Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία(μάθημα 1ον)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία(μάθημα 1ον)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία(μάθημα 1ον)
ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τι είναι «οι τάσεις» στην επισιτιστική βιομηχανία Αναφέρει και εξηγεί τους παράγοντες που καθορίζουν τις νέες τάσεις Κατανοεί την επίδραση και πρόβλεψη της αγοράς για τον σχεδιασμό και λειτουργία μιας επισιτιστικής μονάδας

2 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία
ΟΡΙΣΜΟΣ: Είναι οι συνεχείς εξελίξεις, αλλαγές, βελτιώσεις και νέες ιδέες που εμφανίζονται στους διαφόρους τομείς των υπηρεσιών.

3 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Είδος του πελάτη Αγοραστική δυνατότητα του πελάτη Η διάθεση του πελάτη Τα κίνητρα του πελάτη Η μόδα που επικρατεί

4 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ: Αύξηση οικογενειακών ταξιδιών, πρέπει να προσφέρονται φαγητά και ποτά για παιδιά Οδηγοί υπεραστικών δρόμων πρέπει να προσφέρονται φαγητά που ετοιμάζονται γρήγορα [γεύματα γρήγορης εξυπηρέτησης.] Αύξηση εξόδων για γρήγορο φαγητό έξω από το σπίτι [αυτοεξυπηρέτηση και fast food.] Γεύματα που περιέχουν καθορισμένο αριθμό μερίδων.

5 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία(μάθημα 2ον)
ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Αναφέρει παραδείγματα μηχανημάτων εξοπλισμού που προάγουν την αυτοματοποίηση στην κουζίνα Ορίζει τι είναι vending machines Αναφέρει παραδείγματα από τη χρήση των vending machines Αναφέρει τις ωφέλειες από τη χρήση αυτόματων μηχανημάτων πώλησης με κερματοδέκτες (vending machines

6 Μηχανήματα κερματοδέκτες (Vending machines)
Μηχανές στις οποίες οι πελάτες βάζουν χρήματα και πατώντας το ανάλογο κουμπί παίρνουν το προϊόν Τοποθετούνται σε κλειστούς χώρους όπου συχνάζει πολύς κόσμος για γρήγορη εξυπηρέτηση Σνακ, σάντουιτς, σοκολάτες, αναψυκτικά Τοποθετούνται σε: Αεροδρόμια Σταθμούς τρένων, λεωφορείων Κολέγια, πανεπιστήμια

7 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ Συσκευές που μπορούν να μαγειρεύουν ή να ζεσταίνουν γρήγορα τα φαγητά Φούρνοι επαγωγής Φούρνοι μικροκυμάτων Συσκευές για ατμομαγείρεμα

8 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία
Τι είναι vending machines? Αυτόματες μηχανές πώλησης ποτών και ελαφρών φαγητών(snacks) Παραδείγματα: Νερό, αναψυκτικά, χυμοί Σοκολάτες, γλυκά Τσιγάρα Σαλάτες Ζεστά ροφήματα

9 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία
Ωφέλειες από τη χρήση μηχανών με κερματοδέκτες (vending machines) Εξοικονόμηση χρόνου για τον καταναλωτή Εύκολη χρήση αφού μπορούν να εγκατασταθούν σε χώρους όπου δεν λειτουργούν καφετέριες Ο επιχειρηματίας επωφελείται διότι η αγορές γίνονται με μετρητά

10 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία (fast food) μάθημα 3ον
ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τι είναι fast food Επεξηγεί την αναγκαιότητα χρήσης των εστιατορίων fast food Αναφέρει είδη φαγητών που σερβίρονται τα εστιατόρια fast food Αναφέρει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τα εστιατόρια fast food

11 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία (fast food)
Είναι φαγητά που ετοιμάζονται και σερβίρονται πολύ γρήγορα. Συνήθως χρειάζονται λιγότερο χρόνο για προετοιμασία. Ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε φαγητά που πωλούνται σε χώρους με προθερμασμένα ή προμαγειρεμένα υλικά όπου μπορούν να σερβιριστούν σε πελάτες σε πακέτα για take-away

12 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία (fast food)
Η αναγκαιότητα: Νοικοκυρές δεν μαγειρεύουν στο σπίτι λόγω επαγγελματικών καθηκόντων Εξοικονόμηση χρόνου Ικανοποίηση των αυξημένων απαιτήσεων για “γρήγορο φαγητό” ειδικά από τα παιδιά Χαμηλό κόστος γευμάτων

