Eμπειρογνώμων στις Πολιτικές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ: euro|guidance Ημερίδα “Ευρωπαϊκή κινητικότητα για λόγους εκπαίδευσης & απασχόλησης: Euroguidance-Eures” 15 Οκτωβρίου 2004 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
Advertisements

Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»/ Junior Achievement Greece
Πρακτική Άσκηση και Μαθητεία σε χώρες της Ε.Ε.
ΤΠΕ στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεώρηση
LOGO Ο ρόλος του Ε.Ο.Π.Π. στην Πιστοποίηση των προσόντων της μη τυπικής εκπαίδευσης και στην Αντιστοίχιση αυτών στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Κωνσταντίνος.
Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π: Δράσεις και Πολιτικές - Εθνικό Κέντρο Europass
Επιχειρησιακές Εφαρμογές της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (E.Q.)
Διεπαγγελματική μάθηση στόχοι?
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (Σύμφωνα με το νόμο 4186/ ) ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηρακλείου Δρ. Αντωνίου Θεόδωρος.
1 Επιχειρηματικότητα και εκπαίδευση: "Ανασκόπηση, προτεραιότητες και προοπτικές.Το ΕΠΕΑΕΚ και οι Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις" Ημέρες Σταδιοδρομίας, Γραφείο.
Γνωστικά εργαλεία είναι: οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τ. Π. Ε
39th IATTO Forum Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2013
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
Βασίλης Παπαχαρίσης ( /
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 9.1 Εθνικές και Ευρωπαϊκές πολιτικές για την επικύρωση των εμπειριών τοποθέτησης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
H λειτουργία της Μαθητείας των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ : Μια σύγχρονη καινοτομική εκπαιδευτική προσέγγιση στην Επαγγελματική Κατάρτιση Γιάννης Χαλάς Εκπαιδευτικός ΟΑΕΔ.
Μαθησιακά αποτελέσματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Η περίπτωση του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Αϊβαζίδης Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας, Έργο ΜΟΔΙΠ ΑΠΘ.
Ο Ρόλος των ΣΔΕ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Γραφείο Διασύνδεσης Καλό ακούγεται, αλλά…… Τι είναι?????
Ικανότητες Εκπαιδευτικών 6 Οκτωβρίου 2014 Caroline Kearney Ανώτερη Υπεύθυνη Έργου και Εκπαιδευτική Αναλύτρια.
Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF): Προκλήσεις και προοπτικές
Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
Χρησιμότητα & Τρόποι Αξιοποίησης από τους Διαπραγματευτές των μερών
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ως γέφυρα μεταξύ εκπαίδευσης και απασχόλησης
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
«Αποτελέσματα έρευνας στο πλαίσιο του έργου VAB σε εθνικό επίπεδο» Κωνσταντίνα Πολυμεροπούλου Επιστημονική συνεργάτης ΕΥΕΜ/ΕΑΠ 1Πρώτη Συνάντηση Εργασίας.
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Διεθνής Καριέρα Στελεχών στο σύγχρονο περιβάλλον
1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Πληροφόρηση φοιτητριών και νέων επιστημονισσών για το επάγγελμα του ερευνητή» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «Η.
ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Κοινωνία της Πληροφορίας & Τεχνητή Νοημοσύνη Δρ. Κωνσταντίνος Δ. Σπυρόπουλος Δντής Έρευνας.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
…………………………………………………………. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Το κλειδί για τη δια βίου μάθηση 14 – 16 Ιουνίου 2006 Goethe-Institut Athen Μαθαίνοντας δια βίου Βιβλιοθήκες.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΩΣ ΧΩΡΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ. Η Διαδικασία της λήψης απόφασης στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων ΓΡΑΣΕΠ Γ/σιο Ερασμίου Ξάνθης.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:RECENT DEVELOPMENTS IN FORMAL SETTINGS.(ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ) ΌΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡ.:ΔΟΜΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
Οικονομία - Επιχειρηματικότητα , στη Β/θμια εκπαίδευση Επιστημονική Υπεύθυνη ‘Εργου ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ Δρ. Θεοχαρούλα Μαγουλά
Ασφάλεια Διαδικτύου Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για επικοινωνία, για αγορές, για ψυχαγωγία.
Αλέξης Κόκκος. 1. Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα 2. Επικοινωνία στις ξένες γλώσσες 3. Μαθηματική ικανότητα και βασικές ικανότητες στην επιστήμη και την.
1. Ποιοτική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στην Κύπρο
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
Γίνε δραστήριος φοιτητής! Απόκτησε εμπειρίες- δεξιότητες! Ξεκίνησε την καριέρα σου σήμερα! Τρίτη 17/3/2015, ΚΕ.Δ.Ε.Α. Κική Ματσούκα Σύμβουλος Σταδιοδρομίας,
ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 1996 : Ευρωπαϊκό έτος εκπαίδευσης και «Δια Βίου Κατάρτισης» 2000 : Λισσαβόνα Η Ε.Ε.
Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση 1 Δεκεμβρίου 2014 Βλάσης.
SOCIAL KEYS FOR SOCIAL ENTREPRENEURSHIP. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ H Κοινωνική Οικονομία είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός τομέας στην Ευρώπη. Με βάση.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Συντονίστρια Τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Επαγγελματική Κατάρτιση Ανώτατη Εκπαίδευση Σχολική Εκπαίδευση Εκπαίδευση Ενηλίκων ERASMUS.
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
Επαγγελματική ανάπτυξη: κάποια γενικά χαρακτηριστικά
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Τάσεις στην αγορά εργασίας Σταύρος Κατσούρας, σύμβουλος Απασχόλησης στο ΚΕΣΥΠ Βόλου Στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius Regio EDUCATION AND THE LABOUR.
ΣΗΜΕΙΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Στο Σχολείο μας, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, λειτουργούν οι ακόλουθες Ομάδες: - Μουσική Ομάδα, - Θεατρική Ομάδα, - Κινηματογραφική.
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
Αντιστοιχία δεξιοτήτων – αγοράς εργασίας Η θεωρία συναντά την πράξη
B u s i n e s s INDUCTION WEEK 2015 Εισαγωγή στο Πρόγραμμα,
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Αχιλλέας Καμέας Επίκουρος Καθηγητής ΕΑΠ
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Αυθεντικό πλαίσιο μάθησησ και αξιολόγησησ για την καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα Βουδούρη Γεωργία Α.Μ.:
Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 2/10/2019
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Eμπειρογνώμων στις Πολιτικές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΓΝΩΣΕΙΣ-ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ-ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ΜΑΓΔΑ ΤΡΑΝΤΑΛΛΙΔΗ Eμπειρογνώμων στις Πολιτικές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Οι σύγχρονες προκλήσεις Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικών Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, ως απάντηση στις προκλήσεις Οι βασικές έννοιες των πολιτικών EK Οι ικανότητες–κλειδιά για τον 21ο αιώνα / Πού και πώς αποκτώνται; Τι δεξιότητες ζητά η παγκόσμια αγορά εργασίας; / Τι απαιτούν οι εργοδότες; Βασικά Συμπεράσματα Βιβλιογραφία

