ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ 2012-2013 ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΥΧΝΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ
Ομάδες εργασίας Λαϊνά Χρυσούλα-Μουστάκα Δήμητρα-Λιγνός Βασίλειος- Μητσάνη Αναστασία Λιάλιος Εφραίμ – Μέντης Νικόλαος- Λιβάνη Σπυριδούλα. Μαύριακα Μαρία-Ερσίλντα Μάρρα- Μπάκα Παρασκευή – Μπούρα Μαρία Κρικρής Βάϊος- Μητσάνη Δώρα – Κρίθυμου Κων/να Μπαρμπαρούσης Γιώργος-Κρικρή Κων/να – Μπαρμπαρούσης Βασίλειος.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Είναι γνωστό σε όλους , πώς ο άνθρωπος από παλιά καλλιεργούσε προϊόντα . Κάποια από τα οποία συνεχίζει να καλλιεργεί και σήμερα, έτσι ώστε με κατάλληλη μεταποίηση να καλύψει κάποιες από τις ανάγκες του. Οι ελιές ,το βαμβάκι ,τα αμπέλια ,τα οσπριοειδή ,οι καρυδιές ακόμη το βελανίδι και ο καπνός ,είναι προϊόντα που ο άνθρωπος τα μεταποιούσε και τα χρησιμοποιούσε στην περιοχή μας στην καθημερινή του ζωή.
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Τι είναι η μεταποίηση; Μεταποίηση είναι η διαδικασία μετατροπής μιας ύλης ή ενός φυσικού προιόντος σε βιοτεχνικό-βιομηχανικό προιόν.
Πόσο σημαντική είναι η μεταποίηση; Το προϊόν είναι συνήθως πιστοποιημένο. Δυνατότητα πολλαπλής συσκευασίας. Πληροφορίες για την συσκευασία και τη χρήση του προϊόντος . Δυνατότητα σύγκρισης τιμών – επιλογής. Υγειονομική ασφάλεια λόγω συσκευασίας. Δυνατότητα προβολής – διαφήμισης. Ευκολία χρήσης – κατανάλωσης. Εύρεση προϊόντων από άλλες περιοχές. Νέες θέσεις εργασίας. Προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.
Πως μπορούμε να δώσουμε προστιθέμενη αξία σε ένα μεταποιημένο προϊόν; Ονομασία προέλευσης. (Π.Ο.Π.) Πιστοποίηση προϊόντος ISO
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ Ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) νοείται το όνομα μιας περιοχής, που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός προϊόντος που παράγεται σε αυτήν και η ποιότητα του ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΟΠ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΟΠ Ονομασία του προϊόντος Η μέθοδος παραγωγής του προϊόντος Η περιγραφή του προϊόντος η γεωγραφική περιοχή μέσα στην οποία θα γίνεται η παραγωγή του φυτικού προϊόντος η απόδειξη προέλευσης του προϊόντος Ο δεσμός του προϊόντος με την γεωγραφική περιοχή Ο φορέας ελέγχου Η σήμανση του προϊόντος
Την πιστοποίηση ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας (ΠΟΠ) έχουν πάρει διάφορα φυτικά προϊόντα όπως καταγράφει και ο επόμενος πίνακας. Το πρώτο προϊόν που πιστοποιήθηκε ως ΠΟΠ είναι η ελιά καλαμών 1 Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ 440304 / 11-11-1993 (ΦΕΚ 871/26-11-93 2 Κονσερβολιά Αμφίσσης 317746 / 18-01-1994 (ΦΕΚ 24/18-01-94) 3 Κονσερβολιά Αταλάντης 317740 / 18-01-1994 (ΦΕΚ 24/18-01-94 4 Κονσερβολιά Ροβίων 319102 / 18-01-1994 (ΦΕΚ 25/18-01-94) 5 Κονσερβολιά Στυλίδας 317748 / 18-01-1994 (ΦΕΚ 23/18-01-94) & 318848 / 21-8- 2008 (ΦΕΚ 1725 / 28-8-2008 6 Θρούμπα Θάσου 315781 / 14-01-1994 (ΦΕΚ 15/14-01-94) 7 Θρούμπα Χίου 315800 / 14-01-1994 (ΦΕΚ 15/14-01-94)
OΡΙΣΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΠΟΠ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ Ελιά Καλαμάτας Θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνης Κρήτης Κονσερβολιά Άρτας ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Τροιζηνία» Καλαμάτα Κεφαλονιά Σάμος Κροκεές Λακωνίας Κρανίδι Αργολίδας
Πιστοποίηση: είναι η επιβεβαίωση από τρίτο ανεξάρτητο φορέα ότι προϊόντα, διεργασίες, συστήματα ή πρόσωπα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις συγκεκριμένων προτύπων και άλλων τυποποιητικών εγγράφων. Κατά την έναρξη της επιθεώρησης ο κατασκευαστής και η εταιρεία πιστοποίησης κατοχυρώνουν: Το Ελληνικό Σήμα Συμμόρφωσης. Τα Οφέλη από την εφαρμογή του Ελληνικού Σήματος Συμμόρφωσης.
