Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΛ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ Περιβαλλοντική Ομάδα Β΄τάξης Σχολ. Έτος: Θέμα: ‘Τοπικά προϊόντα της περιοχής μας: σίτος, οίνος, έλαιον – τα τρία αγαθά της γης’ Υπεύθυνη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΛ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ Περιβαλλοντική Ομάδα Β΄τάξης Σχολ. Έτος: Θέμα: ‘Τοπικά προϊόντα της περιοχής μας: σίτος, οίνος, έλαιον – τα τρία αγαθά της γης’ Υπεύθυνη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΛ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ Περιβαλλοντική Ομάδα Β΄τάξης Σχολ. Έτος: 2014-15 Θέμα: ‘Τοπικά προϊόντα της περιοχής μας: σίτος, οίνος, έλαιον – τα τρία αγαθά της γης’ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αγγελική Βασιλάκη, ΠΕ12.08 Παραβόλα, Μάιος 2015

2 «Το κρασί είναι εμφιαλωμένη ποίηση» Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον (Σκωτσέζος συγγραφέας) Ρόμπερτ Λούις ΣτίβενσονΣκωτσέζος

3 Η ιστορία της αμπέλου… και του νομού 1 Ο Οινέας (Οινεύς) ήταν βασιλιάς της Καλυδώνας, καταγόταν από τον Αιτωλό, που έδωσε το όνομά του στους Αιτωλούς. Ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλέα της Αιτωλίας Οινέα. Καθώς έβοσκε τις κατσίκες του, παρατήρησε ότι μια από αυτές τρώγοντας συνέχεια ένα συγκεκριμένο καρπό πάχαινε περισσότερο από τις άλλες. Μάζεψε τότε αρκετούς και τους πρόσφερε στον βασιλιά του (στον Οινέα).Οινέα Εκείνος παρασκεύασε ένα χυμό τον οποίο ονόμασε "οίνο", στον δε καρπό έδωσε το όνομα του βοσκού του (σταφύλι)

4 Η ιστορία της αμπέλου… και του νομού 2 Το νερό που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε για να ανακατέψουν το κρασί, το πήραν από το Αχελώο κι αυτό δεν ξεχάστηκε από τους ποιητές. Τη σωστή χρήση του μεθυστικού ποτού λένε πως τη δίδαξε στον Οινέα ο Διόνυσος, όταν είχε φιλοξενηθεί στο ανάκτορο του βασιλιά. Ο Οινέας πήρε για σύζυγο την κόρη του Θεστίου, την Αλθαία, και μαζί απέκτησαν πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων τον ήρωα Μελέαγρο τον Αιτωλό

5 Η μαλαγουζιά Από το νομό μας εκτός απ’ τον Οινέα και τον Στάφυλο κατάγεται και η Μαλαγουζιά, …η γνωστή ποικιλία για την οποία υπήρξαν προσπάθειες καλλιέργειας. Και από εκεί που πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε «εξωτικό φρούτο», άγνωστο στους περισσότερους καταναλωτές, σήμερα η Μαλαγουζιά γίνεται μία από τις δημοφιλέστερες λευκές ποικιλίες της Ελλάδας.

6 Το προϊόν της αμπέλου… που γεννήθηκε στην Αιτ/νία! Η καλλιέργεια ποικιλιών αμπέλου, η παραγωγή και τυποποίηση κρασιού στη χώρα μας είναι απ’ τις πλέον σημαντικές συνιστώσες της αγροτικής οικονομίας. Τα αρίστης ποιότητας Ελληνικά κρασιά ανταγωνίζονται επάξια τα φημισμένα γαλλικά και κατακτούν διαρκώς τη διεθνή αγορά. Ένα ποτήρι καλό κόκκινο, ροζέ ή λευκό κρασί συνοδεύει απαραίτητα το φαγητό του Έλληνα. Το κρασί (κεκραμμένος οίνος – κράσις νερού και οίνου) είναι το προϊόν της αμπέλου… που γεννήθηκε στην Αιτ/νία! Η πρώτη πρόσμιξη, μάλιστα, έγινε με νερό του Αχελώου! Για το λόγο αυτό, η αμπελοκαλλιέργεια πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή μας.

