Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενότητα: 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία Μπαρ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενότητα: 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία Μπαρ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενότητα: 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία Μπαρ
Κεφάλαιο: 2 Είδη Μπαρ

2 ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος, ο μαθητής/τρια θα είναι ικανός/ή να: Περιγράφει τα είδη μπαρ. Περιγράφει το σχεδιασμό, τη διαρρύθμιση και τις τεχνικές εγκαταστάσεις του μπαρ. Αναλύει τους χώρους εργασίας του μπαρ.

3 Είδη μπαρ Υπάρχουν πολλοί τύποι μπαρ, και ο καθένας τους παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο πιο γνήσιος από αυτούς τους τύπους είναι ο American Bar. Η αλλαγή των συνθηκών ζωής και η διάδοση των ανάμεικτων ποτών ανάγκασαν τους επιχειρηματίες να προσφέρουν μαζί με τα ανάμεικτα οινοπνευματώδη ποτά και άλλα είδη ποτών όπως: χυμούς, αναψυκτικά, αφεψήματα, καθώς και ελαφριά εδέσματα όπως γλυκά, παγωτά, σάντουιτς.

4 Είδη Μπαρ Το Μπαρ, όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισής του, ταξινομείται σε δύο κατηγορίες: Μπαρ Ξενοδοχείου. Αυτοτελής επιχείρηση μπαρ.

5 Μπαρ Ξενοδοχείου Οι κυριότεροι τύποι αυτής της κατηγορίας είναι:
Κυρίως Μπαρ (Main Bar). Μπαρ εστιατορίου (Restaurant bar). Μπαρ πισίνας (Swimming Pool Bar). Κλαμπ μπαρ (Club Bar). Μπαρ χορού (Dancing Bar). Μπαρ δισκοθήκη (Disco Bar). Καφέ μπαρ ή εσπρέσο μπαρ (Café bar or espresso Bar). Απεριτίφ μπαρ (Aperitif Bar). Μπαρ – παγωταρία (Bar - Gelateria). Μπαρ – ζαχαροπλαστείο (Bar - Patisserie). Μπαρ παραλίας (Beach Bar). Μπαρ υπηρεσίας (Dispense Bar). Μπαρ οροφής (Roof Garden). Μίνι μπαρ (Mini bar).

6 Αυτοτελής επιχείρηση μπαρ
Αμέρικαν μπαρ (American bar). Πιάνο μπαρ (Piano Bar). Μπυραρία (Pub). Σνακ μπαρ (Snack Bar). Άλλοι τύποι μπαρ όπως: κρασοθήκη (wine bar), ουίσκι μπαρ (whisky bar), βίντεο μπαρ (video bar), ιντερνέτ καφέ (internet café). (Pub)

7 Σχεδιασμός και διαρρύθμιση του μπαρ ξενοδοχείου
Θέση του μπαρ ξενοδοχείου Ένας από τους βασικότερους παράγοντες επιτυχίας του μπαρ σε ένα ξενοδοχείο είναι η επιλογή της θέσης για την εγκατάστασή του, που εξαρτάται από το σκοπό λειτουργίας του και από τους χώρους που θα εξυπηρετεί. Ο εσωτερικός σχεδιασμός και η διαρρύθμιση είναι, εξίσου, σημαντικά για την επιτυχία του μπαρ. Κριτήρια για το σχεδιασμό του χώρου είναι: Προσανατολισμός. Θέα. Προσπέλαση (πρόσβαση, πλησίασμα, προσέγγιση). Τυπολογία πελατείας. Δυναμικότητα του ξενοδοχείου και του μπαρ. Αριθμός των μπαρ στην επιχείρηση.

8 Τεχνικές Εγκαταστάσεις
Ειδικά κριτήρια για τον καθορισμό της τελικής διαρρύθμισης του χώρου είναι: Είσοδος του μπαρ Επίπλωση Διακόσμηση Δάπεδο Κλιματισμός Εξαερισμός Μουσική – Ηχητική Τεχνικές Εγκαταστάσεις Ηλεκτρική Υδραυλική Τηλεφωνική

9 Μέρη του Μπαρ (τμήματα και λειτουργίες)
Το μπαρ αποτελείται από: Τον πάγκο εργασίας Το βοηθητικό χώρο ή οφίς Το χώρο παράθεσης

10 Ο χώρος εργασίας του μπαρ χωρίζεται:
Στον πάγκο του μπαρ. Κάτω μέρος του πάγκου. Επιφάνεια εργασίας. Επιφάνεια σερβιρίσματος. Το πίσω μέρος του πάγκου. Το οφίς (βοηθητικός χώρος) μπαρ. Χώρος παράθεσης των ποτών (χώρος σερβιρίσματος).

11 Μέρη του Μπαρ Πάγκος του μπαρ Κάτω μέρος του πάγκου.
Είναι εγκαταστημένο το ψυγείο και η μηχανή του πάγκου. Η κατασκευή του είναι εξολοκλήρου από ανοξείδωτο χάλυβα. Επιφάνεια εργασίας. Τοποθετούνται όλες οι συσκευές του μπαρ για την παρασκευή ποτών και σνακ. Αρκετές φορές η επιφάνεια εργασίας είναι το πάνω μέρος του οριζόντιου ψυγείου. Η επιφάνεια εργασίας μπορεί να είναι κατασκευασμένη από ξύλο, μάρμαρο κ.α. Απαραίτητη εγκατάσταση μικρής λεκάνης.

12 Επιφάνεια σερβιρίσματος
Βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από την επιφάνεια εργασίας Σερβίρονται τα διάφορα ποτά. Τοποθετούνται σταχτοδοχεία, ζαχαροθήκες, γαλατιέρες, συνοδευτικά ποτών και ροφημάτων (μικρές ορεκτικές λιχουδιές). Το πίσω μέρος του πάγκου Αποτελείται από ράφια. Τοποθετούνται φιάλες ποτών. Αποθηκευτικός χώρος.

13 Το οφίς (βοηθητικός χώρος) μπαρ
Απαραίτητος χώρος για την λειτουργία του μπαρ. Γίνεται ο καθαρισμός των σκευών και η ετοιμασία ροφημάτων, ποτών και σνακ. Χρησιμεύει ως μικρή αποθήκη τροφίμων και ποτών. Χώρος παράθεσης των ποτών (χώρος σερβιρίσματος). Αποτελείται από την είσοδο πελατών, την περιοχή του πάγκου και ένα χώρο με τραπεζάκια για το σερβίρισμα των ποτών.

14

15 ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ Αναφέρετε τις τυπολογίες του μπαρ.
Αναφέρετε τα ειδικά κριτήρια που είναι απαραίτητα για το σχεδιασμό, τη διαρρύθμιση και τις τεχνικές εγκαταστάσεις του μπαρ. Αναλύστε τους χώρους εργασίας του μπαρ.


Κατέβασμα ppt "Ενότητα: 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία Μπαρ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google