Πιστοποίηση-Διαδικασία χορήγησης Ελληνικού Σήματος.
Πως μπορούμε να προωθήσουμε ένα μεταποιημένο προϊόν;
Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στην περιοχή μας ; Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στην περιοχή μας ; ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Δ. ΑΣΤΑΚΟΥ α/α ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ 1 ΡΥΖΙ 34,8 2 ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ 36,6 3 ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ 50 4 ΚΑΠΝΟΣ 61,1 5 ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ 62,1 6 ΟΣΠΡΙΟΕΙΔΗ 206,9 7 ΒΑΜΒΑΚΙ 241,6 8 ΚΑΡΠΟΙ ΜΕ ΚΕΛΥΦΟΣ (ΚΑΡΥΔΙΕΣ) 244,5 9 ΣΙΤΑΡΙ 532,6 10 ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ ΠΟΤΙΣΤΙΚΟΣ 3640 11 ΕΛΑΙΩΝΕΣ 11870,2 12 ΛΟΙΠΑ ΣΙΤΗΡΑ 23003,214
Ποια προϊόντα μεταποιούνται σήμερα στην περιοχή μας; Μόνο το Σταφύλι
Ποια προϊόντα θα μπορούσαν να μεταποιηθούν στην περιοχή μας ; ΕΛΙΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΣΤΑΦΥΛΙ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
ΑΜΠΕΛΙ - Μεταποίηση Κρασί Τσίπουρο Γλυκό του κουταλιού Μαρμελάδα Σταφίδα Χυμός Ξύδι
ΒΑΜΒΑΚΙ- Μεταποίηση Ιατρική χρήση Χαρτικά Ρούχα Προϊόντα υγιεινής
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ Χυμός Μαρμελάδα Γλυκό κουταλιού Αναψυκτικά Αιθέρια έλαια
ΚΑΡΥΔΙΕΣ Γλυκό κουταλιού Καρυδόψιχα
ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ Ζωοτροφία. Αραβοσιτέλαιο Αλεύρι Ποπ-κορν Χαρτί Διαλύτες Βιοκαύσιμα
ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΤΑ ΓΛΥΚΑ ΚΡΕΜΕΣ ΚΟΜΠΟΣΤΕΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΧΥΜΟΣ
Ποιο θα επιλέγαμε ως το πιο κατάλληλο προϊόν για μεταποίηση στην περιοχή μας ;
ΕΛΙΑ Πολλές ποικιλίες ελιάς καλλιεργούνται στην περιοχή μας εδώ και πολλά χρόνια. (Λαδολιά, Μανάκι, Κορωνέικη) ωστόσο δεν αξιοποιούνται παρά μόνο για οικιακή μεταποίηση.
Τρόποι μεταποίησης Εκμετάλλευση Ελιάς Τρόποι μεταποίησης Εκμετάλλευση Ελιάς Ελιές σε άλμη Ελιές γεμιστές Γλυκό κουταλιού Πατέ Λάδι Πυρηνέλαιο Καλλυντικά Φαρμακευτικά προϊόντα Καυσόξυλα Καύση ελαιοπυρήνα
Επίλογος Θεωρούμε λοιπόν, ότι η περιοχή μας έχει τοπικά φυτικά προϊόντα, τα οποία με την διαδικασία της μεταποίησης θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών παραγωγών και της τοπικής οικονομίας.