Βασίλης Κοντογιάννης Κορίνα Χρίστου Ε΄τάξη 10/3/2014

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γιαννάκης Καμηλάρης και Μαρία Φένεκ
Advertisements

Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
Ιωάννα Ιωάννου Μαρίνα Χατζηχάννα Στ’ τάξη
Βουφαβεντο Δημήτρης Ιωάννου, Γεωργία Καστανιά Στ΄ τάξη
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος Εργασία από τον Εμμανουήλ Βαμβατσούλη
Άγιος Ιλαρίωνας Το κάστρο του Άγιου Ιλαρίωνα βρίσκεται στην Κύπρο στην Κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας Από Λάμπρο Παναγή, Λήδα Νεοφύτου, Σοφία Χριστοφόρου.
ΑΓΙΟΣ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ Στέλιος Θεοχάρους, Σοφία Τσαγγαρίδου
Γ) Μετά από το Μουσείο Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στα πλαίσια διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΠΑΡΤΑΛΗΣ ΤΙΤΟΣ ΜΙΝΙΣΣΑΛΙ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Η ΕΤΙΑ.
Γιαννης Πουρσανιδης Ε’1
Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ
H KATEXOMENH AMMOXΩΣΤΟΣ
Το κάστρο της Καντάρας Από την ομάδα Μάρκο Πόλο της ΣΤ’
Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η', τον Παλαιολόγο
Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
Μνημεία και αξιοθέατα από την επαρχία Κερύνειας
Σκοπός του μαθήματος Οι μαθητές να γνωρίσουν βασικές πληροφορίες που αφορούν τα τείχη της Λευκωσίας, το συνεδριακό κέντρο και οργανισμούς που προάγουν.
Copyright by Tsoulis Miltiadis 1999
Λ Ε Υ Κ Ω Σ Ι Α Σκοπός μαθήματος
ΠΑΦΟΣ Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανάμεσα στις περιοχές που κατέλαβαν οι Σελτζούκοι ήταν και τα Ιεροσόλυμα, η ιερή πόλη που έζησε και δίδαξε ο Χριστός. O αυτοκράτορας Αλέξιος Α', ο Κομνηνός,
Η πόλη της Κερύνειας – εισαγωγικά Θέση Ονομασία Ιστορία
Κάστρο Της Καντάρας Νικόλας Ράντεβιτς,Έλενα Χαραλάμπους , Καταλίν Ντιακονέσα,Μαρία Καστανιά. Δασκάλα : κα. Χρύσω Κεττένη Σχολική χρονιά: Ά Δημοτικό.
Παναγιώτης Μεσίτης Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου Αντρέας Στυλιανού
ΝΙΚΟΛΑΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΜΑΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΓΑΛΕΜΟΣ
Μνημεία & Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
Κερύνεια Σοφία Στόικα.
Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης της Αμμοχώστου
Μονή Κύκκου.
Λευκός Πύργος Το μνημείο σύμβολο της Θεσσαλονίκης
Θέκλα Παναγή Αντρεανή Κωνσταντίνου Γιώργος Μαραθεύτης Δασκάλα:κα Χρύσω Κεττένη Α΄ Δημοτικό Σχολείο Κοκ\θιας Έτος: Θέκλα Παναγή Αντρεανή Κωνσταντίνου.
Μικαέλλα Σοφοκλέους Κωνσταντίνος Μενελάου Χρίστος Κουμίδης
ΡΑΦΑΗΛ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΣΙΟΣ ΧΑΡΗΣ ΑΛΕΤΡΑΡΗΣ
Η Πόλη της Πάφου Θέση Ιστορία Πληθυσμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Παραδοσιακές φωνές και τραγούδια της κατεχόμενης γης μας, πριν και μετά από την εισβολή Αντώνης Ευαγγέλου Α΄5, Κάλια Σουτζιή Α΄5 Μάγια Ψύλλου Α΄5, Ορθοδοξία.
Μαρία , Δημήτρης Μαρία , Μαργαρίτα
Κώστας Μπάρτζης Ε2 1 Ο Πρόυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης
Α. Η ναοδομία της Θεσσαλίας (10ος – 12ος αι.)
Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα
ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την.
Η βυζαντινή Κύπρος Κεφάλαιο 37 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
{ Ενότητα 3 η κεφ. 12 Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου- Διονύσιος Σολωμός Ούρδας Ιωάννης 2013.
Οι Τούρκοι πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη Κεφάλαιο 35 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
Το Κάστρο της Καντάρας Από τους: Μικαέλα ΔημητρίουΜικαέλα Δημητρίου Στέφανο ΜαταίουΣτέφανο Ματαίου Χρήστο ΚουντουρίδηΧρήστο Κουντουρίδη Φρόσω ΣαββίδουΦρόσω.
Γεωργία Κλεάνθους, Θανάσης Κυριάκου, Ελένη Αντρέου Δασκάλα : Χρύσω Κεττένη Ά Δημοτικό Κοκινοτριμιθιάς
Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ. Αναφέρεται με το όνομα αυτό, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ: ΚΥΡΙΑΚΟ ΑΔΑΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟ ΑΔΑΜΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΠΑΜΠΑΛΗ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΠΑΜΠΑΛΗ ΣΤΑΥΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΑΥΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΥ ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ.
ΚΟΥΡΙΟ, ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΚΟΛΟΣΣΙ Λάρα Πάτσι, Ηλιάνα Αχιλλέως.
Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. 2 3 Εικόνες από την Αμμόχωστο Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν.
Από το Μάρκο Φοινικαρίδη Νοέμβριος, 2016
Ήταν ένα μικρό καράβι… παιχνίδι από τη Μαριάννα Ιωάννου.
ΚΟΡΩΝΗ.
Διαδρομή Πάφος - Λεμεσός
ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ Όλγα Καϊμακά Ε΄ Τάξη 43ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
Αγία Σοφία Η Αγία Σοφία ,ικ΄π στη Θεσσαλονίκη, είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, η οποία έχει παραμείνει ακέραια μέσα στο βάθος του χρόνου.
ΑΝΤΡΕΑ ΤΟΜΑΖΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΡΕΑΝΑ ΦΛΩΡΙΔΗ
Ι.Μ. ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
ΤΟ ΑΒΑΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΛΛΑΠΑΙΣ
Τα Τείχη της Αμμοχώστου Άντρεα Τσιηφτέ Έλενα Μικαίου
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Καρανάσιου Κατερίνα Β’1 26/05/2017
Καστρο κερκυρασ 13ο Γυμνασιο πατρων 2017 Λυδία Χείρα Β'1.
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική
Στέφανος Χριστοδούλου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Βασίλης Κοντογιάννης Κορίνα Χρίστου Ε΄τάξη 10/3/2014 ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΣΤΡΑ Βασίλης Κοντογιάννης Κορίνα Χρίστου Ε΄τάξη 10/3/2014

