Η Χαοτική Συμπεριφορά των Συστημάτων των Βιβλιοθηκών κατά την σημερινή Περίοδο της διαρκούς Αλλαγής Ανθή Κατσιρίκου Πανεπιστήμιο Πειραιά

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Advertisements

ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Προώθηση Καινοτομίας Συμβολή στην Αντιμετώπιση της Κρίσης
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Δεκεμβρίου 2010, Αθήνα 2η Σύνοδος Διευθυντών.
Διακρατική συνάντηση EQUAL Σάμος, 25 – 26 Σεπτεμβρίου 2003
ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Αντιπρόεδρος BIC Aττικής Μέλος του ΔΣ του ΕΒΝ - Βρυξέλλες
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 4ΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Web 2.0 Διαδίκτυο: Ο Προσωπικός μας Υπολογιστής
«ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΕΛΙΔΑ»
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Πανωραία Γαϊτάνου Μουσείο Μπενάκη-Βιβλιοθήκη
1 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΙSO9001 ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Πρακτικά Οφέλη “H βελτίωση στην ποιότητα προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση όπου σπατάλη και απώλεια μετατρέπονται σε βελτίωση.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
1 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΙSO9001 Πρακτικά Οφέλη “H βελτίωση στην ποιότητα προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση όπου σπατάλη και απώλεια μετατρέπονται σε βελτίωση του προϊόντος.
Η Πύλη για τις Λαϊκές Βιβλιοθήκες Αθήνα 21Μαρτίου 2005 Ημερίδα για τις Λαϊκές Βιβλιοθήκες Βιβλιοθήκες και Κοινωνία της Πληροφορίας Πλήθος πληροφοριών (επιλογή.
Ενότητα 1.2 Μοντέλα εισαγωγής ΤΠΕ στην εκπαίδευση ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β΄ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΙΣ Τ.Π.Ε. – ΠΕ03 Γιώργος Γεωργιόπουλος Μαθηματικός M.Sc., M.Ed.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π.Μ.Σ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
Οι μαθητές να: 1.Επεξηγούν τη σχέση συναισθήματος και συμπεριφοράς 1.
Η ένταξη των ψηφιακών βιβλιοθηκών στον χώρο της εκπαίδευσης Επιμέλεια-Παρουσίαση Μαρία-Ειρήνη Καραχάλιου Β Ανδρομάχη Νοτοπούλου Β
Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής
Ο τομέας της Πληροφορικής
…………………………………………………………. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Το κλειδί για τη δια βίου μάθηση 14 – 16 Ιουνίου 2006 Goethe-Institut Athen Μαθαίνοντας δια βίου Βιβλιοθήκες.
Εισαγωγή, Η Μέθοδος Των Σεναρίων: Προσδοκίες Και Περιορισμοί… Σελ: Γεωργία-Μαρία Ιερομονάχου Α.Μ: 3168 Έτος: Β.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
1 Διαχείριση Πελατειακών Σχέσεων CRM Μάθημα 3 ο : − Τα 5P του CRM Μάθημα 3 ο : − Τα 5P του CRM.
ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ. Η Διαδικασία της λήψης απόφασης στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων ΓΡΑΣΕΠ Γ/σιο Ερασμίου Ξάνθης.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Προκλήσεις για τις δημόσιες βιβλιοθήκες  Εξυπηρέτηση ηλικιωμένων και κοινού διαφορετικών εθνικοτήτων  Κάλυψη αναγκών για όσους ομιλούν την Αγγλική ως.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Διαχείριση Έργων Πληροφορικής
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
MANAGING A PARADIGM SHIFT- ALIGNING MANAGEMENT, PRIVACY POLICY, TECHNOLOGY AND STANDARDS ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Μ. ΓΕΡΓΑΤΣΟΥΛΗΣ.
ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ – ΘΡ. ΤΣΙΑΤΣΟΣ Θέματα Σχεδίασης Μέρος 2ο Χρηστοκεντρική & Συμμετοχική Σχεδίαση.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας Εργασία στο υποχρεωτικό μάθημα του ΣΤ’εξαμήνου Θέμα: Oxford Digital Library.
CALIFORNIA DIGITAL LIBRARY CALIFORNIA DIGITAL LIBRARY ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ Μαρία Καραδήμα Μαρία Καραδήμα.
22/02/2006 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Καθ. Γεώργιος Ι. Δουκίδης Αναπλ. Πρόεδρος Τμ. Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Οικονομικό.
Η επεξεργασία του υλικού στην υβριδική υπηρεσία πληροφόρησης: παράλληλη χρήση των εργαλείων Κόκκινος Διονύσης, Ε.Μ.Π. - Κεντρική Βιβλιοθήκη Τσώλη Θεοδώρα,
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Ανάπτυξη.
3 η Πανελλήνια Διημερίδα Καθηγητών Πληροφορικής, Αλεξανδρούπολη Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών Τ. Α. Μικρόπουλος.
Α Τα Χαρακτηριστικά των ΤΠΕ που Ευνοούν τη Μάθηση.
Ανάπτυξη – Βελτίωση του Ανθρώπινου Δυναμικού
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Επιχείρησης και οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών Σπυρίδων Πανέτσος.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR – CHAPTER 18 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ (ORGANIZATIONAL CULTURE)
9-1 STEPHEN P. ROBBINS, DAVID A. DECENZO, MARY COULTER Διοίκηση επιχειρήσεων Αρχές και εφαρμογές.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων GERRY JOHNSON, KEVAN SCHOLES, RICHARD WHITTINGTON 1-1.
Αγορά Εργασίας - Καινοτομία στην Οικονομία της Γνώσης
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
ΘΕΩΡΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ WEB2 Το Web 2.0 αναφέρεται σε μια αναμενόμενη δεύτερη γενιά του Web που επιτρέπει στα άτομα να δημιουργούν, να δημοσιεύουν, να ανταλλάσσουν,
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
23o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Α. Π. Θ
Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας /2 Χειμερινό εξάμηνο
Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Θέματα Παγκόσμιας Ηγεσίας και Πρακτικές
Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
Η Διοίκηση των αλλαγών: Οργανωσιακή ανάπτυξη και κουλτούρα στις υπηρεσίες υγείας ● ¨Διοίκηση αλλαγών¨ είναι η διαδικασία διαχείρισης και ελέγχου ριζικών.
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΟΕΠ&ΤΜ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η Χαοτική Συμπεριφορά των Συστημάτων των Βιβλιοθηκών κατά την σημερινή Περίοδο της διαρκούς Αλλαγής Ανθή Κατσιρίκου Πανεπιστήμιο Πειραιά

