Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
NOMΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΕ, ΕΕ ΚΑΙ ΕΠΕ
Advertisements

Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (Ι.Κ.Ε.)
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Project part-financed by ERDF #1 ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ -16 Ι0ΥΛΙΟΥ 2012 “Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΡΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ OIKONOMIKΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Εισαγωγή στη Λογιστική
ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Export Fund) Παναγιώτης Αλεξάκης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεσσαλονίκη, 4/5/2012.
Εισαγωγή στη Λογιστική.
Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση
Επιχειρήσεις.
ΛΥΣΗ ΕΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ Ο.Ε. ΣΕ Α.Ε.
Το προφιλ του αποφοιτου του τομεα διοικησησ και οικονομικων υπηρεσιων
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 5 η Νικόλαος Καρανάσιος Προσωπικές Εταιρίες.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 6 η Νικόλαος Καρανάσιος Εταιρίες Κεφαλαίων.
Ειδικά θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης : Επιχειρηματικότητα Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης
Τίτλος κεφαλαίου: H EΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Εισηγήτρια; ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙI 1 Ρέθυμνο, Διατυπώσεις συστάσεως Ο.Ε.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ)
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΟΜΟΡΡΥΘΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Σύμπραξη τουλάχιστον δύο προσώπων, φυσικών ή νομικών  Έγκυρη κατάρτιση της εταιρικής σύμβασης με έγγραφο.
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
1 Ομάδα 4 Καθαρή θέση-Προβλέψεις-Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Στην τέταρτη ομάδα περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί με τους οποίους παρακολουθούνται: –Η καθαρή.
Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ.
ΜΙΚΤΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ 3 ο Πακέτο σημειώσεων Εισηγήτρια Δοξαστάκη Κάλλια 3 ο Πακέτο σημειώσεων Εισηγήτρια Δοξαστάκη Κάλλια.
Π ΟΛΙΤΙΚΉ Π ΑΙΔΕΙΑ Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
1 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης ΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Ανώνυμη Εταιρεία Ι ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης I ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης I. Ε.Π.Ε. Είναι μια ενδιάμεση μορφή μεταξύ προσωπικής και κεφαλαιουχικής εταιρείας.Είναι μια ενδιάμεση μορφή μεταξύ προσωπικής.
Λογιστικά Βιβλία – Δικαιολογητικά Έγγραφα.  Κάθε επιτηδευματίας ανεξαρτήτως εάν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής.
1 Εγγραφές Προσδιορισμού Λογιστικού Αποτελέσματος Όταν όλες οι ημερολογιακές εγγραφές προσαρμογής των υπολοίπων των λογαριασμών προς τα δεδομένα της απογραφής.
Ανώνυμη Εταιρεία. Έννοια Η ανώνυμη εταιρεία είναι μία κεφαλαιουχική εταιρείαΗ ανώνυμη εταιρεία είναι μία κεφαλαιουχική εταιρεία Το κεφάλαιο της είναι.
ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Νομική Μορφή ΕταιρίαςΑργυρή Κατωπόδη1 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων – Ηλεκτρονικές Επιχειρήσεις Μάθημα Β.2 Αργυρή Κατωπόδη.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
Η προσωπική ευθύνη των διοικούντων νομικά πρόσωπα για τα εταιρικά φορολογικά χρέη πριν και μετά τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας - Ορισμένα ειδικότερα.
Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 «ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Γ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Δικηγόρος LL.M, Partner Σεμινάρια Προετοιμασίας Υποψηφίων Δικηγόρων ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙI ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
Επιχειρηματικότητα στην Πληροφορική Β΄ 1. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα Η επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί μια κυρίως ανδρική υπόθεση,
ΕΤΑΙΡΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΕΙΔΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ Γνήσιοι – καταχρηστικοί Συγχώνευση Διάσπαση Μετατροπή Εξαγορά /20 Απόσχιση κλάδου Πηγές ΚΝ. 2190/20.
2ο Πακέτο σημειώσεων ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΔΟΞΑΣΤΑΚΗ ΚΑΛΛΙΑ
Επιλογή Νομικής Μορφής Ιδιοκτησίας
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΟΜΟΣ 4308/
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)
Δίκαιο επιχειρήσεων Eταιρίες.
Αρχές Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων , 1ο εξάμηνο
Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (λογ. 18)
Χαρακτηριστικά των Οικονομικών Οργανισμών
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ομόρρυθμη Εταιρεία (Ο.Ε.)
Σύνθετα Λογιστικά Γεγονότα: Παράδειγμα
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
ΦΟΡΕΙΣ Κ.Α.Λ.Ο. ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΠΗ ΣΟΥΡΜΑΪΔΟΥ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ
Τήρηση αρχείων (βιβλίων)
Ιωάννης Ε. Μπιμπλής, Δικηγόρος
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
EΕΥΘΥΝΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. – Τι αλλάζει;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.) Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.) Χαρακτηριστικά Ε.Ε. Υπάρχει τουλάχιστον ένας ομόρρυθμος εταίρος. Συστήνεται από δύο ή περισσότερα άτομα. Οι ομόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται προσωπικά και απεριόριστα με όλη την περιουσία τους για όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας.

