H Εξέλιξη της Παιδείας από το στάδιο Παιδεία 1

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτική Αμπαλάκης Στέλιος
Advertisements

ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος,
Σε τι χρειάζονται οι Νέες Τεχνολογίες στην εκπαίδευση;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
Socrates Comenius 1 Συνάντηση στο Βέλγιο – Antwerp 23 – 27 November Τίτλος προγράμματος: ¨Χρήση και εφαρμογές πληροφορικής τεχνολογίας στη διαδικασία μάθησης¨
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΗΘΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ατομικό έργο Προβληματισμοί και προτάσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Οι ΤΠΕ στην εκπ/κή διδακτική διαδικασία Ο υπολογιστής ως γνωστικό εργαλείο Γνωστικά εργαλεία θεωρούνται οι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να.
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Ομάδα Α Διδακτική της Γλώσσας Γ’-Δ’ Δημοτικού
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
ΓΡΑΦΕΙΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΥΠΕΠΘ
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
Η χρήση των Τ.Π.Ε. κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών Α΄ Λυκείου
Διαφοροποίηση στα δοκίμια αξιολόγησης Πρακτικές εφαρμογές Ευαγγελία Μοναστήρα Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή.
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Ένα ολοκληρωμένο μοντέλο Παιδαγωγικής Διαχείρισης Ποιότητας
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Dr. ΜΗΤΣΙΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ- ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ.
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Ιστορικό Ιδρυσης Το Μάρτη του 1918, μία ομάδα μαθηματικών αποφάσισε να δημιουργήσει την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, με.
…………………………………………………………. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Το κλειδί για τη δια βίου μάθηση 14 – 16 Ιουνίου 2006 Goethe-Institut Athen Μαθαίνοντας δια βίου Βιβλιοθήκες.
Ανδρέου Μπέττυ Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος Σύμβουλος Γλωσσικού μαθήματος ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006.
Οι ΤΠΕ στην εκπ/κή διδακτική διαδικασία
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γνώση και κατανόηση της Παιδαγωγικής. Επεξεργασία της Εκπαιδευτικής Στρατηγικής. Επιλογή Εκπαιδευτικών μέσων και εργαλείων. Ψαθάκη.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
 Επτά χρόνια αρμονικής συνύπαρξης καθηγητών και μαθητών.  «Έξω από τα τείχη»: ιστορίες ζωής των έγκλειστων μαθητών μας.
CCNA3: Switching Basics and Intermediate Routing v3.0 Ενημέρωση για το Μάθημα Δίκτυα-Ακαδημία CISCO.
Η επιστήμη του Web.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
ΦΥΣΙΚΗ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ.
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Ο Διαδραστικός Πίνακας ως διδακτικό εργαλείο Από τη βιβλιογραφία προκύπτουν μια σειρά από οφέλη από τη χρήση του ΔΠ τα οποία αφορούν τον εκπαιδευτικό,
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Εκπαιδευτικό λογισμικό Εκπαιδευτικό λογισμικό είναι το προϊόν της τεχνολογίας μέσω του οποίου πραγματοποιείται η διδασκαλία ενός ή περισσοτέρων γνωστικών.
Σχολικά Μαθηματικά, Δάσκαλος των Μαθηματικών, Μαθητής Καθηγητής Μαθηματικών Μαθητής Σχολικά Μαθηματικά Ακαδημαϊκά Μαθηματικά Φροντιστήρια ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ E-LEARNING ΠΕΤΣΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.
Διδακτική Πληροφορικής
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/ΠΡΟΪΟΝ/0311/22) Έρευνα για αξιολόγηση λογισμικού Engino KidCAD για τη χρήση του.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Εκπαιδευτικό Σενάριο : “ Μαθαίνω για το κακόβουλο λογισμικό και προστατεύομαι ” Ζαμπέτογλου Γεώργιος ΕκπαιδευτικόςΠληροφορικής ΠΕ.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γιώργος Σούλτης.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην εκπαιδευτική διαδικασία Ξυνή Παναγιώτα Πληροφορικός ΠΕ19 M.Sc. Ίλιον, 11/12/2014.
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
¨Διαθεματικότητα – Συνεργατική μάθηση – Αναλυτικό πρόγραμμα¨
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
Περιεχόμενο-Ανθρώπινη υποδομή και Διδακτικές προσεγγίσεις στο e-learning Μαρία Κορδάκη, Ph.D, M.Ed.
Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Παρουσίαση στο μάθημα «Διγλωσσία και εκπαίδευση»
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα – Πυρήνας ΤΠΕ Μάρτιος, 2011
Έννοια, χαρακτηριστικά
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Διδασκαλία με την μέθοδο project
Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
«Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και την εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» Έλενα Βλαχογιάννη
Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής-Επικοινωνιών στην Εκπαιδευτική Διδακτική Διαδικασία Μπολοτάκης Γιώργος Μαθηματικός, Επιμορφωτής Β’ Επιπέδου

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

H Εξέλιξη της Παιδείας από το στάδιο Παιδεία 1 Καθηγητής Γρηγόρης Α. Μακρίδης, Ph.D. Μαθηματικός , Πρόεδρος Ιδρύματος ΘΑΛΗΣ Πρόεδρος Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας,

Περίληψη Τα εκπαιδευτικά συστήματα που εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες σήμερα χαρακτηρίζονται από τον ορισμό στο στάδιο Παιδεία 2.0 (Education 2.0) ενώ πολύ λίγες χώρες προχωρούν για μεταρρυθμίσεις που χαρακτηρίζονται από τον ορισμό στο στάδιο Παιδεία 3.0. Στην παρουσίαση θα συζητηθούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά στα στάδια της εξέλιξης της παιδείας από το “Παιδεία 1.0” μέχρι το “Παιδεία 4.0” .

