Παρασκευή και παράθεση ποτών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
6η Ενότητα:Τρόποι Μεταφοράς Πιάτων
Advertisements

5η Ενότητα: Προετοιμασία Τραπεζαρίας (Mise un place)
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
Τραπεζοκομία Μαθημα 1ον.
Θέμα: Οργάνωση Συνεδριών
Τραπεζοκομία Μαθημα 1ον.
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Ε΄ ΣΤΟΧΟΙ:
ΜΠΟΥΦΕ.
Τεχνολογία Εστιατορικης Τεχνης
\bgf.
Τεχνολογία Εστιατορικης Τεχνης
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης
Κοστολόγηση Μάθημα 15.
Μάθημα: Μπαρ - Φλαμπέ Ενότητα: 2 Προσωπικό του Μπαρ.
Ενότητα: 7 - Κυπριακά κοκτέιλ
Ετοιμασία και παράθεση σαλατών και ντρέσινγκς
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Παρασκευές επιδορπίων
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Ζ΄ ΣΤΟΧΟΙ:
Ενότητα: 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία Μπαρ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία(μάθημα 1ον)
Ενότητα: 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία Μπαρ
Ενότητα: Παρασκευές Επιδορπίων
Ενότητα: 3 – Παράθεση απλών και σύνθετων Οινοπνευματωδών Ποτών
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
Μαγειρική Χώρου Εστίασης Θέμα: Παρασκευές Βοδινών
ΕΝΟΤΗΤΑ:8 ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Β΄ ΣΤΟΧΟΙ:
Ενότητα: 3 – Παράθεση απλών και σύνθετων Οινοπνευματωδών Ποτών Κεφάλαιο Αποστάγματα (ουδέτερα αρωματισμένα) Ζιβανία - Βότκα.
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης Θέμα: Οργάνωση Συνεδριών
Ενότητα: 12 - Παντς (Punches)
Ενότητα: 2 - Παράθεση Αφεψημάτων και μη Οινοπνευματωδών Ποτών
Ενότητα: 9 - Ζούλεπς (Juleps) και Ζεστά ποτά)
Καταγραφή Εξοπλισμού. Καταγραφή Εξοπλισμού ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο/η μαθητής/τρια να είναι ικανός/η να: Ορίζει την καταγραφή του εξοπλισμού. Εξηγεί τη χρησιμότητα.
Ενότητα: 10 - Χάιμπολ (Hightballs) και Φραπέ (Frappés)
Ενότητα: 2 - Παράθεση Αφεψημάτων και μη Οινοπνευματωδών Ποτών.
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Caesar dressing, Thousand island dressing.
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Vinaigrette, Citronette, Roquefort dressing.
Γενική ταξινόμηση ανάμεικτων ποτών.
Ενότητα: 2 - Παράθεση Αφεψημάτων και μη Οινοπνευματωδών Ποτών
ΕΝΟΤΗΤΑ:7 ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΣΤΟΧΟΙ:
Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 15.2 Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Θέμα: Ριγκατόνι Ριβιέρα (Rigatoni Riviera) 1.
ΕΝΟΤΗΤΑ:7 ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΣΤΟΧΟΙ:
Ενότητα 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Μπαρ
Ενότητα: 8 - Έκνογκ (Egg noggs) – Ντέιζι (Daisy)
ΕΝΟΤΗΤΑ:8 ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α’ ΣΤΟΧΟΙ:
Μαγειρική Χώρου Εστίασης Θέμα: Παρασκευές Βοδινών
Ενότητα: 13 - Σάουαρ (Sours) – Σλινγκ (Sling)
Παραθέσεις - Δεξίωση κοκτέιλ (Cocktail Party)
Ενότητα: 3 – Παράθεση απλών και σύνθετων Οινοπνευματωδών Ποτών
Ενότητα: 4 - Κλασικά κοκτέιλ
Ενότητα: 5 - Οικογένεια Κούλερς και Φίζες
Ενότητα: 6 - Οικογένειες Σαμπέιν και Κόμπλερ
Ενότητα: Παρασκευές Επιδορπίων
Ενότητα: Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3 ου Έτους Παράθεση φαγητών μπροστά στον πελάτη Μάθημα 2 ον 1.
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 19 - Μαγειρική χώρου εστίασης Κεφάλαιο 1 - Αστακός Νιούμπουργκ (Lobster Newburg) 1.
Ενότητα: Μαγειρική χώρου εστίασης
\bgf 1. Τεχνολογία Εστιατορικης Τέχνης Θέμα: Παρασκευή και παράθεση ποτών Μάθημα 1 ον 2.
Κοστολόγηση.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΏΝ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΛΑΔΑΣ Ο εξοπλισμός του εστιατορίου.
Διοικηση Επισιτιστικών επιχειρήσεων ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΛΑΔΑΣ
Ενότητα: 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Φλαμπέ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παρασκευή και παράθεση ποτών Μάθημα: Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους Θέμα: Παρασκευή και παράθεση ποτών Μάθημα 5ον

Μέρη του Μπαρ

ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο μαθητής/τρια θα είναι ικανός/ή να: Ονομάζει τα τμήματα του χώρου παρασκευής ποτών και περιγράφει τις διάφορες λειτουργίες τους.