Οι σύγχρονες προκλήσεις – Ένας συνεχώς μεταβαλλόμενος κόσμος Ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας Οικονομίες που βασίζονται στην γνώση Παγκόσμιος ανταγωνισμός - Αναδυόμενες οικονομίες (BRICS) Πολυπολιτισμικές κοινωνίες Γήρανση του πληθυσμού Δημοσιονομική κρίση - Aνεργία Οι γνώσεις παλιώνουν και ο τρόπος που μαθαίνουμε αλλάζει δραματικά με την χρήση του διαδικτύου Η Εκπαίδευση & Κατάρτιση είναι η βασική συνιστώσα για την ανάπτυξη του ατόμου, της οικονομίας και της κοινωνίας

Το διεθνές & Ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικών Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΚ) ΟΥΝΕΣΚΟ (1996) Οι 4 πυλώνες της Εκπαίδευσης : Μαθαίνω να γνωρίζω-Learning to know Μαθαίνω να κάνω-Learning to do Μαθαίνω να ζω με άλλους-Learning to live together Μαθαίνω να είμαι-Learning to be Έκθεση της διεθνούς επιτροπής για την εκπαίδευση στον 21ο αιώνα, υπό την προεδρία του Jacques Delors. Εκπαίδευση: Ο θησαυρός που κρύβει μέσα της,UNESCO: Παρίσι 1996

