Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαθητές: Στέλλα Γκούφα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαθητές: Στέλλα Γκούφα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαθητές: Στέλλα Γκούφα
Ελιά-Λάδι-Παξιμάδι Μαθητές: Στέλλα Γκούφα Νίκη Μιχαλάκη Μαρία Καούνη Μαρία Καζινάκη Μαρία Δέμπη Τμήμα:Γ’5 ………………… Σχ.Ετος: ……….

2 ΕΛΙΕΣ

3 Ερμηνία-Προέλευση Αιωνόβιο και αειθαλές δένδρο Με φύλλα καμπυλοτά
Αιωνόβιο και αειθαλές δένδρο Με φύλλα καμπυλοτά Κατά την ωρίμαση  μαυρίζει και  μαλακώνει Είναι ένα δώρο της φύσης με πλούσια ιστορία γύρω από τη Μεσόγειο Επέδρασε στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, αλλά και στα έθιμα Η ελιά ως αυτοφυές δέντρο - αγριελιά - πρωτοεμφανίστηκε στην ανατολική Μεσόγειο σαν ευλογία και σαν ασφάλεια Η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο Η ελιά είναι ένα δέντρο που συνδέεται με την ιστορία μας

4 Είδη Το γένος Olea περιλαμβάνει τα εξής είδη και ποικιλίες:
Αγρελιά ή αγρελίδι  Ελιά η ευρωπαϊκή Ελιά ο αιολόκαρπος Ελιά η ισπανική Ελιά ο μακρόκαρπος Ελιά η στρεπή Ελιά η σφαιρική Ελιά ο υπόχλωρος Ελιά οι ηδύκαρποι Ελιά ο στρόγγυλος Ελιά ο μικρόκαρπος Ελιά η εκκρέμης Ελιά ο πρωίμος Ελιά ο σαλέρνιος Ελιά ο λευκόκαρπος Ελιά η κωνική Ελιά ο υποστρόγγυλος Ελιά ο κρανιόμορφος Ελιά τα μαστοειδή Η ελιά αναπτύσεται σε κλίματα εύκρατα χωρίς ακρότητες στη θερμοκρασία και την υγρασία Τα δέντρα φυτεύονται σε ευθείες σειρές ή σε ρομβοειδείς διατάξεις. Η περιοχή στην οποία καλλιεργούνται ελαιόδεντρα ονομάζεται "ελαιώνας"

5 Η Ελιά Γενικά Δέντρο γεμάτο πατρογονικά παραμύθια, το νοιώθει ο καθένας Αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής μας Μουσεία ελιάς και λαδιού υπάρχουν σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου Τα τελευταία χρόνια η ελιά έχει αρχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών Ελιά, σύμβολο γαλήνης, γονιμότητας, ειρήνης Στεφανώνουν τους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων Ο πολύτιμος χυμός των καρπών της, το ελαιόλαδο, ήταν το βραβείο για τους νικητές των περίφημων Παναθηναϊκών Αγώνων που γίνονταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς. 

6 Επίσης οι ελιές συμπεριλαμβάνονται σε πολλά φαγητά

7 ΛΑΔΙ

8 Γενικά για το Λάδι Το λάδι ονομαζόταν και «χρυσό υγρό» σύμφωνα με τον Ομηρο Οι αθλητές το έτριβαν σε όλο τους το σώμα, γιατί πίστευαν ότι θα τους χαρίσει δύναμη και τύχη Το χρώμα, το άρωμα και η γεύση του, ποικίλουν και εξαρτώνται από τους παρακάτω παράγοντες: Την τοποθεσία και το είδος του χώματος, όπου καλλιεργείται Την ποικιλία της ελιάς Τις περιβαλλοντολογικές και τις καιρικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργείται και αναπτύσσεται Την ωριμότητα της ελιάς Το διάστημα που ακολουθεί από τη συγκέντρωση της ελιάς μέχρι την παραγωγή του λαδιού Τον τρόπο της παραγωγής του ελαιολάδου Τις τεχνικές της αποθήκευσης Τον τρόπο της συσκευασίας του λαδιού Τον τρόπο με το οποίο μεταφέρονται οι ελιές στα ελαιοτριβεία

9 Είδη Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Παρθένο ελαιόλαδο
Μειονεκτικό παρθένο ελαιόλαδο Μείγμα ελαιολάδου από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο Πυρηνέλαιο Αγουρέλαιο Το λάδι του πρώτου, άγουρου καρπού, της πρώτης σοδειάς είναι ξεχωριστο και μάλιστα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, τα βασικά οργανοληπτικά κριτήρια αξιολόγησής του επικεντρώνονται σε τρία κύρια χαρακτηριστικά του: Στο φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα λάδι με έντονη γεύση ελιάς και άρωμα, που το κάνουν μοναδικό και ξεχωριστό.

10 ΠΑΞΙΜΑΔΙ

11 Γενικά Η αρχική ονομασία του παξιμαδιού ήταν «Διπυρίτης Άρτος», γιατί έμπαινε δυο φορές στον φούρνο Την λέξη «Παξιμάδι», την συναντάμε στα πρώτα μ.Χ. χρόνια. Στην αρχή σαν «πάξαμα», έπειτα σαν «παξαμίτη», μέχρι να πάρει την σημερινή της μορφή με την πάροδο του χρόνου Το παξιμάδι είναι μια τροφή, που συναντάμε από του αρχαίους χρόνους. Θεωρήθηκε το ψωμί των φτωχών, γιατί παραγόταν κυρίως από οικογένειες, που δεν είχαν την δυνατότητα αγοράς Υπάρχουν πολλά είδη παξιμαδιών.Βάση όψεως χωρίζονται σε: • Κουλούρες (στρογγυλά, μοιρασμένα στην μέση σε 2 μέρη. Τα επονομαζόμενα πανωκαύκαλα & κατωκαύκαλα). • Ντάκοι (μεγάλες χοντρές φέτες). • Μπουκιές (μικρές φέτες για συνοδευτικά, κυρίως μεζέδων).

12

13 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας
…ή για την προσποίηση σας πως ενδιαφερθήκατε!


Κατέβασμα ppt "Μαθητές: Στέλλα Γκούφα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google