Το κάστρο της Κερύνειας Το φρούριο της Κερύνειας είναι κτισμένο γύρω από μια εσωτερική αυλή. Χώροι διαμονής, αποθηκευτικοί χώροι, φυλακές αποθήκες, οπλαποθήκες, θολωτές δεξαμενές περιβάλλουν την αυλή. Στην είσοδο υπήρχε μια κρεμαστή γέφυρα πάνω από την τάφρο. Τα νεώτερα χρόνια η εσωτερική αυλή του φρουρίου χρησιμοποιήθηκε για διάφορες εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.α. Μέσα σε ειδικά διασκευασμένη αίθουσα φυλάσσεται το αρχαίο καράβι της Κερύνειας.   Από το βιβλίο «Η κατεχόμενη γη μας»

Το κάστρο της Κερύνειας Το κάστρο της Κερύνειας χτίστηκε το 1208 από τους Φράγκους στη θέ­ση που υπήρχε πρωτύτερα Βυζαντινό φρούριο, για υπεράσπιση της πόλης και του λιμανιού της. Υπάρχει ακόμα ο Βυζαντινός ναός του Άγιου Γεωργίου μέσα στο κάστρο. Ήταν πολύ ισχυρό. Παρόλο που πολιορκήθηκε εννιά φορές, ποτέ δεν πάρθηκε με έφοδο. Λογγοβάρδοι, Γενουάτες, Μαμελούκοι, δοκίμασαν εναντί­ον του όλες τις πολεμικές μηχανές της εποχής, μα δεν κατάφεραν να το εκπορθήσουν. Μονάχα με δόλο το κυρίευαν ή με συνθηκολόγηση. Επιδιορθώθηκε από τους Βενετσιάνους και σήμερα βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Εκεί βρίσκονται τώρα το «καράβι της Κερύνειας» που ανασύρθηκε από τα βάθη της Κερυνειώτικης θάλασσας κι άλλοι αρχαιολογικοί θησαυροί της Κύπρου.