A λλαγές  “συστήματα βιβλιοθηκών”,  διαδίκτυο,  ηλεκτρονικό ταχυδρομείο,  παγκόσμιος ιστός

Πρόκειται δηλαδή για μια αλληλουχία φαινομένων διαφορετικών επιπέδων, όπου τα φαινόμενα σε κάθε υψηλότερο επίπεδο έχουν ιδιότητες που δεν μπορεί να προέρχονται από τις ιδιότητες των φαινομένων κατωτέρου επιπέδου.

Στα χαοτικά συστήματα μικρές αλλαγές που σχετίζονται με το αρχικό σημείο μπορούν να προκαλέσουν διαδρομές με μεγάλες διαφορές. Η συμπεριφορά τους δε, δεν αναπαράγεται ποτέ με τον ίδιο τρόπο. Ανεξάρτητα από πού είναι το αρχικό σημείο του συστήματος, δεν είμεθα σε θέση να περιγράψουμε με βεβαιότητα τη διαδρομή του μέχρι το τέλος.

Συνεκδοχικά, η τεχνολογία προκαλεί ραγδαίες οργανωτικές αλλαγές και αποκαλύπτει πώς αυτές υλοποιούνται και πώς δρουν στο περιβάλλον της βιβλιοθήκης. Σε μια τέτοια ταραχώδη κατάσταση, οι μελλοντικές εξελίξεις είναι σίγουρα ακαθόριστες και επηρεάζονται από τα τυχαία γεγονότα.

Μί κρο- επίπεδο Η εφαρμογή των αυτοματοποιημένων συστημάτων στις βιβλιοθήκες παρήγαγε οργανωτική επανάσταση χωροχρονικά. Η απλοποίηση των ρουτινών, οι διαδικασίες που εξοικονομούσαν χρόνο και εργατικό δυναμικό είχαν σαν αποτέλεσμα περισσότερο ποιοτική εργασία. Ακόμα πιο πέρα, συμπεριελήφθησαν εργασίες ποσοτικοποίησης, στατιστικές, απογραφή.

Mάκρο- επίπεδο Όμως, η λειτουργία των συστημάτων, οι συμβατότητες, τα πρότυπα, τεχνικά και βιβλιοθηκονομικά, η αναγκαιότητα των καινοτόμων κανόνων και διαδικασιών εθεμελίωσαν μιαν ευρεία συζήτηση μεταξύ των επαγγελματιών και εκτενή έρευνα.

