ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙAΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2014.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ειδικά Θέματα Οικονομίας: Κυβέρνηση και Επιχειρήσεις Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας.
Advertisements

« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
« Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ » Νοέμβριος 2013 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.
RIS3 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Σύνοψη της Συνάντησης Εργασίας
Σε αναζήτηση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας για την ανάπτυξη και τη βιομηχανία Ιούλιος 2013.
Νικόλαος Πετρόπουλος Ημερίδα REPUBLIC MED Πειραιάς 20/03/ REMIDA Σύντομη παρουσίαση.
«Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με υψηλό κόστος ενέργειας ;» Investing in Energy 2014 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Δεκεμβρίου 2010, Αθήνα 2η Σύνοδος Διευθυντών.
Στρατηγική & Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ---- Εναρμόνιση με την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας Υπουργείο Διοικητικής.
Αγορά Ενέργειας στην Ελλάδα Π. Κάπρου Προέδρου της ΡΑΕ Καθηγητή ΕΜΠ.
Αντιπρόεδρος BIC Aττικής Μέλος του ΔΣ του ΕΒΝ - Βρυξέλλες
Public Power Corporation SA Corporate Presentation November ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας, «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» Αρθούρος Ζερβός Πρόεδρος και.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος 1 ΙΕΕΕ-Outstanding Engineer Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, ΕΜΠ 28 Μαίου 2010.
Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας
Θεσσαλονίκη, 21/12/2009 Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Η σημασία και ο Ρόλος των ΤΠΕ στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας Βασίλης Θωμαΐδης Πρόεδρος.
Παναγιώτης Θ. Καπόπουλος
Η καινοτομία στις επιχειρήσεις: Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η καινοτομία στις λειτουργίες Γεωργιάδης Πάτροκλος, Επίκουρος.
Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανάπτυξης και Προώθησης Δικτύων Οπτικών Ινών
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΠΕ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ.
ΑΓΟΡΕΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Β.ΠΑΤΣΟΥΡΑΤΗΣ. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ● Αύξηση των Επενδύσεων ● Τόνωση της Απασχόλησης ● Συγκράτηση Τιμών ● Βελτίωση.
Οι συνθήκες στην ελληνική αγορά ενέργειας Μιχάλης Θωμαδάκης Αντιπρόερδος ΡAE ENERTECH’ 09, ΑΘΗΝΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ MOBILISATION WORKSHOP CLEARSUPPORT PROJECT CHANIA – CRETE
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
Ανάπτυξη και Περιβάλλον Π. Κάπρου Καθηγητή ΕΜΠ και Προέδρου ΡΑΕ.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ (LOGISTICS CHAIN MANAGEMENT)
Η εξοικονόμηση ενέργειας μαζί με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι οι δύο καινούριες συνιστώσες της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
Συνάντηση Στελεχών Δυτικής Μακεδονίας Τάκης Αθανασόπουλος Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Πτολεμαϊδα, 2 Ιουνίου 2008.
Πολιτική Ανταγωνισμού στο τομέα της ενέργειας
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομιών για νέες μικρές επιχειρήσεις Γιάννης Μουρατίδης MSc, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Συνεργάτης Μονάδας Καινοτομίας.
30/10/001 Η Απελευθέρωση της Ενεργειακής Αγοράς Παντελή Κάπρου Προέδρου Ρ.Α.Ε. Καθηγητή ΕΜΠ.