Το κάστρο της Καντάρας   Είναι χτισμένο σε βραχώδη κορυφή ύψους 620 μέτρων. Δεσπόζει της βό­ρειας παραλίας και της ανατολικής Μεσαορίας και ελέγχει την είσοδο της Καρπασίας. Σ' αυτό αιχμαλωτίστηκε ο Ισαάκιος Κομνηνός από το Ριχάρδο Λεοντόκαρδο. Το 1230 ο αντιβασιλιάς Ιωάννης ντ' Ιμπελίν πολιόρκησε και πήρε το κάστρο από μια φιλογερμανική ομάδα που κατέφυγε εκεί. Χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο όσο καιρό κρατούσαν οι Γενουά­τες την Αμμόχωστο, από τους Φράγκους βασιλιάδες. Καταστράφηκε από τους Βενετσιάνους.

Το Βουφάβεντο Είναι χτισμένο στη δεύτερη σε ύψος κορυφή του Πενταδάκτυλου (950 μ.). Δεν ήταν μεγάλο κάστρο, μα ήταν απόρθητο. Εκεί κατέφυγαν το 1232 οι συγγενείς του αντιβασιλέα Ιωάννη ντ' Ιμπελίν κι η γερμανόφιλη ομάδα του Έημερη Μπαρλέ δεν μπόρεσε να το κυριεύσει. Χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σαν φυλακή κατά τη Φραγκοκρατία. ΄Ηταν το καλύτερο παρατηρητήριο της Κύπρου. Καταστράφηκε κι αυτό από τους Βενετσιάνους. Στη νότια πλαγιά του Βουφαβέντο βρίσκεται και το μοναστήρι του Αγίου Χρυσοστόμου.  

Το κάστρο του ΑΓΙΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΑ Είναι χτισμένο σε κορφή ύψους 725 μ. όπου είχε ασκητέψει ο Άγιος Ιλαρίωνας ο Μέγας τον 6ο αιώνα μ.Χ. Το 1230 μ.Χ. το πήρε ο Γερμανός αυτοκράτορας Φρειδερίκος Βαρβα-ρόσσας (Κοκκινογένης) που είχε πάρει μέρος στην Έκτη Σταυροφορία μα τον έδιωξε ύστερα από δυο χρόνια ο Φράγκος αντιβασιλέας της Κύπρου Ιω­άννης ντ' Ιμπελίν. Χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο κατά των Γενουατών το 1382 από τον Φράγκο κόμη Αντιόχειας Ιωάννη ντε Λουζινιάν. Εκεί σκότωσε και τους Βούλ­γαρους μισθοφόρους που τον βοήθησαν γκρεμίζοντας τους με δόλο από ένα παράθυρο στο βάραθρο. Διατηρούνται σήμερα μισοχαλασμένα διάφορα τμήματα του κάστρου που κατάστρεψαν οι Βενετσάνοι.   (Πηγή: Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι, Ε΄-Στ΄τάξης, σ.165)

ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ Ισχυρά, ογκώδη τείχη, μέσου ύψους 15 και πάχους 8 μέτρων, περιβάλ­λουν τη μεσαιωνική Αμμόχωστο. Χτίστηκαν από τους Φράγκους κι ενισχύθηκαν από τους Βενετσιάνους. Έχουν δυο πύλες, μια προς τη θάλασσα και μια προς τη στεριά. Διαθέτουν εσωτερικές σκάλες προς τους προμαχώνες και πύργους. Πιο σπουδαίος είναι ο Πύργος του Οθέλλου που πήρε το όνομα του από το όνομα του ήρωα της ομώνυμης τραγωδίας του Σαίξπηρ, που τοποθέτησε τα γεγονότα του έργου του να διαδραματίζονται σ' αυτόν, Η Αμμόχωστος χάρη στα ισχυρά τείχη της και στη γενναιότητα των λίγων υπερασπιστών της άντεξε τις αλλεπάλληλες επιθέσεις πολυάριθμων Τούρκων για εννιά μήνες το 1570. Δεν πατήθηκαν τα τείχη. Οι υπερασπιστές της παρά­δωσαν την πόλη όταν έλειψαν οι τροφές και τα πολεμοφόδια κι ύστερα από συμφωνία με τους Τούρκους. Οι Τούρκοι δεν κράτησαν τη συμφωνία. Οι αρχηνοί των υπερασπιστών της πόλης είχαν μαρτυρικό θάνατο. (πηγή: Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι)