Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο όρος ήπειρος αναφέρεται στις μεγάλες περιοχές ξηράς που περιστοιχίζονται από ωκεανούς, στις οποίες διαιρείται γεωγραφικά ένας πλανήτης όπως η Γη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο όρος ήπειρος αναφέρεται στις μεγάλες περιοχές ξηράς που περιστοιχίζονται από ωκεανούς, στις οποίες διαιρείται γεωγραφικά ένας πλανήτης όπως η Γη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 Ο όρος ήπειρος αναφέρεται στις μεγάλες περιοχές ξηράς που περιστοιχίζονται από ωκεανούς, στις οποίες διαιρείται γεωγραφικά ένας πλανήτης όπως η Γη. Η λέξη ήπειρος σημαίνει "συγκρατώ μαζί". Οι δικές μας ήπειροι περιστοιχίζοντα ι από ωκεανούς νερού και αποδίδονται ως τα μεγάλα στεριανά μέρη της επιφάνειας της Γης. Οι ήπειροι του πλανήτη μας είναι οι εξής: Αμερική, Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Ωκεανία και η Ανταρκτική αποτελείται από πολλούς η έκτη ήπειρος.

4  Μαζί με την Προποντίδα, τον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική θάλασσα που κατά την αντίληψη των Γάλλων γεωγράφων θεωρούνται εσωτερικά μέρη, παραρτήματά της, που, όμως, κατά την αντίληψη των Άγγλων γεωγράφων θα πρέπει να θεωρούνται ως άσχετα με τη Μεσόγειο, άποψη που και έχει επικρατήσει ως πρακτικότερη επί της περιγραφής. Έχει έκταση 2.966.000 τ.χλμ. ή περίπου 800.000 τ. μίλια. Το μέγιστο μήκος, από το Γιβραλτάρ μέχρι τις ακτές της Συρίας, είναι 2.100 ν. μίλια ή 3.860 χλμ., το δε μέγιστο πλάτος 1.800 χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος είναι 5.120 μ. σε απόσταση 62 μιλίων νοτιοδυτικά από το ακρωτήριο Ταίναρο. Το μέσο πλάτος είναι 600 χλμ. και το μέσο βάθος 1.500 μ. Γενικά η Μεσόγειος Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα της Γης και μοιάζει με λίμνη.

5  Οι μεγάλοι υδάτινοι όγκοι μεταξύ των ηπείρων λέγονται ωκεανοί. Πιο εύκολα μπορούμε να πούμε ότι είναι μια έκταση της επιφάνειας της Γης καλυμμένη με αλμυρό νερό.

6  Οι ωκεανοί είναι ο Ειρηνικός, ο Ατλαντικός, ο Ινδικός και ο Αρκτικός.

7

8  Η Ανταρκτική είναι η νοτιότερη περιοχή της Γης. Είναι μεγαλύτερη σε έκταση από την Ευρώπη και καλύπτεται από πάγο και χιόνι. Αν το παγωμένο στρώμα της Ανταρκτικής που αποτελείται το 90% του πάγου όλου του πλανήτη έλιωνε, τότε η στάθμη της θάλασσας θα υψωνόταν κατά 45 – 65 μέτρα και θα πλημμύριζαν πολλές περιοχές της γης.

9


Κατέβασμα ppt "Ο όρος ήπειρος αναφέρεται στις μεγάλες περιοχές ξηράς που περιστοιχίζονται από ωκεανούς, στις οποίες διαιρείται γεωγραφικά ένας πλανήτης όπως η Γη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google