Μύθοι και Επιστήμη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Χαμένη Ατλαντίδα.
Advertisements

Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ
ΣΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης άρχισε πριν από χρόνια στην ανατολική Αφρική,από μία ομάδα ζώων που ονομάζονται Αυστραλοπίθηκοι,
1ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ.
ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ, Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
ΑΣΤΡΑΔΕΝΗ Ας δούμε πού βρίσκεται η Σύμη, το νησί από το οποίο κατάγεται η Αστραδενή. Θεσσαλονίκη Σύμη.
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Οι συγγραφείς της Π. Διαθήκης τι είδους άνθρωποι ήταν;
ΕΠΑΛ ΜΥΡΙΝΑΣ Α ΕΠΑ.Λ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΩΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΔΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΡΔΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΜΠΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ.
Χαμένη Ατλαντίδα Φανταστική αναπαράσταση της Ατλαντίδας από το Mundus Subterraneus του Athanasius Kircher, Άμστερνταμ Η Ατλαντίδα (στα Αρχαία Ελληνικά:
ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Ο πατέρας των Ελλήνων μυθοποιών, στον οποίο αποδίδονται οι περισσότεροι από τους διδακτικούς μύθους. Κατά τον Ηρακλείδη "Θράξ ην το γένος". Κατά τον.
Ουράνιο τόξο Μαρία Δαρίδου 19/11/2014. Τα χρώματα του ουράνιου τόξου ΡοζΡοζ ΚόκκινοΚόκκινο ΜοβΜοβ ΚίτρινοΚίτρινο ΜπλεΜπλε πορτοκαλίπορτοκαλί ΠράσινοΠράσινο.
Ο σεισμός του 1978 στη Θεσσαλονίκη
Αρχαία Ελλάδα Χρήστος Αράπογλου !!! Οι Μυθικοί Ήρωες Οι Θεοί
1.1 Οι φυσικές επιστήμες και η μεθοδολογία τους
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
Τεχνολογία Α΄ Γυμνασίου
Ο ΕΚΑΤΟΜΠΕΔΟΣ ΝΑΟΣ Υπήρξε ο αρχαιότερος σημαντικός ναός στην Ακρόπολη.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Τι είναι ο κόσμος; Από πού; Πότε και πώς υπάρχει; Πού θα καταλήξει; Πανάρχαια αλλά και διαχρονικά ερωτήματα : Βίβλος, μύθοι και θρησκείες φιλοσοφία.
ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ Π.ΔΙΑΘΗΚΗΣ 1.Αίτια και αφορμές: ο εθνικιστικός φανατισμός στην Γερμανία, ο οποίος έβλεπε τον Χριστιανισμό ως επιβίωμα.
Η μαθήτρια Βασιλική Τσιτωνάκη Α’3
ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ;
project: οψεις της ψυχολογιας
ΘΡΗΣΚΕΙΑ: ΕΝΑ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Αφρική.
ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ:
Παγκόσμιος Χάρτης.
Τεχνολογία Α΄ Γυμνασίου
Αρχαία Ατλαντίδα μύθος ή πραγματικότητα;
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
Ο όρος ήπειρος αναφέρεται στις μεγάλες περιοχές ξηράς που περιστοιχίζονται από ωκεανούς, στις οποίες διαιρείται γεωγραφικά ένας πλανήτης όπως η Γη.
ΜΥΘΟΙ ΣεΙσΜώΝ.
Θρησκευτική θεωρία ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ Πετρέλαιο Φυσικό αέριο Εκμετάλλευση κοιτασμάτων βυθού.
Η χαμένη πολιτεία Στεργίου Βασιλική Φωτογραφίες:Google.
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Το περιαστικό πράσινο πηγή ζωής για την πόλη Ε΄ Δασκάλα : Κουλομιδιώτη Μαρία Ο άνθρωπος από την στιγμή που εγκατέλειψε.
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ Πέτρος ΣΤ’1 P[y.
Το μυστηριώδες ΚΟΜΙΚ.
AΣΤΕΡΙΣΜΟΙ & ΜΥΘΟΙ.
Μία εργασία της Παππά Κυριακής στο μάθημα της γεωγραφίας Νομίσματα Κύπρου Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαιάς Σχολής Ιωαννίνων Τμήμα:Β’3 Σχολικό έτος:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Οι παραδόσεις μας έχουν άμεση σχέση με τη χριστιανική θρησκεία, αλλά ορισμένες από αυτές έχουν καθαρά παγανιστικές.
ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία, πολιτισμό και μυστήρια. Είναι μια σημαντική πηγή γνώσης για την πατρίδα μας, και.
Κεφάλαιο 37 Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής.
Κεφάλαιο 39 Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Β. Αμερικής.
Το αντιθετικό σχήμα Ευρώπη – Ασία
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ, ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ…
ΚΙΝΗΣΗ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ
Ο μύθος στην Αγία Γραφή Εργασία προτζεκτ των μαθητών της Α’ Λυκείου, Κύρα Πασχάλη, Μανώλης Πασχάλης, Μιχάλης Τσανάκας.
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΙΟΣ ΕΡΜΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΗ 5. ΑΡΗΣ 6. ΔΙΑΣ 7. ΚΡΟΝΟΣ
Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ
Ωκεανοί και Ήπειροι με μυθικά ονόματα
Οι κάτοικοι της Β. Αμερικής
Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ Π.ΔΙΑΘΗΚΗΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
H AΡΚΤΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
5 ΛΙΜΝΕΣ 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ 9, 10 Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη
Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΜΕ TO Διαδικτυο
1. ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργασία στην Γεωγραφία
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ «ΝΤΙΝΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ» ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ
Όλυμπος.
Τεχνολογία και Επιστήμη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μύθοι και Επιστήμη

