Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ. Λούντζη Μαρία, Διδάκτωρ του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

2 1) Καταγράψτε τις ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγείτε για αγορές
1) Καταγράψτε τις ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγείτε για αγορές. Το εορταστικό κλίμα συχνά σας παρασύρει σε «περιττές» αγορές, και μάλιστα χωρίς να έχετε καλύψει πρώτα τις πραγματικές σας ανάγκες. 2) Αυτή την εποχή υπάρχει πληθώρα προσφορών από μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. κέντρα αδυνατίσματος, κινητής τηλεφωνίας, αυτοκινήτων, ταξιδιών κ.ά. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αξιολόγηση των αναγκών σας και στις οικονομικές σας δυνατότητες.

3 3) Προσοχή στα οπωροκηπευτικά
3) Προσοχή στα οπωροκηπευτικά. Να αποφεύγετε την αγορά μη εποχιακών προϊόντων, οι τιμές είναι ιδιαίτερα υψηλές. 4) Αποφύγετε να αγοράζετε με πιστωτικές κάρτες, έχουν υψηλό επιτόκιο. Αν ωστόσο τις χρησιμοποιήσετε, προσέχετε ιδιαίτερα τους όρους πληρωμής (αριθμό δόσεων, ποσό κάθε δόσης, επιτόκιο, έγκαιρη εξόφληση, κ.ά.) και το ποσό που αναγράφεται .

4 5) Τα είδη ένδυσης και υπόδησης είναι πάντα μία δύσκολη αγορά
5) Τα είδη ένδυσης και υπόδησης είναι πάντα μία δύσκολη αγορά. Ελέγξτε την πραγματική ποιότητα και μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις. Και μην ξεχνάτε ότι σχεδόν αμέσως μετά τις γιορτές έρχονται οι εκπτώσεις. Μεταθέστε λοιπόν για τότε όποιες αγορές δεν είναι εντελώς απαραίτητες. 6) Αποφύγετε την αγορά οικιακών συσκευών και άλλων αγαθών μεγάλης αξίας (έπιπλα). Οι αγορές αυτές απαιτούν συστηματική έρευνα της αγοράς, και η περίοδος των εορτών δεν είναι η καλύτερη για κάτι τέτοιο. Αν παρ’ όλα αυτά αγοράσετε αγαθά μεγάλης αξίας α) να ζητάτε οπωσδήποτε την εγγύηση, και, β) να ζητάτε, όταν χρειάζονται, οδηγίες στα Ελληνικά.

5 7) Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί:   α)όταν βλέπετε υπερβολικά χαμηλές τιμές, και ιδιαίτερα όταν δεν είναι προσφορές. (Ίσως και να είναι ελαττωματικά ή χαμηλής ποιότητας) και β)όταν ψωνίζετε από πλανόδιους, γιατί ενδέχεται να είναι προϊόντα χαμηλής ποιότητας, ακόμη και επικίνδυνα. Παράλληλα, εάν δεν παίρνετε απόδειξη, δεν μπορείτε να βρείτε το δίκιο σας στην περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό.

6 8) Ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά παιδικών παιχνιδιών, πρέπει να φέρουν το σήμα CE. Όσα παιχνίδια φέρουν το σήμα (CE), σημαίνει ότι στην κατασκευή τους έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους. Να διαβάζετε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις , την ηλικία που απευθύνεται και τις οδηγίες για την προφύλαξη κατά τη χρήση του παιχνιδιού, που πρέπει να υπάρχουν στην συσκευασία και να είναι γραμμένες στα ελληνικά.

7 9) Μην ξεχνάτε να παίρνετε και να φυλάσσετε τις αποδείξεις για ό, τι αγοράζετε, ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές. 10) Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, γιατί μεγάλο ποσοστό τους (30%) σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Ε. είναι επικίνδυνα.

8 Τέλος, το πόσο καλά θα περάσουμε δεν εξαρτάται από το πόσο θα καταναλώσουμε.


Κατέβασμα ppt "του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google