανωτική ετοιμότητα Επιχειρησιακή ετοιμότητα Λειτουργική ετοιμότητα ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
1 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Ευάγγελος Μαρίνης Επίτιμος Διευθυντής Μικροβιολογικού.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΛΙΩΝ
ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Φροντίδα του Ογκολογικού ασθενούς στην Κοινότητα
Ομάδες Εργασίας ΕΚΜΝ Συμμετέχοντες στο Pre-conference symposium
Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις Ενιαία Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές Σεπτέμβριος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
1 Η Ψηφιακή Ελλάδα του Σήμερα.. Νησίδες Πληροφοριακών Συστημάτων Αυτόνομα πληροφοριακά συστήματα Εστιασμένα στις εσωτερικές ή και κάθετες ανάγκες των φορέων.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ)
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ Το Όραμα της Φαρμακοβιομηχανίας για την Ανάπτυξη για την Ανάπτυξη
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ∆ιαχείριση έργων επίβλεψης µε σύγχρονα µέσα και επικοινωνία C2G, B2G, G2G Γενική Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας.
Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων
Η επιρροή του χώρου εργασίας των σχολικών τάξεων στη μάθηση
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
2006 GfK Praha CORRUPTION CLIMATE IN EUROPE % % % %0 - 10% % % % % % ΚΛΙΜΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας: Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Σεπτέμβριος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού Θεσσαλονίκης”
ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΘΕΤΩΝ-ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ KAVALAEXPO 2014
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Μ.Α.Μιμίκου Καθηγήτρια ΕΜΠ « Πολιτικές Φύλου στα Πανεπιστήμια » 21 Νοεμβρίου 2005.
1 ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ 2008 Αθήνα, 18 Μαρτίου 2009 ΘΕΜΑ: ΘΕΜΑ: Πρόοδος του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση »
ΑΘΗΝΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ
Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος Γενικός Γραμματέας
Επιμελεια: Σοφιάννα Κοτσανάδα (Α. Μ. 14/012) Ναυσικά Πανάρετου (Α. Μ
Παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (ΠΚΚ) σε ηλικιωμένους και υπέργηρους με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ι-ΑΕΕ). Η θέση του σακχαρώδη διαβήτη.
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ - Καταναλωτές Μάρτιος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
Στρατηγική και Διαχείριση Έρευνας στο ΑΠΘ
1 Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών: Αναζητώντας λύσεις Κοινωνία της Πληροφορίας: «Έχει αγώνα αύριο!» Γιάννης Καλογήρου Επ. Καθηγητής ΕΜΠ τ. Ειδικός.
Διοικητικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική αποτελεσματικότητα στον τομέα της Υγείας Γιάννη Υφαντόπουλου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΠΕ στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
GREEK ICT FORUM: ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Βαρόμετρο ΕΒΕΘ Σεπτέμβριος “Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου εργαλείου καταγραφής του οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του Νομού.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΑΙΝΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Αθήνας MSc Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Χρήστος Κύρκογλου Προϊστάμενος Μονάδας Β΄ ΕΥΣΕΚΤ.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ (Κ.Ε.Ν.)
Διοικητική Πρακτική 5ο μάθημα
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Βασικοί Ορισμοί (1) Τι είναι ένα Πληροφοριακό Σύστημα;
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 3: Το κόστος της ποιότητας - Βραβεία ποιότητας Διδάσκων: Τσέλιος Δημήτριος, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Σχεδιασμός Προγραμματισμός στις Υπηρεσίες Υγείας
Αποτελέσματα-Συζήτηση-Συμπέρασμα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Του Δρ. Πέτρου Τομάρα Καθηγητή Μάρκετινγκ ΤΕΙ Αθήνας Διοικητή 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Αθήνα 20-11-20110

Η επίτευξη του στόχου της αποτελεσματικότητας δεν παρακάμπτει ούτε έρχεται σε αντίθεση με τον κοινωνικό και κοινωφελή σκοπό των νοσοκομείων, απεναντίας ενισχύει το επίπεδο εξυπηρέτησης και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς το πολίτη.