Μύθος είναι η ιερή ή η θρησκευτική αφήγηση της οποίας το περιεχόμενο σχετίζεται με την προέλευση ή τη δημιουργία φυσικών, υπερφυσικών ή πολιτιστικών φαινομένων, σύμφωνα με την ανθρωπολογική ερμηνεία του όρου και διαφέρει από εκείνην που υπονοεί στο περιεχόμενο του μύθου κάποιο ψεύδος. Είναι ελληνική λέξη και δημιουργήθηκε για να προσδιορίσει τις προϊστορικές αλήθειες που έπρεπε να καλυφθούν, να διασωθούν και να μεταδοθούν στις επόμενες γενιές . Καταρχήν Μύθος είναι ένα σύνολο συμβολισμών μιας πράξης που κάποτε έγινε...στην αρχή των χρόνων, στην αρχή της δημιουργίας. Σαν τέτοια δεν αποτελεί αναγκαστικά ιστορικό γεγονός, εν αρχή είναι ο μύθος, ο οποίος έπειτα μπορεί να δώσει την έμπνευση και για ιστορική επαλήθευση.

Project: Μύθοι και Επιστήμη Θέμα Έρευνας: Η Χαμένη Ατλαντίδα

Όνομα Ομάδας: Οι Επιζώντες της Ατλαντίδας Αποτελείται από: Κωνσταντίνος Πετσίβας Κωνσταντίνα Σαλπαδήμου Σπύρος Δελαπόρτας Σοφία Συριάτου

Ερωτήματα: Τι απαντήσεις δίνει η επιστήμη ; Ποιοι είναι οι μύθοι που κυριαρχούν ;

Τοποθεσία Σύμφωνα με τους μύθους: Κοντά στην Ισλανδία Στο νησί της Κρήτης(Κνωσός-Μινωικός Πολιτισμός) Στο εσωτερικό του νησιού της Σαντορίνης Σύμφωνα με την επιστήμη : Στις Ηράκλειες Στήλες (σημερινό Γιβραλτάρ ) Στο σημερινό Πράσινο Ακρωτήρι,Αζόρες και Κανάριοι Νήσοι

Σχηματισμός Σύμφωνα με τους μύθους: Όταν οι θεοί αποφάσισαν να μοιράσουν τη Γη, ο Ποσειδώνας έλαβε την Ατλαντίδα και την παρέδωσε στους γιους του, τους ημίθεους, για να την καλλιεργήσουν Σύμφωνα με την επιστήμη: Η έκταση της Ατλαντίδος ήταν ίση με την Μικρά Ασία και την Βόρεια Αφρική μαζί .

Πολιτισμός Οι κάτοικοι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση. Διέθεταν θεραπευτικές ιδιότητες και μιλούσαν πολλές γλώσσες Η κοινωνία χαρακτηριζόταν από πλούτο, γνώση, προηγμένη τεχνολογία και μηχανική τελειότητα. Η χώρα ήταν πλούσια σε ορυκτά και μέταλλα, η βιομηχανία, το εμπόριο και η επιστήμη ανθούσαν.

Καταστροφή Ατλαντίδας ΜΥΘΟΣ Επειδή οι Άτλαντες άρχισαν να εμφανίζουν κατώτερα χαρακτηριστικά όπως η φιλοδοξία, η απληστία και η κακία, ο Δίας αποφάσισε να τους καταστρέψει βυθίζοντάς τους στα βάθη του ωκεανού. Ο πολιτισμός της Ατλαντίδας ήταν τόσο εξελιγμένος που ξέφυγε από τα όρια ελέγχου προκαλώντας σαρωτική καταστροφή μέσα σε ένα μερόνυχτο. ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ένα τεράστιο παλιρροιακό κύμα κατέπνιξε την Ατλαντίδα και όλο τον πολιτισμό της .

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ-ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΥΘΟΥ-ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Το κοινό τους σημείο είναι ότι και οι δύο αποδέχονται την ύπαρξη του νησιού και τον καταποντισμό του ενώ οι διαφορές εντοπίζονται στην αιτία καταστροφής. Οι μυθικές εκδοχές την αποδίδουν στο μένος των θεών ή στο λάθος χειρισμό των υπερόπλων τους, ενώ οι επιστημονικές σε καθαρά φυσικά φαινόμενα. Ανεξάρτητα από το κομμάτι της καταστροφής, και οι δύο πλευρές συμφωνούν στο γεγονός ότι οι Άτλαντες υπήρξαν ένας προηγμένος πολιτισμός σε σχέση με την εποχή τους.