EDUE 240: Βάσεις και Βασικές Έννοιες των Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό Maria Evagorou Fall UNIC, Συνάντηση 2η.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

Δεξιότητες Επιστημονικής Μεθόδου
Φυσική Α Γυμνασίου Αξιολόγηση.
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Υδροστατική πίεση «Το νερό έχει δύναμη;»
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος/ Ήχος
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο
ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ
Στάδια διεξαγωγής εκπ/κής έρευνας
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
Γενικό πλαίσιο παρουσιάσεων Διάρκεια παρουσιάσεων: 10 λεπτά με 5 λεπτά για ερωτήσεις Φόρματ παρουσιάσεων: PowerPoint ή αντίστοιχο πρόγραμμα Αριθμός ομιλητών:
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαφάνεια Χάρις Χριστοφή Διαφάνεια των σωμάτων Μάθημα 2.
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΩΜΑΤΩΝ» (Δ’ τάξη)
 Να δούμε το υλικό  Διδακτικοί στόχοι  Διδακτικές στρατηγικές  Αλληλεπίδραση στην τάξη  Τι είναι φυσική, χημεία, βιολογία;  Αξιολόγηση μαθητών και.
Οπτική Συνάντηση 3 η EDUE-340. Περιεχόμενο Μαθήματος Επαναφορά εννοιών Οπτική – πρακτική προσέγγιση Παρουσίαση Κεφαλαίου 12, Χαλκιά (2010) Σχεδιασμός.
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Οπτική, Καθρέφτες και Διαφάνεια σωμάτων
Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.
1 Το Πανηγύρι της Επιστήμης ως Μέσο Καλλιέργειας Δεξιοτήτων Διερεύνησης στο Δημοτικό Σχολείο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
1.Η σημασία των επιτόπιων μελετών - έρευνες με αποτελέσματα 2.Η κατάσταση σήμερα 3.Εφαρμογή της έρευνας πεδίου από μαθητές στην αλυκή της Λάρνακας Οι επιτόπιες.
Βασικές έννοιες των Φ.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο Συνάντηση 1 η.
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Δημοσθένους Πωλίνα Δρακωνάκη Δέσποινα Κωνσταντίνου Μαρία Παπαχρυσοστόμου Κική.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιστημονική μέθοδος
Η Φυσική με Πειράματα Α΄ Γυμνασίου.
Αναδόμηση σχεδίου μαθήματος Τίτλος: Μαγνητικές κούκλες
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Νικολάου Κατερίνα Παπαμιχαήλ Μαρία Χριστοδουλίδου Ελένη Χρίστου Χλόη.
Ποια είναι η διαδικασία της διερεύνησης; Έχω ένα πρόβλημα Η κυρία Καθαρούλα δεν καταφέρνει να καθαρίσει τους λεκέδες από τα ρούχα των παιδιών της και θέλει.
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Διατύπωση Αναπτυξιακών Ερωτημάτων
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
Ήχος, Επιχειρηματολογία στις Φ.Ε, εναλλακτικές αντιλήψεις μαθητών
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Διδακτική Φυσικών Επιστημών Χρυσός Δημήτριος Η μάθηση μέσω μικρών ερευνών.
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Δρ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΟΒΑΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
PSY 301 Μάθημα 2ον KOINΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ.
KOIN ΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ A’MEPOS PSY 101 Μάθημα 2.
Δημιουργία πειράματος Θα σας ζητηθεί να σχεδιάσετε ένα πείραμα που να διερευνά μία υπόθεση. Θα πρέπει να είστε σε θέση να: χειριστείτε τις μεταβλητές,
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού Άννα Σπύρτου Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
► Η επιλογή του θέματος της έρευνας ► Ερευνητικά προβλήματα ► Διαθέσιμες πηγές ερευνητικών προβλημάτων ► Αξιολόγηση και διατύπωση ερευνητικού προβλήματος.
Πειράματα και παρατηρήσεις Υποθέσεις έρευνας. Πείραμα ή παρατήρηση;  Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο;  Πώς βγήκε αυτό το συμπέρασμα;  Τί μέθοδος χρησιμοποιήθηκε.
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο ΙΙ
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Μοντέλο Ωριαίας Διδασκαλίας
Eποικοδομητική προσέγγιση της διδασκαλίας
ΕΡΕΥΝΑ -ΟΡΙΣΜΟΣ-ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ
Υποθέσεις εργασίας και μεταβλητές
Μεθοδολογία Έρευνας 3ο εξάμηνο
Η επιστημονική μέθοδος ως εργαλείο ανάπτυξης της Βιολογίας
Η λογική της συγκριτικής ανάλυσης
ΟΡΙΣΜΟΙ Επιστήμη Το σύνολο συστηματικών και επαληθεύσιμων γνώσεων, καθώς και η έρευνα αυστηρώς καθορισμένων πεδίων του επιστητού με συγκεκριμένες και.
Διδακτικές Προτάσεις στη βιολογία
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
Σχεδιασμός και Πραγματοποίηση επιστημονικής ερευνητικής εργασίας
Κάποιες βασικές έννοιες στη μεθοδολογία της ψυχολογίας
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
Νατάσσα Κυριακοπούλου & Στέλλα Βοσνιάδου
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
«το διδάσκω σημαίνει λέγω-πληροφορώ και το μαθαίνω σημαίνει
Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