Η δικαιολογία ότι δήθεν με κάποιες αλλαγές πλήττεται η εξυπηρέτηση του πολίτη προβάλλεται από ομάδες συμφερόντων οι οποίες πραγματικά πλήττονται από τις αλλαγές και είναι οργανωμένες και μπορούν να αντιδράσουν, διότι οι χρήστες υπηρεσιών υγείας δεν είναι οργανωμένοι και δεν μπορούν να αντιδράσουν

Η «υγεία για τον πολίτη» είναι βασικός στόχος διότι θα μπορούσε να ήταν:  Υγεία για τους φορείς της Υγείας (εργαζόμενους, ιατρούς, διοικητές, προμηθευτές κτλ) Υγεία για την επιστήμη (φάρμακα, εργαστήρια, προώθηση έρευνας κτλ) Υγεία για τη πολιτική κτλ.

Υγεία για τον πολίτη ως κυρίαρχη προσέγγιση σημαίνει ότι: το κέντρο όλων των προσπαθειών πρέπει να είναι ο πολίτης, δηλαδή το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια υγεία των πολιτών με ποιοτικό τρόπο, με αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς σπατάλες.

Για την εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων υπάρχουν πολλές αδράνειες-αντιδράσεις του συστήματος, όπως:

-Κατεστημένες νοοτροπίες, -Άτυπες ομάδες εντός και εκτός νοσοκομείων -Ιατροκεντρικότητα του συστήματος -Γραφειοκρατία -Αγκυλώσεις και αναποτελεσματικότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς -Μεγάλα και μικρά συμφέροντα -Η παράλληλη λειτουργία του συστήματος των παράπλευρων πληρωμών και των «άτυπων πληρωμών» όπως συχνά αποκαλούνται με εύσχημο τρόπο.

Ένα θεμελιώδες ζήτημα είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και όχι μόνο η συνεχής διεκδίκηση νέων πόρων. Πολλοί εντοπίζουν το πρόβλημα στη τιμολόγηση και στις σχέσεις με τα ταμεία, αλλά δεν είναι εκεί.

Για να γίνει η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων αποτελεσματικά, απαιτείται οργάνωση και διοίκηση των Νοσοκομείων με επιστημονικούς όρους.

Δηλαδή οργάνωση, προγραμματισμός, έλεγχος και διαφάνεια, με τη καθιέρωση και τη χρήση της πληροφορικής, του διπλογραφικού συστήματος και της αναλυτικής λογιστικής, τη σύνταξη και την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων και την εξασφάλιση του νέου οργανωτικού πλαισίου των νοσοκομείων και με την έγκριση νέων οργανισμών λειτουργίας τους.

Κανονισμοί και Διαδικασίες -Κανονισμός Εφημεριών -Κανονισμός Προμηθειών -Κανονισμός Διακομιδών -Κανονισμός Διαχείρισης Ιματισμού -Κανονισμός Λειτουργίας Εξωτερικών Ιατρείων -Κανονισμός Λειτουργίας Νεκροθαλάμου

-Κανονισμός Υπηρεσίας Υποδοχής Ασθενών -Κανονισμός Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών -Κανονισμός Διαχείρισης Απορριμμάτων -Διαδικασία Παραϊατρικών Εξετάσεων -Διαδικασία Αναρρωτικών Αδειών -Απλούστευση Διαδικασιών και -Ομαδοποίηση Παρακλινικών και λοιπών Εξετάσεων

-Μελέτη για την Απλοποίηση Εντύπων - Μελέτη για τηΣύνταξη Εντύπων για την Ενημέρωση των Πολιτών Σχετικά με τα Δικαιώματά τους, τις Υποχρεώσεις τους και τον Τρόπο Λειτουργίας του Νοσοκομείου -Σχέδιο Φύλαξης και Ειδικές Οδηγίες και Καθήκοντα Φυλάκων.

Λειτουργία της Υπηρεσίας Υποδοχής Ασθενών Λειτουργία της Υπηρεσίας Υποδοχής Ασθενών  

ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΟΘΟΝΕΣ Η/Υ ΗΛΕΚΤΡΟΝ. ΚΙΟΣΚΙΑ E-MAIL ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΞΙΤΗΡΙΟ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ Εγκύκλιος για το Φάρμακο 39372/31/3/10 Λειτουργία επιτροπής φαρμάκων, τρόπος εισαγωγής νέων φαρμάκων-αλγόριθμος, 30% γενόσημα , 20% μείωση του κόστους Απογραφή αποθηκών, ρύθμιση χρόνου παραγγελιών και αποθεμάτων, ατομικό συνταγολόγιο Τέσσερα φάρμακα ανά δραστική ουσία Συνταγογράφηση εντός ενδείξεων Χορήγηση των 89 ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων Χορήγηση των ακριβών καρκινικών θεραπειών βάση ιατρικών πρωτοκόλλων Διαπραγματεύσεις για μείωση τιμών, διαγωνισμοί, ηλεκτρονική συνταγογράφηση-ΑΜΚΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ - ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΕΠΥ, Διέλυσε το σύστημα, θα εξοικονομούσε 500 εκ. € το χρόνο Απαιτούνται Ενιαίες προδιαγραφές Ενιαία κωδικοποίηση, προμηθευτών, υλικών και υπηρεσιών, ιατρικών πράξεων και κοστολόγηση. Ηλεκτρονικές προμήθειες, διαβούλεση τεχνικών προδιαγραφών στο διαδίκτυο Διάφορες άλλες τεχνικές ρυθμίσεις (αύξηση παραβόλων για προσφυγές και ενστάσεις, ενιαίο μητρώο προμηθευτών κα) Ένα ενιαίο κείμενο (νόμος) και διαδικασία για τις προμήθειες –Ελεγκτικό Συνέδριο

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ

ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Αξιοποίηση του Βιοϊατρικού Εξοπλισμού και του δυναμικού των δημόσιων Νοσοκομείων Τιμολόγηση μέσω ασφαλιστικών ταμείων (όπως στα ιδιωτικά κέντρα) Εξυπηρέτηση των πολιτών από το έμπειρο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων Εξυγίανση των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων Ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων στα ολοήμερα νοσοκομεία

ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Λειτουργία Α.Ε. των ΥΠΕ Συλλογικές προμήθειες ανά ΥΠΕ για Outsourcing (σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα, συντήρηση, ΒΙΤ, Η/Μ εξοπλισμού) Medical Audit Κιλικία Αποκλειστικές

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Απλογραφικό Λογιστικό Σύστημα Διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα Αναλυτική Λογιστική Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ολοκληρωμένο Οικονομικό – Διαχειριστικό και Νοσηλευτικό Πληροφοριακό Σύστημα Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας και ΓΝ Καλαμάτας Ενιαία Λογισμική και Λογιστική υποστήριξη

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας τη περίοδο 2002-04 εγκαταστήσαμε Ολοκληρωμένο Οικονομικό-Διαχειριστικό και Νοσηλευτικό Πληροφοριακό Σύστημα. Για το οικ. έτος 2003 συντάξαμε ισολογισμό (κτλ) με στοιχεία από το σύστημα με τα παρακάτω κυριότερα αποτελέσματα.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (Ευρώ) ΕΣΟΔΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 18.851.517 ΚΟΣΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 29.919.921 ΜΙΚΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (11.068.404) ΕΞΟΔΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 5.646.815 (16.715.219)

ΠΗΓΕΣ ΕΣΟΔΩΝ Ευρώ ΑΠΟ ΠΑΡΟΧΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 18.851.517 ΑΠΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 19.436.817 ΣΥΝΟΛΟ 38.288.334

Ευρώ % ΑΝΑΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ 11.302.347 29,5 ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 19.044.904 ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ Ευρώ % ΑΝΑΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ 11.302.347 29,5 ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 19.044.904 49,7 ΕΞΟΔΑ 5.219.486 13,6 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 2.721.597 7,2 ΣΥΝΟΛΟ 38.288.334 100

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ Ευρώ % ΚΟΣΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 26.736.169 75,2 ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 5.994.946 16,9 ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ 2.835.622 7,9 ΣΥΝΟΛΟ 35.566.737 100

Ευρώ % ΚΛΙΝΙΚΕΣ 10.258.163 38,4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 3.243.095 12,1 ΚΟΣΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ευρώ % ΚΛΙΝΙΚΕΣ 10.258.163 38,4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 3.243.095 12,1 ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 7.646.172 28,6 ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 5.588.739 20,9 ΣΥΝΟΛΟ 26.736.169 100

ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Ευρώ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ 2.459.771 ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ 2.404.507 Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 1.558.942 Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων 749.075 ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ 473.877 ΣΥΝΟΛΟ 7.646.172

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Ευρώ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 717.460 ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 672.851 BIOXHMIKO 628.632 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ 513.991 ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ 417.851 ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ 145.724 ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟ 96.263 ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΟ 50.323 ΣΥΝΟΛΟ 3.243.095

ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ευρώ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 2.645.186 ΠΥΛΟΥ 1.315.976 ΜΕΛΙΓΑΛΑ 1.188.245 ΞΕΝΩΝΑ 291.551 ΤΕΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ 104.087 ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 43.694 ΣΥΝΟΛΟ 5.588.739

ΚΟΣΤΟΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ευρώ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 4.829.501 ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3.838.381 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 3.677.246 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 2.778.175 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 1.729.665 ΔΙΑΤΟΜΕΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 1.414.728 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ. ΦΡΟΝΤΙΔΑ 684.633 ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ 92.575 ΣΥΝΟΛΟ 19.044.904

ΚΟΣΤΟΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ Ευρώ Μονάδα Τεχνικού Νεφρού 2.160.862 Β ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ 1.013.094 Α ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ 988.389 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ 873.156 Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας 864.900 ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ 848.877 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ 730.183 Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 626.199 Β ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 616.120 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ 524.115 ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ και Ω.Ρ.Λ. 487.264 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ 432.429 ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 92.575 ΣΥΝΟΛΟ 10.258.163

Εξετάζοντας το κόστος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και το παραχθέν αποτέλεσμα, δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα. Ο παρακάτω πίνακας συγκρίνει το κόστος με το παραχθέν αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύτηκαν και τις ημέρες που φιλοξενήθηκαν στο νοσοκομείο.

Το 2003, εισήλθαν στο νοσοκομείο 19 Το 2003, εισήλθαν στο νοσοκομείο 19.522 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύθηκαν για 75.423 ημέρες. Η πληρότητα του νοσοκομείου σε σχέση με τις διαθέσιμες κλίνες ανήλθε στο 78,18%. Το μέσο ημερήσιο κόστος νοσηλείας ανήλθε στο ποσό των 94,66 ευρώ, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ 848.877 4.892 173,52 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ 432.429 2.956 146,29 ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ () ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ()  ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ 848.877 4.892 173,52 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ 432.429 2.956 146,29 Β ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 616.120 4.462 138,08 ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ και Ω.Ρ.Λ. 487.264 3.671 132,73 Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 626.199 5.261 119,03 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ 873.156 8.795 99,28 Β ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ 1.013.094 11.962 84,69 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ 730.183 10.631 68,68 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ 524.115 7.893 66,40 Α ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ 988.389 14.900 66,33 ΣΥΝΟΛΟ 7.139.826 75.423 94,66

Μια «ασθενοκεντρική» και πιο ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος θα ήταν ο υπολογισμός του μέσου κόστους των κλινικών ανά ασθενή, όπως παρουσιάζεται στο παρακάτω πίνακα, στον οποίο φαίνεται η διαφοροποίηση του χειρουργικού και του παθολογικού τομέα.

ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ 432.429 614 704,28 ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ 848.877 1.782 476,36 ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ () ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΝΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΑΣΘΕΝΗ () ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ 432.429 614 704,28 ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ 848.877 1.782 476,36 Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 626.199 1.316 475,83 ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ και Ω.Ρ.Λ. 452.306 962 470,17 Β ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 616.120 1.380 446,46 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ 730.183 2.109 346,22 Β ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ 1.013.094 2.983 339,62 Α ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ 988.389 3.231 305,90 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ 873.156 3.112 280,57 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ 524.115 2.033 257,80 ΣΥΝΟΛΟ 7.139.826 19.522