Οι βασικές έννοιες των πολιτικών ΕΚ Οι βασικές έννοιες των πολιτικών ΕΚ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η αποτύπωση όλων αυτών που ο εκπαιδευόμενος γνωρίζει, κατανοεί και μπορεί να κάνει μετά την ολοκλήρωση μιας μαθησιακής διαδικασίας ΓΝΩΣΕΙΣ Το αποτέλεσμα της αφομοίωσης πληροφοριών μέσω της μάθησης. Οι γνώσεις είναι το σώμα θετικών στοιχείων, αρχών, θεωριών και πρακτικών που σχετίζονται με ένα πεδίο εργασίας ή σπουδής ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ H ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων και αξιοποίησης τεχνογνωσίας για την επίλυση προβλημάτων .Οι δεξιότητες περιγράφονται ως νοητικές (χρήση λογικής, διαισθητικής και δημιουργικής σκέψης) και πρακτικές (αφορούν τη χειρωνακτική επιδεξιότητα και τη χρήση μεθόδων, υλικών, εργαλείων και οργάνων) ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ Η αποδεδειγμένη επάρκεια στη χρήση γνώσεων, δεξιοτήτων και προσωπικών, κοινωνικών ή/και μεθοδολογικών δυνατοτήτων στη δουλειά ή στις σπουδές στην επαγγελματική ή προσωπική ζωή

Αλλαγή Υποδείγματος στην Μάθηση; Διαμόρφωση νέων αναλυτικών προγραμμάτων ΕΕΚ που βασίζονται στα μαθησιακά αποτελέσματα έναντι των παραδοσιακών σπουδών της Γενικής Εκπαίδευσης (Shift to learning outcomes) Διεύρυνση αυτών ώστε να περιλαμβάνουν πλέον και τις βασικές δεξιότητες (basic skills) Επιτρέπουν τη συνύπαρξη διαφορετικών ρυθμών και επιλογών μάθησης (Tailor-made programmes) Έχουν διαφορετικό σχεδιασμό, εφαρμογή και την ανάλογη αξιολόγηση Στο επίκεντρο ο εκπαιδευόμενος (Learner-centered)

Οι ικανότητες– κλειδιά για τον 21ο αιώνα Οι ικανότητες– κλειδιά για τον 21ο αιώνα Είναι οι βασικές ικανότητες που θα πρέπει να αποκτούν: οι νέοι στο τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισής τους, η οποία τους παρέχει τα εφόδια για την ενήλικη ζωή, ειδικότερα για την επαγγελματική ζωή, αποτελώντας ταυτόχρονα τη βάση για περαιτέρω μάθηση οι ενήλικες σε όλη τη διάρκεια ζωής τους, μέσω μιας διαδικασίας ανάπτυξης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους

Οκτώ βασικές ικανότητες η επικοινωνία στη μητρική γλώσσα η επικοινωνία σε ξένες γλώσσες η μαθηματική ικανότητα και βασικές ικανότητες στην επιστήμη και στην τεχνολογία η ψηφιακή ικανότητα οι μεταγνωστικές ικανότητες (Learning to learn) οι κοινωνικές ικανότητες και ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη το αίσθημα πρωτοβουλίας και η επιχειρηματικότητα η πολιτιστική γνώση και έκφραση Σύσταση 2006/962/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τις βασικές ικανότητες της δια βίου μάθησης

Εγκάρσιες - Οριζόντιες Δεξιότητες (Transversal – Horizontal skills) ο κριτικός τρόπος σκέψης η δημιουργικότητα η πρωτοβουλία η επίλυση προβλημάτων η αξιολόγηση των κινδύνων η λήψη αποφάσεων η εποικοδομητική διαχείριση των συναισθημάτων - συναισθηματική νοημοσύνη η ικανότητα ομαδικής εργασίας η προσαρμοστικότητα

Πού και πώς αποκτώνται; Τυπική μάθηση (formal learning ), είναι το ιεραρχημένο, δομημένο και οργανωμένο χρονικά σε βαθμίδες εκπαιδευτικό σύστημα σε 3 βαθμίδες Μη-τυπική-μάθηση (non-formal learning), είναι οποιαδήποτε οργανωμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα εκτός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, που απευθύνεται σε συγκεκριμένους εκπαιδευόμενους και έχει συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους Άτυπη μάθηση (informal learning), είναι η διαδικασία με την οποία κάθε άτομο, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, μαθαίνει και αποκτά στάσεις, αξίες, ικανότητες – δεξιότητες και γνώσεις, από την καθημερινή εμπειρία και τις επιδράσεις που δέχεται από το περιβάλλον του (εργασία, οικογένεια, γειτονιά, ελεύθερες ασχολίες, βιβλιοθήκες, μέσα μαζικής ενημέρωσης, κ.ά

