Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ;
Επιμέλεια: Νικόλας Κουκουδάκης Νίκη Κωνσταντινίδη ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Α’2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Θρησκευτικά (κος Καπετανάκης)

2 ΕΡΩΤΗΣΗ Βιβλίο Θρησκευτικών σελ. 63: «Προσπαθώ να καταλάβω περισσότερο» Πολλοί χριστιανοί διαβάζοντας την Παλαιά Διαθήκη βγάζουν το συμπέρασμα ότι ο Θεός είναι σκληρός και υπερασπίζεται αποκλειστικά τον Ισραήλ. Φανταστείτε ότι έχετε να συνομιλήσετε μ' έναν τέτοιον άνθρωπο και προετοιμάστε τα δικά σας επιχειρήματα .

3 ΘΕΟΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Οι Ισραηλίτες κατασκεύασαν έναν Θεό που τους παρείχε προνομιακή μεταχείριση και την αποκλειστικότητα της αγάπης του. Στην πραγματικότητα όμως ο Θεός είναι υποστηρικτής της ζωής κάθε ανθρώπου και κάθε λαού, ο οποίος αγαπά και συμπονά. Αυτήν την αλήθεια όμως έπρεπε να περάσουν πολλοί αιώνες ώσπου να την αποδεχτούν οι άνθρωποι. Εντούτοις κομμάτια αυτής της αλήθειας έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν οι Ισραηλίτες, όπως φαίνεται στο βιβλίο του Ιωνά, όπου οι ειδωλολάτρες κάτοικοι της Νινευί παρουσιάζονται πιο άξιοι από τους Εβραίους. Ύστερα, όταν η ανθρωπότητα έφτασε να είναι έτοιμη για να το ακούσει, ο Χριστός διακήρυξε πολλές φορές καθαρά ότι ο Θεός είναι ο Πατέρας όλων των ανθρώπων.

4 ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ H λανθασμένη αντίληψη για την Παλαιά Διαθήκη σχηματίζεται όταν την ερμηνεύουμε ιστορικά ή ηθικολογικά και όχι θεολογικά, όπως πρέπει. Η Βίβλος (Παλαιά και Καινή Διαθήκη) είναι θεολογικό βιβλίο και διαπραγματεύεται το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών: πως ο Θεός έλαβε σάρκα και έζησε ανάμεσα στους ανθρώπους. Η παρέμβαση αυτή του Θεού στην ανθρώπινη ιστορία προϋποθέτει την ύπαρξη μιας κοινότητας ανθρώπων που βιώνει την παρέμβαση αυτή. Όλα λοιπόν τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης ασχολούνται με την παρέμβαση αυτή. Αναφέρονται δηλαδή σε μια συμφωνία (διαθήκη) μεταξύ του Θεού και του λαού του Ισραήλ – που είναι η κοινότητα η οποία βιώνει την παρέμβαση αυτή – και τις μεταπτώσεις της συμφωνίας αυτής από μέρους και εξαιτίας του Ισραήλ και όχι του Θεού. Τους συγγραφείς λοιπόν της Παλαιάς Διαθήκης δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν Ιστορία ή Επιστήμη με την σημερινή έννοια των όρων, αλλά πρωτίστως να μεταδώσουν τις αιώνιες θείες αλήθειες. Τα κείμενα που γράφουν, σε βάθος χρόνου, εξυπηρετούν κάθε φορά και ένα διαφορετικό σκοπό, είτε να διδάξουν είτε να ελέγξουν, με απώτερο όμως σκοπό το μέλλον της σχέσης του Θεού με τον Άνθρωπο.

5 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Έτσι συμπεραίνουμε ότι ο Θεός μας αγαπά όλους και νοιάζεται για μας σαν αληθινός πατέρας. Είναι ένας και μοναδικός και πανανθρώπινος.


Κατέβασμα ppt "ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google