EDUE 240: Βάσεις και Βασικές Έννοιες των Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό Maria Evagorou Fall UNIC, Συνάντηση 2η

Δομή μαθήματος Ερωτήσεις/Απορίες για τον κόσμο γύρω μας (εννοιολογικός χάρτης) Χαρακτηριστικά φύσης επιστήμης (Παράγοντας Χ) Επιστημονική μέθοδος Σχεδιασμός πειράματος και εξαγωγή συμπερασμάτων

Χαρακτηριστικά της φύσης της Επιστήμης Στηρίζεται σε τεκμήρια και αποδείξεις Είναι κοινωνική διαδικασία Ύπαρξη διαφορετικών θεωριών που να εξηγούν κάποιο φαινόμενο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή Οι θεωρίες μπορεί να αλλάξουν (π.χ. οι επιστήμονες κάποτε πίστευαν ότι η γη είναι επίπεδη) Η επιστήμη είναι συνυφασμένη με το χώρο-χρόνο, κοινωνικο πλαίσιο –Θεωρία του Δαρβίνου –Η γη είναι το κέντρο του Σύμπαντος πριν από το Galileo Φαντασία Υποκειμενικότητα

Επιστημονική Διερεύνηση Αναφέρεται στους διαφορετικούς τρόπους, προσεγγίσεις και μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να μελετήσουν το φυσικό κόσμο και για να προτείνουν επεξηγήσεις για τα διάφορα φαινόμενα με βάση τα δεδομένα που συλλέγουν

Επιστημονική μέθοδος Διατύπωση ερευνητικών ερωτημάτων (π.χ. Τι επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών) Μελέτη προηγούμενων ερευνών/προϋπάρχουσα επιστημονική γνώση Διατύπωση υπόθεσης Σχεδιασμός πειραμάτων: –συλλογή δεδομένων μέσω παρατήρησης και χρήσης επιστημονικών οργάνων μέτρησης –ανάλυση δεδομένων Εξαγωγή συμπερασμάτων/αποτελεσμάτων Σύγκριση αποτελεσμάτων με προϋπάρχουσα επιστημονική γνώση Κοινοποίηση αποτελεσμάτων/ Υποβολή εισηγήσεων