Οι αμοιβές του προσωπικού είναι ένα ανελαστικό κόστος το οποίο, σε συνδυασμό με την πληρότητα του νοσοκομείου, προσδιορίζει το ημερήσιο κόστος. Η ανακατανομή του προσωπικού, όπου αυτό είναι εφικτό, αναβαθμιζει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, μειώνει το λειτουργικό κόστος και αυξάνει την παραγωγικότητα του προσωπικού. Ο δείκτης του ημερήσιου κόστους αναλυμένος σε ημερήσιο κόστος διοικητικού, νοσηλευτικού, ιατρικού κλπ προσωπικού και συγκρινόμενος με διεθνή, Ευρωπαϊκά ή άλλα πρότυπα, μπορεί να βοηθήσει την κεντρική διοίκηση για την κάλυψη αναγκών σε προσωπικό με πραγματικά κριτήρια αποτελεσματικότητας.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται το ημερήσιο κόστος νοσηλείας βάσει των αμοιβών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο κόστος προσωπικού περιλαμβάνονται μόνο το κόστος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διότι θεωρείται ότι αυτό έχει άμεση σχέση με τη «παραγωγή» των νοσηλευτικών πράξεων. Το μέσο κόστος νοσηλείας με βάση τις αμοιβές του προσωπικού ανά ημέρα νοσηλείας, ανήλθε στο ποσό των 65,87 Ευρώ. Από τη μελέτη του παρακάτω πίνακα φαίνεται ότι έχουν χαμηλές τιμές ημερήσιου κόστους οι κλινικές που έχουν τον υψηλότερο αριθμό ημερών νοσηλείας. Το γεγονός αυτό μας κινεί το ενδιαφέρον να εξετάσουμε στη συνέχεια και το ημερήσιο κόστος αμοιβών προσωπικού ανά ασθενή που εξυπηρετήθηκε.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙ ΚΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ 682.655 4.892 139,55 ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙ ΚΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΜΟΙΒΕΣ () ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛ. ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ () ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ 682.655 4.892 139,55 ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ και Ω.Ρ.Λ. 403.751 3.671 109,98 Β ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 465.517 4.462 104,33 Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 480.000 5.261 91,24 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ 253.535 2.956 85,77 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ 607.834 8.795 69,11 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ 467.175 7.893 59,19 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ 554.296 10.631 52,14 Β ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ 559.966 11.962 46,81 Α ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ 493.476 14.900 33,12 ΣΥΝΟΛΟ 4.968.205 75.423 65,87

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται το κόστος προσωπικού ανά ασθενή και ανά κλινική και παρατηρείται μία αναδιάταξη στη σειρά των κλινικών. Το συνολικό μέσο κόστος προσωπικού ανά ασθενή ανήλθε στο ποσό των 254,49 Ευρώ.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΟΛ. / Ω.Ρ.Λ 403.751 962 419,69 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ 253.535 614 ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΜΟΙΒΕΣ () ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΝΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΑ ΑΣΘΕΝΗ () ΟΦΘΑΛΜΟΛ. / Ω.Ρ.Λ 403.751 962 419,69 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ 253.535 614 412,92 ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ 682.655 1.782 383,08 Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 480.000 1.316 364,74 Β ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 465.517 1.380 337,33 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ 554.296 2.109 262,82 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ 467.175 2.033 229,79 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ 607.834 3.112 195,31 Β ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ 559.966 2.983 187,71 Α ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ 493.476 3.231 152,73 ΣΥΝΟΛΟ 4.968.205 19.522 254,49  

Τέλος, έχει νόημα να παρουσιαστεί και ένας ακόμη πίνακας με τις ημέρες νοσηλείας ανά ασθενή, ο οποίος δείχνει την ποιότητα στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Όμως και αυτοί οι υπολογισμοί δεν είναι απόλυτοι διότι υπάρχουν και διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις ειδικότητες. Μια χρήσιμη προσέγγιση θα ήταν η σύγκριση με άλλα νοσοκομεία. Η περαιτέρω ανάλυση και οι συγκρίσεις μεταξύ των πινάκων μπορούν να συνεχιστούν και βοηθούν στη εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ 10.631 2.109 5,04 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ 2.956 614 4,81 ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΕΝΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΝΑ ΑΣΘΕΝΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ 10.631 2.109 5,04 ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ 2.956 614 4,81 Α ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ 14.900 3.231 4,61 Β ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ 11.962 2.983 4,01 Α ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 5.261 1.316 3,99 ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ 7.893 2.033 3,88 ΟΦΘΑΛΜ. / Ω.Ρ.Λ 3.671 962 3,81 Β ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 4.462 1.380 3,23 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ 8.795 3.112 2,82 ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ 4.892 1.782 2,74 ΣΥΝΟΛΟ 75.423 19.522 3,86

Συμπεράσματα   Οι παραπάνω οργανωτικές επεμβάσεις μπορούν να συμβάλουν στον εξορθολογισμό του συστήματος ώστε να δύναται να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα υπέρ του πολίτη - χρήστη υπηρεσιών υγείας, δηλαδή στη περίπτωση αυτή του ασθενή.

Η Μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας έδειξε ότι η ανταποκρισημότητα του Συστήματος Υγείας στο νομό Μεσσηνίας είναι υψηλότερη από το μέσο όρο της χώρας και ο Ισολογισμός του 2003 του Γ.Ν. Καλαμάτας καθαρό αποτέλεσμα χρήσης 2.721.597 €

ΤΕΛΟΣ