1950

ΠΑΙΔΕΙΑ 1.0 Απολυταρχική προσέγγιση Ο μαθητής είναι ο παθητικός παραλήπτης Δασκαλοκεντρικό σύστημα – ο εκπαιδευτικός δίνει γνώση ως ο απόλυτος άρχοντας στην τάξη Απαγορεύεται η τεχνολογία στην τάξη

ΠΑΙΔΕΙΑ 2.0 Αρχίζει να αυξάνεται η επικοινωνία και η συνεργασία Εξετασιοκεντρική προσέγγιση – το αποτέλεσμα είναι η εξέταση – Απομνημόνευση της γνώσης Παρεξηγημένη μαθητοκεντρική προσέγγιση , την ονομάζουμε αλλά δεν την εφαρμόζουμε. Από τη διδασκαλία στη μάθηση και μαθησιακά αποτελέσματα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις στα χαρτιά. Πρόσφατα σε μια απεργία που έγινε από μεταπτυχιακούς φοιτητές/ερευνητές σε κρατικό πανεπιστήμιο ανακοινώθηκε ότι δεν θα χαθεί καμιά ώρα διδασκαλίας…..επίσης στα σχολεία ακόμη μιλούν για διδακτικές ώρες………ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να αναφέρονται σε ώρες μάθησης ή μαθησιακές ώρες!!! Συνέχεια 2.0

ΠΑΙΔΕΙΑ 2.0 Εισβολή της τεχνολογίας και της κοινωνικής δικτύωσης Εφαρμόζουμε την τεχνολογία στην τάξη ως δείκτη εξέλιξης , αλλά……η τάξη συνεχίζει να έχει την ίδια δομή. Πλήρεις σύγχυση …..οι μαθητές γνωρίζουν τις τεχνολογίες καλύτερα από του εκπαιδευτικούς. Κανένας σχεδιασμός για το τι τεχνολογία χρησιμοποιείται και τι όχι. Πολλές επιλογές, δεν υπάρχουν χρήματα για αγορά και εφαρμογή, ασυντόνιστη συσχέτιση τεχνολογίας με το αναλυτικό….. το σύστημα δεν μπορεί να ακολουθήσει σωστά την εξέλιξη της τεχνολογίας….δεν υπάρχει εκπαίδευση των εκπαιδευτικών ……δεδομένα υπάρχουν παντού…..το Google Search πιο γρήγορο από παραδοσιακές βιβλιοθήκες…..το web ξέρει περισσότερα από τον δάσκαλό μας…. Οι συμμαθητές επικοινωνούν πιο γρήγορα και πιο έξυπνα…..ηλεκτρονικά….λίγη συνεργασία διαφαίνεται σε σχέδια/projects Οι μαθητές δίνουν τεχνικές γνώσεις στους καθηγητές τους….αρχίζουν οι εκπαιδευτικοί και μαθαίνουν από τους μαθητές….

ΠΑΙΔΕΙΑ 3.0 Μαθητο-κεντρική προσέγγιση Ο Εκπαιδευτικός μετατρέπεται σε Συντονιστή / «Διευκολυντή»(facilitator), Καθοδηγητή, Οδηγό Μάθησης και Άσκησης Ο μαθητής εξερευνά Αρχίζει η εφαρμογή της Εναλλασσόμενης Τάξης (Flip classroom method) Περισσότερος διάλογος, η τεχνολογία είναι παντού, ο μαθητής μαθαίνει μόνος του και παντού. Η τάξη όπως την ξέραμε καταργείται.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ 1.0 2.0 3.0

ΠΑΙΔΕΙΑ 4.0 Συν-δημιουργία και καινοτομία στο επίκεντρο ΠΑΙΔΕΙΑ 4.0 Συν-δημιουργία και καινοτομία στο επίκεντρο Οποτεδήποτε και οπουδήποτε Αναστροφή τάξεων Διαδραστική πρακτική εξάσκηση – πρόσωπο με πρόσωπο Η μάθηση γίνεται στο σπίτι ή εκτός σχολείου, ενώ στο σχολείο γίνεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων Ανάπτυξη της Εξατομικευμένης μάθησης Η Τεχνολογία Δωρεάν ή/και εύκολα προσβάσιμη, Αυξημένη Χρήση της Εικονικής Πραγματικότητας Συνεχής εξέλιξη και καινοτομία και επομένως ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης και απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων ΑΠΌ ΟΛΟΥΣ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ 3.0 4.0

Έτσι απλά… BYOD

Φέρε τη δική σου συσκευή Έτσι απλά… BYOD Bring your own device Φέρε τη δική σου συσκευή

Ευχαριστώ για την προσοχή σας Γρηγόρης A. Μακρίδης greg@thalescyprus.com www.thalescyprus.com www.euromath.org www.euroscience.info www.cms.org.cy www.pro-gnosis.eu