Επιστημονική μέθοδος

Διατύπωση ερωτημάτων Η Καλλισθένη ήθελε να φυτέψει στον κήπο της λουλούδια. Αγόρασε από το φυτώριο διάφορους σπόρους. Μετά από λίγες μέρες βλάστησαν οι καλεντούλες και οι μαργαρίτες, όχι όμως τα σκυλάκια και οι πετούνιες. Διερωτήθηκε γιατί κάποια λουλούδια βλάστησαν και κάποια άλλα όχι. Για να μπορέσει να βρει την απάντηση άρχισε να διατυπώνει διάφορα ερωτήματα σ’ ένα κομμάτι χαρτί. Μπορείτε να σκεφτείτε κάποια από τα ερωτήματα που διατύπωσε η Καλλισθένη;

Έλεγχος μεταβλητών/σχεδιασμός πειραμάτων Να σχεδιάσετε πειράματα/πείραμα για να ελέγξετε κάποια από τα ερωτήματα της Καλλισθένης. Συμπεράσματα/σχόλια ως προς το σχεδιασμό πειραμάτων;

Άσκηση Ο Λουκάς αγόρασε ειδικά για την κατασκήνωση, τρεις διαφορετικές μάρκες οδοντόκρεμας: την Οδοντίλ, την Τεριδονίξ και την Ουλίξ. Θέλει να μάθει ποια από τις τρεις οδοντόκρεμες θα βοηθήσει τα δόντια να φαίνονται πιο καθαρά. (α) Ποιο το ερώτημα; (β) Σχεδιάστε ένα πείραμα που μπορεί να του δώσει απάντηση στο ερώτημα.

Μεταβλητές Ανεξάρτητη: αυτό που αλλάζουμε συνειδητά Εξαρτημένη: Αυτό που αλλάζει λόγο της αλλαγής που κάναμε

Παραδείγματα μεταβλητών

Σχεδιασμός πειραμάτων Να σχεδιάσετε ένα πείραμα, κάνοντας αναφορά στις μεταβλητές, για το πιο κάτω ερώτημα. Ακολουθήστε την πορεία διερεύνησης και παρουσιάστε τις διερευνήσεις σας. 1.Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν πιο αντικείμενο θα φτάσει πρώτο στο έδαφος;

Πορεία διερεύνησης

Σχεδιασμός πειραμάτων Να σχεδιάσετε ένα πείραμα, κάνοντας αναφορά στις μεταβλητές, για το πιο κάτω ερώτημα. Ακολουθήστε την πορεία διερεύνησης και παρουσιάστε τις διερευνήσεις σας. 1.Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την κίνηση ενός εκκρεμές;

Εκρεμμές hUn5BN4

Πορεία διερεύνησης

Διερευνήσιμα Ερωτήματα Σε κάθε ομάδα αναλύστε ένα από τα αρχικά σας ερωτήματα (εννοιολογικός χάρτης) και σχεδιάστε ένα πείραμα που θα μπορούσε να απαντήσει στο ερώτημα. Ποιά είναι διερευνήσιμα ερωτήματα (για εμάς) και γιατί;

Άσκηση 1 Ο Νίκος θέλει να μάθει ποια μπάλα αναπηδά πιο ψηλά όταν τις αφήνει να πέσουν από το ίδιο ύψος. Στη διάθεση του έχει ένα γυάλινο μπαλάκι, ένα μπαλάκι τέννις και ένα μπαλάκι αντισφαίρισης. Να περιγράψεις ένα έγκυρο πείραμα, εξηγώντας γιατί είναι έγκυρο.

Αναστοχαστικό ημερολόγιο Ποιο πείραμα σχεδιάσατε, ποιές ήταν οι υποθέσεις σας και πώς έγιναν οι μετρήσεις; Πώς θα αλλάζατε το πείραμα για να είναι πιο δίκαιο; Ποιές έννοιες κρύβονται πίσω από το πείραμα; Να αναφέρεις θεωρητικά στοιχεία; Ποια χαρακτηριστικά της πειραματικής διαδικασίας έχεις αναγνωρίσει μέσα από τα πειράματα; Να εξηγήσεις με παραδείγματα.