Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1. ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1. ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1. ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ 1. ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Κατά την 3η – 2η χιλιετία π.Χ. εμφανίστηκε ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Εποχής του Χαλκού, ο κυκλαδικός πολιτισμός. Οι Κυκλάδες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών του Αγαίου πελάγους. Οι αρχαίοι Έλληνες τις ονόμασαν έτσι επειδή πίστευαν ότι σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από το ιερό νησί του Απόλλωνα, τη Δήλο.

3 Αίτια ανάπτυξης κυκλαδικού πολιτισμού
Προνομιακή γεωγραφική θέση. Ήπιο κλίμα Σημαντικές εμπορικές επαφές, καθώς οι Κυκλάδες αποτελούν μια «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, την ηπειρωτική Ελλάδα, και την Κρήτη. Ορυκτός πλούτος.

4 Οικισμοί Ο κάθε οικισμός ήταν αυτόνομος. Δεν υπήρχε κάποια κεντρική εξουσία. Αρχικά οι οικισμοί σηματίζονται κοντά στη θάλασσα ή σε χαμηλούς λόφους. Γύρω στο 2300 π.Χ. οι οικισμοί οχυρώνονται ή χτίζονται μακριά από τη θάλασσα, σε υψώματα. Σημαντικότερος οικισμός το Ακρωτήρι στη Θήρα.

5 1600 π.Χ. : Μετά από καταστροφικό σεισμό οι κυκλαδίτικοι οικισμοί περνούν στη σφαίρα επιρροής της Κρήτης. 1450 π.Χ.: Ο μινωικός πολιτισμός αρχίζει να παρακμάζει. Στις Κυκλάδες, όπως και στην Κρήτη, κυριαρχούν οι Μυκηναίοι.

6 Τέχνη Σημαντικότερο δείγμα τέχνης αποτελούν τα μαρμάρινα κυκλαδίτικα ειδώλια. Τα περισσότερα απεικονίζουν γυμνές γυναίκες. Κάποια άνδρες, κυνηγούς ή μουσικούς. Τα αγγεία είναι πήλινα ή μαρμάρινα και διακοσμούνται με απλά γραμμικά σχέδια.

7 Ειδώλια Γυναικεία μορφή κανονικού τύπου. Α΄φαση, Σύρος.

8 Βιολόσχημο ειδώλιο, Πρωτοκυκλαδική περίοδος.

9 Ειδώλιο καθιστής μορφής,
«Ο εγείρων πρόποσιν»

10 Αγγεία Μαρμάρινη πυξίδα (σκεύος για φύλαξη κοσμημάτων και άλλων μικροαντικειμένων)


Κατέβασμα ppt "1. ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google