Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

2 Τι είναι το ηφαίστειο Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιoύ με τη μορφή λάβας. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο στην καθημερινή γλώσσα ονομάζουμε ηφαίστειο.

3 Οι σεισμοί και τα ηφαίστεια είναι δύο γεωλογικά φαινόμενα που έχουν κοινά αίτια δημιουργίας. Συνυπάρχουν στις περιοχές τις οποίες ονομάζουμε τεκτονικά ενεργές ζώνες και οι οποίες είναι κατά κανόνα τα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών. Στην Ευρώπη η σεισμική και η ηφαιστειακή δράση εντοπίζονται κατά μήκος της Αλπικής Πτύχωσης και της μεσοωκεάνιας ράχης του Ατλαντικού Ωκεανού. Χώρες με έντονη σεισμικότητα και ηφαιστειότητα είναι η Ισλανδία (που αποτελεί την πλέον ηφαιστειογενή χώρα της Ευρώπης), η Ιταλία και βέβαια η Ελλάδα. Στην Ισλανδία γεωθερμικά φαινόμενα όπως οι εντυπωσιακοί θερμοπίδακες (γκέιζερς) αναδεικνύουν την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής. Σεισμική δραστηριότητα εκδηλώνεται επίσης στην Ισπανία, στην Κροατία, στην Αλβανία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη που βρίσκονται στα όρια μεγάλων ή μικρότερων λιθοσφαιρικών πλακών.

4 ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

5 ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ Ο Βεζούβιος βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης στην Καμπανία της Ιταλίας περίπου 9 χλμ ανατολικά της Νάπολης και σε μικρή απόσταση από την ακτή. Ο Βεζούβιος είναι περισσότερο γνωστός για της έκρηξης στο 79 μ.Χ. , που οδήγησαν στην ταφή και την καταστροφή των ρωμαϊκών πόλεων της Πομπηίας και της Herculaneum , καθώς και πολλούς άλλους οικισμούς.

6 ΑΙΤΝΑ Είναι ένα ενεργό ηφαίστειο στην ανατολική ακτή της Σικελίας ,της Ιταλίας , ανάμεσα στις πόλεις της Μεσίνα και της Κατάνια . Βρίσκεται πάνω από τη συγκλίνουσα περιθώριο πλάκα μεταξύ της αφρικανική πλάκας και της ευρασιατικής πλάκας . Είναι το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη ,  επί του παρόντος m. Η Αίτνα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο.

7 HEKLA Η Hekla είναι ένα ηφαίστειο στα νότια της Ισλανδίας με ύψος m. Η Hekla είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ισλανδίας. Πάνω από 20 εκρήξεις έχουν συμβεί μέσα και γύρω από το ηφαίστειο από το Η Hekla είναι μέρος μιας ηφαιστειακής κορυφογραμμής, 40 χιλιομέτρων (25 μίλια). Το πιο ενεργό μέρος αυτής της κορυφογραμμής θεωρείται ότι είναι το ηφαίστειο Hekla.

8 Eyjafjallajökull Το Eyjafjallajökull είναι ένα καλυμμένο με πάγο ηφαίστειο στη νοτιοανατολική Ισλανδία , στο νότιο άκρο του παγετώνα Vatnajökull. Είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της χώρας και η υψηλότερη κορυφή στην Ισλανδία στα μέτρα (6.920 πόδια). Αποτελείται από ένα ηφαίστειο που καλύπτεται πλήρως από ένα κάλυμμα πάγου. Το κάλυμμα πάγου καλύπτει μια έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

9 KATLA Η Katla είναι ένα μεγάλο ηφαίστειο στη νότια Ισλανδία . Είναι πολύ ενεργό. Είκοσι εκρήξεις έχουν καταγραφεί μεταξύ 930 και 1918, σε διαστήματα των 13 έως 95 ετών. Δεν έχει εκραγεί βίαια για 99 χρόνια, αν και μπορεί να υπήρξαν μικρές εκρήξεις που δεν έσπασαν το κάλυμμα πάγου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων το 1955, το 1999, και το Η Katla είναι ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στην Ισλανδία. Η Κορυφή της φτάνει τα μέτρα (4.961 πόδια).

10 SNAEFELLSJOKULL To Snaefellsjokull, είναι ετών ηφαίστειο με έναν παγετώνα που καλύπτει την κορυφή του στη δυτική Ισλανδία. Βρίσκεται στο πιο δυτικό τμήμα της Snaefellsnes χερσόνησο στην Ισλανδία. Το βουνό είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ισλανδίας, κυρίως λόγω του μυθιστορήματος «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης» του Ιούλιου Βερν. Το βουνό του περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Snaefellsjokull.

11 ΠΙ ΝΤΕ ΝΤΟΜ Το Πι ντε Ντομ είναι ένας μεγάλος θόλος λάβας και ένα από τα νεότερα ηφαίστεια στην Chaîne des Puys στην περιοχή Massif Central στην κεντρική Γαλλία. Αυτή η αλυσίδα ηφαιστείων είναι μακριά από την άκρη κάποιας τεκτονικής πλάκας.

12 PHLEGRAEAN FIELDS Η PHLEGRAEAN FIELDS είναι μια μεγάλη ηφαιστειακή περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά της Νάπολης , στην Ιταλία . Ανακηρύχθηκε περιφερειακό πάρκο το Βρέθηκε ως επί το πλείστο κάτω από το νερό, η περιοχή της καλντέρας αποτελείται από 24 κρατήρες και ηφαιστειακά οικοδομήματα. Υδροθερμική δραστηριότητα έχει παρατηρηθεί στη γύρω περιοχή.

13 ΝΙΣΥΡΟΣ Η Νίσυρος είναι ένα ηφαίστειο που αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου της νότιας Ελλάδας. Βρίσκεται στην άκρη του τόξου του Αιγαίου, μαζί με τη Καλδέρα της Κω και τη νήσο Γυαλί. Οι πρώτες υποθαλάσσιες εκρήξεις έλαβαν χώρα πριν χρόνια, ενώ η κύρια δραστηριότητα συνέβη 40 με 10 χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα λαμβάνουν χώρα υδροθερμικές εκρήξεις. Μέσα στη καλδέρα που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο.

14 ΘΗΡΑ (ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ) Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, την Μήλο και την Νίσυρο. Η Σαντορίνη καθώς και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη. Η Στρογγύλη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος. Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από τη Μινωική έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού. Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν το έτος 1950.

15 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! Καραχάλιου Ελένη Αγγελοπούλου Μαρία 1ο Γυμνάσιο Άργους
Τμήμα Β3 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!


Κατέβασμα ppt "Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google