ΑΠΕ στην νέα αγορά ηλεκτρισμού Π. Κάπρος Πρόεδρος ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας)
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΣ
0 Φεβρουάριος 2008 H Στρατηγική Παραγωγής της ΔΕΗ στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον Τάκης Αθανασόπουλος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.
Ασφάλεια Ενεργειακού Εφοδιασμού: Τρίτη Ενεργειακή Δέσμη και Οικονομική Συγκυρία Διεθνές Συνέδριο : "Ασφάλεια Ενεργειακού Εφοδιασμού στην ΕΕ - κύρια ενεργειακά.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
ΜΟΝΤΕΛΟ PEST Πολιτικό/ρυθμιστικό περιβάλλον (πχ νομοθεσία για φόρους/ίδρυση επιχείρησης/περιβάλλον) Οικονομικό περιβάλλον (η αγορά στην οποία δρα η επιχείρηση:
 Σμίκρυνση της αγοράς σε αξίες και όγκο  Προβλήματα Ρευστότητας  Μείωση Περιθωρίων  Μακροχρόνιες Συνθήκες.
« Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή & Ελληνική Αγορά Ενέργειας από τη σκοπιά της Βιομηχανίας » 11 Νοεμβρίου 2014 Κωνσταντίνος Κουκλέλης Πρόεδρος Δ.Σ.
Αιολική Ενέργεια Καθ. Π. Κάπρος, Πρόεδρος Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΠΕ
Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας και Επιχειρηματικές Προοπτικές Π. Κάπρος Πρόεδρος ΡΑΕ Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας)
Η εισφορά του δικαίου του ανταγωνισμού στην ανάπτυξη ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Χαράλαμπος Κιουρτσίδης Προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Παρουσίαση ΕΣΑΗ Αγορά ηλεκτρισμού: Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις-Ευρωπαϊκή πρακτική Συνάντηση με Δημοσιογράφους Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, Milos, Hilton Athens.
Συνέντευξη Τύπου Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011.
1 Στρατηγικό Μάνατζμεντ Τηλεπικοινωνιών Ιεράρχηση Στρατηγικής –Επίπεδα Στρατηγικής.
Aθήνα,16 Νοεμβριου Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνδέει: την έρευνα και καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη με νέους τρόπους όπως είναι.
[Επωνυμία Εταιρίας] Επιχειρηματικό Σχέδιο. Δήλωση Αποστολής  Μια ξεκάθαρη δήλωση της μακροπρόθεσμης αποστολής της εταιρίας μας. Χρησιμοποιούμε λέξεις.
Κανόνες για τις συμφωνίες οριζόντιας συνεργασίας Δημήτρης Λουκάς Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εθνικών Δικαστών – Ε. Ε. Αθήνα,
Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. Χρήστος Βαρσάμης Διευθύνων Σύμβουλος Ρυθμιστικό Πλαίσιο Ταχυδρομικής Αγοράς – Ρόλος της Ε.Ε.Τ.Τ. 1.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
«Ενεργειακές ανάγκες του παραγωγικού τομέα»
Cloud Computing Το cloud computing παρέχει υπηρεσίες υπολογισμού, λογισμικού, πρόσβασης σε δεδομένα και αποθήκευσης που δεν απαιτούν ο τελικός χρήστης.
Παράγοντες που επηρεάζουν ένα σύστημα Υγείας
360funding.gr Μάϊος 2017.
Παράδειγμα 1 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και Κέρδη χρήσης
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕΑΝ ΑΕ
Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )
AMSTERDAM-SMART GRID CASE STUDY
Λειτουργία Συστημάτων Ενέργειας
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
Ρυθμιστική Πολιτική και Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΛΑΙΣΙΟ.
Αναδιοργάνωση Χονδρεμπορικής Αγοράς
Ρυθμιστικά «εργαλεία» για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και την προστασία του καταναλωτή στην αγορά ρεύματος POWER AND GAS SUPPLY FORUM Μάρτιος 2019.
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙAΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2014

