Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Τι είναι ο κόσμος; Από πού; Πότε και πώς υπάρχει; Πού θα καταλήξει; Πανάρχαια αλλά και διαχρονικά ερωτήματα : Βίβλος, μύθοι και θρησκείες φιλοσοφία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Τι είναι ο κόσμος; Από πού; Πότε και πώς υπάρχει; Πού θα καταλήξει; Πανάρχαια αλλά και διαχρονικά ερωτήματα : Βίβλος, μύθοι και θρησκείες φιλοσοφία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Τι είναι ο κόσμος; Από πού; Πότε και πώς υπάρχει; Πού θα καταλήξει; Πανάρχαια αλλά και διαχρονικά ερωτήματα : Βίβλος, μύθοι και θρησκείες φιλοσοφία και επιστήμη, τέλος απλοί άνθρωποι απαντούν με τον τρόπο τους.

3 Από την εξαήμερο του Μωϋσή, το χάος, τη νύχτα, τη γη και τον ουρανό του Όμηρου και του Ησίοδου, στη Τιαμάτ και τον Πουρούσα των Βαβυλωνιακών και Ινδικών μύθων, θεολόγοι και μυθοπλάστες συνδέουν τη δημιουργία με τη βούληση και τις ενέργειες του Θεού ή των θεών.

4 Από τη κοσμική φωτιά του Ηράκλειτου, το νερό του Θαλή και τους ατόμους του Δημόκριτου, στη μεγάλη έκρηξη του Λεμαίτρ, το παλλόμενο σύμπαν του Σαντέιζ και τελικά το πείραμα του Σερν, φιλόσοφοι και επιστήμονες ξεκινούν από ένα βασικό στοιχείο ή μια «πρώτη ύλη» καθώς και ένα κοσμογονικό γεγονός το οποίο ακόμα ερευνούν…

5 Αυτά για την αρχή…όσον αφορά το τέλος τώρα, οι μεν αρχαίοι, αν εξαιρέσει κανείς τη Βίβλο που μιλά για την αιωνιότητα μετά τη λήξη του ιστορικού χρόνου,(συντέλεια = ολοκλήρωση) οι περισσότεροι μιλούν για ανακύκληση του χρόνου και του κόσμου(τέλος = νέα αρχή, πανομοιότυπη με την προηγούμενη).

6 Οι δε νεότεροι, -ακόμη και επιστήμονες- κατά κανόνα μιλούν για μια τελική καταστροφή του κόσμου. Αυτή θα έλθει είτε αναγκαστικά στο απώτερο μέλλον («φάση τελικής ενέργειας») είτε ξαφνικά μετά από ένα έκτακτο γεγονός όπως πχ μια πυρηνική καταστροφή ή σύγκρουση με ουράνιο σώμα. Έτσι φτάσαμε στη σύγχρονη εποχή κατά την οποία παρουσιάζονται συχνά εξάρσεις εσχατολογίας – καταστροφολογίας..

7 Με αφορμή το θόρυβο που έγινε σχετικά με τη «λήξη του ημερολογίου των μάγια» αλλά και το γεγονός ότι πληθαίνουν συνεχώς οι προφητειολόγοι και καταστροφολόγοι, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε στην ερευνητική μας εργασία με το θέμα της αρχής και του τέλους του κόσμου, όπως και της στάσης των ανθρώπων απέναντι σε αυτά. Για τον ίδιο λόγο και με το ίδιο περιεχόμενο πραγματοποιήσαμε και έρευνα με ερωτηματολόγια.

8 Σήμερα ο κόσμος τι ξέρει; τι πιστεύει; πώς αντιδρά;

9

10

11

12

13

14 Όποιες και να είναι οι απαντήσεις, μερικά πράγματα είναι βέβαια. Όπως ότι ο κόσμος υπάρχει και είναι ωραίος(και πρέπει να μείνει),είναι αυτό που λέει η λέξη: κόσμημα στολίδι. Και σίγουρα όχι τυχαίος αφού χαρακτηρίζεται από τάξη αρμονία και σκοπιμότητα. Μια τάξη που πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει να διαταράσσεται. Επίσης βέβαιο είναι ότι η ετοιμότητα και η αισιοδοξία είναι απαραίτητες, ενώ η καταστροφολογία βλάπτει.

15 Ευχαριστούμε.

16 Βεντούρης Αντώνης Τσίπη Θεοδώρα Σούτα Ειρήνη Καλομοίρης Γεώργιος Γκιουζέλης Νίκος Καρβελά Αλεξάνδρα Ντασιώτη Ματίνα Κουζνιάρ Δανάη Κουτσοδημητροπούλου Δέσποινα Ζάρα Δήμητρα Κατσικάς Αργύρης Μαραζιώτης Φίλιππος Κουτσοδήμου Ξανθή Μαυραντώνη Μάρα Ιωάννου Γεωργία Μπαστούνης Γεώργιος Κολιόπουλος Γεώργιος Κολιόπουλος Παύλος Καψής Μιχάλης Διονυσόπουλος Θάνος


Κατέβασμα ppt "ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Τι είναι ο κόσμος; Από πού; Πότε και πώς υπάρχει; Πού θα καταλήξει; Πανάρχαια αλλά και διαχρονικά ερωτήματα : Βίβλος, μύθοι και θρησκείες φιλοσοφία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google