Σκοπός των εταίρων είναι η διενέργεια εμπορικών πράξεων για την πραγματοποίηση κέρδους. Οι ετερόρρυθμοι εταίροι, ευθύνονται μέχρι το ποσό που έχουν εισφέρει στο κεφάλαιο της εταιρείας.

Διαφορά ως προς την ευθύνη Ο ομόρρυθμος εταίρος: Ευθύνεται με όλη την προσωπική περιουσία απεριόριστα για χρέη της εταιρείας έναντι τρίτων. Ευθύνεται αλληλέγγυα με τους υπόλοιπους ομόρρυθμους εταίρους για την αποπληρωμή των δανειστών. Δεσμεύει την Ε.Ε. με τις πράξεις έναντι τρίτων.

Διαφορά ως προς την ευθύνη (2) Ο ετερόρρυθμος εταίρος: Υποχρεούται να εισφέρει το συμφωνηθέν ποσό της εισφοράς του και φέρει ευθύνη για χρέη προς τρίτους μόνο μέχρι το ποσό της εισφοράς του στο κεφάλαιο. Δεν εκπροσωπεί και δεν δεσμεύει την εταιρεία με τις πράξεις του.

Απλή και κατά μετοχές Ε.Ε. Στην απλή ετερόρρυθμη, τα μερίδια των ετερόρρυθμων εταίρων είναι αμεταβίβαστα και μόνο με απόφαση των εταίρων μπορούν να μεταβιβαστούν. Στην κατά μετοχές ετερόρρυθμη εταιρεία, τα μερίδια των ετερόρρυθμων εταίρων αντιμετωπίζονται σαν μετοχές ανώνυμης εταιρείας και μεταβιβάζονται ελεύθερα.

Σύσταση Ε.Ε. Απαιτείται η σύμπραξη δύο τουλάχιστον φυσικών ή νομικών προσώπων. Εν συνεχεία γίνονται οι απαραίτητες συμφωνίες μεταξύ των εταίρων και συντάσσεται (από δικηγόρο ή λογιστή) το καταστατικό. Διαδικασίες δημοσίευσης εντός 15 ημερών(Δ.Ο.Υ., Πρωτοδικείο, επιστροφή σε Δ.Ο.Υ. και χορήγηση ΑΦΜ) Απαραίτητα στοιχεία του καταστατικού-εταιρικού: ονοματεπώνυμα εταίρων, επωνυμία, έδρα, ονόματα εταίρων, κεφάλαιο, διάρκεια, σκοπός, λογιστικό σύστημα, ποσοστά κατανομής κερδών/ζημιών, διαχείριση και εκπροσώπηση εταιρείας, τροποποίηση καταστατικού, λύση και εκκαθάριση, ορισμός εκκαθαριστών.