Νέες Συνθήκες στο ενεργειακό τοπίο  Σημαντική ανακατανομή της προστιθέμενης αξίας στην αλυσίδα παραγωγής προς όφελος του τομέα των καυσίμων  Επανάσταση στον ενεργειακό τομέα: Νέες τεχνολογίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, «νέα» καύσιμα (shale gas, νέα κοιτάσματα πετρελαίων.  Αίτημα για μείωση ρύπων και εκπομπών CO 2,  Οικονομική κρίση: απαίτηση για φθηνότερη ενέργεια

Ασφάλεια Εφοδιασμού Ασφάλεια Εφοδιασμού: η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών, δομών και οργάνωσης των αγορών ενέργειας, η οικονομική απόδοση των οποίων να είναι επαρκής για τη βιωσιμότητα των αναγκαίων υποδομών.  Η ασφάλεια εφοδιασμού όμως πρέπει να παρέχεται με κόστος που να μπορεί να απορροφηθεί από την οικονομία.  Η μείωση του κόστους θα έρθει μόνο από την ανάπτυξη ανταγωνιστικών πιέσεων, οι οποίες θα ωθήσουν σε βελτίωση της λειτουργικής, τεχνολογικής και οικονομικής αποτελεσματικότητας στη χρήση των υποδομών και διαθέσιμων πόρων.  Χρόνια έλλειψη ανταγωνισμού έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επιβάρυνση της οικονομίας με αναποτελεσματικότητες Έλλειψη ανταγωνισμού στον ενεργειακό τομέα σηματοδοτεί τη σταδιακή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας του συνόλου της οικονομίας.

Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο  Συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων.  Βελτιστοποίηση της χρήσης των υφιστάμενων υποδομών ώστε η αποτελεσματικότητα αυτή να προσελκύει τα αναγκαία κεφάλαια για την ανάπτυξη των συστημάτων. Τα συστήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πεπαλαιωμένα και η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ απαιτεί επιπλέον κεφάλαια για την προσαρμογή των συστημάτων αυτών στις νέες συνθήκες.  Η βελτιστοποίηση πρέπει να γίνει με τρόπο που να είναι δυνατή η μακροχρόνια διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η χρηματοδότηση του οποίου θα στηρίζεται σε οικονομικά υγιείς βάσεις.  Δημιουργία σταθερού θεσμικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος για την υποστήριξη των κατάλληλων, μεγάλου βεληνεκούς υποδομών.  Υιοθέτηση από τα κράτη-μέλη ενιαίου μοντέλου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model)

Εθνικές Υποχρεώσεις  Υιοθέτηση Target Model  Δημιουργία συνθηκών για να επιτρέψουν την υιοθέτηση του ενιαίου μοντέλου ( «Οδικός Χάρτης ΡΑΕ»):  Σταδιακή προσαρμογή δομής της αγοράς, πρόσβαση τρίτων σε λιγνιτικούς και υδροηλεκτρικούς πόρους  Αύξηση ρευστότητας, εισαγωγή διμερών συμβολαίων φυσικής παράδοσης  Άρση στρεβλώσεων και διαμόρφωση του επιπέδου τιμολογίων λιανικής ώστε να καλύπτονται τα κόστη και οι επισφάλειες της αγοράς αναλόγως του προφίλ κατανάλωσης και καταναλωτή  Διαχείριση της παραγωγής των ΑΠΕ, εξασφάλιση συνθηκών χρηματοδότησης τους, διαχείρισης απωλειών για τη συμβατική αγορά  Η ανάπτυξη της αγοράς πρέπει να γίνει υπό τους όρους της Ασφάλειας Εφοδιασμού

Πως πρέπει να προχωρήσουμε Είναι προφανές ότι στο περιβάλλον που διαμορφώνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η στρατηγική επιλογή μπορεί να είναι μόνο η ανάπτυξη ανταγωνιστικών συνθηκών με στόχο:  Κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον για την είσοδο των αναγκαίων υποδομών, που να μπορεί να εκτιμηθεί η χρηματοδοτικότητά τους σε βάθος χρόνου, ► Ασφάλεια Εφοδιασμού  Δημιουργία των χαμηλότερων δυνατών τιμών στην κατανάλωση ► ανάσχεση της στασιμότητας στην κατανάλωση ενέργειας και την υπο-εκμετάλλευση των υποδομών.  Υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας: ο ενεργειακός κλάδος να είναι εργαλείο ανάπτυξης  Αποκάλυψη αξιών και κόστους επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων.

