Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανάμεσα στις περιοχές που κατέλαβαν οι Σελτζούκοι ήταν και τα Ιεροσόλυμα, η ιερή πόλη που έζησε και δίδαξε ο Χριστός. O αυτοκράτορας Αλέξιος Α', ο Κομνηνός,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανάμεσα στις περιοχές που κατέλαβαν οι Σελτζούκοι ήταν και τα Ιεροσόλυμα, η ιερή πόλη που έζησε και δίδαξε ο Χριστός. O αυτοκράτορας Αλέξιος Α', ο Κομνηνός,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 25. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους

2 Ανάμεσα στις περιοχές που κατέλαβαν οι Σελτζούκοι ήταν και τα Ιεροσόλυμα, η ιερή πόλη που έζησε και δίδαξε ο Χριστός. O αυτοκράτορας Αλέξιος Α', ο Κομνηνός, ζήτησε βοήθεια από τη Δύση για να απελευθερώσει τους Αγίους Τόπους.

3 Οι άρχοντες της Δύσης αντί να στείλουν βοήθεια στους βυζαντινούς, οργάνωσαν μόνοι τους τέσσερις εκστρατείες που τις ονόμασαν σταυροφορίες. Σκοπός τους ήταν να νικήσουν τους Σελτζούκους και να κρατήσουν δικά τους όσα μέρη ελευθερώσουν.

4 Oι σταυροφόροι Στην τέταρτη σταυροφορία, οι σταυροφόροι (Ονομάστηκαν έτσι από το σταυρό που όλοι έφεραν στο χιτώνα τους.) συγκεντρώθηκαν στη Βενετία. Απόφασή τους ήταν να περάσουν με πλοία στην Αίγυπτο και μετά να κατευθυνθούν στα Ιεροσόλυμα. Οι Βενετοί διέθεσαν τα καράβια τους μαζί με τα πληρώματά τους. Ως αντάλλαγμα θα έπαιρναν τα μισά από τα εδάφη και τα λάφυρα που θα κατακτούσαν.

5 Χάρτης με τις τέσσερις πρώτες Σταυροφορίες

6 Οι Βενετοί προς την Κωνσταντινούπολη
Λίγο πριν την αναχώρηση του στόλου παρουσιάστηκε στους Βενετούς ο εκθρονισμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Άγγελος και ζήτησε τη βοήθειά τους για να ξαναπάρει το θρόνο, τάζοντάς τους πολλά χρήματα και δώρα. Οι Βενετοί δέχτηκαν την πρότασή του και ο ναύαρχός τους, αντί να κατευθυνθεί στην Αίγυπτο, οδήγησε τους σταυροφόρους στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε από αυτούς να την καταλάβουν.

7

8 Η Βασιλεύουσα Ο Γάλλος ιστορικός Βελλεαρδουίνος, που ακολουθούσε τη Σταυροφορία γράφει: «Όταν αντικρίσαμε την Κωνσταντινούπολη, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει άλλη τόσο πλούσια πόλη παρόμοια με αυτή. Τα ψηλά τείχη, οι πλούσιοι πύργοι και τα ανάκτορα. Κανένας από μας δεν ήταν τόσο σκληρός , ώστε να μην αισθανθεί το δέρμα του να ανατριχιάζει. Γιατί ποτέ άλλος λαός, από την απαρχή του κόσμου, δεν ανέλαβε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση όσο εκείνη της δικής μας επίθεσης».

9 Οι Φράγκοι στην Κωνσταντινούπολη

10

11

12

13

14 είσοδος σταυροφόρων στην Κωνσταντινούπολη

15 Έτσι η Κωνσταντινούπολη κυριεύτηκε από τους Βενετούς και λεηλατήθηκε άγρια επί τρεις ημέρες.
Tα χάλκινα άλογα του Iπποδρόμου της Kωνσταντινούπολης, έργο του 4ου αιώνα, κοσμούν σήμερα την πρόσοψη του ναού του αγίου Mάρκου στη Bενετία, προϊόν της λεηλασίας της Bασιλεύουσας από τους ιππότες της τέταρτης σταυροφορίας, το 1204.

16 Οι Φράγκοι πολιόρκησαν και κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη το 1204 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια της 4ης Σταυροφορίας που έγινε για να ανακτηθούν οι Άγιοι τόποι των Ιεροσολύμων ,οι Σταυροφόροι αντί να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο ,όπως είχε συμφωνηθεί ,αιφνιδίασαν τους Βυζαντινούς και κατευθύνθηκαν προς την Πόλη ,την οποία και κατέκτησαν . Η άλωση της Κωνσταντινούπολης

17 Αντιστοιχίστε τις έννοιες της πολιορκίας και της άλωσης με τα γεγονότα που σχετίζεται καθεμιά από αυτές: Περικύκλωσαν την πόλη με στρατό και στόλο. Κατέστρεψαν και έκαψαν μέρος της πόλης. Πολιορκία Λεηλάτησαν την πόλη και τις περιουσίες των κατοίκων. Έκλεισαν τις εξόδους προς τη στεριά και τη θάλασσα Σκαρφάλωσαν στα τείχη και άνοιξαν τις πύλες Άλωση Διέκοψαν τον εξωτερικό ανεφοδιασμό Αιχμαλώτισαν πολλούς από τους κατοίκους της Δημιούργησαν κλοιό και απαγόρεψαν την επικοινωνία Κατάργησαν τους άρχοντες που κυβερνούσαν την Πόλη

18 Βάλτε Σ πριν από τις σωστές και Λ πριν από τις λανθασμένες προτάσεις του παρακάτω πίνακα, που αναφέρονται στην άλωση της Πόλης: Οι Φράγκοι λεηλάτησαν ιερά μνημεία και αφάνισαν πολλά έργα. Οι σταυροφόροι «έχασαν» το δρόμο για την Αίγυπτο και πήγαν στην Πόλη. Πολλοί από τους κατοίκους σφάχτηκαν και αιχμαλωτίστηκαν. Οι κατακτητές σεβάστηκαν τους ναούς και τα άλλα μνημεία της Πόλης. Οι άρχοντες των νέων κρατών δεν ήθελαν να ξαναπάρουν την Πόλη. Οι Βενετοί μετέφεραν και τα άλογα του Λυσίππου στη Βενετία. Οι σταυροφόροι πήραν ακόμη και τα ιερά σκεύη από την Αγία Σοφία. Οι Βενετοί εμπόδισαν τους σταυροφόρους να πάνε στην Πόλη. Σ Λ

19

20


Κατέβασμα ppt "Ανάμεσα στις περιοχές που κατέλαβαν οι Σελτζούκοι ήταν και τα Ιεροσόλυμα, η ιερή πόλη που έζησε και δίδαξε ο Χριστός. O αυτοκράτορας Αλέξιος Α', ο Κομνηνός,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google