Ενότητα: 6 - Οικογένειες Σαμπέιν και Κόμπλερ Μάθημα: Μπαρ - Φλαμπέ Ενότητα: 6 - Οικογένειες Σαμπέιν και Κόμπλερ Κεφάλαιο 1
ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο μαθητής / τρια να είναι σε θέση να: Αναφέρει τα χαρακτηριστικά των κοκτέιλ Σαμπάνιας και Κόμπλερ. Περιγράφει τον τρόπο διακόσμησης των κοκτέιλ Σαμπάνιας και Κόμπλερ. Επεξηγεί τη βασική συνταγή και παρασκευάζει αντιπροσωπευτικά κοκτέιλ Σαμπάνιας και Κόμπλερ σύμφωνα με τις πρότυπες συνταγές. Σαμπέιν Κοκτέιλ(Champagne cocktail) Φρεζ Ρουαγιάλ (Fraise Royal) Σέρι Κόμπλερ (Sherry cobbler) Ραμ Κόμπλερ (Rum cobbler)
Κοκτέιλ Σαμπάνιας (Champagne cocktail) Χαρακτηριστικά: Είναι Long drinks, δροσιστικά ποτά περιεκτικότητας πάνω από 8 cl. Διακοσμητικά Υλικά: Φέτα λεμονιού Κερασάκι Φράουλα
Ποτήρι: Ποτά: Αλκοολούχα ποτά Βασική συνταγή: Φλουτ σαμπάνιας Συμπλήρωμα με Σαμπάνια Βασική συνταγή: Φτιάχνονται με διάφορα αλκοολούχα υλικά και χυμούς φρούτων. Μετά την ανάμειξή τους στο σέικερ συμπληρώνονται με σαμπάνια ή κάποιο αφρώδες κρασί.
Σαμπέιν Κοκτέιλ (Champagne cocktail) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΝΟΜΑ ΠΟΤΟΥ Σαμπέιν Κοκτέιλ (Champagne cocktail) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 1 1 - 2 σταγόνες - Κύβο ζάχαρης - Angostura bitters - Μπράντι - Παγωμένη σαμπάνια Ποτήρι Φλουτ Σαμπάνιας - Φέτα λεμονιού - Κερασάκι ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Βάζουμε τον κύβο ζάχαρης σ’ ένα παγωμένο ποτήρι και τον διαβρέχουμε με την Angostura. Όταν η αγκοστούρα απορροφηθεί από τη ζάχαρη, προσθέτουμε το μπράντι και γεμίζουμε το ποτήρι με την παγωμένη σαμπάνια. Διακοσμούμε με τη φέτα λεμονιού και το κερασάκι. Κατηγορία: long drink
Κατηγορία ποτού: Κόμπλερ (Cobblers) Χαρακτηριστικά: Long drinks, δροσιστικό ποτό. Αμερικάνικης προέλευσης. Βάση αλκοολούχο ποτό, λικέρ ή κρασί. Περιέχει αρωματικά φρούτα. Διακοσμητικά Υλικά: Φρούτα εποχής Δυόσμο Καλαμάκι
Βασική συνταγή: Κόμπλερ (Cobblers) Ποτά: Αλκοολούχα ποτά Κρασί Λικέρ Ποτήρι: Γκομπλέ Βασική συνταγή: Κόμπλερ (Cobblers) Γεμίζουμε τα 2/3 του ποτηριού (κρασιού) με θρυμματισμένο πάγο, προσθέτουμε τα αρωματικά φρούτα σε μικρά κομματάκια και 50 ml από το επιθυμητό οινοπνευματώδες ποτό (σέρι, μπράντι, σαμπάνια κ.ά.). Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με καλαμάκι και με μακρύ κουταλάκι για τα φρούτα.
ΟΝΟΜΑ ΠΟΤΟΥ Φρεζ Ρουαγιάλ (Fraise Royal) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 2 1 Σταγόνα - Φρέσκες φράουλες - Λικέρ Φράουλας - Σαμπάνια Ποτήρι Φλουτ σαμπάνιας - Φράουλα στο χείλος του ποτηριού ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Βάζουμε τις φράουλες και το λικέρ στον ομογενοποιητή και τις πολτοποιούμε. Αδειάζουμε το μείγμα στο ποτήρι. Απογεμίζουμε με καλά παγωμένη σαμπάνια. Κατηγορία: long drink
ΟΝΟΜΑ ΠΟΤΟΥ Σέρι Κόμπλερ (Sherry cobbler) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 40 ML 1 κτλτ - Σέρι - Κουρασάο - Σιρόπι ζάχαρη - Παγάκια Ποτήρι Γκομπλέ - Φέτα πορτοκαλιού - Φρούτα σε μικρά κομμάτια - Φύλλα δυόσμου - Καλαμάκια ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Βάζουμε όλα τα υλικά και τον πάγο στο ποτήρι. Ανακατεύουμε. Κατηγορία: Long drink
ΟΝΟΜΑ ΠΟΤΟΥ Ραμ Κόμπλερ (Rum cobbler) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ\ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 15 ML 40 ML 1 κτλτ - Curaçao - Ρούμι - Σιρόπι ζάχαρης - Παγάκια Ποτήρι Γκομπλέ - Φέτα πορτοκαλιού - Φρούτα σε μικρά κομμάτια - Φύλλα δυόσμου - Καλαμάκια ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Βάζουμε όλα τα υλικά και τον πάγο στο ποτήρι. Ανακατεύουμε. Κατηγορία: Long drink
ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ Αναφέρετε τα χαρακτηριστικά των κοκτέιλ Σαμπάνιας και Κόμπλερ. Αναφέρετε τον τρόπο διακόσμησης των κοκτέιλ Σαμπάνιας και Κόμπλερ. Επεξηγήστε τη βασική συνταγή για κοκτέιλ Σαμπάνιας και Κόμπλερ. Αναφέρετε τα υλικά, τον τρόπο παρασκευής, το ποτήρι και τη διακόσμηση των εξής κοκτέιλ: Σαμπέιν Κοκτέιλ (Champagne cocktail). Φρεζ Ρουαγιάλ (Fraise Royal). Σέρι Κόμπλερ (Sherry cobbler). Ραμ Κόμπλερ (Rum cobbler).