13 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία (fast food)
Αλυσίδες εστιατορίων γρήγορης εξυπηρέτησης fast food: MC DONALDS BURGER KING SUBWAY KENTUCKY FRIED CHICKEN (KFC) GOODY’S WIMPY WENDY’S PIZZA HUT DAIRY QUEEN DOMINOS PIZZA

14 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία (fast food)
Είδη φαγητού γρήγορης εξυπηρέτησης fast food: Συντηρημένα έτοιμα ή ημιέτοιμα: κονσέρβες, αλλαντικά, χάμπουρκερ Έτοιμα μαγειρεμένα: ζεστά έτοιμα φαγητά, σαλάτες, σνακ, πίτσες, τοστ, σουβλάκια, γύρος

15 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία (fast food)
Πλεονεκτήματα: Εξοικονόμηση χρόνου Πιο οικονομικό Γρήγορη ετοιμασία γευμάτων Διατηρείται εύκολα Ελκυστικότητα μερίδων Τυποποιείται εύκολα σε μερίδες Μειονεκτήματα: Ψηλά σε θερμίδες και αυξημένα συντηρητικά - προβλήματα υγείας(παχυσαρκία, καρδιακά) Ανθυγιεινά - Χαμηλή θερμιδική αξία Παράγοντας κοινωνικών προβλημάτων – οικογένειες δεν τρωνε μαζί στο σπίτι

16 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία (outside catering)

17 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία(μάθημα 4ον)
ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τι είναι Outside Catering Αναφέρει χώρους εκδηλώσεων Αναφέρει είδη εκδηλώσεων Περιγράφει τη διαδικασία για την οργάνωση των εξωτερικών εκδηλώσεων Ονομάζει το βασικό εξοπλισμό γι μια εξωτερική εκδήλωση

18 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία (outside catering)
ΟΡΙΣΜΟΣ: Είναι ένας εξειδικευμένος τομέας παράθεσης φαγητών και ποτών σε άλλους χώρους εκτός του ξενοδοχείου ή εστιατορίου Είναι πολύ επικερδείς, αλλά χρειάζεται καλή οργάνωση

19 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία (outside catering)
Χώροι εκδηλώσεων: Εκθεσιακοί χώροι Σε σπίτια (γενέθλια, βαπτίσεις, γάμοι) Επιχειρήσεις (εγκαίνια, δεξιώσεις, συνέδρια) Παραλία Εκδρομικοί χώροι Συνεδριακά κέντρα Φιλανθρωπικά ή άλλα ιδρύματα Αρχαιολογικοί χώροι Αθλητικά κέντρα

20 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία (outside catering)
Είδη εκδηλώσεων: Υπαίθριες Αποτελείται από μικρό αριθμό ατόμων Φιλανθρωπικές Συλλογή χρημάτων για τα διάφορα ιδρύματα Εκθέσεις Εμπορικές, καλλιτεχνικές, αγροτικές Αθλητικές Διάφοροι αθλητικοί αγώνες Κοινωνικές Γάμοι, βαπτίσεις, γενέθλια

21 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία (outside catering)
Διαδικασία οργάνωσης: Μελέτη του χώρου Υπολογισμός του κόστους Συμφωνία της τιμής της εκδήλωσης Προγραμματισμός εργασίας για την προετοιμασία και παράθεση Τρόπος μεταφοράς φαγητών ποτών Λίστα εξοπλισμού Προσωπικό για την εκδήλωση Διαμόρφωση του χώρου Τακτοποίηση του χώρου μετά την εκδήλωση

22 Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία (outside catering)
Βασικός εξοπλισμός: Τραπέζια Καρέκλες Μαχαιροπήρουνα Ποτήρια Φλιτζάνια Σκεύη σερβιρίσματος: πιατέλες, δίσκοι, λαβίδες, κουτάλες, κ.α Λινά (τραπεζομάντιλα, ναπερόν, φουρό, πετσέτες πελατών) Ρεσιό για διατήρηση των ζεστών Ψυγεία Καροτσάκια γενικής χρήσης Πάγκοι εργασίας


Κατέβασμα ppt "Τάσεις στην Επισιτιστική βιομηχανία(μάθημα 1ον)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google