Ένα βήμα πέραν του αυτοματισμού, οι τηλεπικοινωνίες που εγκαταστάθηκαν σε κάθε οργανισμό (μικρο- επίπεδο) συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της συνεργατικής καταλογογράφησης, των συνεργατικών συλλογών και συνεργασιών, ενώ οι απομακρυσμένοι χρήστες αυξάνουν σταδιακά (μάκρο-επίπεδο) και η δημιουργία νέων κανόνων και προτύπων επίσης.

Οι νέες τεχνολογίες στις βιβλιοθήκες  πληθώρα των τεχνολογικών εργαλείων, λογισμικών και διεπαφών,  συμμετοχή των εκδοτών και των προμηθευτών,  ποικιλία των πηγών και υβριδική βιβλιοθήκη.

Οι αλλαγές στις βιβλιοθήκες  εσωτερικό λειτουργικό σχήμα,  επικοινωνία των Βιβλιοθηκών,  εξυπηρέτηση του κοινού,  χρόνος απόκτησης της γνώσης και της πληροφορίας,  πληθώρα και η ποικιλία των χρηστών.

Το μακροπρόθεσμο μέλλον ενός καινοτόμου οργανισμού δεν μπορεί να προβλεφθεί, εξαιτίας όχι μόνο των μεταβολών στην τεχνολογία και την αγορά, αλλά και στη δομή. Οι αποτελεσματικοί μάνατζερ επομένως, αντί για οράματα και σχέδια, εστιάζουν στη διαρκώς μεταβαλλόμενη ατζέντα των στρατηγικών θεμάτων, των προκλήσεων και των στόχων.

Η έκφραση των διαφορετικών, ενίοτε δε και αντιφατικών, πολιτισμών που εκφέρει κάθε μέλος σε ένα οργανισμό συμβάλλει στην επιτυχία της σύνθεσης στη μάθηση. Η μετατροπή επομένως των δικτύων εργασίας ή των εργασιακών σχέσεων, μικρού ή μακρού βεληνεκούς, σε ομάδες μάθησης, εισάγει το διάλογο, ενθαρρύνει την ανοιχτή σύγκρουση, εξάγει από αυτήν, τη δημιουργικότητα και δοκιμάζει δημόσια τις βεβαιότητες, αναλαμβάνοντας το ρίσκο, για τον χειρισμό στρατηγικών θεμάτων.

 Νέο διανοητικό μοντέλο για κάθε νέα κατάσταση- όχι ίδιες γενικές οδηγίες,  Εστίασης, από το μέλλον στο εδώ και τώρα,  Εστίαση και αιτιολόγηση των ποιοτικών, μη κανονικών προτύπων,  Θεώρηση ενός ολικού επικοινωνιακού συστήματος και όχι των επιμέρους τμημάτων,  Μαθησιακή διαδικασία αντί για τα αποτελέσματα,  Ομαδική δυναμική σκέψη και μάθηση, στην συνύπαρξη δηλαδή που φέρνει αποτελέσματα, που παίρνει το ρίσκο και την ευθύνη της τυχόν αποτυχίας.

Εκπαίδευση του προσωπικού στη διαδικασία της αλλαγής. Εκπαίδευση του προσωπικού με περιεχόμενο την εξοικείωση με το γεγονός ότι οι ρόλοι της βιβλιοθήκης συνεχώς μεταβάλλονται και η ταυτότητα του επαγγέλματος επίσης. Επαγγελματική ωριμότητα σημαίνει την αφοσίωση στα ιδανικά του επαγγέλματος, άρα, αποδοχή της υπευθυνότητας για την επιτυχία του οργανισμού του οποίου μέρος είναι η βιβλιοθήκη.

Όπως εφάνη ανωτέρω, η βιβλιοθήκη σαν οργανωτικό και λειτουργικό μοντέλο αναλαμβάνει διαρκείς προσαρμογές, την τελική μορφή των οποίων κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τούτη τη στιγμή. Η χαοτική συμπεριφορά είναι απρόβλεπτη.

Αυτό που συγκροτεί τους στόχους της υπηρεσίας είναι απίθανο να αλλάξει πολύ. Παρόλα αυτά οι στόχοι μπορεί να χρειάζονται νέα ερμηνεία, νέα επικύρωση και σαφή οροθέτηση. Αυτό που συγκροτεί την καλή υπηρεσία στις βιβλιοθήκες, τα μέσα, αλλάζουν. Η νέα τεχνολογία και η μάθηση μέσω της εμπειρίας δημιουργεί νέα πρότυπα. Το πόσο καλά παίζουμε το ρόλο μας εξαρτάται σε έναν υψηλό βαθμό, από το πόσο καλά καταλαβαίνουμε τι είμαστε και σε ποιο περιβάλλον ενεργούμε.