Πάγκος του μπαρ-1 Κάτω μέρος του πάγκου Είναι εγκαταστημένο το ψυγείο, η μηχανή του πάγκου Η κατασκευή του είναι εξολοκλήρου από ανοξείδωτο χάλυβα  Επιφάνεια εργασίας Τοποθετούνται όλες οι συσκευές του μπαρ για την Παρασκευή ποτών και σνακ Αρκετές φορές η επιφάνεια εργασίας είναι το πάνω μέρος του οριζόντιου ψυγείου ή Η επιφάνεια εργασίας μπορεί να είναι κατασκευασμένη και από ξύλο, μάρμαρο κ.α. Απαραίτητη εγκατάσταση μικρής λεκάνης

Πάγκος του μπαρ-2 Επιφάνεια σερβιρίσματος Το πίσω μέρος του πάγκου Βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από την επιφάνεια εργασίας Σερβίρονται τα διάφορα ποτά Τοποθετούνται σταχτοδοχεία, ζαχαροθήκες, γαλατιέρες, συνοδευτικά ποτών και ροφημάτων (μικρές λιχουδιές) Το πίσω μέρος του πάγκου Αποτελείται από ράφια Τοποθετούνται φιάλες ποτών Αποθηκευτικός χώρος

Πάγκος Εργασίας

Το όφις (βοηθητικός χώρος) μπαρ Απαραίτητος χώρος για την λειτουργία του μπαρ Γίνεται ο καθαρισμός των σκευών και η ετοιμασία ροφημάτων, ποτών και σνακ Μικρή αποθήκη τροφίμων και ποτών

Χώρος παράθεσης των ποτών (χώρος σερβιρίσματος Αποτελείται από την είσοδο πελατών την περιοχή του πάγκου και ένα χώρο με τραπεζάκια για το σερβίρισμα των ποτών

Εξοπλισμός Κατηγορίες εξοπλισμού: Μηχανήματα – συσκευές Σκεύη εργαλεία Ποτήρια

Μηχανήματα – συσκευές Ψυγείο πάγκος Μηχανή παγοκύβων Μηχανή πλυσίματος ποτηριών και φλιτζανιών Μηχανή καφέ εσπρέσο Ηλεκτρικός αναδευτήρας ποτών Drink / Bar Mixer) Ομογενοποιητής (Blender) Εκχυμωτής (Juice Extractor) Παγοθραυστική μηχανή (Ice-crusher) Ταμειακή μηχανή (Cash Register)

Μηχανήματα – συσκευές Μηχανή άλεσης του καφέ με δοσομετρητή Τοστιέρα (Toaster) Ψυγείο βιτρίνα παγωτού (Ice-cream Display) Ψυγείο βιτρίνα κρύων εδεσμάτων (Cold Dishes Display Fridge) Ψυγείο βιτρίνα κρασιών και αναψυκτικών Βιτρίνα ζεστών εδεσμάτων (Rechands) Ψυγείο διανεμητής κρύων ροφημάτων Διανεμητής αεριούχων ποτών Πρε-μιξ και Ποστ-μιξ Συσκευή για την μπίρα σε βαρέλι (Draft Beer)

Συσκευή και εργαλεία μπαρ Αναμικτήρας – Σέικερ (Shaker) Αναμικτήρας – Σέικερ δύο τεμαχίων (Boston Shaker) Ποτήρι ανάμειξης ποτών ή μιξινγκ-γκλας (Mixing Glass) Σουρωτήρι (Strainer) Κουτάλι του μπαρ Μεταλλικό ποτηράκι ή μεζούρα Αυτόματος δοσομετρητής ποτών Σιφόνι σόδας (Soda Siphon)