Τι ζητά η αγορά εργασίας ; Δεξιότητες Απασχολησιμότητας (employability skills) Hard skills (IQ), είναι το σύνολο των δεξιοτήτων ενός ατόμου και η ικανότητα του να εκτελεί ένα συγκεκριμένο τύπο εργασίας ή δραστηριότητας Soft skills (EQ), είναι τα προσωπικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου που ενισχύουν την αλληλεπίδραση του στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον και καθορίζουν την εργασιακή του απόδοση και τις προοπτικές για καριέρα Δημιουργικότητα (Creativity) Καινοτομία (Innovation) Πρωτοβουλία Συνέπεια και Εμπιστοσύνη Επιχειρηματικότητα (Entrepreneurship)

Τι απαιτούν οι εργοδότες; Εργασιακή εμπειρία Μαθητεία/Πρακτική άσκηση/Apprenticeship Αντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς σε δεξιότητες Upskilling Reskilling

Η απάντηση των Ευρωπαϊκών πολιτικών ΕΚ στις σύγχρονες προκλήσεις Η απάντηση των Ευρωπαϊκών πολιτικών ΕΚ στις σύγχρονες προκλήσεις ΕΚ 2020 / Τα Ευρωπαϊκά εργαλεία : Πλαίσιο Προσόντων (EQF-NQF) ΕCVT (Σύστημα πιστωτικών μονάδων ΕΕΚ) Εγκυροποίηση της μη-τυπικής και άτυπης μάθησης (2018) ΕQAVET (Διασφάλιση της ποιότητας)

Κοινά Ευρωπαϊκά εργαλεία-2 Κοινά Ευρωπαϊκά εργαλεία-2 Εργαλεία ανίχνευσης αναγκών σε μάθηση: PIAAC on line (για την ανίχνευση αναγκών σε βασικές δεξιότητες (Γραμματισμού-Αριθμητισμού-Λύση προβλημάτων σε προηγμένο τεχνολογικό περιβάλλον) Εργαλεία πρόβλεψης ζήτησης σε δεξιότητες/ικανότητες: Skillsnet οn line - CEDEFOP Πληροφόρηση ανά χώρα/τομέα/επίπεδο εκπαίδευσης Εργαλεία εξεύρεσης απασχόλησης Υπηρεσίες Δια βίου Προσανατολισμού & Συμβουλευτικής Προγράμματα κινητικότητας (Μobility schemes)

Βασικά Συμπεράσματα Λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της οικονομίας της γνώσης και τις ταχείες αλλαγές στην τεχνολογία, τις αγορές και τις ευκαιρίες απασχόλησης, η εμπλοκή των πολιτών με την επίσημη εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επανακατάρτιση είναι πιθανό να διαρκέσει και μετά την ενηλικίωση. Η αλλαγή  της αξιολόγησης της εκπαίδευσης-κατάρτισης από τα μαθησιακά αποτελέσματα  και την ανάλυση αυτών σε γνώσεις-δεξιότητες –ικανότητες αναγνωρίζει και τις τυπικές μορφές και άτυπης μάθησης  τις οποίες και πιστοποιεί και αναγνωρίζει ως έγκυρες. Η μετάβαση από την Εκπαίδευση-Κατάρτιση στην Απασχόληση δεν έχει πια γραμμική πορεία. Κοινά εργαλεία φιλοδοξούν να  ανιχνεύουν τις ανάγκες των ατόμων και των οργανισμών σε δεξιότητες ,να προβλέπουν τη ζήτηση της αγοράς σε ικανότητες και να αναζητούν εργασία, εκπαίδευση ή κατάρτιση. Επομένως, η διαχείριση της επαγγελματικής αναζήτησης: απαραίτητη ικανότητα του ατόμου σε ένα περιβάλλον που αλλάζει.

Βιβλιογραφία UNESCO (1997), Learning : the treasure within-report of the International Commission on Education for the 21st century, chaired by Jacques Delors Edgar Morin (1997), Seven complex Lessons in Education for the future, Unesco Howard Gardner(1983), Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences Kolb,D. (1996), Experiential learning: experience as a source of learning and development Daniel Goleman (1996), EQ-Emotional Intelligence Howard Gardner (2008), 5 minds for the future Tony Wagner (2009), Creating innovators: the making of young people who will change the world The shift to leaning outcomes (2008), CEDEFOP

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας magda.trantallidi@gmail.com