Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

« Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ » Νοέμβριος 2013 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "« Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ » Νοέμβριος 2013 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 « Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ » Νοέμβριος 2013 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ.

2 2 Ανάπτυξη της Βιομηχανίας Ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη (1)  Η Ανάπτυξη της Βιομηχανίας στις δεκαετίες 60-70 στηρίχτηκε στην φθηνή ενέργεια που παραγόταν στους λιγνιτικούς σταθμούς.  Το 1980 η Βιομηχανία αντιπροσώπευε το 16,3% του ΑΕΠ.  Το 2012 αντιπροσωπεύει μόνο το 9,7% του ΑΕΠ.  Το ζητούμενο σήμερα είναι η Ανάπτυξη:  Μπορεί να γίνει Ανάπτυξη χωρίς Βιομηχανία;

3 3 Ανάπτυξη της Βιομηχανίας Ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη (2)  Που μπορεί να στηριχτεί λοιπόν η επαναβιομηχάνιση της χώρας ? Δανείζομαι την απάντηση από ένα άρθρο των κ. Παπαμαντέλλου – Γιωτόπουλου:  Η«απεξάρτηση» από τον λιγνίτη, το μόνο που τελικά θα πετύχει είναι να κερδίσουμε τον έπαινο του «καλού πράσινου μαθητή», αλλά και να στείλουμε στην ανεργία και την ανέχεια μερικές ακόμα χιλιάδες Έλληνες.  Η αξιοποίηση του εγχώριου ορυκτού πλούτου στηρίχθηκε στο ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος των λιγνιτικών  Χωρίς αυτή την προσέγγιση θα ήταν αδύνατη η δημιουργία της μεγάλης βιομηχανίας ενεργειακής έντασης στην Ελλάδα, που δημιούργησε και στηρίζει, άμεσα και έμμεσα, χιλιάδες θέσεις εργασίας στον Ελληνικό χώρο.

4 4 Υψηλό Κόστος Ενέργειας - Ανταγωνιστικότητα  Το κόστος ενέργειας (ηλεκτρική ενέργεια-φυσικό αέριο) είναι 30-40 % υψηλότερο από το μέσο κόστος στην Ευρώπη.  Το υψηλό αυτό κόστος έχει πλήξει την διεθνή ανταγωνιστικότητα ακόμα και των υγιών, δυναμικών και εξωστρεφών μεταποιητικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η βιωσιμότητ α τους.  Το υψηλό κόστος ενέργειας δεν πρόεκυψε από την μια μέρα στην άλλη. Ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και 10χρόνια χωρίς να ληφθεί υπόψη η επίπτωσή της στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

5 5 Λανθασμένος Ενεργειακός σχεδιασμός  Η πολιτική αυτή στην ηλεκτρική Ενέργεια είχε 2 άξονες :  την Πράσινη Ανάπτυξη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού στόχου 20-20-20 με την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα με ταυτόχρονο προγραμματισμό απόσυρσης 3.500ΜW λιγνιτικών μονάδων, έως το 2020, λόγω ορίων εκπομπών και  το Άνοιγμα της Αγοράς με τη δημιουργία ανταγωνισμού με προσέλκυση νέων επενδυτών στην παραγωγή.

6 6 Μη ανταγωνιστικό Ενεργειακό Μείγμα(1)  Δυστυχώς ιδεοληψίες και αφορισμοί του «βρώμικου» λιγνίτη οδήγησαν στην επιλογή ενός μη ανταγωνιστικού μείγματος καυσίμου, που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και που βασίστηκε:  στο ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο,  Στη κατασκευή μονάδων φ.α. που σχεδιάστηκαν να λειτουργούν σαν μονάδες βάσης και όχι σαν ευέλικτες μονάδες, που θα υποστήριζαν την αύξηση των ΑΠΕ.  και στην όπως αποδείχτηκε ακόμη ακριβότερη ενέργεια από Φ/Β.

7 7 «Πράσινη» Ανάπτυξη: εκτός ελέγχου η κατάσταση? Πηγή: ΛΑΓΗΕ

8 8 Επίδραση της διείσδυσης των Φ/Β στην συνεχή λειτουργία των λιγνιτικών (1)

9 9 • Η αύξηση παραγωγής των ΑΠΕ λόγω των στρεβλώσεων της αγοράς οδήγησε το 2013 σε μείωση κατά 20% της λιγνιτικής παραγωγής αντί να μειώσει την παραγωγή από φυσικό αέριο. • Αποτέλεσμα αύξηση του κόστους της αγοράς κατά 200εκ€ Μείωση των λιγνιτών λόγω της αύξησης της παραγωγής των ΑΠΕ σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις της αγοράς

10 10 Ποιο Ενεργειακό μείγμα θα στηρίξει την Ανάπτυξη?  Επανεξέταση του στόχου 20-20-20 λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες.  Εάν προτεραιότητα είναι η ανταγωνιστικότητα και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της κοινωνικής ειρήνης, απαιτείται η επαναδιαπραγμάτευση του χρονοδιαγράμματος του στόχου, όπως πέτυχαν 10 Κ.Μ. της Ε.Ε.  Μόνο η προοπτική χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας θα προσελκύσει παραγωγικές επενδύσεις και θα αποτρέψει το κλείσιμο των υφιστάμενων επιχειρήσεων.  Αντί της εφαρμογής του προγράμματος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων (3.500MW έως το 2020) να μελετηθεί ο εκσυγχρονισμός των παλαιών μονάδων με σύγχρονες τεχνολογίες και σεβασμό στο περιβάλλον.

11 11 Υψηλό Κόστος Ενέργειας - Ανταγωνιστικότητα - Ανάπτυξη  Με ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας στο επίπεδο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας:  η Ελληνική βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης.  Θα ξεκινήσουν σταματημένες γραμμές παραγωγής και βιομηχανικές μονάδες άμεσα.  Θα αυξηθούν οι εξαγωγές.  Θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.  Θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και θα αυξηθούν τα έσοδα για το δημόσιο.  Θα έρθουν παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα.

12 12 Συμπέρασμα  Προτεραιότητα είναι η ανταγωνιστικότητα και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της κοινωνικής ειρήνης:  Απαιτείται ΑΜΕΣΑ η αναθεώρηση του στόχου 20-20-20.  Ο Λιγνίτης να διατηρήσει την θέση του στο Ενεργειακό μείγμα.  Ανάγκη ριζικής αναθεώρησης της Ενεργειακής πολιτικής με γνώμονα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

13 Ευχαριστούμε


Κατέβασμα ppt "« Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ » Νοέμβριος 2013 Κοντολέων Αντώνης Μέλος Δ.Σ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google