Σκεύη και εργαλεία Εκπωματήρας κρασιού Ανοιχτήρι μπίρας και αναψυκτικών Κουβαδάκια ή δοχεία για το σερβίρισμα του πάγου στο τραπέζι Λαβίδες και σέσουλα πάγου Λαβίδα, πιρούνι και μαχαιράκι για το κόψιμο των φρούτων Πλαστικοί κουβάδες για την μεταφορά του πάγου Ξύλο για τον τεμαχισμό Κανάτες σε διάφορα μεγέθη γυάλινες ή μεταλλικές για νερό και χυμό Σαμπανιέρες Μικρός τρίφτης για το μοσχοκάρυδο

Σκεύη και εργαλεία Στίφτης λεμονιού ή λεμονοστύφτης Μύλος πιπεριού Αλατιέρα – πιπεριέρα Πώματα φιαλών Πώματα φιαλών για αφρώδη κρασιά Αναδευτήρες ποτών σε διάφορα μεγέθη Βάση για το σερβίρισμα των ποτηριών και φιαλών Εξαγωγέας φελλών, που έχουν σπάσει ή πέσει μέσα στο μπουκάλι κρασιού Φιάλες μικρές για τα υπόκριτα ποτά (μπίτερς) Διανομέας αλκοολούχων ποτών με πώμα για τις φιάλες

Σκεύη και εργαλεία Ποτηρόπαννα και πετσέτες Σταχτοδοχεία, ανθοδοχεία, κηροπήγια Ζαχαριέρες, μπολ διαφόρων μεγεθών Λαβίδες για ζαχαροκύβους Τσαγιέρες, καφετιέρες, γαλατιέρες διαφόρων μεγεθών Κουταλάκια για διάφορες χρήσεις (καφέ, παγωτού) Φλιτζάνια και πιατάκια για τσάι, καφέ(ελληνικού, γαλλικού, εσπρέσο κ.α) Δίσκοι σερβιρίσματος Μαχαιράκι για τη χάραξη του λεμονιού και πορτοκαλιού σε σπιράλ Αθερμικός κουβάς με καπάκι για παγοκύβους

Ποτήρια Κοκτέιλ – Cocktail glass Ολντ φάσιον – Old Fashion Χάιμπολ για μπίρα, αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά με πάγο – Highball or Tumbler Σαμπάνια – Champagne glass Σέρι - Sherry Κρασιού – Goblet glass Μπράντι και κονιάκ – Brandy and Cognac Ballon Μικρά ποτήρια λικέρ – Cordial or liqueur glass Ποτήρι πους καφέ – Pousse - cafe Ποτήρι σναπς (Schnapps) ή δυνατών αποσταγμάτων - Spirits Σάουαρ – Sour glass Ζεστά ποτά – Hot drinks Δυνατά οινοπνευματώδης –Spirits

Φύλλο Εργασίας Ερωτήσεις Να ονομάσετε τα τμήματα του χώρου παρασκευής ποτών Να περιγράφετε τις διάφορες λειτουργίες των τμημάτων του χώρου παρασκευής ποτών.

Φύλλο Αξιολόγησης α/α Σωστό Λάθος 1 Ο κυριότερος χώρος εργασίας του μπαρ είναι το οφίς 2 Ο χώρος εργασίας του μπαρ αποτελείται μόνο από το κάτω μέρος του πάγκου και την επιφάνεια σερβιρίσματος. 3 Ο οποίο όπου γίνεται ο καθαρισμός των σκευών και η ετοιμασία ορισμένων ροφημάτων είναι ο χώρος παράθεσης ποτών. 4 Η επιφάνεια σερβιρίσματος βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από τν επιφάνεια εργασίας και πάνω σ΄αυτή σερβίρονται τα διάφορα ποτά. 5 Η επιφάνεια εργασίας είναι ο χώρος όπου τοποθετούνται όλες οι συσκευές του μπαρ. 6 Στο κάτω μέρος του πάγκου μπαρ είναι εγκατεστημένα το ψυγείο, η μηχανή του πάγου και η μηχανή πλυσίματος ποτηριών. 7 Ο χώρος παράθεσης των ποτών αποτελείται από την είσοδο πελατών, περιοχή του πάγκου και ένα χώρο με τραπεζάκια για το σερβίρισμα των ποτών. 8 Για την εύρυθμη λειτουργία του μπαρ είναι απαραίτητο ο εξοπλισμός όπως μηχανήματα, συσκευές, σκεύη, εργαλεία και ποτήρια. 9 Ο ηλεκτρικός αναδευτήρας ποτών συγκαταλέγεται στο εξοπλισμό σκεύη. 10 Η ταμειακή μηχανή είναι απαραίτητος εξοπλισμός για την έκδοση λογαριασμών και τον έλεγχο του μπαρ από το τμήμα τροφίμων και ποτών.

Φύλλο Αξιολόγησης