Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑΤΑ 9, 10 Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑΤΑ 9, 10 Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑΤΑ 9, 10 Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη
ΜΑΘΗΜΑΤΑ 9, 10 Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη

2 Οι σεισμοί και τα ηφαίστεια είναι δύο γεωλογικά φαινόμενα που έχουν κοινά αίτια δημιουργίας. Συνυπάρχουν στις περιοχές τις οποίες ονομάζουμε τεκτονικά ενεργές ζώνες και οι οποίες είναι κατά κανόνα τα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών.

3 Στην Ευρώπη η σεισμική και η ηφαιστειακή δράση εντοπίζονται κατά μήκος της Αλπικής Πτύχωσης και της μεσοωκεάνιας ράχης του Ατλαντικού Ωκεανού.

4

5 • Τα ηφαίστεια της Ισλανδίας δημιουργούνται λόγω της απομάκρυνσης της ευρασιατικής με την βορειοαμερικανική πλάκα. • Τα ηφαίστεια της νότιας Ευρώπης δημιουργούνται λόγω της σύγκρουσης της ευρασιατικής με την αφρικανική πλάκα.

6

7 • Η πιο ηφαιστειογενής χώρα της Ευρώπης είναι
η Ισλανδία. • Η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης είναι η Ελλάδα.

8 ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΧΩΡΑ Αίτνα Ιταλία Βεζούβιος Στρόμπολι Λίπαρι Χέκλα Ισλανδία Σαντορίνη Ελλάδα Νίσυρος

9 Οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις αποτελούν φυσικά φαινόμενα, με σοβαρές πολλές φορές επιπτώσεις τόσο στις ανθρώπινες ζωές όσο και στην οικονομία.

10 Παρά τα προβλήματα που προκύπτουν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, τα ηφαίστεια αποτελούν πηγή πλούτου για τους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται.

11 Τουρισμός, εξόρυξη ηφαιστειογενών ορυκτών και μεταλλευμάτων, γεωργικές καλλιέργειες, ιαματική λουτροθεραπεία, γεωθερμική ενέργεια κ.ά. είναι οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται τόσο σε ευρωπαϊκά κράτη με ηφαιστειακή δράση όσο και στην Ελλάδα.


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑΤΑ 9, 10 Σεισμική και ηφαιστειακή δράση στην Ευρώπη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google