Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ «ΝΤΙΝΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ» ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ «ΝΤΙΝΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ» ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ «ΝΤΙΝΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ» ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ «ΝΤΙΝΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ» ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β1 – Β2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Πώς δημιουργούνται οι σεισμοί; Γιατί η Ελλάδα είναι τόσο σεισμογενής;
Τι είναι το τσουνάμι; Πώς μετράμε ένα σεισμό; Τι πρέπει να κάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό; Μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς;

3 Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

4 Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ Εγκέλαδος = Εν – κείμαι – λας που σημαίνει «ο εγκατεστημένος στα πετρώματα»

5 Ο Εγκέλαδος στην Ελληνική μυθολογία φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Ταρτάρου και της Γης και έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη Γιγαντομαχία στην οποία και φονεύθηκε.

6 Για τον θάνατό του σώθηκαν πολλές παραδόσεις
Για τον θάνατό του σώθηκαν πολλές παραδόσεις. Κατά την επικρατέστερη, φονεύθηκε από την Αθηνά η οποία αφού τον έτρεψε σε φυγή έρριψε εναντίον του τη Σικελία ή το όρος Αίτνα με το οποίο και τον καταπλάκωσε.

7

8 Η ΓΕΩΛΟΓΙΑ

9 ΟΙ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ
Η λιθόσφαιρα ( το εσωτερικό πετρώδες στρώμα της γης ) δεν είναι ούτε ενιαία ούτε ακίνητη. Είναι κομματιασμένη σε μεγάλα δύσκαμπτα τμήματα, τα οποία οι γεωλόγοι ονομάζουν λιθοσφαιρικές πλάκες και σχηματίζουν ένα γιγάντιο ψηφιδωτό.

10

11 Το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής ( και ηφαιστειακής ) δραστηριότητας της Γης συμβαίνει στα όρια αυτών των πλακών, καθώς αυτές κινούνται ( αποκλίνουν, συγκλίνουν ή ολισθαίνουν η μία κατά μήκος της άλλης ). Η ταχύτητα της κίνησής τους αυτής είναι πολύ μικρή και έτσι δεν την αντιλαμβανόμαστε.

12 Η ΕΛΛΑΔΑ Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στην Ευρώπη και μέσα στις έξι πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών Ευρασίας και Αφρικής με ταχύτητα περίπου 2,5 εκατοστά ανά έτος.

13

14 Αποτελέσματα της σύγκλισης των δύο αυτών πλακών είναι ο σχηματισμών των νησιών και των ηφαιστείων στον Ελλαδικό χώρο καθώς και η σχεδόν καθημερινή σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη χώρα μας.

15 Σεισμολόγοι και γεωλόγοι έχουν υπολογίσει ότι υπάρχουν περί τα 160 ρήγματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο που θεωρούνται δυνητικά ενεργά κι έδωσαν από την αρχαιότητα έως σήμερα και μπορεί να δώσουν και στο μέλλον σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ.

16 Ρήγματα στον Ελλαδικό χώρο

17 Το σημαντικότερο ηφαίστειο στον Ελλαδικό χώρο είναι αυτό της Θήρας ( Σαντορίνης ). Η έκρηξή του πιστεύεται ότι έγινε περί τα 1600 π.Χ. και άφησε το νησί στη σημερινή του, περίπου, μορφή. Στη μέση του νησιού σχηματίστηκε η μεγαλύτερη καλντέρα του κόσμου με διάμετρο 16 χλμ.

18 Η ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

19 Κατά πολλούς επιστήμονες, η έκρηξη αυτού του ηφαιστείου, προκάλεσε τσουνάμι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του Μινωικού Πολιτισμού στην Κρήτη.

20

21 tsu 津 = λιμάνι και nami 波 = κύμα που σημαίνει «κύμα του λιμανιού».
Τσουνάμι tsu 津 = λιμάνι και nami 波 = κύμα που σημαίνει «κύμα του λιμανιού».

22 Τσουνάμι Είναι θαλάσσιο φαινόμενο που δημιουργείται κατά την απότομη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού σε ωκεανούς, θάλασσες, λίμνες ή φιόρδ. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα σεισμού ( κυρίως υποθαλάσσιου ) ή υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης.

23

24 Κλίμακες μέτρησης σεισμών
Οι κλίμακες μέτρησης ενός σεισμού που χρησιμοποιούμε είναι δύο: η κλίμακα Ρίχτερ, που μετράει την ενέργεια που απελευθερώνεται από ένα σεισμό. Ενώ θεωρητικά δεν έχει ανώτατο όριο, πρακτικά, οι σεισμοί στη Γη δεν μπορούν να ξεπεράσουν την τιμή 9,5 της κλίμακα και

25 2. η κλίμακα Μερκάλι που ασχολείται με τις επιπτώσεις ενός σεισμού
2. η κλίμακα Μερκάλι που ασχολείται με τις επιπτώσεις ενός σεισμού. Με βάση την κλίμακα αυτή, οι σεισμοί ταξινομούνται σε 12 επίπεδα, ανάλογα με την έντασή τους και τις ζημιές που επιφέρουν.

26

27 Υπεύθυνος για την επεξεργασία και τον σχεδιασμός της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας μας είναι ο Ο.Α.Σ.Π. ( Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ). Κατά καιρούς εκδίδει οδηγίες και φυλλάδια που αφορούν στην πρόληψη και τις σωστές αντιδράσεις σε περίπτωση σεισμού.

28 ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

29 ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

30 ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

31 Όσον αφορά στο ερώτημα αν μπορούν οι σεισμοί να προβλεφθούν, οι επιστήμονες έχουν διαφωνίες. Η ομάδα επιστημόνων ΒΑΝ ( Παναγιώτης Βαρώτσος, Καίσαρ Αλεξόπουλος και Κωνσταντίνος Νομικός ) εκτιμούν ότι μπορούν με τη μέθοδο που έχουν αναπτύξει να προβλέψουν επερχόμενους σεισμούς.

32 Άλλοι όμως σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί και θεωρούν πως η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως και να είναι, η πρόγνωση – πρόβλεψη των σεισμών είναι ένας τομέας στον οποίο γίνονται συνεχείς έρευνες και προσπάθειες.


Κατέβασμα ppt "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ «ΝΤΙΝΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ» ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google