7 Τα οφέλη από τη λογική χρήση του κρασιού Οι ευεργετικές ιδιότητες του καλού ελληνικού κρασιού στον ανθρώπινο οργανισμό και ιδίως η δράση του εναντίων του καρκίνου, των καρδιοαγγειακών νοσημάτων και των εκφυλιστικών νόσων αποδεικνύεται από ερευνητικά ιατρικά πειράματα και επιστημονικές μελέτες που υιοθετεί το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

8 Στοιχεία της περιοχής μας Η ευρύτερη περιοχή έχει το πλεονέκτημα ενός μικροκλίματος ιδανικού για την αμπελοκαλλιέργεια, με τις γεωκλιματικές συνθήκες άριστους αρωγούς στην παραγωγή εξαίρετης πρώτης ύλης για κρασί. Καλλιεργούμε γηγενείς ποικιλίες, όπως τη Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και τη Μαυροδάφνη, και κοσμοπολίτικες ποικιλίες, όπως το Sauvignon Blanc, το Cabernet Sauvignon, το Cabernet Franc, το Merlot και το Syrah. ΜαλαγουζιάSauvignon BlancCabernet FrancMerlotSyrah

9 Ελιά:«Δέντρο γεμάτο πατρογονικά παραμύθια, το νοιώθει ο καθένας σαν ευλογία και σαν ασφάλεια (Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος)

10 Ιστορικά στοιχεία Η καταγωγή του ελαιόδεντρου χάνεται στα βάθη του χρόνου, στους θρύλους και στις παραδόσεις των λαών γύρω από τη Μεσόγειο Οι πρώτες καλλιέργειες χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. στην περιοχή της Συρίας Από τον 11o αιώνα π.Χ. η καλλιέργεια του ελαιόδεντρου είχε διαδοθεί σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου Εισήχθηκε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της περιόδου της θαλάσσιας κυριαρχίας των Φοινίκων (1050 π.Χ.). Στη Δυτική Ελλάδα βρέθηκαν δείγματα γύρης ελιάς από το 2000 π.χ.

11 Ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα Τα ρωμαϊκά χρόνια πάρθηκαν μέτρα για την επάρκεια λαδιού Ο Ενετοί πήραν μέτρα προστασίας της ελαιοκαλλιέργειας –πρωτοφανής άνθηση Το ίδιο επί Βυζαντινής εποχής Κατά το 1821 έχουμε μεγάλη καταστροφή ελαιόδεντρων Από το 1830 το κράτος δίνει μεγάλη σημασία με μια σειρά νομοθετήματα Από και μετά έχουμε μια συνεχή ανάπτυξη σε όλο τον ελλαδικό χώρο

12 Ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή μας Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί για την περιοχή βασικό πυλώνα στήριξης της οικονομίας. Στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγρινίου μόνο, καλλιεργούνται συνολικά 130.440 στρέμματα Από αυτά, τα 36.390 στρέμματα είναι ελιές για την παραγωγή ελαιολάδου Τα 82.456 στρέμματα είναι ελιές επιτραπέζιες Περίπου 11.600 στρέμματα είναι ελιές διπλής κατεύθυνσης

13 Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που μεγαλώνει, φροντίζει, μαζεύει και φτιάχνει το λάδι με αυτό τον τρόπο. Για αυτό δεν υπάρχει άλλο λάδι στον κόσμο να του μοιάζει στη γεύση, εμφάνιση και άρωμα. Οι ελιές μαζεύονται με το χέρι και ποτέ δεν μένουν παραπάνω από 3-4 μέρες πριν τη διαδικασία της πίεσης.

14 Στοιχεία για την περιοχή μας Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται για επιτραπέζιες είναι κυρίως η χονδροελιά ή κονσερβοελιά Αγρινίου και η Καλαμών Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται για ελαιόλαδο είναι κυρίως η Κορωνέικη και η Κουτσουρελιά. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια, η οποία στηρίζει την τοπική οικονομία δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει το 50 % της συνολικής γεωργικής παραγωγής βάσει της έκτασης που χρησιμοποιείται.

15 Πίνακας του Βαν Γκογκ με θέμα γυναίκες που μαζεύουν ελιές. Σας ευχαριστούμε…..


Κατέβασμα ppt "ΓΕΛ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ Περιβαλλοντική Ομάδα Β΄τάξης Σχολ. Έτος: Θέμα: ‘Τοπικά προϊόντα της περιοχής μας: σίτος, οίνος, έλαιον – τα τρία αγαθά της γης’ Υπεύθυνη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google