Στάδια σύστασης Ε.Ε. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δημοσίευσης του καταστατικού η εταιρεία θα πρέπει να αποτυπώσει στα Λογιστικά βιβλία της τη σύσταση και στη συνέχεια και άλλες οικονομικές πράξεις. Η σύσταση της Ε.Ε. πραγματοποιείται σε δύο στάδια Στάδιο της κάλυψης Στάδιο της καταβολής

Στάδιο κάλυψης Ε.Ε. Λογαριασμοί που μας ενδιαφέρουν: 33 Χρεώστες Διάφοροι 33.03 Χρεώστες Εταίροι Λογ. Καλ. Ετ. Κεφ. 40 Κεφάλαιο 40.06 Εταιρικό κεφάλαιο 40.06.001 Οφειλόμενο εταιρικό κεφάλαιο Στη συνέχεια γίνεται μεταφορά: 33.04 Οφειλόμενο κεφάλαιο

Στάδιο καταβολής Ε.Ε. Εάν η καταβολή γίνει με μετρητά: 38 Χρηματικά Διαθέσιμα 38.00 Ταμείο Επιχ/σης 38.00.000 Ταμείο 33 Χρεώστες Διάφοροι 33.04 Οφειλόμενο κεφάλαιο Γίνεται και αντιλογισμός Από 40.06.001 Οφειλόμενο εταιρικό κεφάλαιο Σε 40.06.000 Καταβεβλημένο εταιρικό κεφάλαιο.

Αύξηση εταιρικού κεφαλαίου Για να πραγματοποιηθεί αύξηση εταιρικού κεφαλαίου θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του καταστατικού και να ακολουθήσει δημοσίευση σύμφωνα με το νόμο. Η αύξηση πραγματοποιείται με: Με νέες εισφορές νέων εταίρων ή με πρόσθετες εισφορές παλαιών εταίρων. Με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών ή αδιανέμητων κερδών. Με συγχώνευση ή απορρόφηση άλλης επιχείρησης.

Μείωση εταιρικού κεφαλαίου Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τροποποίηση του καταστατικού και η δημοσίευση σύμφωνα με το νόμο. Οι εταίροι προβαίνουν σε μείωση του εταιρικού κεφαλαίου για τους παρακάτω λόγους: Απόσβεση ζημίας Όταν δεσμεύεται χωρίς λόγο (υπερβάλλον κεφάλαιο) Όταν υπάρξει αποχώρηση κάποιου εταίρου.

Υποχρεώσεις εταίρων Ε.Ε. Υποχρέωση καταβολής της εισφοράς. Υποχρέωση διαχείρισης και εκπροσώπησης της εταιρείας. Υποχρέωση διαφύλαξης των εταιρικών συμφερόντων. Ευθύνη των εταίρων για χρέη της εταιρείας.

Φορολογία εισοδήματος Επιχειρηματική αμοιβή δικαιούνται μόνο τα ομόρρυθμα μέλη (μέχρι 3). Η επιχειρηματική αμοιβή προσδιορίζεται στο 50% των κερδών, σύμφωνα με τα ποσοστά συμμετοχής τους. Σύμφωνα με το Ν.3296/2004 ο συντελεστής φορολογίας ανέρχεται σε 20% από 1/1/2007. Η προκαταβολή έναντι κερδών της επόμενης χρήσης ανέρχεται σε 55%.

Λύση και εκκαθάριση της Ε.Ε. Επέρχεται για λόγους που προβλέπονται από το νόμο ή το καταστατικό – εταιρικό. Συντάσσεται ‘διαλυτικό έγγραφο’. Δημοσιεύεται σε Δ.Ο.Υ. και πρωτοδικείο. Ορίζονται οι εκκαθαριστές Συνήθως προβλέπονται στο αρχικό καταστατικό – εταιρικό και είναι οι εταίροι και σε περίπτωση διαφωνίας ορίζονται εκκαθαριστές από τον πίνακα εκκαθαριστών του αρμόδιου πρωτοδικείου.

Αποτέλεσμα εκκαθάρισης Ζημία η οποία εξαλείφεται η καθαρή περιουσία της εταιρείας. Τότε, ούτε οι τρίτοι (δανειστές) ούτε οι εταίροι μπορούν να πάρουν τίποτα από την εταιρεία (οι τρίτοι διατηρούν το δικαίωμα τους κατά των εταίρων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ (2) Κέρδος : τότε, τόσο οι τρίτοι όσο και οι εταίροι θα πάρουν ότι τους ανήκει. Ζημία με την οποία δεν εξαλείφεται η καθαρή περιουσία, δηλ. Ε>Π. Τότε, καλύπτονται οι τρίτοι και κατά ένα μέρος οι δανειστές.