Ρυθμιστικά μέτρα – διαμόρφωση συνθηκών ανταγωνισμού - 1  Τα ρυθμιστικά μέτρα ως προς τις συνθήκες ανταγωνισμού πρέπει να διαμορφώνουν συνθήκες που να επιτρέπουν στους επιμέρους συμμετέχοντες (ΔΕΗ, ανεξάρτητους ή καθετοποιημένους παραγωγούς, προμηθευτές, καταναλωτές) να κατέχουν και να διαχειρίζονται διαπραγματευτικά ατού στην αγορά ενέργειας.  Για παράδειγμα η προτεινόμενη εφαρμογή του ΝΟΜΕ, παρόμοια με αυτή της Γαλλίας μπορεί να προσφέρει σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες συγκεκριμένα πλεονεκτήματα ατού στις μεταξύ τους συζητήσεις. Τα πλεονεκτήματα αυτά για κάθε ομάδα που συμμετέχει στην αγορά πρέπει να διατηρούνται μακροχρονίως και να διασφαλίζουν την παρουσία πολλών συμμετεχόντων.  Η κινητικότητα αυτή της αγοράς θα ωθήσει τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να βρουν ευκαιρίες και στις διπλανές χώρες, διατυπώνοντας με σαφήνεια πλέον το αίτημα τους σαφές αίτημα για τη σύζευξη αγορών, ανάπτυξη των διασυνδέσεων.

Ρυθμιστικά μέτρα – διαμόρφωση συνθηκών ανταγωνισμού - 2  Οι όποιες αποφάσεις αφορούν την εισαγωγή εναλλακτικών καυσίμων, τεχνολογιών (πχ λιθάνθρακα) θα πρέπει να υποστηρίζονται από τις συνθήκες της αγοράς, και της δυνατότητάς τους να δραστηριοποιηθούν με όρους ανταγωνισμού. Αποκλεισμοί από την αγορά παράγουν λανθασμένα σήματα για επενδύσεις. Η ανοιχτή αγορά μπορεί να δημιουργήσει τις ανταγωνιστικές πιέσεις που χρειάζονται.  Επικέντρωση για την εξυπηρέτηση αναγκών που μπορούν να προσδώσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην χώρα: εξαγωγικές δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας θα μείωναν την ευκαιρία αυτή. Σε άλλες εποχές θα ήταν εύλογο να εξαχθούν κεφάλαια στις γειτονικές χώρες για ενεργειακές επενδύσεις. Μόνο ο τομέας των υδροηλεκτρικών, η περαιτέρω ανάπτυξή τους θα μπορούσε να προσδώσει στοιχεία αποδοτικότητας στην εξαγωγή ενέργειας. Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί:  τα όποια πλεονάσματα παραγωγού προκύπτουν στην ελληνική αγορά, είτε από τη χρήση λιγνίτη, νερών ή ΑΠΕ πρέπει να παραμένουν στον παραγωγό και στην ενεργειακή αγορά ή να διαχέονται στην κατανάλωση?  Μπορεί το πλεόνασμα αυτό να καταστήσει την ενεργειακή αγορά ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο ή άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι έχουν σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, εάν βέβαια μπορούν να έχουν παρόμοια κόστος ενέργειας με τους ανταγωνιστές τους?

Στήριξη της κινητικότητα αυτής  Λόγω κακής χρηματοοικονομικής κατάστασης χρειάζονται «άσπρες τρύπες», που θα εξοικονομούσαν κόστη, και εμμέσως θα «χρηματοδοτούσαν» αυτήν την κινητικότητα:  Διασύνδεση νήσων  Βελτίωση αγοράς ΦΑ και όρων προμήθειας του. Μεταβολή ρυθμιστικού πλαισίου της λιανικής αγοράς, δημιουργία συνθηκών περαιτέρω ανάπτυξης δικτύων διανομής. Διεύρυνση μεγέθους ανταγωνσιτικής αγοράς.  Αποτελεσματική διαχείριση πιστωτικού κινδύνου, ήτοι του κινδύνου είσπραξης των λογαριασμών.  Μείωση φορολογίας, σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.  Διαμόρφωση νέων συνθηκών της αγοράς ΑΠΕ, οι οποίες αναπτύσσονται με όρους ανταγωνισμού: υποχρεώσεις προμηθευτών/ καταναλωτών να καταναλώνουν ενέργεια από ΑΠΕ αντί των υφισταμένων FIT θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των ΑΠΕ με την αναγκαία μόνο επιβάρυνση στον καταναλωτή.

Ευχαριστώ πολύ Μίλτος Ασλάνογλου Β’ Αντιπρόεδρος ΡΑΕ