Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παράδειγμα 1 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και Κέρδη χρήσης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παράδειγμα 1 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και Κέρδη χρήσης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3

4

5

6

7

8

9 Παράδειγμα 1 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και 2007. Κέρδη χρήσης Επενδεδυμένο κεφάλαιο Πωλήσεις Ζητείται: 1)Να υπολογιστεί η τιμή του δείκτη αποδοτικότητας της επένδυσης για τα δύο έτη. 2)Να αναλυθεί ο δείκτης αποδοτικότητας της επένδυσης στους δείκτες αποδοτικότητας πωλήσεων και κυκλοφοριακής ταχύτητας κεφαλαίου. Σχολιάστε το αποτέλεσμα.

10 Παράδειγμα 2 Παρατίθενται τα ακόλουθα στοιχεία για τρεις εταιρείες που λειτουργούν στον ίδιο κλάδο (ποσά σε ευρώ): Α Β Γ Πωλήσεις Κέρδη Επενδύσεις σε πάγια Να υπολογιστεί ο δείκτης αποδοτικότητας της επένδυσης. Να υπολογιστεί η αποδοτικότητα των πωλήσεων. Να υπολογιστεί η κυκλοφοριακή ταχύτητα παγίων για κάθε επιχείρηση και να σχολιάσετε το αποτέλεσμα.

11

12

13

14 Παράδειγμα 3 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και 2007. Κέρδη χρήσης Επενδεδυμένο κεφάλαιο Πωλήσεις Αν το κόστος κεφαλαίου της επιχείρησης είναι 10% και για τα δύο έτη, να υπολογίσετε το υπολειμματικό εισόδημα και για τα δύο έτη και να το συγκρίνεται με τις τιμές του δείκτη αποδοτικότητας της επένδυσης.

15 Παράδειγμα 4 Δίνονται τα παρακάτω στοιχεία για ένα αθλητικό κέντρο:
Πωλήσεις Μέση επένδυση σε πάγια Καθαρά κέρδη Απαιτούμενη απόδοση επενδύσεων 12% Να υπολογιστεί ο δείκτης αποδοτικότητας της επένδυσης. Να υπολογιστεί το υπολειμματικό εισόδημα.

16 Παράδειγμα 5 Παρατίθενται τα ακόλουθα στοιχεία για την εταιρεία «ΑΛΦΑ» για το οικονομικό έτος 2009: Πωλήσεις Μέση επένδυση σε πάγια Καθαρά κέρδη Απαιτούμενη απόδοση επενδύσεων 14% Να υπολογιστεί η αποδοτικότητα των πωλήσεων. Να υπολογιστεί η κυκλοφοριακή ταχύτητα παγίων. Να υπολογιστεί το υπολειμματικό εισόδημα.

17 Μέθοδος της Οικονομικής Προστιθέμενης Αξίας (EVA®)
Αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο αξιολόγησης τμημάτων. EVA®= Κέρδη μετά φόρων – [(Σύνολο ενεργητικού-Βραχ. Υποχρεώσεις) χ Σταθμικό μέσο κόστος κεφαλαίου] Η μέθοδος αυτή εκτιμά τα κέρδη που δημιουργεί το κάθε τμήμα πέραν του κόστους του κεφαλαίου που απαιτείται για την δημιουργία των κερδών. Για να υπολογιστεί η EVA® απαιτούνται προσαρμογές στις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης και στην εκτίμηση του μέσου κόστους κεφαλαίου.

18 Παράδειγμα 6 Τα παρακάτω στοιχεία αφορούν μια ΠΑΕ για την χρήση 2007.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων είναι 10000 Ο φορολογικός συντελεστής είναι 10% Το σταθμικό μέσο κόστος κεφαλαίου είναι 10% Το σύνολο του ενεργητικού είναι 85000 Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι 5000 Ζητείται 1)να υπολογίσετε την αποδοτικότητα της ΠΑΕ με την μέθοδο EVA® 2) Ποια πιστεύεται ότι θα ήταν η απόφαση του οικονομικού διευθυντή για μια νέα επένδυση αξίας η οποία θα είχε αποτέλεσμα την αύξηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 500 και την αύξηση των λειτουργικών κερδών προ φόρων κατά 1000, αν η απόφαση κρινόταν σύμφωνα με την μέθοδο EVA®

19 Παράδειγμα 7 Στη συνέχεια παρουσιάζονται κάποιες πληροφορίες για μια επιχείρηση: Επενδεδυμένο κεφάλαιο Αποδοτικότητα πωλήσεων 20% Πωλήσεις Κόστος κεφαλαίου 8% Ζητείται 1) να υπολογίσετε τον δείκτη αποδοτικότητας της επένδυσης και το υπολειμματικό εισόδημα. 2) Η επιχείρηση έχει την δυνατότητα να κάνει μια επένδυση αξίας με αποδοτικότητα 20%. Πιστεύεται ότι ο διευθυντής θα προχωρήσει στην επένδυση αν την αξιολογήσει με βάση τον δείκτη αποδοτικότητας της επένδυσης; Αν την αξιολογήσει με βάση το υπολειμματικό εισόδημα; Αιτιολογείστε την απάντησή σας.

20

21 Ισορροπημένη κάρτα βαθμολόγησης (Balanced Scorecard)
Norton and Kaplan (1990)→ η επιχείρηση πρέπει να δίνει έμφαση όχι μόνο σε χρηματοοικονομικά στοιχεία αλλά και σε ένα σύνολο ποιοτικών παραγόντων ώστε να βελτιώσει την αποδοτικότητά της. Η μέθοδος αυτή μεταφράζει την αποστολή και στρατηγική μιας επιχείρησης σε δείκτες αξιολόγησης και απόδοσης σε τέσσερις κατευθύνσεις. Χρηματοοικονομική προσέγγιση (financial perspective) Πελατειακή προσέγγιση (customer perspective) Προσέγγιση επιχειρησιακών και παραγωγικών διαδικασιών (business and production process perspective) Προσέγγιση της μάθησης και της ανάπτυξης (learning and growth perspective) Βασική υπόθεση είναι ότι οι τέσσερις προσεγγίσεις αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για την εξασφάλιση της αποδοτικότητας.

22 Ισορροπημένη κάρτα βαθμολόγησης (Balanced Scorecard)

23 Προϋποθέσεις για αποτελεσματική εφαρμογή
Άμεση σχέση μεταξύ της στρατηγικής και των επιμέρους δεικτών που υπολογίζονται σε κάθε προσέγγιση και να έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένος στόχος για κάθε δείκτη ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος. Επικέντρωση της διοίκησης σε δείκτες που είναι άκρως σημαντικοί για την βελτίωση της αποδοτικότητας. Έτσι αποφεύγεται η σπατάλη πόρων και χρόνου. Η μέθοδος αυτή θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι του συστήματος ελέγχου της επιχείρησης. Τα στελέχη θα πρέπει να έχουν κατανοήσει και αποδεχτεί τα χαρακτηριστικά της.

24 Δυσκολίες εφαρμογής της Balanced Scorecard
Αδυναμία άμεσης συσχέτισης των χρηματοοικονομικών και ποιοτικών δεικτών. Τις περισσότερες φορές δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοοικονομική προσέγγιση και αγνοούνται οι λοιπές. Σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται επίτευξη μόνο μερικών στόχων που έχουν τεθεί στα πλαίσια της συγκεκριμένης μεθόδου δημιουργώντας προβλήματα στην συνολική αξιολόγηση της στρατηγικής της επιχείρησης. Πληθώρα δεικτών αξιολόγησης δυσκολεύουν την επίτευξη των στόχων για τον κάθε ένα. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένος αριθμός δεικτών δίνοντας έμφαση στους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας.

25 Παράδειγμα εφαρμογής Balanced Scorecard σε περίπτωση δημόσιας επένδυσης στο αθλητισμό

26 Μέτρηση αποδοτικότητας κάθε κατεύθυνσης
Χρηματοοικονομική Αποδοτικότητα χρησιμοποιούμενων πόρων και εγκαταστάσεων Αποδοτικότητα προσωπικού Εξοικονόμηση εξόδων Επιχειρησιακές Διαδικασίες Ποιότητα και αποδοτικότητα εργασιών-διαδικασιών Παραγωγικότητα Πελάτης Ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών (εγκαταστάσεις, εκδηλώσεις κλπ.) Ευκαιρίες άθλησης σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού Μάθηση και Ανάπτυξη Καινοτομία (εφαρμογή βελτιώσεων, αναβαθμίσεων) Ανταλλαγή γνώσης Ανάπτυξη και εκμετάλλευση νέων τεχνολογιών


Κατέβασμα ppt "Παράδειγμα 1 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και Κέρδη χρήσης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google