Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με υψηλό κόστος ενέργειας ;» Investing in Energy 2014 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με υψηλό κόστος ενέργειας ;» Investing in Energy 2014 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με υψηλό κόστος ενέργειας ;» Investing in Energy 2014 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.

2 2 Ευρώπη : Προτεραιότητα η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας  Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίρνουν συνεχώς νέα μέτρα που μειώνουν το κόστος Ενέργειας για τη βιομηχανία των χωρών τους πλέον αυτών που ίσχυαν (όπως διακοψιμότητα, διμερή συμβόλαια κ.α.)  Η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας είναι στην ατζέντα της συνάντησης κορυφής το Μάρτιο στο πλαίσιο επίτευξης το 2020 του στόχου 20%.

3 3 Ελλάδα : Υπάρχει πολιτική για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας;  To κόστος ενέργειας για την Ελληνική βιομηχανία είναι 30-40% υψηλότερο από το κόστος των Ευρωπαίων ανταγωνιστών.  Πότε θα δούμε να εφαρμόζονται τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας (με κόστος που δεν υπερβαίνει τα € 100 εκ) όταν :  μόνο το επιπλέον κόστος στήριξης των μονάδων ΦΑ είναι € 120 εκ  το κόστος μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής το 2013 είναι € 200 εκ  Μόνο το κόστος της φούσκας των Φ/Β είναι 1,6 δισ.  Η κρατική ΔΕΠΑ έχει απαράδεκτα υπερκέρδη .

4 4 Υψηλό Κόστος Ενέργειας - Ανταγωνιστικότητα - Ανάπτυξη  Εάν το κόστος ενέργειας μειωθεί στο επίπεδο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας:  η Ελληνική βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης.  Θα ξεκινήσουν άμεσα σταματημένες γραμμές παραγωγής και βιομηχανικές μονάδες.  Θα αυξηθούν οι εξαγωγές.  Θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.  Θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και θα αυξηθούν τα έσοδα για το δημόσιο.  Θα έρθουν παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα.

5 5 Μη Ανταγωνιστική Αγορά για τον Καταναλωτή  Μοντέλο Αγοράς (υποχρεωτικό pool)  Πρακτικά αδύνατες οι «φθηνές» εισαγωγές λόγω του υψηλού κόστους των στρεβλώσεων της χονδρεμπορικής αγοράς.  Ένας μοναδικός κυρίαρχος παίκτης στην προμήθεια με πρόσβαση στις εγχώριες πηγές  Αδικαιολόγητα υψηλά εγγυημένα έσοδα των παραγωγών μέσω «μεταβατικών» μηχανισμών.

6 6 Υψηλό κόστος στήριξης των Ανανεώσιμων πηγών  Το εγγυημένο έσοδο των παραγωγών ΑΠΕ προβλέπεται να φθάσει τα € 2 δισ. το 2014.  Μέσο κόστος ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ €/ΜWh 214, χωρίς το κόστος αντιστάθμισης των διακυμάνσεων της εγχεόμενης ενέργειας  Η αύξηση παραγωγής των ΑΠΕ το 2014 οδήγησε στη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής και στην αύξηση του κόστους της χονδρεμπορικής κατά τουλάχιστον € 200 εκ.,

7 7 Ενεργειακό μείγμα – Υπάρχει προοπτική Ανάπτυξης ;  Επανεξέταση του στόχου 20-20-20 λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες.  Μόνο ΑΠΕ με δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας π.χ με έργα αντλησιοταμίευσης δεν θα αυξήσουν το κόστος.  Μόνο η προοπτική χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας θα προσελκύσει παραγωγικές επενδύσεις και θα αποτρέψει το κλείσιμο των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

8 8 Βιομηχανικά τιμολόγια  Οι βιομηχανίες με συνεχή σταθερή 24ωρη λειτουργία ή με λειτουργία στη ζώνη ελαχίστου φορτίου (νύχτα – Σ/Κ) αποτελούν φορτίο βάσης και πρέπει να τιμολογούνται με το κόστος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάσης συνεχούς λειτουργίας  Οι πολύ υψηλές ρυθμιστικές χρεώσεις € 800 εκ - 1,6 δισ ΕΤΜΕΑΡ, € 1δισ. ΥΚΩ αυξάνουν το ρίσκο ανάκτησης του πραγματικού κόστους από τη Χαμηλή Τάση με αποτέλεσμα:  Πολύ χαμηλά τιμολόγια στη Χ.Τ.  Υψηλά βιομηχανικά τιμολόγια

9 9 Μονοπωλιακή αγορά Φυσικού Αερίου  Δεν υπάρχει κώδικας προμήθειας.  Δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής φυσικού αερίου μέσω αγωγού.  Μόνο 20 επιλέγοντες πελάτες μπορούν θεωρητικά να επιλέξουν προμηθευτή.  Η μονοπωλιακή αγορά εμποδίζει την ανάπτυξη ανταγωνισμού σε βαθμό που η Ελληνική οικονομία δεν θα ωφεληθεί από τον ΤΑP.

10 10 Μη ανταγωνιστικό κόστος Φ.Α. για την Ελληνική βιομηχανία  Γιατί δεν μειώνεται ο υπερβολικά υψηλός ΕΦΚ;  Γιατί η μείωση του κόστους μεταφοράς από τον ΔΕΣΦΑ και η μείωση της τιμής προμήθειας από την Αλγερία δεν πέρασαν στους μη επιλέγοντες;  Γιατί στις περιοχές των νέων ΕΠΑ υπάρχει ακόμη το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ;  Γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε ρύθμιση «άπαξ επιλέγων πάντα επιλέγων»;

11 11 Συμπεράσματα(1)  Το υψηλό κόστος ενέργειας πλήττει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των μεταποιητι- κών επιχειρήσεων.  Η προοπτική υψηλότερου κόστους ενέργειας με ορίζοντα το 2020 απομακρύνει νέες παραγωγικές επενδύσεις.  Υπάρχει ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της Ενεργειακής πολιτικής με γνώμονα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

12 12 Συμπεράσματα (2)  Πρέπει να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για τη δημιουργία ανταγωνισμού στις αγορές ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.  Η βιομηχανική πολιτική και ειδικότερα η πολιτική ανταγωνιστικής ενέργειας βρίσκονται στην κορυφή της Ευρωπαϊκής ατζέντας.  Θα βρεθούν στην κορυφή και της Ελληνικής ατζέντας; Πότε η κυβέρνηση θα δώσει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα;

13 Ευχαριστούμε


Κατέβασμα ppt "«Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με υψηλό κόστος ενέργειας ;» Investing in Energy 2014 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google