Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΜΑΡΙΛΙΑ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ Β3

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Απόστολος Ανδρέας, Ριζοκάρπασο
2) Απόστολος Βαρνάβας, Αμμόχωστος 3) Άγιος Σπυρίδωνας, Τρεμετουσιά 4) Μονή Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, Πενταδάκτυλος 5) Άγιος Μάμας. Μόρφου 6) Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων, Αμμόχωστος

3 Απόστολος Ανδρέας, Ριζοκάρπασο
Απόστολος Ανδρέας, Ριζοκάρπασο Τα μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα βρίσκεται στο Ριζοκάρπασο. Ο τόπος που ανεγέρθη είναι συμβολικός λόγω μιας παράδοσης που λέει πως ένας καπετάνιος θέλησε να κτίσει το μοναστήρι σ’ εκείνο γιατί ήταν ο τόπος που ο Απόστολος Ανδρέας θεράπευσε το τυφλό παιδί του. Η μονή κτίστηκε εκεί γιατί ο Απόστολος Ανδρέας είχε σταματήσει τυχαία εκεί.

4 Σχετικά με το κτήριο Η μονή του Αποστόλου Ανδρέα ανοικοδομήθηκε το 1855 από τον πάπα Ιωάννη Νικόλα Διάκου, ενώ εγκαινιάστηκε μερικά χρόνια μετά, στις 15 Αυγούστου 1867 επί Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου. Η ανέγερση του νέου ναού έγινε με τη βοήθεια χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από διάφορους εράνους στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το μοναστήρι εορτάζει στις 15 Αυγούστου, μέρα ιδρύσεως του νεοδομηθέντος μοναστηριού.

5 Απόστολος Βαρνάβας, Αμμόχωστος
Το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται στην Αμμόχωστο και απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από την ιστορική πόλη Σαλαμίνα. Είναι ένα πολύ σημαντικό προσκύνημα στην Κύπρο. Το μοναστήρι, αν και είναι σήμερα υπό τουρκική κατοχή, σήμερα βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. .

6 Σχετικά με το μοναστήρι
Το μοναστήρι αυτό κτίστηκε προς τιμή του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου. Πολύ κοντά στο μοναστήρι βρίσκεται ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα. Επειδή το μοναστήρι είναι πολλά χρόνια υπό τουρκική κατοχή, επαναλειτούργησε το Γιορτάζει στις 11 Ιουνίου.

7 Άγιος Σπυρίδωνας, Τρεμετουσιά
Η μονή του Αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται στην τουρκοκρατούμενη Τρεμετουσία. Ο πρώτος ναός κτίστηκε πολύ παλιά, γύρω στο 348 μ.Χ., μετά την κοίμηση του Άγιου Σπυρίδωνος. Ο νέος ανακαινισμένος ναός (1729) είναι κτισμένος πάνω σε μία παλαιοχριστιανική βασιλική (είδος αρχιτεκτονικής).

8 Σχετικά με το μοναστήρι
Ως προς τον τρόπο που είναι κτισμένο το μοναστήρι: Είναι λιθόκτιστο και με αρκετά μεγάλη χωρητικότητα. Συνολικά υπάρχουν 8 δωμάτια. Το μοναστήρι αυτό γιορτάζει τη 12η Δεκεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα.

9 Μονή Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, Πενταδάκτυλος
Αυτό το μοναστήρι βρίσκεται στην Κερύνεια και πιο συγκεκριμένα στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, ενώ βρίσκεται μόλις λίγο πιο κάτω από το ιστορικό κάστρο της Ρίγαινας, το Βουφαβέντο. Κτίστηκε γύρω στο από τους Βυζαντινούς.

10 Σχετικά με το μοναστήρι….
Το μοναστήρι έχει δύο ναούς: την εκκλησία του Αγίου Χρυσοστόμου και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που είναι μικρότερη. Η Εκκλησία του Αγίου Χρυσοστόμου γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε το 1891, ενώ το μοναστήρι, δηλ. οι δύο εκκλησίες, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό θρησκευτικό κέντρο για την Κύπρο μας πριν το 1974 (Τουρκική Εισβολή).

11 Άγιος Μάμας, Μόρφου Ο Άγιος Μάμας είναι ένα μοναστήρι της Μόρφου. Ο ναός αυτός βρίσκεται κτισμένος πάνω στα ερείπια τριών εκκλησιών, δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών (είδος αρχιτεκτονικής) συμπεριλαμβανομένων και μίας βυζαντινής εκκλησίας. Παρόλο που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς φραγκοβυζαντινούς ναούς της Κύπρου.

12 Σχετικά με το μοναστήρι
Στο μοναστήρι υπάρχουν τοιχογραφίες που χρονολογούνται την περίοδο της Ενετοκρατίας, αλλά δεν υπάρχουν τοιχογραφίες σ’ όλο το ναό. Γιορτάζει στις 2 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μάμα.

13 Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων, Αμμόχωστος
Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων είναι άλλη μια κατεχόμενη εκκλησία της Αμμοχώστου όπως και πάρα πολλές άλλες.

14 Σχετικά με την εκκλησία
Επειδή βρίσκεται στα κατεχόμενα η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων δεν τυγχάνει της φροντίδας και του σεβασμού που αρμόζει από τους κατακτητές. Έχει υποστεί μεγάλες ζημιές το 1571 από την πολιορκία της Κύπρου από τους Οθωμανούς και γι’ αυτό εγκαταλείφθηκε. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εκκλησία αυτή είναι ένα είδος σπάνιου και εντυπωσιακού φραγκοβυζαντινού ρυθμού. Δυστυχώς στις μέρες μας δεν προσελκύει καθόλου επισκέπτες λόγω της κατοχής της από τους Τούρκους.

15

16


Κατέβασμα ppt "ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google