Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Καταχανά Κωνσταντίνα Χατζηπαυλίδη Παυλίνα Εαρινό εξάμηνο

2 Πληροφορίες Παρακολούθησης
49ο Γυμνάσιο Αθηνών Γ' Τάξη Γυμνασίου Μαθηματικό Περιεχόμενο: Λόγος εμβαδών ομοίων σχημάτων Καθηγητής: Κυριακόπουλος Γιώργος

3 Περιγραφή Επεισοδίου Δόθηκε μια άσκηση με ένα τραπέζιο.Τα α,β ερωτήματα αφορούσαν λόγο ομοιότητας και εμβαδού ενώ το γ ερώτημα αφορούσε ισότητα εμβαδών. Τα παιδιά αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στο γ ερώτημα και ο καθηγητής άρχισε να δίνει επιπλέον βοήθειες.

4 Σημασία Επεισοδίου Παρατηρείται η αδυναμία των μαθητών να διακρίνουν την διαφορετικότητα των ερωτημάτων. Έγινε αντιληπτό ότι οι μαθητές χρειάστηκαν ένα (οπτικό) ερέθισμα προκειμένου να αναπτύξουν συλλογισμούς. Φάνηκε έντονα ο ρόλος του εκπαιδευτικού ως καθοδηγητή.

5 Ερμηνεία Όταν κανένας μαθητής δεν διατυπώνει κάποια ιδέα και δεν απαντάει στο ερώτημα, τότε ο καθηγητής καλείται να επιλέξει τους τρόπους που θα καθοδηγήσει τους μαθητές. Άρα ο εκπαιδευτικός δίνει τα κατάλληλα ερεθίσματα προκειμένου να προκαλέσει κατά κάποιο τρόπο την εύρεση λύσης από τους μαθητές.

6 Διαχείρηση Συμβάντος Ο εκπαιδευτικός αρχικά είπε στους μαθητές: Κ: “Μην επηρεαστείτε!” (ασθενής καθοδήγηση) Όταν ο καθηγητής είδε ότι οι μαθητές δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο ερώτημα της άσκησης αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά από επιμέρους ερωτήματα-βήματα που να οδηγούν σταδιακά στο αρχικό επιθυμητό αποτέλεσμα.

7 Απόσπασμα της Σωκρατικής εποχής 400 π.Χ:
“Εγώ μόνο θα τον ρωτώ, δεν θα τον διδάσκω, κι αυτός θα διερευνά μαζί με μένα, κι αν θα παρατηρήσεις ότι του μιλάω ή του εξηγώ οτιδήποτε, γίνεται προκειμένου να εκφράσει την γνώμη του” (ο.π οι Branders & Ginnis, 1986 p.10) Μ. Κορδάκη: Κεφάλαιο 4-Η διδασκαλία

8 Διαχείρηση Συμβάντος Στη συνέχεια διαμόρφωσε το αρχικό σχήμα προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στα αντίστοιχα βήματα. Απλοποίηση του σχήματος.

9 Οπτικοποίηση-Visualization
Ένας ορισμός της οπτικοποίησης σύμφωνα με έρευνες των Zimmermann και Cunningham (1991, p.3) είναι και ο παρακάτω: Οπτικοποίηση είναι η διαδικασία και το προϊόν της δημιουργίας, ερμηνείας, χρήσης και ανατροφοδότησης εικόνων (διανοητικά ή με μολύβι και χαρτί ή με τη βοήθεια της τεχνολογίας) με σκοπό τη χρήση αυτών των εικόνων αποτελεσματικά για τη μαθηματική ανακάλυψη και κατανόηση.

10 Αυτός ο ορισμός δίνει έμφαση στο ότι, στη μαθηματική εκπαίδευση, η οπτικοποίηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να εξερευνήσουμε τα μαθηματικά προβλήματα και να δώσουμε νόημα στις μαθηματικές έννοιες και τις σχέσεις μεταξύ τους. Η οπτικοποίηση επιτρέπει να μειώσουμε την πολυπλοκότητα όταν αντιμετωπίζουμε μεγάλο πλήθος πληροφοριών Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία: Ελένη Γ. Σάλτου Γεωμετρική αναπαράσταση στη διδασκαλία μαθηματικών εννοιών. Η περίπτωση των άρρητων αριθμών σε μαθητές Γυμνασίου.

11 Άρα: Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές άρχισαν να παρουσιάζουν ιδέες και να παραθέτουν κάποιους μαθηματικούς συλλογισμούς.

12 Εναλλακτική Διαχείρηση Συμβάντος
Χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών (διαδραστικός πίνακας, Geogebra) Ο διαδραστικός πίνακας δημιουργεί κίνητρα συμμετοχής και ενεργοποιεί την προσοχή των μαθητών, αυξάνει τον ενθουσιασμό για μάθηση ενώ δίνει περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων (Αναστασιάδης κ.ά., 2010). Αθηνά Παππά & Αναστάσιος Μικρόπουλος

13 Εναλλακτική Διαχείρηση Συμβάντος
Ομαδική Δουλειά-Συνεργατική μάθηση (Αλληλεπίδραση μαθητών) Οι μαθητές συνεργάζονται, συμμετέχουν ενεργά, ενσωματώνονται στην ομάδα, εθίζονται στο διάλογο και τη δημοκρατία, χειραφετούνται, αποκτούν κριτική ικανότητα και σκέψη, αποδέχονται. (Vygotsky, 1988) Λαμπάκη Ολυμπία

14 Βιβλιογραφία Μ. Κορδάκη: Κεφάλαιο 4-Η διδασκαλία
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία: Ελένη Γ. Σάλτου Γεωμετρική αναπαράσταση στη διδασκαλία μαθηματικών εννοιών. Η περίπτωση των άρρητων αριθμών σε μαθητές Γυμνασίου. Ποιος είναι ο σύγχρονος ρόλος του εκπαιδευτικού μπροστά στις σημερινές προκλήσεις και στο νέο περιβάλλον μάθησης; Λαμπάκη Ολυμπία -Μ.Sc. Φυσικής Αγωγής Ο διαδραστικός πίνακας στη διδακτική πράξη: Διεθνής βιβλιογραφική επισκόπηση της τελευταίας 5ετίας: Αθηνά Παππά & Αναστάσιος Μικρόπουλος

15 ΤΕΛΟΣ Σας Ευχαριστούμε πολύ


Κατέβασμα ppt "Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google