Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,
Προώθηση. Αθήνα, 17/4/2010, ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ

3 Πόσο καλά γνωρίζουμε το ελαιόλαδο;
Σάββατο, 17 Απριλίου 2010, ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2010

4 Ο ίδιος, αποκαλεί την ελιά «Φωτόδεντρο και δέκατη τέταρτη οµορφιά».
Στην Ελλάδα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, η ελιά είναι συνδεδεμένη με την ύπαρξή μας. Ο Οδυσσέας Ελύτης έχει γράψει : «εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, θα βρεις ότι αποτελείται από μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι που σημαίνει ότι με αυτά τα τρία μπορείς να την ξαναφτιάξεις». Ο ίδιος, αποκαλεί την ελιά «Φωτόδεντρο και δέκατη τέταρτη οµορφιά».

5 Από τον Όμηρο το Ελαιόλαδο,χαρακτηρίσθηκε “Υγρό χρυσάφι”
Από τον Όμηρο το Ελαιόλαδο,χαρακτηρίσθηκε “Υγρό χρυσάφι” ΦΙΛΑΙΟΣ:Ένας από τους 4 μυρεψούς που με τέχνη & γνώση μετέτρεπαν το ελαιόλαδο σε αρώματα. (Πινακίδα στην Πύλο)

6 Ελαιόλαδο : Ορισμός Έλαιο
που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδενδρου με φυσική επεξεργασία & αποκλειστικά με μηχανικά μέσα. Προϊόν απολύτως φυσικό. Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 98%. Η Ποιοτική του αξιολόγηση γίνεται βάσει διεθνών σταθερών με γνώμονα : τρόπο παραγωγής βαθμό οξύτητας βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα)

7 Ελλάδα: 3η Ελαιοπαραγωγός Χώρα στον κόσμο και συνεπώς
Το άρωμα, η γεύση και το χρώμα δεν αποτελούν στοιχεία επεξεργασίας του καρπού αλλά αποτελέσματα του τρόπου καλλιέργειας & της ποικιλίας της ελιάς Το ελαιόλαδο επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες και την ποιότητα του εδάφους και συνεπώς διαφέρει από τόπο σε τόπο

8 Ποιοτικές Κατηγορίες Παρθένο ελαιόλαδο
Οι Βασικές Ποιοτικές Κατηγορίες που κυκλοφορούν στο στάδιο του λιανικού εμπορίου είναι : Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Παρθένο ελαιόλαδο Ελαιόλαδο - Αποτελούμενο από Εξευγενισμένα Ελαιόλαδα και Παρθένα Ελαιόλαδα Πυρηνέλαιο Επίσης κυκλοφορούν διάφοροι τύποι εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου όπως : Βιολογικό Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης ή άθερμο Αγουρέλαιο Ελαιόλαδο με αρωματικά φυτά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

9 Ποιοτικές Κατηγορίες Κατηγορίες Ελαιολάδου Οξύτητα
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μέχρι 0,8 γρ. ανά 100 γρ. Παρθένο Ελαιόλαδο μέχρι 2 γρ. ανά 100 γρ. Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα μέχρι 1 γρ. ανά 100 γρ. Πυρηνέλαιο μέχρι 1 ανά 100 γρ.

10 Τυποποιημένο Ελαιόλαδο
Τυποποίηση: Κύριος Παράγοντας Διασφάλισης των Καταναλωτών, για τη Γνησιότητα και την Ποιότητα όλων των Προϊόντων

11 Η Τυποποίηση εξασφαλίζει την σταθερή ποιότητα του ελαιολάδου
εγγυάται την τήρηση διαδικασιών ελέγχου ποιότητας & ασφάλειας σύμφωνα με Ευρωπαϊκή & Ελληνική Νομοθεσία που εφαρμόζεται μέσω του Γ.Χ.Κ, του ΕΦΕΤ κλπ. αποτελεί εγγύηση ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου προβλέπει την αναγραφή ποιοτικής κατηγορίας ελαιολάδου, ημερομηνίας λήξης κλπ επιλέγει συσκευασίες με ειδικό πώμα εγγύησης για την ποιοτική διασφάλισή του από τη νοθεία κατά τη διακίνηση υποχρεώνει την αναγραφή επωνυμίας και πλήρους διεύθυνσης τυποποιητή και συνεπώς προβλέπει ευθύνες & ποινές μικρή συσκευασία σημαίνει γρήγορη διακίνηση από το ράφι των Σ.Μ και φυσικά κατανάλωση φρέσκου προϊόντος

12 Ενδείξεις στη Συσκευασία Ελαιολάδου

13 Υποχρεωτικές Ποιοτική κατηγορία Καθαρή ποιότηα περιεχομένου σε όγκο
Παρασκευαστής ή συσκευαστής Αριθμός παρτίδας Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας Συνθήκες διατήρησης

14 Προαιρετικές Εμπορική ονομασία “Πρώτη πίεση εν ψυχρώ”
“Εξαγωγή εν ψυχρώ” Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά Οξύτητα (με υπεροξείδια, Κ & κηρούς)

15 Συντήρηση του Ελαιολάδου
Το ελαιόλαδο σε τυποποιημένη μορφή διατηρείται 12 έως 18 μήνες, επειδή: η συσκευασία είναι ακέραιη, με σύστημα ανοίγματος που καταστρέφεται μετά την πρώτη χρήση δεν έρχεται σε επαφή με το φώς και τον αέρα, αποθηκεύεται σε σκιερό και δροσερό μέρος δεν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες και διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (10-15 βαθμούς C) φυλάσσεται σε καλά κλεισμένα αδιαφανή μπουκάλια ή ανοξείδωτα δοχεία

16 Μεσογειακή Διατροφή Το Μεσογειακό Μοντέλο Διατροφής που βασίζεται
στο Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών, έχει συμβάλλει στην μακροβιότητα των κατοίκων των χωρών της Μεσογείου

17 Ελαιόλαδο:Υγιεινό & Εύγευστο
Υγιεινό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φαγητά και συνιστάται ως ένα ιδιαίτερα εύπεπτο λάδι Δεν παχαίνει περισσότερο από τα άλλα λάδια, έχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων (9cal/gr) Διατηρεί όλες τις ιδιότητές του ανεξίτηλες, ιδίως αν προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος Aποκαλύπτεται όλη του η νοστιμιά όταν χρησιμοποιείται ωμό Δίνει εξαιρετική γεύση στις σαλάτες και τα λαχανικά Ιδανικό για τηγάνισμα,αφού αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες Χρησιμοποιείται σαν συντηρητής τροφίμων (π.χ. Τυριών, λαχανικών, ψαρικών).

18 Μαγειρέψτε με Ελαιόλαδο....
>Μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας εδέσματα, με λιγότερες ενοχές. >Αντέχει σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες >Δεν προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του συκωτιού & στο μεταβολισμό των λιπιδίων >Είναι υγιεινό λόγω των μονοακέρεστων λιπαρών οξέων & των αντιοξειδοτικών ουσιών που περιέχει

19 Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Γεύση & Υγεία για μιά ζωή!!!


Κατέβασμα ppt "ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google