Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

H AΡΚΤΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "H AΡΚΤΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 H AΡΚΤΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ: Τάξη Β4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014 ΜΥΤΙΝΗΝΗ – 5Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

2 H AΡΚΤΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ …
09 Ιανουαρίου 2014 Πολικές θερμοκρασίες σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ με το θερμόμετρο να δείχνει μεταξύ άλλων τους -23 και -29 βαθμούς Σε κάποιες περιοχές οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν οδηγήσει τις θερμοκρασίες στους -45 βαθμούς ή ακόμη και στους -51 βαθμούς Κελσίου !

3 ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ … Οι μετεωρολόγοι συμβουλεύουν τους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους αφού: Στους -35◦C παγώνει το δέρμα σε 10 λεπτά. Στους -45◦C παγώνει το δέρμα σε 5 λεπτά. Πράγμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο,..

4 ΔΥΣΤΥΧΩΣ… Μέχρι τις 09/01/14 η παγωνιά στέρησε τη ζωή σε 21 πολίτες σε ΗΠΑ και Καναδά. Οι δημόσιες υπηρεσίες (εκτός των σωστικών μονάδων) έκλεισαν φυσικά και τα σχολεία. Τεράστιο το κόστος των καταστροφών στα δίκτυα , αυτοκίνητα τρένα, αεροπλάνα, κόλλησαν στον πάγο, ενώ σταμάτησε κάθε μετακίνηση πολιτών στους δρόμους των περιοχών που επλήγησαν. Οι άστεγοι κινδυνεύουν να αφανιστούν από το πολικό κρύο.

5 ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ …
Ένα βόρειο πολικό κύμα που προέρχεται από την Αρκτική. Το φαινόμενο αυτό έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν είναι όμως ασυνήθιστη η τωρινή τρομαχτική του ένταση.

6 Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Κόμερταουν της Πολιτείας Μοντάνα, όπου το ψύχος έφτασε στους -53 βαθμούς Κελσίου!! δηλαδή προσέγγισε θερμοκρασίες που επικρατούν στον πλανήτη Άρη.

7 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΓΕΤAI ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ;
Ονομάζεται πολική δίνη και είναι η κυκλοφορία ενός πολικού συστήματος ισχυρών ανέμων που καταλαμβάνουν την τροπόσφαιρα και μέρος της στρατόσφαιρας και που συνήθως περιβάλλουν το βόρειο πόλο σε αριστερόστροφη κατεύθυνση, ένα πολικό σύστημα χαμηλής πίεσης. Αυτοί οι άνεμοι τείνουν να κρατούν τον παγωμένο αέρα της Αρκτικής περιορισμένο στις αρκτικές περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου.

8 Πού μπορεί να συμβεί στη γη αυτή η δίνη;
Πού μπορεί να συμβεί στη γη αυτή η δίνη; Ανάλογα με την περίπτωση η δίνη μπορεί να παραμορφωθεί και να βουτήξει πολύ νοτιότερα από ότι συνήθως, επιτρέποντας στον παγωμένο αέρα να κινηθεί σε περιοχές χαμηλότερου γεωγραφικού πλάτους. Έτσι η πολική δίνη μπορεί να οδηγήσει σημαντικές μάζες παγωμένου αέρα σε οποιοδήποτε τμήμα του Βόρειου Ημισφαιρίου – Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ασία. Αυτό έχει σαν συνέπεια παγωμένα ξεσπάσματα του καιρού σε πολλές περιοχές, αν και όχι πάντα με τέτοια ένταση.

9 Πόσο συχνά συμβαίνει μια τέτοια πολική δίνη;
Πόσο συχνά συμβαίνει μια τέτοια πολική δίνη; Οι άνεμοι στα υψηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας που συνθέτουν την πολική δίνη, αλλάζουν ένταση από καιρό σε καιρό. Όταν αυτοί οι άνεμοι μειωθούν σημαντικά, μπορεί να επιτρέψουν στη δίνη να παραμορφωθεί και το αποτέλεσμα είναι ένα δυνατό ρεύμα που βυθίζεται αρκετά μέσα στο βόρειο ημισφαίριο, παρασύροντας τον παγωμένο, πυκνό Αρκτικό αέρα προς τα κάτω.

10 Πολική δίνη (Polar Vortex): Η κίνηση των αερίων μαζών πάνω από τον πόλο. Το μοβ αντιστοιχεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ οι ψηλότερες αποτυπώνονται με πράσινο και κίτρινο

11 Δορυφορική εικόνα με την πολική δίνη να έχει καλύψει τις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ πηγή:NASA

12 Η πολική δίνη εκτελεί στην ουσία μία ταλάντωση που είναι γνωστή ως «Αρκτική Ταλάντωση» η οποία μπορεί να αλλάζει από μια θετική φάση σε με αρνητική φάση, μερικές φορές το χρόνο. Στην αρνητική φάση της, όπου οι πολικοί άνεμοι είναι πιο αδύναμοι – τείνει να οδηγεί σημαντικές εστίες κρύου αέρα σε μία ή περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

13

14

15

16 Πότε ήταν η τελευταία μεγάλη πολική δίνη που έπληξε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή;
Τον περασμένο Μάρτιο σημειώθηκε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ως αποτέλεσμα της πίεσης της πολικής δίνης σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Πολλές περιοχές της Ευρώπης βίωσαν τότε μια πασχαλινή περίοδο πολύ ψυχρότερη από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, είχε το 2013 τον πιο κρύο Μάρτη των τελευταίων 50 χρόνων.

17 Οι επιστήμονες άρχισαν ήδη τις πρώτες
συζητήσεις σχετικά με τα αίτια αυτού του φαινομένου: Τι φταίει γι' αυτή την απόκλιση στην τροχιά των αερίων μαζών πάνω από την Αρκτική; Υπάρχει συσχέτιση με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής; Είναι δυνατόν αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας να έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση της νέας τροχιάς των αερίων μαζών της Αρκτικής ή όχι; Μπορεί τα φαινόμενα αυτά να γίνουν συχνότερα στο μέλλον;

18 Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας πάνω στο θέμα αυτό ίσως να αργήσουν να δημοσιοποιηθούν.
Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα είναι η αδυναμία του ανθρώπου, παρ' όλη την εξέλιξη της τεχνολογίας, μπροστά στη δύναμη της φύσης, όπως αυτή εκδηλώνεται κάθε φορά, είτε με τη μορφή της εισβολής των πολικών θερμοκρασιών είτε με τη μορφή καυσώνων είτε με τη μορφή των τυφώνων.

19 Ιανουάριος 2014 Λευτέρης Παράσχος - Β4 Ευχαριστώ πολύ
Ιανουάριος 2014 Λευτέρης Παράσχος - Β4 Ευχαριστώ πολύ


Κατέβασμα ppt "H AΡΚΤΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google